Mark
Oud Community Moderator
Oud Community Moderator
  • 5774Posts
  • 656Oplossingen
  • 2114Likes

VPN: Op internet via een VPN-provider

 

Wat kan ik met een VPN-provider

VPN-providers bieden internettoegang aan (gratis of betaald) via hun eigen servers. Jij maakt thuis via VPN verbinding met de server van de provider en je gaat via die server het internet op.
Hierdoor is het dataverkeer tussen jou en de server versleuteld en kan de website die je bezoekt niet precies zien wie je bent of waar je je bevindt. De website ziet namelijk alleen de gegevens van de VPN-server die misschien heel ergens anders staat.

De meeste VPN-providers hebben servers in heel veel verschillende landen waar je uit kunt kiezen. Daarom worden VPN-providers vaak gebruikt om geografische blokkades te omzeilen. Neem als voorbeeld de “great firewall” in China. Al lijkt de Chinese overheid daar alweer een stokje voor te steken door alle buitenlandse VPN-providers te blokkeren.

Je mag zelf een keuze maken welke VPN-provider het beste aansluit bij jouw wensen (privacy, snelheid, beleid). Even googelen levert een waslijst aan providers en beoordelingen op met alle voor- en nadelen.


Hoe maak ik verbinding met mijn gekozen VPN-provider?

Dat kan eigenlijk niet simpeler. Je downloadt de applicatie van je VPN-provider, vult je gebruikersgegevens in en klaar ben je.
Biedt je VPN-provider geen applicatie voor jouw apparaat? Dan hebben ze vast een duidelijke handleiding hoe je het stap-voor-stap handmatig instelt.


Veelvoorkomende problemen

Je haalt met VPN de maximale snelheid van je abonnement niet meer, zonder VPN wel.
- Dit is vooral afhankelijk van de kwaliteit en capaciteit van het netwerk van je VPN-provider. De route die jouw pakketjes via de VPN-server afleggen is vaak langer dan normaal en dat merk je. Daarnaast verlies je ook een klein beetje snelheid door de versleuteling van je data.

Je kunt ineens geen e-mail meer versturen zodra je via VPN verbonden bent.
- Dat komt voor als je een Ziggo e-mailadres gebruikt en je uitgaande e-mailserver (SMTP) hebt ingesteld via poort 25. Poort 25 is op het Ziggo netwerk geblokkeerd, behalve voor intern verkeer wat bestemd is voor onze eigen uitgaande e-mailserver. Als je via een VPN-provider verbonden bent komt jouw verkeer van buiten, dus is het extern verkeer en wordt het geweigerd. Stel je uitgaande e-mailserver in met versleuteling en verificatie via poort 587. Hier vind je een stappenplan voor e-mailprogramma’s en hier de algemene instellingen als je de weg in je e-mailprogramma al weet.


Andere problemen bij het gebruik van je VPN-provider?

Daar helpt de Ziggo Community graag bij, er zitten een aantal specialisten tussen hoor! Om je goed te kunnen helpen hebben we wel wat informatie van je nodig. Start je eigen topic en beantwoord daarin onderstaande vragen:

- Wat is het probleem? (Geen verbinding, trage verbinding, instabiele verbinding, ...)
- Sinds wanneer speelt het probleem?
- Welk type VPN wordt er gebruikt? (PPTP, OpenVPN, L2TP/IPSec, …)
- Welke VPN-cliënt wordt er gebruikt?
- Is er ook sprake van een foutmelding (en welke)?
- Heb je al contact gehad met de VPN-provider en wat geeft deze aan?
- Andere relevante info?

Altijd op de hoogte

  • Tips van Ziggo
  • Software updates
  • Tech nieuws
Elke maand in je inbox

Altijd op de hoogte

  • Tips van Ziggo
  • Software updates
  • Tech nieuws