Sticky

VPN: Algemene informatie


Reputatie 5
VPN - Een Virtual Private Network

Wij bieden zelf geen VPN-diensten aan, maar jij kunt er wel gebruik van maken via je internetverbinding. Dat is best lastig, dus in deze topics helpen we je op weg om een VPN-verbinding op te zetten en leggen we uit wat hier allemaal bij komt kijken.


Jip-en-Janneke info over VPN

Met VPN maak je via internet een privéverbinding tussen je eigen apparaat of netwerk en een ander (lokaal) netwerk. Dit gebeurt versleuteld, zodat alleen jij en de ontvanger weten wat je stuurt. Zo kun je bijvoorbeeld veilig gebruikmaken van openbare wifi netwerken.

Je hebt in een VPN-verbinding altijd een server nodig, deze bepaalt de taal van de verbinding. Als gebruiker van de VPN-verbinding ben je vaak een cliënt in het netwerk. Jij (de cliënt) maakt verbinding met de server en daarvoor moet je de taal van de server spreken om hiermee te kunnen praten.

De taal die de server gebruikt noemen we ook wel het protocol. Er zijn verschillende VPN-protocollen die allemaal hun voor- en nadelen hebben. Zo kennen we onder andere OpenVPN, L2TP/IPsec en PTPP. Google er gerust op los!

Een VPN-server wordt door bedrijven veel gebruikt, zodat hun medewerkers vanaf elke locatie toegang hebben tot het interne bedrijfsnetwerk.
Er bestaan zogenaamde VPN-providers. Die bieden je toegang tot het internet via hun beveiligde VPN-verbinding, zodat jij je anoniem op het internet kunt begeven en ook je locatie kunt verhullen.
Je kunt zelfs thuis een VPN-server opzetten, maar dat is niet geschikt voor Jip en Janneke (best moeilijk).

Wat doe jij met VPN?

- Verbinding maken met een VPN-server (bijvoorbeeld van je werk)
- Gebruik van een VPN-provider
- Thuis een VPN-server opzetten

Nog geen reactie

Help dit topic op gang

Reageer

    Inloggen
    Niet gevonden wat je zocht? Vind meer topics