Anne B
Community Testspecialist
Community Testspecialist
 • 7931Reacties
 • 791Oplossingen
 • 6695Likes

Waarom gaat mijn tv ook uit bij het uitschakelen van de mediabox Next?

Een nieuwe mediabox komt natuurlijk met veel nieuwe functionaliteiten en mogelijkheden. Je kunt nu met één knop al je apparatuur aanzetten en weer uitzetten, niet meer zoeken naar de afstandsbediening van je andere apparaten. Makkelijk toch! Na de installatie koppelt je Mediabox Next automatisch met jouw tv en eventueel je receiver. Druk je op de rode stand-by knop van de afstandsbediening dan gaat alles tegelijk aan of uit.

Werkt het niet?
Zorg dat HDMI-CEC op je tv en/of receiver is ingeschakeld. HDMI-CEC is een standaard protocol waarmee apparaten via de HDMI kabel met elkaar kunnen communiceren. Elke tv-fabrikant heeft een andere naam voor HDMI-CEC, dus het is soms even zoeken in de instellingen, hieronder vind je de verschillende namen die fabrikanten gebruiken voor hun HDMI-CEC implementatie.
 

 • Sony BRAVIA Sync
 • Panasonic Viera Link
 • Samsung Anynet+
 • Philips EasyLink
 • Onkyo RIHD
 • LG Simplink


Één knop voor aan- en uitzetten
Wil je met één druk op de knop je mediabox, tv en geluidsysteem aanzetten? Of juist niet? Dat stel je nu zelf in. 

 1. Druk op het ‘Huisje’ op de op de afstandsbediening
 2. Navigeer naar “Instellingen” en druk op ‘OK
 3. Selecteer het tabblad "Beeld en geluid
 4. Navigeer naar: “Eén knop voor aan- en uitzetten
 5. Druk op ‘OK’ om de functie aan of uit te zetten
186 Reacties
Wvi66
Liefhebber
 • 47Reacties
 • 0Oplossingen
 • 11Likes
Ik had het spul vers uit de doos ingesteld en toen stond mijn Yamaha ook uit. Niet spanningsloos. De ab koppeldevdan blijkbaar toch automatisch.

Ik wil het wel opnieuw proberen met de Yamaha zonder spanning, maar hoe krijg ik dan alle instellingen weer uit de Next?

(Bedankt voor ieders reacties overigens!)
Condor1960
Raadgever
 • 1717Reacties
 • 3Oplossingen
 • 735Likes
Via een systeem reset? Iemand hier enig idee of en hoe je de Next helemaal leeg kan krijgen?
Al gekeken of het met instellingen lukt? Je TV heeft volgens mij wel ondersteuning nodig voor audio pass through naar Yamaha. Heeft ie die of is deze op TV in uit te schakelen? Of heb je de audio weergave al gedownscaled - dus zeker geen 5.1?
Mr_Fire
Gedreven Liefhebber
 • 69Reacties
 • 3Oplossingen
 • 7Likes
Dit is een enorm nuttig topic.

Ik ben erg benieuwd hoe lang dit gaat duren voordat het opgelost wordt.
Of wordt het zo'n dingetje als "thuis netwerk instellen" op de mediakadaver xl?

Vandaag dus gebeld door ziggo verkoop team, eerst maar eens proberen om me nog een keer klant te laten worden... Twee ziggo abo's voor 1 tv en een beetje internet, nee dank u.
Oja u bent niet echt tevreden over de mediabox xl? We hebben een nieuwe en die kunt u zo aanvragen. De nieuwe is echt helemaal goed en stukken sneller dan de oude. "O dus nu kunnen jullie wel bevestigen dat de mediabox xl ... is?"

Maar goed iedereen bedankt hier, ik maak gebruik van cec in mijn installatie, alles via 1 ab van de tv, dus mediakadaver next aanvragen? Nee dank u,... Alhoewel hij kleiner en neemt dus waarschijnlijk minder ruimte in beslag in de schuur als de oude. Dat is dan wel een plus punt. ☺
Wvi66
Liefhebber
 • 47Reacties
 • 0Oplossingen
 • 11Likes
Condor1960 wrote:
Via een systeem reset? Iemand hier enig idee of en hoe je de Next helemaal leeg kan krijgen?
Al gekeken of het met instellingen lukt? Je TV heeft volgens mij wel ondersteuning nodig voor audio pass through naar Yamaha. Heeft ie die of is deze op TV in uit te schakelen? Of heb je de audio weergave al gedownscaled - dus zeker geen 5.1?Geen audio pass through. Kan verder weinig aan audio veranderen op de tv.

het is irritant om steeds de Yamaha uit te moeten zetten, maar ik laat het maar zo. Anders gaat het alleen maar meer in de war. Ik raak in elk geval wel in de war van al deze verbindingen.
Mr_Fire
Gedreven Liefhebber
 • 69Reacties
 • 3Oplossingen
 • 7Likes
Wvi66 volgens mij was je eerste setup gewoon de juiste.

Dus next op normale hdmi ingang en de receiver/versterker op de hdmi ingang met ARC.

ARC = Audio Return Channel, dit moet ondersteund worden door receiver/verstrekker en de TV. Is overigens GEEN extra belasting voor apparatuur of kabels.

Om ARC te gebruiken is het vaak zo dat je bij de audio instellingen (audio uitvoer) van je tv kunt aangeven of je ARC wilt gebruiken.

Echter het vervelende cec verhaal is moeilijker op te lossen. Maar ook dat is mogelijk in de TV, helaas had ziggo het in zijn mediabox moeten hebben, Panasonic tv? had ik begrepen dat heet volgens mij verria link ofzo iets. (ik heb geen Panasonic) echter voor ARC functie is cec wel handig want dat zorgt ervoor dat de tv de versterker aanzet.

Totdat cec goed werkt op de next, is het alternatief link uitzetten en alle ab's op tafel neerleggen. SORRY voor het ongemak, zeg maar.
Mark
Community Moderator
Community Moderator
 • 5290Reacties
 • 605Oplossingen
 • 1924Likes
Ik snap dat de oplossing "schakel HDMI CEC uit op al je apparaten" geen wenselijke situatie is, maar het is de enige oplossing die er op dit moment is. Verder herhaal ik nog maar eens:
In één van de toekomstige software-updates van de Mediabox Next komt een optie beschikbaar om deze functionaliteit naar wens in- of uit te schakelen.

Wvi66 - Je kunt via het menu van de mediabox instellen welk apparaat de afstandsbediening moet besturen. Automatisch pakt hij je audiosysteem, maar als je dat niet wilt kun je via het menu bepalen dat hij de TV moet besturen. Laat maar weten of dat is gelukt.
Wvi66
Liefhebber
 • 47Reacties
 • 0Oplossingen
 • 11Likes
Ja, dat besturen lukt wel, klikken op TV geluid ipv Yamaha en dat gaat.
Maar het liefst zou ik de instelling van de Yamaha er compleet uit willen hebben.

Maar dat gaat dus niet meer als het eenmaal erin zit??
houter
Stamgast
 • 93Reacties
 • 0Oplossingen
 • 11Likes
bloemen64 wrote:
Zaken zoals een BluRay player die je aansluit op je receiver kun je via de Arc hdmi ingang ook bekijken op je TV.

Deze aansluiting heeft echter niets te maken met de Next. Dat zou ook al voor de Next zo aangesloten kunnen zijn als je het optimale beeld en geluid wilt.

Optisch zou ik alleen gebruiken als de receiver/soundbar alleen een optische ingang heeft. En dat lijkt nogal eens voor te komen bij soundbars.

Als je geen 4K apps gebruikt op de Next dan zou je ook de Next gewoon op de receiver kunnen aansluiten. Alleen mis je dan de 4K mogelijkheid van de NF app op de Next. Maar ik ga ervan uit dat je op je 4K TV ook een app hebt die dat verzorgd.

Keuze te over zou ik zeggen.

p.s. Aangezien je een Panasonic TV hebt denk ik dat je net als bij mij geen DolbyDigital geluid via de hdmi ingangen van je TV naar de ARC uitgang krijgt.
Dat was bij de MBXL een echt issue. DD "aan" geen geluid via de receiver. Oplossing was om DD op de MBXL uit te zetten of de MBXL direct op de receiver aan te sluiten.
De Next werkt iets beter wat betreft DD via de TV hdmi ingang. Je hoort nu gewoon stereo via je versterker. Wil je DD van je Next horen dan moet de Next direct op de receiver aangesloten worden.
Als je het type Panasonic meld dan kan ik kijken of jij ook dit issue met de TV hebt. Mijne is al van 2012. Het kan zijn dat Panasonic haar leven gebeterd heeft. Heb echter ook bij nieuwe TV's geen verbetering gezien tot nu toe.


De Yamaha geeft geen 4K door, het zou zonden zijn als je op je 4K TV geen 4K hebt (via upscaling van de Mediabox Next) Wat het geluid betreft, de Next geeft alleen Dolby Digital door en ik denk niet dat de Yamaha Dolby Atmos kan weer geven. Enige pluspunt van een HDMI ARC aansluiting kan zijn dat je via Netflix 'Digital Plus' kunt weergeven. (Als de Yamaha dit ondersteund)
Optisch leek me de beste oplossing, maar als je andere oplossingen hebt, die beter zijn, is dit natuurlijk welkom denk ik.
bloemen64
Super Expert
Super Expert
 • 3654Reacties
 • 82Oplossingen
 • 1823Likes
Voor zover ik gezien heb is het beter om je tv het upscalen te laten doen dan de Next.
Je hebt gelijk dat je dan geen native 4k van de Next kunt afspelen. Maar dat is er bijna niet en wat er wel is, NF, kun je ook via je TV afspelen.

Sluit je de Next direct op de TV aan dan gaat de Next steeds op 4K output staan en doet altijd de upscaling. Uitzetten lijkt niet te helpen vanwege een bug. deze upscaling blijkt bij veel mensen beduidend slechter te zijn dan de TV zelf.

Over de audio. Ik heb niet kunnen vinden of Panasonic DD audio nu doorlaat via de hdmi ingangen. De handleiding geeft alleen maar info over het beeld. En ik weet niet precies welke Panasonic TV heeft.

Wil je de DD van de Next horen dan is het ook beter om de Next aan de receiver te hangen.
Gebruik je verder geen externe apparatuur, dus alleen je TV, Next en receiver dan heb je geen last van de cec-bug en enable je op al je apparatuur cec en hebt een ideale installatie.
Alles gaat aan via de on/oof knop op de Next AB. En alles gaat uit via dezelfde knop. Ingangen worden vanzelf gekozen en het volume van de TV stuurt de receiver aan en is gekoppeld aan de volume knoppen op de Next AB.

Heb je meer apparatuur of wil je gewoon via CI+ kijken dan begint het feest.

Ik zou de Next op dezelfde manier aansluiten als bij mij. TV via hdmi-arc uitgang naar hdmi-arc ingang op receiver. Next op receiver aansluiten. (Zoals het op pagina 23 van de receiver handleiding staat). Ik heb wel een cec-killer ertussen omdat ik gewoon CI+ en naar de aangesloten Humax wil kunnen kijken.
houter
Stamgast
 • 93Reacties
 • 0Oplossingen
 • 11Likes
Door de Mediabox Next de upscaling te laten doen ondervind ik geen probleem (haarscherp beeld met de mooiste kleuren) Mijn vermoeden gaan uit naar de HDMI kabel. Is deze dan wel van voldoende kwaliteit? Niet alle 4K HDMI kabels zijn even goed, hier zit veel verschil in.
(ik gebruik een 'RU Connected' HDMI kabel. Deze is van uitstekende kwaliteit en nog betaalbaar ook.)

Waarom je de audio via de HDMI ARC poort wil laten weergeven is me niet duidelijk. Het enige wat ik kan verzinnen is, dat je dan 'Dolby Digital Plus' kunt weergeven. Maar dit is niet aan de orde, omdat de Mediabox Next alleen over 'Dolby Digital' beschikt.

Waarom wvi66 het niet aan de praat kregen vind ik opzicht vreemd. Ik vermoed dat de audio instellingen van de TV niet goed stonden.
bloemen64
Super Expert
Super Expert
 • 3654Reacties
 • 82Oplossingen
 • 1823Likes
Idem voor HDMI kabels. Daar is genoeg over te vinden en ook zeer persoonlijk. Jou RU Connected lijken wel goede kabels. Ik heb de kabel van de Next gebruikt. Persoonlijk heb ik gemerkt dat de 10 M hdmi kabel die tussen mijn TV en receiver zit niet werkte met een te goedkope kabel. Moest iets meer uitgeven. Zal waarschijnlijk nog een keer nodig zijn als ik om ga naar 4K. Toen die kabel gekocht is was dat er nog niet. Alleen hdmi 1.4a (jaar 2012).

Idem voor DD of DD+. De enige app die DD+ levert is NF. En NetFlix zou ik op de TV gebruiken. Daar staat de Next dan buiten. Je krijgt wat NF aanbiedt en niet wat de Next ervan maakt nu.

Dat je arc gebruikt i.p.v optisch is praktijk gericht. Het aansluiten is doormiddel van 1 kabel en je hoeft op de receiver geen gekke dingen uit te halen. Die snapt die oplossing. Dat je ook andere audio formaten kunt oversturen van TV naar receiver is meegenomen.

Een film op een DLNA media apparaat (of via usb) dat je via de TV afspeelt en DTS audio heeft bijvoorbeeld wordt via arc op de genoemde combinatie netjes afgespeeld. Via optisch gaat dat niet.
Ik kan eigenlijk geen nadeel voor arc benoemen behalve dat je cec aan moet zetten op sommige TV's. En dat geeft de nodige issues.
houter
Stamgast
 • 93Reacties
 • 0Oplossingen
 • 11Likes
Bedankt voor je uiteenzetting. Zelf heb ik deze beperkingen niet. Ik heb een Soundbar die aangesloten is op mijn AppleTV en Qled TV die alles keuring doorgeeft.
hanh
Oud Community-lid
 • 17054Reacties
 • 660Oplossingen
 • 3448Likes
Sorry. Het telkens maar quoten van complete berichten, maakt een Topic er niet overzichtelijker op.
bloemen64
Super Expert
Super Expert
 • 3654Reacties
 • 82Oplossingen
 • 1823Likes
hanh wrote:
Sorry. Het telkens maar quoten van complete berichten, maakt een Topic er niet overzichtelijker op.

Begrijp ik. Waar mogelijk knip ik tekst weg. Dat lukt niet altijd.

houter en ik blijken geen issues te hebben. Hoop dat Wvi66 er iets mee heeft kunnen doen.

Ik ga wachten op een software update voor de bekende problemen want het aantal topics over dezelfde onderwerpen blijft groeien en mensen kunnen ook zoeken in de topics i.p.v. een nieuw topic te starten.
hanh
Oud Community-lid
 • 17054Reacties
 • 660Oplossingen
 • 3448Likes
Begrijp ik. Waar mogelijk knip ik tekst weg. Dat lukt niet altijd.

Dat begrijp ik ook weer goed. De bediening van het geheel is, uh, wat onbeholpen. Vooral op een mobiel apparaat.
bloemen64
Super Expert
Super Expert
 • 3654Reacties
 • 82Oplossingen
 • 1823Likes
hanh wrote:

Begrijp ik. Waar mogelijk knip ik tekst weg. Dat lukt niet altijd.
Dat begrijp ik ook weer goed. De bediening van het geheel is, uh, wat onbeholpen. Vooral op een mobiel apparaat.

Klopt. Meestal typ ik op mijn mobiel en selecteren is dan een ramp op de 16 cm^2 die ik heb. Zeker bij reacties op reacties op reacties.
Het andere Ziggo forum klapt de berichten in waardoor het goed leesbaar blijft. Openklappen moet je zelf doen. Bevalt mij goed. Ook het aantal berichten per pagina is beperkter. Zoekt sneller dan in dit forum.
hanh
Oud Community-lid
 • 17054Reacties
 • 660Oplossingen
 • 3448Likes
Ok. Er loopt een voorstel om quotes ingeklapt op te nemen. Dat levert dan weer een complicatie op als je een quote deels wilt gebruiken om je eigen commentaar tussendoor te tikken. Het blijft altijd een beetje modderen.
Wvi66
Liefhebber
 • 47Reacties
 • 0Oplossingen
 • 11Likes
uit onkunde van mijn kant heb ik de boel weer zo aangesloten zoals ik het had.

Dus HDMI tussen yamaha en Panasonic tv in HDMI arc in. HDMI tussen next en receiver. Zo heb ik geluid op de tv en via surroundgeluid receiver als ik het wil. Maar bij het drukken op de rode knop van de next ab gaat de Yamaha ook aan. Ik wacht even en dan zet ik hem maar weer uit als ik gewoon tv wil kijken.
Met geen mogelijkheid dat ik snap hoe dat te ontkoppelen van elkaar.
Youtube en Netflix kijk ik via app op tv. Met nf app heb ik dan wel 4K.

Hartelijk dank allemaal voor het meedenken.
hanh
Oud Community-lid
 • 17054Reacties
 • 660Oplossingen
 • 3448Likes
Met geen mogelijkheid dat ik snap hoe dat te ontkoppelen van elkaar.

HDMI-CEC killer gebruiken op de HDMI kabel waarmee de Next verbonden wordt.
Zie eerdere reakties in dit Topic, die je kennelijk over het hoofd zag.
https://www.onlinekabelshop.nl/hdmi-cec-killer
Dit is een workaround die opgeheven kan worden zodra het HDMI-CEC probleem van de Next is opgelost bij een Update.
Wvi66
Liefhebber
 • 47Reacties
 • 0Oplossingen
 • 11Likes
Inderdaad over het hoofd gezien.
Dan ga ik dit eerst doen!
Top!
Fvdgeest
Stamgast
 • 142Reacties
 • 3Oplossingen
 • 32Likes
Ik heb ook een CEC killer stekkertje er tussen gezet, volgens de winkel verkochten ze als een gek ‘door de Next van Ziggo’ (!).
Het werkt, maar... (grote maar) 4k gaat maar tot 30 hz refresh rate...
Wvi66
Liefhebber
 • 47Reacties
 • 0Oplossingen
 • 11Likes
Is dat erg bezwaarlijk?

via de next krijg ik op dit moment toch geen 4K aangezien mijn receiver dat niet doet. Via de ingebakken apps op tv heb ik alsnog 4K dus ik mis het niet.
Tenzij ik door de CEC killer iets anders over het hoofd zie...
Fvdgeest
Stamgast
 • 142Reacties
 • 3Oplossingen
 • 32Likes
Nee precies, gebruik de apps met 4k van je TV, niet van de Next 😉
Condor1960
Raadgever
 • 1717Reacties
 • 3Oplossingen
 • 735Likes
hanh wrote:
Condor1960
De Teletext button heb je met een sequence gemaakt ofzo? Hoe flik je dit?
Je moet langs het Context Menu toch? Help me out...knip


hanh met excuses ben vergeten te antwoorden. Met de logitech harmony remote software 7 kan je de Harmony instellen op Ziggo Mediabox Next. Dus wellicht kan je die downloaden en heb je je Teletext button.
hanh
Oud Community-lid
 • 17054Reacties
 • 660Oplossingen
 • 3448Likes
Thanks.

Uitgelicht topic