Alles over port forwarding bij Ziggo


Reputatie 7
Hallo iedereen,

We zien op de Ziggo Community erg veel vragen over het forwarden van poorten op onze verschillende modems. Logisch natuurlijk, want voor veel games en andere applicaties is het van belang dat dit goed wordt ingesteld. Om jullie leven wat makkelijker te maken, geef ik in dit topic graag wat meer informatie over port forwarding in het algemeen, en vooral hoe dit correct is in te stellen op onze verschillende modems.

Inhoudsopgave
 1. Een stukje achtergrond
 2. Instructies voor onze Wifi-modems
 3. Waar moet je nog op letten?

1) Een stukje achtergrond

Jouw netwerkapparaten communiceren met het internet via poorten. Dit kan je zien alsof je op een specifieke rijbaan op de snelweg rijdt met een pakketje informatie in de achterbak. Wanneer je een website bezoekt gaat dit bijvoorbeeld via poort 80 en zo zijn er in totaal wel meer dan 60000 poorten aanwezig.

Nu is er een verschil tussen wanneer jij een pakketje informatie stuurt of ontvangt. Als jij een pakketje stuurt, doe je dit via een bepaalde poort (rijbaan op de snelweg). Een antwoord/reactie op dit pakketje weet jouw computer weer zonder problemen te bereiken omdat de adresgegevens van jouw netwerkapparaat zijn inbegrepen in het pakketje wat je computer stuurt.

Maar als een ander jou spontaan een pakketje wil sturen, dan weet diegene wel het IP-adres van jouw wifi-modem en weet het pakketje jouw wifi modem goed te bereiken. Maar het wifi-modem moet dan nog wel weten naar welk netwerkapparaat, zoals jouw PC of game console, hij deze moet doorsturen. Dit doet hij middels port forwarding. Daarmee zeg je tegen het wifi-modem dat alle pakketjes die binnenkomen op een specifieke poort (rijbaan) doorgezet moeten worden naar een bepaald apparaat. Dit is port forwarding in het kort. Dus bedoeld om inkomende pakketjes op een specifieke poort door te zetten naar jouw individuele netwerkapparaat.

2) Instructies voor onze wifi-modems

Alhoewel het instellen van port forwards in bijna alle routers op dezelfde manier in z’n werk gaat, zijn er wel degelijk kleine verschillen. Hierom heb ik hieronder specifieke instructies geschreven voor al onze wifi-modems. Klik op de link van jouw modem om naar de relevante instructies te gaan.

Connectbox
Technicolor TC7210
Technicolor TC7200
Cisco EPC3925 / Cisco EPC3928
Ubee EVW320b / Ubee EVW321b
Horizon mediabox (voormalig UPC gebied)
Cisco EPC3925 (voormalig UPC gebied)

3) Waar moet je nog meer op letten?

 • Wanneer IPv6 is ingeschakeld is er een kans dat het niet meer mogelijk is om portforwards in te stellen. Via deze link controleer je of IPv6 is ingeschakeld. Is dit het geval en wijkt de interface af van deze instructies? Neem dan contact op met de Klantenservice of Webcare om IPv6 te laten uitschakelen.
 • Niet alleen de firewall in het wifi-modem kan poorten blokkeren, ook de firewall op jouw computer kan dit doen. Controleer dus ook of de poort is opengezet in jouw firewall, of schakel deze (tijdelijk) uit.
 • Een andere manier om alle poorten naar een netwerkapparaat open te zetten is middels de DMZ functionaliteit (Demilitarized zone). Feitelijk wordt dan voor dit apparaat de firewall uitgeschakeld. Port forwarding regels hebben voorrang op een DMZ instelling. Hou er dus rekening mee dat de DMZ instelling mogelijk niet meer goed functioneert na het instellen van port forwards.

Heb je nog aanvullingen of vragen? Stel ze in dit topic. 🙂

293 Reacties

Wat betreft poortforward ken ziggo 99% van haar klanten alles wijsmaken 😉 uiteindelijk zal de naam judaskus beter als naam zijn dan ziggo!!!
Beste Jesse,

Bedankt voor je instructies, erg duidelijk! Ik heb de stappen opgevolgd maar mijn IP camera maakt nog steeds geen verbinding met modem. In mijn login scherm van IP camera zie ik nog steeds bij de porten "Mapping failed" staan. Ik heb MAC address en IP address van IP camera toegevoegd in DHCP IP Reservation en de betreffende porten geopend in Portforwarding. Zie print screens. Ik wordt nu echt desperate want niemand kan me helpen : (
Reputatie 7
Badge +1
Staat de uPnP functie aan in de camera ?
Zo ja, zet die eens uit, en herstart zowel het modem als de camera.
Reputatie 3
Badge
Tja..
Ik ben van mening dat je je toch wel moet afvragen of je dit moet willen.
Je router is je voordeur. Die zet je ook niet dag en nacht op een kiertje.

Nog niet zo lang geleden is er een grote DDoS aanval geweest op een aantal providers die werd uitgevoerd door kleine apparaatjes die bij de mensen thuis staan.
IoT (Internet of Things) devices zoals webcams, "slimme" alarmen, intercoms voor je deur, noem maar op.

Die zijn van buitenaf gehackt, en ingezet om als Bot (zombie) mee te helpen om andere systemen tegen de grond te drukken.

Wat die IoT systemen met elkaar gemeen hebben is dat het qua firmware updates en netwerk beveiliging volkomen ruk is gesteld. De leveranciers van dat soort apparaatjes zal het in weze helemaal niet boeien of zo'n ding wel veilig kan worden gebruikt.

Een beetje netwerk techneut krijgt al kippevel van UPNP. Het aantal hacks wat daarop mogelijk is, is onplezierig groot. UPNP is uitgevonden door Microsoft, en alleen maar omdat ze het in het probleem van online gaming etc in hun software niet opgelost kregen. Dus moest de router maar on-demand op een kier gezet worden.

Je moet niet onderschatten hoe enorm krachtig een botnet is. In 2012 is het een botnet (Sality) gelukt om in drie weken tijd het hele Internet af te scannen op het bestaan van VoIP hosts. Tijdens die scan heeft niemand er wat van gemerkt. Pas later, in het analyseren van netwerk data is het boven water gekomen (bron: caida.org). We zijn inmiddels vijf jaar verder.

Dus denk niet dat het scannen van je router je niet zal overkomen. De enige vraag die op zijn plaats is hoe lang het duurt voordat er een scanner langs zal komen.

Het werpt wel een interessante vraag op waar netwerk techneuten (zoals ik er eentje ben) een antwoord moeten verzinnen: Leuk dat al die technologie wordt verzonnen, maar als het zo gevaarlijk is, wat hebben we er dan aan? Kom eens met wat goeds, iets wat van begin af aan ontwikkeld is met beveiliging in het achterhoofd !

En die vraag is volkomen terecht. Routers (Fritzbox, Draytek, Cisco etc.) maar ook de routers van Ziggo) zijn out of the box veilig. En als je recht in de leer wilt zijn als provider of fabrikant, zou je al niet moeten willen toestaan om daar gaatjes in te prikken. Dat is één deel van het antwoord.

Maar ja, dan koopt niemand je spullen of je diensten, en dan begint het vlak te hellen. Dus ziedaar de komst van UPNP en portforwarding.

Kortom, Als het apparaat het ondersteunt kun je overwegen om UPNP of portforwarding aan te zetten. Wij, als gebruikers, ook wel te noemen "de markt" hebben de fabrikanten en service providers met het mes op de keel gedwongen om ons toe te staan om de deur op een kier te zetten.
Maar wat we er niet bij zeggen is: "en de gevolgen zijn voor onze verantwoording" want als het misgaat, is de fabrikant of provider de gebeten hond en beroepen we ons collectief op onze onwetendheid. Toch?

Zelfs als je technisch capabel bent, komt er ook nog een stukje gedrag kijken. Zet UPNP lekker aan om te gamen, maar vergeet het niet uit te zetten als je klaar bent. Doet iemand het zo? Ik denk van niet.

Of "Ja, IPv6 gaat het allemaal veel makkelijker maken"
Nou.. think again. IPv6 is 20 jaar oud. De hacker gemeenschap heeft erg lang de tijd gehad om zich erin te verdiepen en de zwakheden uit te vogelen. Wijzelf als gebruiker hebben dus een enorme achterstand op dat vlak.

Mijn conclusie is dat:
Je je moet afvragen of je achter de hijgerige commercie aan moet lopen en je hele huis vanaf een terras in Ibiza moet kunnen besturen.
En
Je je moet afvragen of je een router in zijn standaard instellingen zo nodig moet "verbeteren" zonder dat je eigenlijk in de gaten hebt wat je aan het doen bent (of de discipline wilt opbrengen om daar heel strikt mee om te gaan).

Als je weet wat je doet, en je bent bereid voor de gevolgen op te draaien, doe vooral je ding. Als niet.. hmm...

Groet van Hoot
Probeer een pfw check je zal zien dat de poorten niet open zijn ook al heb je ze open gezet in je ziggo modem 😉
level4 schreef:

Staat de uPnP functie aan in de camera ?
Zo ja, zet die eens uit, en herstart zowel het modem als de camera.Level4 je bent een kei om ze aan het lijntje te houden 😉
Reputatie 7
Badge +31
Judaskus schreef:

level4 schreef:

Staat de uPnP functie aan in de camera ?
Zo ja, zet die eens uit, en herstart zowel het modem als de camera.Level4 je bent een kei om ze aan het lijntje te houden ;)


Hoi Judaskus, heb je ook een inhoudelijke technische toevoeging aan deze discussie, anders ben je alleen bezig om serieuze reacties belachelijk te maken met niet relevante reacties.
Jesse Ziggo schreef:

Hallo iedereen,

We zien op de Ziggo Community erg veel vragen over het forwarden van poorten op onze verschillende modems. Logisch natuurlijk, want voor veel games en andere applicaties is het van belang dat dit goed wordt ingesteld. Om jullie leven wat makkelijker te maken, geef ik in dit topic graag wat meer informatie over port forwarding in het algemeen, en vooral hoe dit correct is in te stellen op onze verschillende modems.

Inhoudsopgave

 1. Een stukje achtergrond
 2. Instructies voor onze Wifi-modems
 3. Waar moet je nog op letten?

1) Een stukje achtergrond

Jouw netwerkapparaten communiceren met het internet via poorten. Dit kan je zien alsof je op een specifieke rijbaan op de snelweg rijdt met een pakketje informatie in de achterbak. Wanneer je een website bezoekt gaat dit bijvoorbeeld via poort 80 en zo zijn er in totaal wel meer dan 60000 poorten aanwezig.

Nu is er een verschil tussen wanneer jij een pakketje informatie stuurt of ontvangt. Als jij een pakketje stuurt, doe je dit via een bepaalde poort (rijbaan op de snelweg). Een antwoord/reactie op dit pakketje weet jouw computer weer zonder problemen te bereiken omdat de adresgegevens van jouw netwerkapparaat zijn inbegrepen in het pakketje wat je computer stuurt.

Maar als een ander jou spontaan een pakketje wil sturen, dan weet diegene wel het IP-adres van jouw wifi-modem en weet het pakketje jouw wifi modem goed te bereiken. Maar het wifi-modem moet dan nog wel weten naar welk netwerkapparaat, zoals jouw PC of game console, hij deze moet doorsturen. Dit doet hij middels port forwarding. Daarmee zeg je tegen het wifi-modem dat alle pakketjes die binnenkomen op een specifieke poort (rijbaan) doorgezet moeten worden naar een bepaald apparaat. Dit is port forwarding in het kort. Dus bedoeld om inkomende pakketjes op een specifieke poort door te zetten naar jouw individuele netwerkapparaat.

2) Instructies voor onze wifi-modems

Alhoewel het instellen van port forwards in bijna alle routers op dezelfde manier in z’n werk gaat, zijn er wel degelijk kleine verschillen. Hierom heb ik hieronder specifieke instructies geschreven voor al onze wifi-modems. Klik op de link van jouw modem om naar de relevante instructies te gaan.

Connectbox
Technicolor TC7210
Technicolor TC7200
Cisco EPC3925 / Cisco EPC3928
Ubee EVW320b / Ubee EVW321b
Horizon mediabox (voormalig UPC gebied)
Cisco EPC3925 (voormalig UPC gebied)

3) Waar moet je nog meer op letten?

 • Wanneer IPv6 is ingeschakeld in voormalig UPC gebied is het niet mogelijk om portforwards in te stellen. Via deze link controleer je of IPv6 is ingeschakeld. Is dit het geval? Neem dan contact op met de Klantenservice of Webcare om IPv6 te laten uitschakelen.
 • Niet alleen de firewall in het wifi-modem kan poorten blokkeren, ook de firewall op jouw computer kan dit doen. Controleer dus ook of de poort is opengezet in jouw firewall, of schakel deze (tijdelijk) uit.
 • Een andere manier om alle poorten naar een netwerkapparaat open te zetten is middels de DMZ functionaliteit (Demilitarized zone). Feitelijk wordt dan voor dit apparaat de firewall uitgeschakeld. Port forwarding regels hebben voorrang op een DMZ instelling. Hou er dus rekening mee dat de DMZ instelling mogelijk niet meer goed functioneert na het instellen van port forwards.

Heb je nog aanvullingen of vragen? Stel ze in dit topic. :)

Jesse Ziggo schreef:

Hallo iedereen,

We zien op de Ziggo Community erg veel vragen over het forwarden van poorten op onze verschillende modems. Logisch natuurlijk, want voor veel games en andere applicaties is het van belang dat dit goed wordt ingesteld. Om jullie leven wat makkelijker te maken, geef ik in dit topic graag wat meer informatie over port forwarding in het algemeen, en vooral hoe dit correct is in te stellen op onze verschillende modems.

Inhoudsopgave

 1. Een stukje achtergrond
 2. Instructies voor onze Wifi-modems
 3. Waar moet je nog op letten?

1) Een stukje achtergrond

Jouw netwerkapparaten communiceren met het internet via poorten. Dit kan je zien alsof je op een specifieke rijbaan op de snelweg rijdt met een pakketje informatie in de achterbak. Wanneer je een website bezoekt gaat dit bijvoorbeeld via poort 80 en zo zijn er in totaal wel meer dan 60000 poorten aanwezig.

Nu is er een verschil tussen wanneer jij een pakketje informatie stuurt of ontvangt. Als jij een pakketje stuurt, doe je dit via een bepaalde poort (rijbaan op de snelweg). Een antwoord/reactie op dit pakketje weet jouw computer weer zonder problemen te bereiken omdat de adresgegevens van jouw netwerkapparaat zijn inbegrepen in het pakketje wat je computer stuurt.

Maar als een ander jou spontaan een pakketje wil sturen, dan weet diegene wel het IP-adres van jouw wifi-modem en weet het pakketje jouw wifi modem goed te bereiken. Maar het wifi-modem moet dan nog wel weten naar welk netwerkapparaat, zoals jouw PC of game console, hij deze moet doorsturen. Dit doet hij middels port forwarding. Daarmee zeg je tegen het wifi-modem dat alle pakketjes die binnenkomen op een specifieke poort (rijbaan) doorgezet moeten worden naar een bepaald apparaat. Dit is port forwarding in het kort. Dus bedoeld om inkomende pakketjes op een specifieke poort door te zetten naar jouw individuele netwerkapparaat.

2) Instructies voor onze wifi-modems

Alhoewel het instellen van port forwards in bijna alle routers op dezelfde manier in z’n werk gaat, zijn er wel degelijk kleine verschillen. Hierom heb ik hieronder specifieke instructies geschreven voor al onze wifi-modems. Klik op de link van jouw modem om naar de relevante instructies te gaan.

Connectbox
Technicolor TC7210
Technicolor TC7200
Cisco EPC3925 / Cisco EPC3928
Ubee EVW320b / Ubee EVW321b
Horizon mediabox (voormalig UPC gebied)
Cisco EPC3925 (voormalig UPC gebied)

3) Waar moet je nog meer op letten?

 • Wanneer IPv6 is ingeschakeld in voormalig UPC gebied is het niet mogelijk om portforwards in te stellen. Via deze link controleer je of IPv6 is ingeschakeld. Is dit het geval? Neem dan contact op met de Klantenservice of Webcare om IPv6 te laten uitschakelen.
 • Niet alleen de firewall in het wifi-modem kan poorten blokkeren, ook de firewall op jouw computer kan dit doen. Controleer dus ook of de poort is opengezet in jouw firewall, of schakel deze (tijdelijk) uit.
 • Een andere manier om alle poorten naar een netwerkapparaat open te zetten is middels de DMZ functionaliteit (Demilitarized zone). Feitelijk wordt dan voor dit apparaat de firewall uitgeschakeld. Port forwarding regels hebben voorrang op een DMZ instelling. Hou er dus rekening mee dat de DMZ instelling mogelijk niet meer goed functioneert na het instellen van port forwards.

Heb je nog aanvullingen of vragen? Stel ze in dit topic. :)


DMZ portforward BS dit is fake en een zoethouder van de provider kijk maar naar je modem en tijd instelling je ken hem wel instellen maar het word niet geactiveerd 😉
level4 schreef:

Staat de uPnP functie aan in de camera ?
Zo ja, zet die eens uit, en herstart zowel het modem als de camera.
Lol de een zeg of en de ander zeg on? wie is er nu dom!!!
Reputatie 7
Badge +1
Judaskus schreef:

wie is er nu dom!!!


Mij krijg je echt niet op de kast hoor, gaat het verder wel goed met je ?
Reputatie 7
Badge +13
calcheung schreef:

Beste Jesse,
***knip***
Ik heb MAC address en IP address van IP camera toegevoegd in DHCP IP Reservation en de betreffende porten geopend in Portforwarding. Zie print screens. Ik wordt nu echt desperate want niemand kan me helpen : (Heb je al geprobeerd, na de wijzigen in het modem, zowel het modem als de camera (en wel in die volgorde) te her starten?

Groet,
Denny
level4 schreef:

Judaskus schreef:

wie is er nu dom!!!


Mij krijg je echt niet op de kast hoor, gaat het verder wel goed met je ?De antwoorden die jij plaatst zijn out of time get a real job kid
Judaskus schreef:

Jesse Ziggo schreef:

Hallo iedereen,

We zien op de Ziggo Community erg veel vragen over het forwarden van poorten op onze verschillende modems. Logisch natuurlijk, want voor veel games en andere applicaties is het van belang dat dit goed wordt ingesteld. Om jullie leven wat makkelijker te maken, geef ik in dit topic graag wat meer informatie over port forwarding in het algemeen, en vooral hoe dit correct is in te stellen op onze verschillende modems.

Inhoudsopgave

 1. Een stukje achtergrond
 2. Instructies voor onze Wifi-modems
 3. Waar moet je nog op letten?

1) Een stukje achtergrond

Jouw netwerkapparaten communiceren met het internet via poorten. Dit kan je zien alsof je op een specifieke rijbaan op de snelweg rijdt met een pakketje informatie in de achterbak. Wanneer je een website bezoekt gaat dit bijvoorbeeld via poort 80 en zo zijn er in totaal wel meer dan 60000 poorten aanwezig.

Nu is er een verschil tussen wanneer jij een pakketje informatie stuurt of ontvangt. Als jij een pakketje stuurt, doe je dit via een bepaalde poort (rijbaan op de snelweg). Een antwoord/reactie op dit pakketje weet jouw computer weer zonder problemen te bereiken omdat de adresgegevens van jouw netwerkapparaat zijn inbegrepen in het pakketje wat je computer stuurt.

Maar als een ander jou spontaan een pakketje wil sturen, dan weet diegene wel het IP-adres van jouw wifi-modem en weet het pakketje jouw wifi modem goed te bereiken. Maar het wifi-modem moet dan nog wel weten naar welk netwerkapparaat, zoals jouw PC of game console, hij deze moet doorsturen. Dit doet hij middels port forwarding. Daarmee zeg je tegen het wifi-modem dat alle pakketjes die binnenkomen op een specifieke poort (rijbaan) doorgezet moeten worden naar een bepaald apparaat. Dit is port forwarding in het kort. Dus bedoeld om inkomende pakketjes op een specifieke poort door te zetten naar jouw individuele netwerkapparaat.

2) Instructies voor onze wifi-modems

Alhoewel het instellen van port forwards in bijna alle routers op dezelfde manier in z’n werk gaat, zijn er wel degelijk kleine verschillen. Hierom heb ik hieronder specifieke instructies geschreven voor al onze wifi-modems. Klik op de link van jouw modem om naar de relevante instructies te gaan.

Connectbox
Technicolor TC7210
Technicolor TC7200
Cisco EPC3925 / Cisco EPC3928
Ubee EVW320b / Ubee EVW321b
Horizon mediabox (voormalig UPC gebied)
Cisco EPC3925 (voormalig UPC gebied)

3) Waar moet je nog meer op letten?

 • Wanneer IPv6 is ingeschakeld in voormalig UPC gebied is het niet mogelijk om portforwards in te stellen. Via deze link controleer je of IPv6 is ingeschakeld. Is dit het geval? Neem dan contact op met de Klantenservice of Webcare om IPv6 te laten uitschakelen.
 • Niet alleen de firewall in het wifi-modem kan poorten blokkeren, ook de firewall op jouw computer kan dit doen. Controleer dus ook of de poort is opengezet in jouw firewall, of schakel deze (tijdelijk) uit.
 • Een andere manier om alle poorten naar een netwerkapparaat open te zetten is middels de DMZ functionaliteit (Demilitarized zone). Feitelijk wordt dan voor dit apparaat de firewall uitgeschakeld. Port forwarding regels hebben voorrang op een DMZ instelling. Hou er dus rekening mee dat de DMZ instelling mogelijk niet meer goed functioneert na het instellen van port forwards.

Heb je nog aanvullingen of vragen? Stel ze in dit topic. :)


Tja zo kom ik ook aan mijn moderator punten
Be rt schreef:

Judaskus schreef:

level4 schreef:

Staat de uPnP functie aan in de camera ?
Zo ja, zet die eens uit, en herstart zowel het modem als de camera.Level4 je bent een kei om ze aan het lijntje te houden ;)


Hoi Judaskus, heb je ook een inhoudelijke technische toevoeging aan deze discussie, anders ben je alleen bezig om serieuze reacties belachelijk te maken met niet relevante reacties.30 jaar ervaring en het geen wat jij de gasten wijs wil maken is voor mij oud nieuws en werkt niet, kom op doe je huiswerk voordat je een vraag beantwoord die al 300 x gesteld is.
En toen bleef het stil tjah beter zwijgen dan je goed betaalde job kwijt raken? kom op de waarheid boven alles en dit stel ik boven mijn albert nobel prijs voor ons vrede!
Reputatie 7
Badge +31
Judaskus schreef:

En toen bleef het stil tjah beter zwijgen dan je goed betaalde job kwijt raken? kom op de waarheid boven alles en dit stel ik boven mijn albert nobel prijs voor ons vrede!


Hoi Judaskus, dit is een klanten helpen klanten forum.
Wij zijn geen werknemers van Ziggo, maar gebruikers die andere gebruikers helpen hun diverse problemen op te lossen.
Moderators van Ziggo hebben Ziggo achter hun naam staan.
Prettige avond gewenst.
Be rt schreef:

Judaskus schreef:

En toen bleef het stil tjah beter zwijgen dan je goed betaalde job kwijt raken? kom op de waarheid boven alles en dit stel ik boven mijn albert nobel prijs voor ons vrede!


Hoi Judaskus, dit is een klanten helpen klanten forum.
Wij zijn geen werknemers van Ziggo, maar gebruikers die andere gebruikers helpen hun diverse problemen op te lossen.
Moderators van Ziggo hebben Ziggo achter hun naam staan.
Prettige avond gewenst.


Bedankt voor uw antwoord en hoop dat dit op waarheid is bevonden na al mijn negative ervaringen met de provider ziggo is voor mij dat alles wat de naam ziggo draagt een bedreiging voor ons vrede en veiligheid sorry voor het ongemak maar u moet kunnen begrijpen dat ik het niet zal accepteren als ik het vermoeden en bewijs heb dat er gelogen word in eigen financieel belang ten kosten van een medemens .
5 jaar heb ik aan mijn deskundigheid en ervaring getwijfeld terwijl ik er zeker van was dat mijn internet (modem) probleem aan ziggo te danken was ik mij heb laten overtuigen door ziggo medewerkers dat het aan sony of ElectronicArts was waar ik het probleem moest zoeken terwijl ze bij voorbaat er van op de hoogte zijn dat het aan zichzelf e danken is.
Ik heb aardig war ervaring en ben in het verleden tot jullie site getreden en conversaties gespot waarbij ik alleen maar meer tot de overtuiging kwam dat deze problemen veroorzaakt worden door ziggo zelf, ik laat het er niet bij zitten en zal alles wat in mijn macht gebruiken om deze onbeschofte praktijken te niet te doen.
Met vriendelijk groet

Robert Polet
CCT VLD
Die topik is leuk maar niet bij de connectie box in combinatie met de PS4. Want ik blijf maar een Nat type 2 houden. Mijn PS4 heeft een vaste IP adres. En in mijn modem heb ik alle poorten open staan waar het spel om vraagt. En de dwz is ingesteld, op mijn PS4 IP adres. Maar zelfs dat mag niet baten. Mijn PS4 blijft maar Nat type 2 aangeven. ook naar reset. Ik weet het niet meer.
Reputatie 7
Badge +1
Cactus150 schreef:

Mijn PS4 blijft maar Nat type 2 aangeven.Type-2 is Moderate, dat is toch functioneel gelijkwaardig aan Type-1 (Open)?
Welk nadeel ondervind je ?

De forwarding werkt ook in dat geval, alleen is het gebruikte NAT type op het modem onvoldoende transparant voor 'Open' modus achter sommige modems/routers.

Type-3 (strict) levert wel beperkingen op, maar 2 niet.

-
Beste Hoot_Posthorn,

De wens van alles zo snel en gemakkelijk mogelijk op het internet te kunnen aansluiten icm uPnP, geen correcte user setup (standaard instellingen) en niet updaten of unsupported apparaten aansluiten, dat is gevaarlijk.

Nu ben ik zelf persoonlijk ook geen fan van uPnP omdat deze automatisch tijdelijke of meer permanente regels kan toevoegen en het loggen hiervan niet altijd overal even goed werkt of zelfs mogelijk is, al geeft een goede router alle uPnP connecties weer, is het nog veel om door te nemen, en ook moet je je meer verdiepen om te kunnen beoordelen of deze regels correct zijn.

Helaas is uPnP wel nodig op het moment als meerdere apparaten de zelfde porten moeten gebruiken en niet handmatig gewijzigd kunnen worden. (zonder zeer ingewikkeld te doen)

Port forwarding daarin tegen is veel meer gecontroleerd, je weet exact welke porten er open zijn en waarnaar ze verwijzen. De gebruiker dient dus ook die apparaten welke direct benaderbaar zijn vanaf het Internet correct en nog beter te beveiligen, daarnaast kan er effectiever gemonitord worden.

Helaas wordt er alsnog ook slechte/onveilige hardware verkocht, bijv IP camera's, waarvan de mogelijkheid niet bestaat om correct te beveiligen doordat de feed gewoon beschikbaar blijft zonder enige vorm van authenticatie. Er zijn diverse tools beschikbaar welke alle onveilige camera's (om even daar bij te blijven) te indexeren, van buiten camera's tot (kinder) slaap kamers en beveiligingscamera's die boven pin systemen hangen.

Daarnaast heb je tegenwoordig voornamelijk malware welke gewoon via websites, mails etc binnen gehaald kunnen worden.

Hack pogingen zullen altijd plaats blijven vinden, 100% veiligheid bestaat niet in de wereld en er is dus altijd een kans dat er een lek gevonden wordt. (recentelijk Netgear)

Men voorkomt al erg veel succesvolle aanvallen als men simpel weg het standaard wachtwoord veranderd, handleiding doorneemt en 5 minuten de tijd neemt om te onderzoeken wat je nu daadwerkelijk in huis neemt.

Daarnaast geld voor alles Correct configureren, updaten en beveiligen. Dan is er weinig aan de hand, ook met IPv6.

Is de developer of community support voor de hardware beëindigd, vervang dit apparaat zeker indien deze direct beschikbaar moet zijn via Internet. Mocht je om wat voor een reden dit apparaat nog nodig hebben gebruik deze alleen via het lokale netwerk en probeer het zo goed mogelijk te beveiligen en bijvoorkeur ook nog isoleren.

MVG
Reputatie 1
Ik erger me nogal aan het paniekzaaien rondom uPnP. Microsoft wordt vaak neergezet als de Monsanto van Internetbeveiliging. Mede omdat de release van uPnP samen ging met die van Windows Me, één van de grootste missers van Microsoft.
In de realiteit zijn moderne modems en routers prima beveiligd tegen uPnP probes van buitenaf. Dit is, net als verschillende andere beveiligingstechnieken, te testen met ShieldsUP van Steve Gibson.
Mijn oude Ubee modem, nieuwe Technicolor modem, oude Linksys router, en nieuwe Sitecom router, komen allemaal probleemloos door alle tests heen.
Verder zijn de echt schadelijke uPnP attacks alleen met een trigger van binnenuit uit te voeren; het bekende airtight hatchway verhaal. Gewoon niet Jan en Alleman op je wifi laten.
Reputatie 7
Badge +1
Het risico zit hem er volgens mij meer in, dat bij een virus/malware infectie poorten kunnen worden geopend zonder dat de gebruiker daar enige notie van heeft.

Handmatig forwarden zonder uPnP voorkomt dit scenario.

Daarmee wil ik niet zeggen dat niemand uPnP moet gebruiken, het is soms zelfs noodzakelijk.
Je moet alleen altijd ook zorgen voor een adequate end-point beveiliging, zodat infecties kunnen worden opgemerkt.

Daarnaast vind ik inderdaad wel, gezien het geschetste risico, dat de transparantie in de modems rondom uPnP vergroot mag worden. Sommige modems laten wel zien wat/waar naartoe is geforward, maar sommige laten ook niets zien. Dat is (wat mij betreft) onaanvaardbaar.
Reputatie 1
level4 schreef:

Het risico zit hem er volgens mij meer in, dat bij een virus/malware infectie poorten kunnen worden geopend zonder dat de gebruiker daar enige notie van heeft.
...
Je moet alleen altijd ook zorgen voor een adequate end-point beveiliging, zodat infecties kunnen worden opgemerkt.


Dat is het bekende airtight hatchway verhaal, daarom is een antivirus belangrijk, liefst een goede (betaalde) die alles al scant nog voor het bij de browser binnenkomt.

level4 schreef:

Daarnaast vind ik inderdaad wel, gezien het geschetste risico, dat de transparantie in de modems rondom uPnP vergroot mag worden. Sommige modems laten wel zien wat/waar naartoe is geforward, maar sommige laten ook niets zien. Dat is (wat mij betreft) onaanvaardbaar.


Ik vind het ook altijd wel fijn om een complete lijst van uPnP-forwardings te kunnen zien, en tijdslimieten in te kunnen stellen, maar echt essentieel vind ik het niet.

Reageer