Alex
Community Moderator
Community Moderator
  • 8854Posts
  • 1038Oplossingen
  • 3924Likes

Radio: Luister jij al digitaal?

Ziggo stopt met het analoge radiosignaal. Op 24 februari zijn we in Capelle aan de IJssel gestart met het omschakelen van het analoge radiosignaal naar digitale radio. Vanaf eind maart gaan we hier per regio mee verder. De verwachting is dat eind 2021 het signaal in heel Nederland is omgeschakeld.

 

Luister ik al digitale radio?

Grote kans van wel! Luister je radio via je TV, Ci+ Module & Mediabox? Of bijvoorbeeld via FM, DAB+ of internetradio? Dan hoef je niets meer te doen en kun je ook na de analoge uitschakeling gewoon blijven genieten van je favoriete radiostation.

 

Weet je het niet zeker? Controleer dan of er naast de stroomkabel nog een kabel loopt van je radio naar de wandcontactdoos (vaak naar “R” of “Radio”). Haal deze kabel uit je radio en controleer of het signaal is weggevallen. Is dat het geval, dan luister je nog analoog.

 

Ik luister nog analoge radio, wat moet ik doen?

Dat signaal stopt dit jaar. Er zijn gelukkig verschillende mogelijkheden om ook na de afschakeling radio te blijven luisteren. We zetten ze op een rij:

 

-Via je televisie, CI+ Module of Mediabox

Neem je bij Ziggo Digitale TV af, dan kun je daarmee ook radio luisteren.

Heb je een Mediabox Next of Mediabox XL? Dan kun je hiervoor de radio app openen.

Kijk je met een CI+ Module, een andere Mediabox of via de DVB-C tuner? Dan vind je de radiozenders vanaf kanaal 801 of 1801.

 

-Een FM-antenne

Deze kabel vervangt je huidige coaxkabel en fungeert als antenne. De kwaliteit is dus wel afhankelijk van dit antenne-signaal. Verder is er een aantal zenders dat niet op FM uitzendt je hiermee niet kunt ontvangen, een overzicht vind je hier. De FM-antenne kun je kosteloos bij ons bestellen via deze pagina.

 

-Via de Digitale radio ontvanger

Met deze Digitale radio ontvanger van Quantis luister je tot 61 digitale radiozenders. Het apparaat beschikt over een display voor zender-informatie en is eenvoudig aan te sluiten op de wandcontactdoos. De ontvanger kost eenmalig €50,- en kun je hier bestellen.

 

-DAB+ of internetradio

Veel moderne radio’s maken gebruik van DAB+ of internetradio. Hiermee kun je storingsvrij genieten van veel zenders. Overweeg je toch al een nieuwe radio? Dan kan dit een interessante optie voor je zijn. Ziggo biedt zelf geen DAB+ apparatuur, daarvoor kun je het beste naar een (online) elektrowinkel. Uiteraard ben je voor advies en vragen van harte welkom hier op de Ziggo Community, waar veel kennis aanwezig is. Start je eigen topic.

 

We hebben deze vier opties ook hier op een rij gezet.

 

Waarom stopt Ziggo met analoge radio?

De omschakeling stelt Ziggo in staat om de snelheid van het internet verder te verhogen en technisch te innoveren. Op deze manier blijft Ziggo voorbereid op de klantbehoefte van de toekomst en kunnen klanten allerlei toekomstige toepassingen gebruiken met behulp van ons netwerk.

 

Wanneer is mijn regio aan de beurt?

Je ontvangt minimaal 5 weken van te voren een brief en een e-mail wanneer jouw regio aan de beurt is. Uiteraard kun je ook voor die tijd al voorbereidingen treffen.

 

Gaat de prijs van het abonnement nu ook omlaag?

Nee, je kunt nog steeds radio blijven luisteren, dat blijft onderdeel van het abonnement. De dienst wordt alleen volledig digitaal.

 

Kan ik gewoon naar mijn favoriete zenders blijven luisteren?

Dat verschilt per optie. Er is een aantal zenders dat niet via FM uitzendt en je dus ook niet kunt ontvangen met de FM-antenne. Hier vind je een overzicht om welke zenders het gaat.

 

Ik kan wel wat hulp gebruiken

Omdat er meerdere nieuwe mogelijkheden zijn, vraagt elke situatie om een eigen aanpak. Dit geldt niet alleen voor de radio zelf, maar bijvoorbeeld ook voor je geluidsinstallatie.

 

Weet je niet zeker of en hoe het gaat werken of wil je graag advies, dan zitten hier op de Ziggo Community veel experts voor je klaar om met je mee te denken. Start je eigen topic , leg de huidige situatie uit en we duiken er samen in!

143 Reacties

Altijd op de hoogte

  • Tips van Ziggo
  • Software updates
  • Tech nieuws
Elke maand in je inbox

Altijd op de hoogte

  • Tips van Ziggo
  • Software updates
  • Tech nieuws