Mark
Oud Community Moderator
Oud Community Moderator
  • 5774Posts
  • 656Oplossingen
  • 2115Likes

VPN: Thuis een VPN-server

 

Waarom zou je thuis een VPN-server opzetten?

Als je thuis een VPN-server hebt kun je overal ter wereld inloggen op je thuisnetwerk. Dat werkt dan net alsof je thuis bent. Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken om toegang te krijgen tot je persoonlijke audio- en videocollectie terwijl je op reis bent.
Je kunt de VPN-server thuis zelfs gebruiken om het internet op te gaan (zoals bij een VPN-provider). Dit is bijvoorbeeld handig als je op een openbaar wifi netwerk zit, want je data wordt versleuteld door de VPN-verbinding.

Maar voordat je hiermee aan de slag gaat: verdiep je in de materie, denk goed na over het doel wat je wil bereiken en zorg voor de juiste hard-/software om dit te bereiken.


Wat kan als VPN-server dienen?

Je kunt een pc, NAS, router, Raspberry Pi en vele andere apparaten instellen als VPN-server. Of jouw apparaat een VPN-server configuratie ondersteunt kun je vinden in de handleiding van de leverancier. Of start hier op de Ziggo Community je eigen topic en laat je helpen door onze specialisten.

Hier heb ik een paar handige linkjes voor je verzameld:
Een aantal geschikte VPN-routers (cliënts & servers)
Een OpenVPN-server op je Raspberry Pi
Een OpenVPN-server op je (Synology) NAS
Een L2TP/IPsec server op je (Synology) NAS
Een OpenVPN-server op je Asus WRT router
Een OpenVPN-server op je Netgear router
Alles over port forwarding bij Ziggo


Aandachtspunten
- Stel een vast (lokaal) IP adres in voor je VPN-server in je router, dit is ook nodig als je poorten gaat forwarden.
- Je (publieke) IP adres bij Ziggo is dynamisch, die kan daarom veranderen. Gebruik daarom je door ons toegewezen ‘hostname’ om je server te benaderen. Wil je jouw hostname weten? Kijk dan bijvoorbeeld eens op www.watismijnip.nl vanaf thuis. Alternatief kun je ook een DDNS dienst gebruiken.
- Om een server te benaderen moet de server wel aan staan natuurlijk. Stel je je pc in als VPN-server, dan zal deze de hele dag aan moeten staan. Een router is wat dat betreft handiger want die staat toch al de hele dag aan.
- Houd rekening met de benodigde processorkracht van de server, hoe meer data je via je VPN-server laat lopen des te harder moet de processor van de server werken. Een trage processor zorgt dan voor een trage verbinding.
- Kies een veilig protocol. Je wilt geen ongenode gasten in je thuisnetwerk of pottenkijkers in je dataverkeer. PPTP zou ik daarom niet aanbevelen.


Problemen met je eigen VPN-server?

Daar helpt de Ziggo Community graag bij, er zitten een aantal specialisten tussen hoor! Om je goed te kunnen helpen hebben we wel wat informatie van je nodig. Start je eigen topic en beantwoord daarin onderstaande vragen:

- Wat is het probleem? (Geen verbinding, trage verbinding, instabiele verbinding, ...)
- Sinds wanneer speelt het probleem?
- Welk type VPN wordt er gebruikt? (PPTP, OpenVPN, L2TP/IPSec, …)
- Welke VPN-cliënt wordt er gebruikt?
- Is er ook sprake van een foutmelding (en welke)?
- Andere relevante info?

Altijd op de hoogte

  • Tips van Ziggo
  • Software updates
  • Tech nieuws
Elke maand in je inbox

Altijd op de hoogte

  • Tips van Ziggo
  • Software updates
  • Tech nieuws