Sander
Community Developer
Community Developer
  • 2747Posts
  • 290Oplossingen
  • 2053Likes

Het WK voetbal volg je in UHD-kwaliteit bij Ziggo

Vanaf 20 november volg je het wereldkampioenschap voetbal  bij Ziggo in UHD op kanaal 999. Om het toernooi in UHD-kwaliteit te kijken, heb je een UHD-televisie met een UHD-geschikte ontvanger, zoals de Mediabox Next, Next Mini of CI+ module nodig. Daarnaast kun je zonder UHD-geschikte ontvanger ook het WK via het digitale kabel tv-signaal in UHD-kwaliteit zien mits je hiervoor een geschikte televisie in huis hebt. 

 

Technische specificaties

FPS: 50 frames per seconde (1080p)

Distributie: DVB-C

Bitrate: +/- 16 Mbps

Kanaalnummer: 999 

*Technische specificaties kunnen afwijken

 

Merken klanten zonder een UHD-ontvanger iets van 999?
Het ongecodeerde signaal wordt ook uitgezonden in UHD-beeldkwaliteit. Hiermee is het WK ook in UHD-kwaliteit te zien voor klanten zonder een voor UHD geschikte ontvanger, mits zij over een UHD-televisie beschikken.

 

UHD? 4K UHD? 4K? Wat is nou eigenlijk het verschil?
UHD (ook wel ultra HD) geeft een rijkere en intensere kijkervaring. Het beeld wordt minimaal in High Dynamic Range (HDR) uitgezonden, waardoor het een rijker contrast heeft. Dit wordt vaak gecombineerd met Wide Colour Gamut (WCG), dat een rijker kleurpalet geeft. De resolutie van UHD is minimaal 1080p.

 

Als de resolutie 2160p is in combinatie met HDR, wordt dat 4K UHD genoemd. Met 4K kijk je vier keer scherper dan met Full HD. De resolutie van een 4K-televisie biedt met 3840x2160 een haarscherp beeld. De term 4K zegt dus enkel iets over de beeldresolutie en niet over het kleurgebruik. Hiermee is 4K dus wezenlijk anders dan UHD.

 

Kan ik een UHD-uitzending van het WK voetbal opnemen in diezelfde hoge kwaliteit?
Je kunt wedstrijden van het WK voetbal vanaf een UHD-televisie in combinatie met een UHD-geschikte ontvanger, zoals een Mediabox Next, Next Mini of een CI+ module via kanaal 999 in UHD-kwaliteit bekijken en opnemen.

 

Let op: Om de UHD-beeldkwaliteit ook bij het terugkijken van de opname te behouden, moet de opname op een UHD-televisie in combinatie met een UHD-geschikte ontvanger worden afgespeeld.

 

Kan ik (gesproken) ondertiteling aanzetten tijdens de UHD-uitzending op kanaal 999 van het WK?

Nee, tijdens de UHD-uitzending van het WK zijn toegankelijkheidsdiensten, zoals (gesproken) ondertiteling, helaas niet beschikbaar.

 

Ik ervaar donker beeld op kanaal 999. Wat kan ik doen?

Lees meer

Waarom heb ik donker beeld als ik in 4K of in UHD kijk?

Het 4K/UHD-kanaal 999 maakt gebruik van een High Dynamic Range (HDR)-standaard. Die standaard zorgt voor groter kleurbereik. Als je tv geen HDR ondersteunt, bekijk je de uitzending in Standard Dynamic Range (SDR). In dat geval heb je donkerder beeld.

 

Ondersteunt mijn tv HDR?

Dit kun je controleren bij de technische specificaties van je tv. Het kan zijn dat je het handmatig kunt instellen. Kies dan voor HLG.

 

Als je tv geen HDR/HLG ondersteunt, blijft het beeld mogelijk wat donkerder dan je verwacht. Je kunt eventueel switchen naar het reguliere HD kanaal.

 

Mijn tv ondersteunt HDR/HLG, maar het beeld blijft donker.

Zet dan de helderheid en contrast op 100% en zet alle instellingen voor beeldverbeteringen uit (zoals live color, motionflow, extended range). Ook kun je de zogenaamde "Game modus" proberen om een zo neutraal mogelijk beeld te creëren.

 

 

 

En dan natuurlijk de belangrijkste vraag. Welk land wordt er volgens jou wereldkampioen?

143 Reacties

Altijd op de hoogte

  • Tips van Ziggo
  • Software updates
  • Tech nieuws
Elke maand in je inbox

Altijd op de hoogte

  • Tips van Ziggo
  • Software updates
  • Tech nieuws