Sander
Community Developer
Community Developer
 • 2783Posts
 • 290Oplossingen
 • 2272Likes

Wat te doen bij: Pagina niet gevonden – 404

Je tikt een webadres in en drukt op 'Enter'. En daar staat het ineens levensgroot op je scherm: Pagina niet gevonden. Vaak wordt deze melding nog kracht bijgezet met een foutcode zoals 404. Maar wat nu? Met drie snelle checks heb je de oorzaak snel gevonden.

 

Check 1- De spellingscontrole

Kun je de website niet bereiken en krijg je een foutcode? Controleer dan eerst de URL, want een typfout is snel gemaakt. Weet je zeker dat het webadres klopt?  Ga dan door naar check 2.

 

Check 2 - De website

De snelste check is om uit te sluiten dat er geen fout zit in de website. Dit doe je door verbinding te maken met je mobiele internet.

 

 1. Schakel je wifi uit op je mobiel
 2. Wacht totdat je 4G of 5G (LTE) in beeld krijgt
 3. Ververs de pagina

Krijg je nog steeds de foutmelding te zien? Dan is er een probleem met de website zelf. Als de website met de mobiele verbinding prima werkt, gaan door we naar de volgende controle.

 

Check 3 - Het thuisnetwerk

Een eigen router, wifi-versterkers, een switch of een repeater. Het kan allemaal zand in de motor gooien. Test daarom je thuisnetwerk door je internetverbinding op een laptop of PC te controleren. Sluit een internetkabel aan tussen je modem en je laptop of PC: 

 

 1. Bevestig de internetkabel in poort 1 van het Ziggo internetmodem
 2. Sluit het uiteinde van de kabel rechtstreeks aan op je laptop of PC
 3. Schakel de wifi tijdelijk uit op je laptop of PC
 4. Check de internetverbinding door bijvoorbeeld naar YouTube.com te gaan
 5. Als YouTube.com werkt, check je de website die de foutmelding geeft

Werkt de website nu wel? Dan gaat er iets mis in het thuisnetwerk. Schakel dan de hulp in van de Community en start een eigen topic. Leg uit wat voor apparatuur je gebruikt en waar je tegenaan loopt. Hoe meer relevante info, hoe beter.

 

Is de website nog steeds niet gevonden? Lees dan verder voor meer achtergrondinformatie. 

 

Spoedcursus DNS

Iedere website (URL) heeft achter de schermen een uniek IP-adres. Maar omdat het makkelijker is om www.vodafoneziggo.nl te onthouden dan 213.46.237.24 gebruiken we liever de namen van een website. De DNS-server koppelt de URL aan het juiste IP-adres. Je kan het vergelijken met een telefoonboek en door de DNS-server hoeven we al die getallen niet te onthouden. Maar wat als de DNS-server het IP-adres van de URL niet kan vinden? Juist, Pagina niet gevonden – 404.

 

Het kan dus voorkomen dat de DNS-server niet over de juiste info beschikt. Maar praktisch gezien komt dit bijna nooit voor. Maak jij gebruik van de standaard modeminstellingen en heeft jouw browser géén aangepaste DNS-instellingen? Dan zijn wij erg benieuwd naar jouw voorbeeld. Zorg er wel voor dat je Check 1 en Check 2 volledig hebt doorlopen voordat je een reactie plaats.

25 Reacties

Altijd op de hoogte

 • Tips van Ziggo
 • Software updates
 • Tech nieuws
Elke maand in je inbox

Altijd op de hoogte

 • Tips van Ziggo
 • Software updates
 • Tech nieuws

Uitgelicht topic