Vraag

Zenderaanbod Europese Unie


Zag graag dat, ondanks een dreigende Brexit, BBC Alba en RTE (Ierland) worden toegevoegd aan het keuzepakket. Nu overschakeling op DVB-C een feit is ontstaat er ruimte voor een beter aanbod.

21 Reacties

Reputatie 3
Badge +1
Beide zenders zijn niet beschikbaar voor doorgifte in ons land.

Zenders moeten altijd toestemming geven om doorgegeven te mogen worden in ons land. Indien ze dit wel willen, zullen ze met de kabelaars moeten onderhandelen over de voorwaarden en vergoedingen.

Gelet op de opstelling van beide zenders en de te verwachten geringe interesse bij kabelkijkers voor beide zenders, lijkt het uitgesloten dat deze op het kabelnet komen.

Piet.
Goedemiddag Piet,

Te spreken over de verwachten geringe interesse is te kort door de bocht. Er is nog nimmer aan Ziggo klanten gevraagd aan welke zenders zij de voorkeur geven.

Om goed te weten waar de belangstelling van de klanten naar uitgaat dient de vraag wel aan de klant gesteld te worden. Het programma-aanbod per (Europese) zender dient dan wel in de vraagstelling opgenomen te worden

Kijkcijfers zijn geen graadmeter voor om het even welk zenderaanbod.

Ben benieuwd of er ooit zo'n enquête komt. Meeting customers' requirement is een mooi iets, maar dan moet er wel daadwerkelijk een behoorlijke vraagstelling aan vooraf gaan
Reputatie 3
Badge +1
Ziggo verricht regelmatig onderzoek onder abonnees over de interesse naar radio- en tv-zenders. Onder andere op grond van de uitkomsten van die onderzoeken worden de programmapakketten samengesteld. Daarnaast melden zich ook zenders bij Ziggo die doorgegeven willen worden. Ziggo onderhandelt dan met hen over de voorwaarden en vergoedingen. Belangrijk punt daarbij is wederom de bij de kijkers te verwachten interesse in de doorgifte van een bepaalde zender.

Maar zoals ik al eerder opmerkte: BBC Alba en RTE zijn zelf niet geïnteresseerd in doorgifte in ons land. Zij moeten namelijk meer auteursrechten gaan betalen als ze hier op het kabelnet zouden komen. Dat is niet in hun belang. Dat geldt overigens voor bijna alle publieke omroepen uit een ons niet-omringend land. Sterker nog: zelfs de Franstalige Belgische zender RTBF vindt ons land niet van belang.

Piet.
Onderzoek? Nog nooit gezien. Ben al jaren (30) klant.
Reputatie 3
Badge +1
De onderzoeken worden verricht onder een beperkte groep abonnees. Het is eigenlijk meer een uitgebreide enquête.

De uitkomsten zijn alleen voor intern gebruik bij Ziggo. In het verleden ben ik lid van een programmaraad geweest, en toen kregen we de uitkomsten wel onder de voorwaarde dat ze niet met derden gedeeld mochten worden. Ziggo beschouwt het namelijk als bedrijfsgevoelige informatie.

Piet.
Hallo Piet

Is dat even amusant.

Heb een dergelijke approach nog niet eerder meegemaakt en ik ben toch wel wat gewend, zoals kijkcijfermetingen (advertenties scoren erg hoog, ook tijdens het koffiezetten😂).

Beste groeten,

Rob
Reputatie 3
Badge +1
RLichtendahl schreef:

Onderzoek? Nog nooit gezien. Ben al jaren (30) klant.


Ik ook niet. Meer dan 30 jaar klant.
Reputatie 4
Hi RLichtendahl, welkom op de Ziggo Community! Wat PJM van Vooren zegt klopt inderdaad. Voordat we zenders beschikbaar kunnen stellen, moeten we hiervoor eerst de benodigde rechten verkrijgen. We bieden natuurlijk graag een zo breed mogelijk zenderaanbod, maar moeten ook kijken naar welke zenders het meest aansluiten op de wensen van onze klanten. Voor ons zenderaanbod doen we daarom periodiek onderzoek bij een vast panel, door middel van enquêtes. Als je hier graag onderdeel vanuit wil maken, hoor ik het graag. Dan kijk ik wat de mogelijkheden zijn.
Goedemiddag Kim,

Voor het houden van een enquête is het van belang dat zinvolle vragen worden gesteld. Tevens is het van belang dat resultaten van een enquête openbaar zijn.
Wil best wel deel uitmaken van een panel maar dan moet er wel een inspraakmogelijkheid zijn om te komen tot een goede vraagstelling.

Beste groeten,

Rob
Reputatie 4
Hoi @RLichtendahl, uiteraard moeten er zinvolle vragen gesteld worden in de enquêtes. Ook wij vinden dit belangrijk, want wij willen natuurlijk een zenderaanbod dat zo goed mogelijk aansluit op de wensen van onze klanten.

De enquêtes worden gemaakt door collega's gemaakt die hierin gespecialiseerd zijn. We staan natuurlijk altijd open voor suggesties. Ik hoor graag van je of je interesse hebt in deelname in dit panel, dan kijk ik wat voor je kan doen.
Goedemorgen Kim,

Ben zeker wel geïnteresseerd.

Hoor wel wat de mogelijkheden zijn.

Beste groeten,

Rob
Reputatie 4
Hi Rob, we blijken inmiddels niet meer gebruik te maken van een vast Ziggo panel, maar doen steekproefsgewijs onderzoek onder onze klanten. Vanwege het aantal klanten dat we hebben, kan het best voorkomen dat niet iedere klant daarvoor aan de beurt komt. Maar iedere klant heeft in principe evenveel kans om hiervoor geselecteerd te worden.

Soms doen we ook onderzoek via het onderzoeksbureau Ruigrok NetPanel. Je kunt als je wilt je daar nog aanmelden. Je meldt je hier dan wel aan voor allerlei onderzoeken, waarin Ziggo zo op zijn tijd voorbij kan komen. Ik kan je hierin verder niet aangeven hoe vaak dat is. Meer informatie over Ruigrok NetPanel vind je hier.

Misschien een mooie zijstap: via de Community hebben we ook een klantpanel die met enige regelmaat aangeschreven wordt voor het testen van producten en diensten van Ziggo of wordt betrokken bij klantonderzoek. Wellicht heb je hier ook interesse voor. Meer informatie over ons klantpanel via de Community vind je hier.
Veel programma's van RTE kun je gewoon kijken via de RTE player.
Goedemorgen Willem,

Bedankt voor je tip. Er haken overigens teveel zenders af zoals o.a. SYFY / Channel4 /TCM / AMC en zojuist Travel Channel (anders dan de naam doet vermoeden zendt deze zender uitstekende docu's uit).
De wijze waarop nu met de klant wordt omgesprongen (zie vorengaande) is een te vrijblijvende zaak.
Overigens zou het zo moeten zijn dat binnen de EU geen rechten geheven zouden mogen worden, immers houdt het lidmaatschap van de EU vrij verkeer van goederen/diensten/mensen en kapitaal in maar dat dit in de praktijk werkt is een illusie.
Ziggo zou er beter aan doen zich meer inspanningen te getroosten dan wel de nog resterende zenders van het pluspakket achter de decoder vandaan te halen, want een dermate hoog tarief staat in geen verhouding meer tot het aanbod.
Reputatie 7
Badge +15
@RLichtendahl Een deel van het probleem zit in het feit dat meer en meer zenders (soms veel) geld vragen voor doorgifte op de kabel, waar het jaren geleden nog andersom was.
Dus heeft het niet zozeer met rechten te maken binnen de EU maar vaak meer met bedragen die de zenders zelf vragen. Dan moet je als ISP al snel de keuze maken om ze niet door te geven, of, als er genoeg interesse voor een zender is, ze op te nemen in een betaald pakket.
Voor niets gaat de zon op en zelfs de publieke omroepen zijn nu bezig om meer en meer zaken achter een betaalmuur te zetten helaas.

edit: overigens is SYFY eigendom van NBC en die heeft destijds zelf besloten om veel programma's uit o.a. Nederland weg te halen.
Goedemiddag Nick,

Kabeldoorgifte is inderdaad een geldverslindend iets. Toch klopt er iets niet. Wanneer ik in de UK ben kan ik via de iPlayer van BBC keurig de (muziek)programma's downloaden. Ben ik echter in Nederland dan verhinderen 'rechten' dat. "Sorry, it’s due to rights issues", krijg je dan op je bord.
Blijft een feit dat Ziggo beter aan de weg moet timmeren om een aantrekkelijk zenderaanbod aan haar klanten aan te kunnen bieden. Wanneer je je klanten niets vraagt, gebeurt er niets.
Reputatie 7
Badge +15
Ziggo moet schipperen tussen doorgifte van meer programma's en daarmee gelijk een flinke tariefsverhoging, of minder programma's en de kosten in toom houden. Ik heb net ook een topic geopend over FoxSports die maar liefst 2,50 per abonnee gaat eisen, ongeacht of die wel of geen foxsports kijkt. dat is dus 2,50 voor iedere kabelaansluiting en dan heb je het nog maar over één zender.
https://community.ziggo.nl/zenderaanbod-tv-pakketten-156/fox-sports-flink-duurder-36828#post364860
Ik kan mij voorstellen dat als iedere zender maar een paar euro gaar vragen per aansluiting dat je dan al snel 100 Euro per maand gaat betalen.

Van de BBC is het nog onzeker wat er na de Brexit gebeurt omdat BBC dan officieel geen EU meer is.
NBC Universal heeft zelf de stekker uit verschillende zenders getrokken (dus niet Ziggo) en heeft daarvoor dan weer wel en dan weer geen reden gegeven. Een van de redenen zou zijn de te beperkte kijkdichtheid.

Ik denk dat als contentproviders zelf beslissen dat zenders in een bepaald land niet meer doorgegeven mogen worden, dat je daar niet veel tegen kunt doen.
De Brexit is inderdaad waar ik me zorgen om maak. De BBC is de enige zendgemachtigde die (naast Cultura en Mezzo) nog muziek van enig allooi uitzendt. De muzikale pulp die we van de reguliere zenders voorgeschoteld krijgen houdt niet echt over. Over kosten gesproken: er zijn zoveel zenders weggevallen dat een verlaging van de abonnementskosten alleszins redelijk is. Voor dat geld kan dan op zijn minst Fox-sport bekostigd worden.
Hup ZIGGO, werk aan de winkel😀
Reputatie 4
@RLichtendahl
Met behulp van een betaalde VPN is het mogelijk om alle Britse aanbieders te bekijken. Ik heb op de Mac zelfs een programmaatje waarmee ik TV en radioprogramma's kan downloaden van de BBC.
Ik vermoed dat na een eventuele harde Brexit, waarna de doorgifte van BBC-zender gestaakt zou worden, er een enorme toename gaat komen van mensen die een abonnement op een VPN nemen.

Ik heb overigens geen idee of Ziggo op dit moment betaalt voor de doorgifte van de binnenlandse BBC-zenders. Wanneer dat niet zo is, dan is dat in ieder geval geen reden om de tarieven te verlagen.
Reputatie 7
Badge +15
Toevallig vandaag ook een artikel in het AD...

https://www.ad.nl/tv-en-radio/bbc-in-nederland-mogelijk-op-zwart-bij-harde-brexit~a55ff1f9/
T.a.v. de tariefsverlaging doelde ik niet op de BBC-zenders, maar op de eerdergenoemde (veelal Amerikaanse) zenders.
Een VPN-verbinding biedt zeker wel een oplossing, maar laat eerst Ziggo maar eens aan de bak gaan.

Reageer