Willem-A
Expert
Expert
 • 14718Reacties
 • 478Oplossingen
 • 2780Likes

Hoe op te nemen met een DVD recorder als het analoge signaal vervalt.

Steeds vaker zien we dat men aangeeft een DVD recorder in bezit te hebben en de vraag rijst of deze nog is te gebruiken als het analoge signaal vervalt. Dat kan, maar wel met beperkingen. De tuner in de DVD recorder is dan niet meer bruikbaar, dus het aansluiten van een coax kabel heeft geen zin meer. De Guide is dus ook niet meer bruikbaar, maar goed, dat is men al gewend, daar deze enige tijd geleden al is vervallen.

Door de DVD recorder aan te sluiten op een daarvoor geschikte decoder/ontvanger/mediabox, of hoe dit ook word genoemd, kan men nog opnames maken.

Dat kan het best gedaan worden op deze manier:

Je doet dat door de recorder middels de AV2 aansluiting (scart) aan te sluiten op de Video uitgang (scart) van de decoder*. (*Bij de Humax 5300c gaat dat niet op en dient de TV scart te worden gebruikt). Vaak raad ik het gebruik van een Humax aan.

Je stelt voorts via het menu van de DVD recorder de INGANG in op S-Video en doet datzelfde met de gebruikte UITGANG op de decoder. Instellen op RGB is nog fraaier, maar dit wordt zelden ondersteund op de Video uitgang van een decoder. Op de INGANG van een DVD recorder moet dit dan uiteraard ook worden ondersteund.

Wel kun je, als je de decoder middels HDMI op de Tv hebt aangesloten, de Tv scart gebruiken voor aansluiting op de DVD recorder. Deze uitgang ondersteund wel RGB. Ondersteund de DVD recorder ook RGB IN, dan stel je de AV INGANG op de DVD recorder dus in op RGB en doet datzelfde met de uitgang van de Humax.

Zorg wel altijd dat UITGANG (decoder) en INGANG (DVD recorder) identiek worden ingesteld. Dus beiden op S-Video, of op RGB.

Stel nu de DVD recorder in op AV2 en je kan opnames op DVD zetten. Het is niet raadzaam opnames eerst op de harde schijf te zetten, want dan is doorkopieren vaak niet meer mogelijk.

Op deze manier kun je zeer hoogwaardige opnames maken, welke er een stuk beter uitzien als via de kabel.

Let op: staan de beide apparaten ingesteld op Video/Composiet of soortgelijk (meestal standaard) is een opname wel te maken, maar de kwaliteit daarvan een heel stuk minder.

Hou er ook rekening mee dat je het volume (uitgangssterkte) op de Humax (of eventueel ander merk) volledig open zet. Doe dit wel voordat de opname is gestart, daar je deze handeling anders in de opname terug zal zien. Dat geld overigens voor alle handelingen die je uitvoert als een opname loopt. Blijf dan dus van de afstandsbediening(en) en de apparaten af en schakel ook niet over op een andere zender. Ook dat zal uiteraard te zien zijn in de opname.

De timer functie kan ook worden gebruikt bij de DVD recorder, mits aanwezig, en als er bij de Humax een programma word gereserveerd, zal deze inschakelen op het moment dat het gereserveerde programma start, en in stand-by gaan als dat programma is afgelopen. Let op: als de Humax in die periode word bediend, zal deze NIET in stand-by gaan en dus ingeschakeld blijven. Ook kan soms de Ext Link functie worden gebruikt, maar dat is niet altijd even betrouwbaar. Maar werkt het correct zal de DVD recorder de decoder inschakelen, of andersom.

Het is dus mogelijk zo op te nemen. Eenmaal gewend is dit best te doen, maar het is natuurlijk niet voor iedereen zo eenvoudig. Daarom raad ik vaak aan een Humax 5200c te gebruiken. De Humax kan in zowel oud UPC als oud Ziggo gebied worden gebruikt voor de ontvangst van de vrije zenders. Woon je in oud Ziggo gebied en heb je een IRdeto smartcard (dit is daarop vermeld) dan kun je alle zenders uit je pakket zien. Voordeel van het gebruik van een Humax 5200c is dat je al kan opnemen met het apparaat zelf, op de daarin aanwezige harde schijf. En terwijl je 1 zender opneemt is het altijd mogelijk een andere zender te bekijken. dat is dus al een groot voordeel. En het werkt dan veel eenvoudiger om later eventueel een gemaakte opname op een DVD te zetten via de op de Humax aangesloten DVD recorder. Maar ook dan geld, dat de opname vanaf de Humax meteen op DVD gezet dient te worden en niet eerst op de harde schijf van de DVD recorder.

De Humax is ook nog op te nemen in je netwerk, maar dat zal ik nu niet helemaal uit de doeken doen. Daar heb ik echter wel het een en ander over geschreven in en ander topic.

Een hele lap tekst, maar ik wil het zo duidelijk mogelijk uitleggen. Wellicht ga ik nog wat toevoegen of wijzigen, maar voor nu is er even info genoeg denk ik.

127 Reacties
Folkert Z
Community Testspecialist
Community Testspecialist
 • 5737Reacties
 • 486Oplossingen
 • 2484Likes
Wow Willem-A,

Het is een lap tekst, maar zeker een goed handvat om alsnog je DVD Recorder te gebruiken. Je bent #LekkerBezig!
Willem-A
Expert
Expert
 • 14718Reacties
 • 478Oplossingen
 • 2780Likes
Dank Folkert.

Je moet toch alle punten die van belang zijn vermelden, en dan word het uiteindelijk een aardig verhaal. Maar goed, handleidingen zijn vaak ook flink uitgebreid :wink:

Maar als je het rustig doorneemt valt het best mee. En als men het toch nog moeilijk vindt, zijn er altijd weer wegen ook hen nog even extra op weg te helpen. Met elkaar is er veel mogelijk.
DIGIBETER
Ontdekker
 • 3Reacties
 • 0Oplossingen
 • 2Likes
Dank Willem A , ik ga met uw suggesties aan de slag . Als het toch tegenvalt ,overweeg ik
om de Mediabox Xl in mijn pakket op te nemen. Groeten van DIGIBETER, over en sluiten.
Willem-A
Expert
Expert
 • 14718Reacties
 • 478Oplossingen
 • 2780Likes
Dag DIGIBETER

veel succes gewenst. En natuurlijk is het ook nog altijd een optie de XL in te gaan zetten, al zal ook dat even wennen zijn. Maar dat is helaas iets waar we aan zullen moeten gaan wennen in deze tijd waarin alles elkaar zeer snel opvolgt.
honda
Expert
Expert
 • 842Reacties
 • 10Oplossingen
 • 20Likes
ik neem ook veelop met diverse dvd recordersmaar ik gebruik voor de opnames tulp stekkers wat storing vrij werkt elke dvd recoder heeft tulp in en uit gangen.
ik verbind de decoders sataliet of humax of anders altijd met de tulp uitgang rood en wit voor geluid en geel beeld naar mijn dvd recorders ingang. dit werkt probleemloos. om dat de scart gouw storing geeft.
gebruik als het niet nodig geen scart kabels. ze maken dikwijls slecht contact.
en voor opnames is een betrouwbare verbinding erg belanrijk en ook voor beeld en geluid.. :clown: vrg honda
Willem-A
Expert
Expert
 • 14718Reacties
 • 478Oplossingen
 • 2780Likes
Dag honda

ik ben het daar niet helemaal, of eigenlijk helemaal niet, mee eens. We hebben jarenlang gebruik gemaakt van scart en scart kabels en als het om goede kabels gaat, is dat geen enkel probleem. Dat ze vaak een slecht contact zouden maken is dus iets dat ik anders zie, en wat velen denk ik anders zien. Hoeveel mensen zijn er niet die nog steeds met scart werken, of hun DVD recorder middels scart op een Humax of andere decoder/PVR hebben aangesloten, zonder dat dit voor issues zorgt.

Daarnaast is voor het geluid een tulp/cinch aansluiting nog prima, maar werk je met de gele cinch voor beeld, dan houd dat in dat je de slechtst mogelijke kwaliteit krijgt/kiest. De gele cinch aansluiting is nl. een Video/CVBS/Composiet aansluiting, welke simpelweg bekend staat als de minst goede kwaliteit als het om beeld gaat.

Bij scart kun je instellen op S-Video, al een stuk beter als bovengenoemde, maar kun je er vaak zelfs voor kiezen in te stellen op RGB. Dat doe je dan uiteraard met de uitgang op de decoder, waarvoor je dan doorgaans wel de Tv uitgang moet pakken, en datzelfde doe je met de INGANG op je DVD recorder. Tot een beter resultaat kom je dan niet. Deze manier van opnemen ziet er perfect uit. Raad ik ook al jarenlang aan en word zeer vaak gebruikt. Geloof me, dat is echt de beste manier, mits je goede scart kabels gebruikt. Met de Video/CVBS/Composiet aansluiting kom je niet in de buurt van de kwaliteit van scart met S-Video of RGB.
Stainless
Gedreven Ontdekker
 • 10Reacties
 • 0Oplossingen
 • 0Likes
Goede uitleg, maar hoe doe je het als je een mediabox hebt. Als ik een programma sneller wil afspelen is de recorder handiger dan de mediabox
Willem-A
Expert
Expert
 • 14718Reacties
 • 478Oplossingen
 • 2780Likes
Dag Stainless


dankjewel. Maar wat bedoel je met het sneller afspelen? Doorspoelen?
Willem-A
Expert
Expert
 • 14718Reacties
 • 478Oplossingen
 • 2780Likes
Jammer honda dat je zo reageert. Het gaat er niet om hoe ik het doe, al zijn de mensen die ik hiermee door de jaren heen heb geholpen er wel erg content mee, maar wat het beste resultaat geeft. En omdat er steeds meer vragen over komen vanwege het verdwijnen van het analoge signaal, heb ik er een topic voor aangemaakt. En gezien dat nu al ruim 1000 keer is bekeken, denk ik dat ik het niet zo verkeerd heb gedaan. Anders zouden er wel meer mensen zijn met opmerkingen.

En iedereen die zich wat in de materie verdiept weet dat Video/Composiet/CVBS voor de minst mogelijk kwaliteit zorgt op het gebied van beeld. Niet voor niets stel je een decoder ook in op RGB als je deze aansluit op een Tv. Dat is, als een Tv dat uiteraard ook ondersteund, vele malen fraaier dan eerder genoemde. En dat geld evenzo als je met een DVD recorder gaat opnemen vanaf en decoder. En dan wil je simpelweg de hoogst mogelijke kwaliteit behalen, en dan is RGB het maximum.

Nogmaals, jammer dat je zo reageert en niets van anderen wilt aannemen. Sterker, je wilt er niet eens verder op praten.

Ik zou zeggen, kijk eens op het Internet. Daar zie je hoe het ligt met de aansluitingen en instellingen. Ik kan wel een rijtje benoemen:

-Video/Composiet/CVBS (verschillende namen, een systeem): minst fraaie keuze als het gaat om beeld.
-S-Video: kwaliteit een stuk hoger als Video/Composiet.
-RGB: kwaliteit beter als voornoemde.
-Component: kwaliteit nog hoger.
-HDMI: beste kwaliteit.

Er zijn destijds ook niet voor niets Videorecorders uitgekomen met S-VHS. Dat deed men echt niet voor niets.

Dit vind ik dan ook erg flauw: "dat jij het niet met mij eens zouw zijn had ik al verwacht.
daar zat ik al op te wachten en ja hoor daar kwam hij".

Ik twijfel wat dit betreft absoluut niet aan mezelf. Heb inmiddels al veel kennis opgedaan, door simpelweg testen en me inlezen. En mensen die het zo hebben aangesloten en ingesteld zijn zeer tevreden over het resultaat. Laatst schreef er nog iemand dat hij nooit had verwacht dat alleen al het instellen op RGB bij zijn scart aansluitingen zoveel verschil zou maken. Standaard stonden zijn decoder, en de ingang op de DVD recorder op Video/CVBS. En iedereen met wat kennis van zaken, weet dat die laatste nou eenmaal de minst goede is.
Willem-A
Expert
Expert
 • 14718Reacties
 • 478Oplossingen
 • 2780Likes
honda

kijk hier eens en druk eens op vertalen. Net even opgezocht. Hier zie het rijtje terug:

https://en.wikipedia.org/wiki/Composite_video


"Composite video is een analoge video transmissie die draagt standaarddefinitie video kenmerkend ten 480i en 576iresolutie als een enkel kanaal. Video-informatie is gecodeerd op één kanaal , in tegenstelling tot de S-video met hogere kwaliteit (twee kanalen) en de componentenvideo van nog hogere kwaliteit (drie of meer kanalen). In al deze video-indelingen wordt de audio via een afzonderlijke verbinding gedragen".

En dan gaat het dus hierover:

Stainless
Gedreven Ontdekker
 • 10Reacties
 • 0Oplossingen
 • 0Likes
Willem-A wrote:
Dag Stainlessdankjewel. Maar wat bedoel je met het sneller afspelen? Doorspoelen?

Dag Willem,
Ik bedoel kijken terwijl ik de opname sneller afseel. Bij de mediabox krijg je dan onderaan een "zwart"veld, geen geluid en een slecht leesbare ondertiteling.
En hoe sluit je een recorder aan op de mediabox xl (of zijn opvolger)
Willem-A
Expert
Expert
 • 14718Reacties
 • 478Oplossingen
 • 2780Likes
Dag Stainless

dat kan inderdaad wel kloppen. Dat doet de DVD recorder doorgaans inderdaad heel anders. Maar niet elke mediabox werkt identiek. Ik werk, uiteraard, veel met de Humax en dan zie je alleen een groen lijntje met de voortgang. Het beeld blijft netjes, maar er is dan ook geluid meer aanwezig. En uiteindelijk is uiteraard de ondertiteling niet meer leesbaar. Daarvoor gaat het allemaal te snel. Maar dat is met veel formaten aan de orde. Ik moet zeggen dat ik eigenlijk nooit versneld afspeel, en alleen door de reclames heen spoel. En in dat geval blijft het beeld stilstaan totdat je de toets loslaat. Dan springt de opname of programma naar die plaats waar de toets werd losgelaten.

Maar een DVD recorder heeft best weleens wat voordelen t.o.v. een mediabox/decoder/PVR. Maar ook nadelen. En men gaat vaak toch voor de beeldkwaliteit en daarin is de DVD recorder achterhaald. En gezien deze ook niet meer worden geproduceerd, zullen ze ook langzaam uit beeld verdwijnen. En dan sta je weer voor nieuwe keuzes.
robbo
Super Expert
Super Expert
 • 15847Reacties
 • 662Oplossingen
 • 2333Likes
Na de laatste berichten gevolgd te hebben het volgende: bij deze een link https://www.homecinemamagazine.nl/2013/01/wat-is-het-verschil-tussen-composiet-s-video-en-component-ypbpr/ Wat ik ook altijd uitleg aan andere , en vaak deze link bijstuur. Inderdaad is de gele tulip de slechtste kwaliteit.
TeLBe
Nieuwkomer
 • 4Reacties
 • 0Oplossingen
 • 3Likes
Beste Willem-A bedankt voor je uitgebreide en bruikbare uitleg. Ik heb mijn Panasonic DVD recorder aangesloten zoals je adviseerde: de recorder is middels de AV2 aansluiting (scart) aangesloten op de Video uitgang (scart) van de decoder (Humax 5500c) en beide apparaten zijnop RGB ingestled. (Verder is de tv met HDMI verbonden met de decoder en middels scart met de AV1 aansluiting van de harddiskrecorder)
Als ik dan op wil nemen kan ik als kanaal alleen Ned1 kiezen. (Als ik iets opneem van Ned1 ziet deze opname er heel goed uit). Het lukt mij echter niet de andere zenders op mijn recorder te vinden/kiezen. Heb jij misschien een idee waar dit aan ligt/ hoe op te lossen?
Willem-A
Expert
Expert
 • 14718Reacties
 • 478Oplossingen
 • 2780Likes
Dag TeLBe

als je precies de stappen hebt gevolgd, en het lijkt erop dat hier niets is misgegaan, dien je op de DVD recorder voor AV2 te kiezen. Dan kun je alles opnemen wat de Humax weergeeft. Maar dan natuurlijk wel alleen als je de Humax ook op bv. NPO 2, RTL 4 zet.

DE DVD recorder zal dan dus die zender opnemen welke je op de Humax hebt geselecteerd.

Maar je vindt dus geen zenders op de recorder zelf, dus alleen de AV2 ingang kan nog worden gebruikt in dit geval. De zenders worden dus niet opgeslagen in de DVD recorder, en daar je dit schrijft:

"Ned1 ziet deze opname er heel goed uit). Het lukt mij echter niet de andere zenders op mijn recorder te vinden/kiezen" heb ik het idee dat je de zenders denkt te vinden op de recorder zelf. Maar het enige wat je dus moet doen is kiezen voor de AV2 ingang. De rest laat je even buiten beschouwing. Is het zo wat duidelijker voor je?
TeLBe
Nieuwkomer
 • 4Reacties
 • 0Oplossingen
 • 3Likes
Beste Willem-A, ik dacht inderdaad de zenders op de recorder te vinden maar je aanwijzing heeft me op het goede spoor gezet. Ik heb inmiddels proefopnames van verschillende zenders gemaakt en dat ziet er allemaal prima uit! Ik had de recorder al in de berging gezet maar na lezen van jouw bericht (1e van dit topic) ben ik het toch gaan proberen en nu kan ik hem dus weer gebruiken. Heel fijn. Echt super bedankt voor je hulp!
Groet, Tekla
Willem-A
Expert
Expert
 • 14718Reacties
 • 478Oplossingen
 • 2780Likes
Dag TeLBe

dat dacht ik ook al even uit je bericht te halen. Niet zo vreemd hoor, want men denkt vaak dat het zo werkt. Maar nee, de DVD recorder zelf kan alleen overweg met de analoge zenders. Deze heeft een analoge tuner, dus het opslaan van digitale zenders behoort niet tot de mogelijkheden.

Maar inderdaad, als je met een goede scartkabel werkt, waarbij je bij de 5500c wel gebonden bent aan de bijgeleverde, en alles instelt op RGB, is een opname echt zeer netjes. Vaak laat men de apparaten op Video/Composiet/CVBS (is allemaal identiek, alleen andere benaming) staan omdat de AV2 ingang op een DVD recorder vaak standaard zo is ingesteld, maar dan doe je jezelf echt tekort. Dat ziet er echt veel minder fraai uit. S-Video is dan een stuk winst, maar RGB is eigenlijk nog een stuk fraaier dan de opnames zoals je deze altijd maakte vanaf de interne tuner van de DVD recorder.

Daarom dus ook laatst even de discussie daarover met Honda. Die zweert bij het gebruik van de gele cinch kabel, welke dus staat voor Video/Composiet/CVBS, maar zorgt voor de minst goede weergave. Dat kun je uiteraard zelf al zeer goed waarnemen, maar ook op het Internet is daarover allerlei info te vinden. Ik zoek vaak niet eens naar dat soort info, maar probeer dingen uit en dan moet je simpelweg uitgaan van je oren en ogen. En dan zie je dat RGB via scart het beste resultaat oplevert wat dit betreft Maar goed, als je een decoder middels scart aansluit op een Tv zie je ook al heel snel dat RGB doorgaans het beste resultaat oplevert.

Ik dank je voor je bericht en ben blij dat het gelukt is. Kan je DVD recorder nog even op een mooie manier oud worden... :wink:

Wat de hulp betreft: graag gedaan. Daarom maken we dergelijke topics aan en daar maken toch veel mensen gebruik van.
honda
Expert
Expert
 • 842Reacties
 • 10Oplossingen
 • 20Likes
Willem-A wrote:
Dag TeLBe

dat dacht ik ook al even uit je bericht te halen. Niet zo vreemd hoor, want men denkt vaak dat het zo werkt. Maar nee, de DVD recorder zelf kan alleen overweg met de analoge zenders. Deze heeft een analoge tuner, dus het opslaan van digitale zenders behoort niet tot de mogelijkheden.

Maar inderdaad, als je met een goede scartkabel werkt, waarbij je bij de 5500c wel gebonden bent aan de bijgeleverde, en alles instelt op RGB, is een opname echt zeer netjes. Vaak laat men de apparaten op Video/Composiet/CVBS (is allemaal identiek, alleen andere benaming) staan omdat de AV2 ingang op een DVD recorder vaak standaard zo is ingesteld, maar dan doe je jezelf echt tekort. Dat ziet er echt veel minder fraai uit. S-Video is dan een stuk winst, maar RGB is eigenlijk nog een stuk fraaier dan de opnames zoals je deze altijd maakte vanaf de interne tuner van de DVD recorder.

Daarom dus ook laatst even de discussie daarover met Honda. Die zweert bij het gebruik van de gele cinch kabel, welke dus staat voor Video/Composiet/CVBS, maar zorgt voor de minst goede weergave. Dat kun je uiteraard zelf al zeer goed waarnemen, maar ook op het Internet is daarover allerlei info te vinden. Ik zoek vaak niet eens naar dat soort info, maar probeer dingen uit en dan moet je simpelweg uitgaan van je oren en ogen. En dan zie je dat RGB via scart het beste resultaat oplevert wat dit betreft Maar goed, als je een decoder middels scart aansluit op een Tv zie je ook al heel snel dat RGB doorgaans het beste resultaat oplevert.

Ik dank je voor je bericht en ben blij dat het gelukt is. Kan je DVD recorder nog even op een mooie manier oud worden... :wink:


Wat de hulp betreft: graag gedaan. Daarom maken we dergelijke topics aan en daar maken toch veel mensen gebruik van.

Hallo Willem ik zie dat je het weer over mij heeft. en een verkeer de reactie geeft over mij. dat gele tulp kabels niet goed zouden zijn volgens die bladen en jij trapt daar in. ik niet. ik gebruik geen scart kabels meer voor het over zetten van opnames van wege de onbetrouw baar heid. en de gele tulp kabel geeft een zeer goed beeld. en stabiel dat kan je van scart niet zeggen.om dat ze erg storing gevoelig zijn.voor het over zetten van het video signaal is mijn uit leg toch het beste.ik spreek hier wel uit ervaring om dat ik er al veel over gezet heb. ook voor andere mensen die erg tevreden zijn over de kwaliteid. het verscil tussen orgieneel en copi is niet zicht baar. :clown:vrg honda
Willem-A
Expert
Expert
 • 14718Reacties
 • 478Oplossingen
 • 2780Likes
Alsjeblieft Honda.... Ik laat me totaal niet beïnvloeden door de bladen maar heb ruime ervaring. En iedereen weet dat het een gegeven is dat de gele cinch voor de minst goede weergave/beeld zorgt. Als je altijd al via CVBS/Video/Composiet werkt, dan zie je natuurlijk geen verschil als je ook zo gaat opnemen, maar doe het maar eens anders. Je hebt nu weer kunnen zien dat iemand aangeeft wel heel fraaie opnames te kunnen maken met scart, ingesteld op RGB, maar nog geloof je het niet.

Overal kun je zien dat een gele cinch staat voor de minste kwaliteit. Heeft niets met bladen te maken, maar met feiten. En als je ogen hebt, zie je dat die feiten niet liegen. Overigens heel vervelend dat je weer alles quote wat ik heb geschreven, want dat is aan TeLBe gericht. Daar heb ik het bericht voor geschreven. Hij is zeer dankbaar en uit dat ook.

Je weet echt niet waar je het over hebt. Je blijft erbij dat scart storingsgevoelig is, en dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Het is al jaren dat men scart gebruikt en niet voor niets gebruikten de eerste decoders al scart en zie je het nog terug op deze apparaten. Ook de eerste DVD speler werkte met scart, de Videorecorder, en zo kan ik er nog wel wat noemen. En als scart RGB ondersteund, is dat vele malen beter als de gele cinch. Als dat echt zo goed was, was er helemaal geen scart geweest.

Denk je nou echt dat ik geen ervaring heb? Ik laat me niets aanpraten en laat het hierbij, want je weet niet van stoppen. Want er over doorgaan is zonde, want ik heb daarvoor dit mooie en handige topic niet aangemaakt. Deze manier van aansluiten en instellen gebruikte ik al toen de Humax IR Fox C uitkwam, en er zijn al zeer veel positieve reacties op gekomen, en tal van mensen zullen het gebruiken, zonder dit altijd te melden. Ik weet in iedere geval dat het een zeer vaak gebruikte en goede manier van aansluiten is. Beter resultaat bekom je niet in deze gevallen. Nogmaals, als je altijd met Video/Comosiet/CVBS werkt, is het beeld al matig. Zet je dat op die manier ook op DVD, zie je wellicht geen verschil, maar ziet de opname er wel net zo matig uit. Ik streef echter naar de beste kwaliteit.

Dus laat het hierbij en laat het topic voor wat het is, en verpest het niet voor anderen.

Dit was mijn laatste verzoek hieromtrent.
TeLBe
Nieuwkomer
 • 4Reacties
 • 0Oplossingen
 • 3Likes
Helemaal met Willem-A eens. (Ben overigens geen hij maar zij:)) Dit topic is informatief en goed bedoeld. Honda’s kritiek voegt helemaal niets toe. En doordat Honda ellenlange quotes maakt word dit topic onleesbaar. Heel jammer maar ondanks dat heeft het mij heel goed geholpen en heb ik nu haarscherpe opnames via scart. Advies aan Honda: begin een nieuw topic over gele tulpstekkers. Wie weet maak je daar anderen heel blij mee?
TeLBe
Nieuwkomer
 • 4Reacties
 • 0Oplossingen
 • 3Likes
Dank je wel honda Zal wel lukken
Willem-A
Expert
Expert
 • 14718Reacties
 • 478Oplossingen
 • 2780Likes
Dag TeLBe

Wist inderdaad niet dat je een vrouw was. Is wat slecht te zien zo... :wink:

Maar je hebt de uitleg gelezen. Je hebt dan wellicht ook mijn reactie gezien over de Humax 5200c. Heb je daarover eventueel ook al nagedacht, zodat je ook daarmee kan opnemen en je opnames dan altijd nog via de DVD recorder op DVD kan zetten? Zo ja, wacht dan niet al te lang en kijk eens op marktplaats, mits je dat aandurft.

Er is ook nog een 5400c, gelijk aan de 5200c, maar nu met een grotere schijf, echter is deze niet meer te koop op een achtergebleven exemplaar na, maar dan ook vaak nog erg duur.

Echter is de 5200c nieuw alleen nog te koop als bundel met de Humax TV+H3 mediaspeler, en dat is dus ook duur, waardoor de 2e hands markt nu nog beter loopt. Maar het is een kwestie van tijd alvorens ook dit model eruit raakt, en van een opvolger is nog niets bekend. Dus hoe dan op te nemen is nog ongewis voor wat de Humax betreft.

Er is ook nog een 5300c, welke Ziggo ook levert in fZiggo gebied, maar die zou ik je afraden, vanwege voornamelijk de aanwezigheid van maar één tuner.

Dit even als tip/info.
Lycke Z
Community Moderator
Community Moderator
 • 11329Reacties
 • 870Oplossingen
 • 3951Likes
Hey all.

Discussiëren is prima, maar laten we elkaar allemaal in hun waarde laten. Onthoud dat vrijwel iedereen hier is om anderen te helpen en iedereen het dus goed bedoelt. Ben je het ergens niet mee eens en/of zie je iets anders, leg dan uit waarom je het anders ziet en laat het daar bij. Een discussie over aansluitpunten/stekkers/kabels en welke wel/niet beter is, kan ontzettend nuttig zijn. Wat mij betreft maakt iemand hier zelfs een nieuw topic over! Maar dan wel een fatsoenlijke discussie, waar het zeker niet persoonlijk moet worden.

Ik heb mijn best gedaan de meeste berichten die absoluut niets toevoegen aan de discussie te verwijderen, zonder het geheel onleesbaar te maken. Er zijn dus een aantal berichten weg.
pieterhans
Ontdekker
 • 6Reacties
 • 1Oplossingen
 • 3Likes
Dag Willem,
Je schrijft: 'En het werkt dan veel eenvoudiger om later eventueel een gemaakte opname op een DVD te zetten via de op de Humax aangesloten DVD recorder.'
Maar ik volg je uitleg niet helemaal.
Wat ik (absolute digibeet) zou willen is: opnames van de Humax op een dvd-schijf zetten, zoals ik vroeger met opnames van mijn dvd-recorder deed. Ziggo heeft mij verteld dat ik opnames eerst op een losse harde schijf moet zetten, en vanaf de harde schijf op een dvd.
Van jou begrijp ik dat dat niet zou hoeven?
Bedoel je dat ik met mijn dvd-recorder via de Humax toch programma's kan opnemen op een schijfje in mijn dvd-recorder, dwz opnames die op de Humax staan? Dan moet ik de opname op de Humax rechtstreeks kopiëren op een dvd-schijf die in de dvd-recorder zit? Hoe doe ik dat dan precies? Gezien mijn totale onwetendheid met dit soort apparatuur ben ik eigenlijk op zoek naar een stap-voor-staphandleiding.

Dank,
Pieter
iMark
Expert
Expert
 • 1544Reacties
 • 113Oplossingen
 • 486Likes
Wat je kunt doen is de Humax met een scart-kabel verbinden met de DVD-recorder. Je kunt dan in 'real time' in feite een opname maken van een opname die op de Humax staat.

De DVD-recorder kan de Humax als een externe bron zien. Wat je afspeelt op de externe bron kun je opnemen op de DVD-recorder. Je zult wel enig kwaliteitsverlies zien. Het digitale signaal van de Humax wordt naar analoog omgezet en door de DVD-recorder weer omgezet in een digitale opname. De beeldkwaliteit hangt af van merk en type DVD-recorder. De Die laatste opname kun je dan op een DVD-branden.

Het hangt er overigens wel een beetje vanaf wat voor type DVD-recorder je hebt. Sommige types hebben zowel een harde schijf als een DVD-brander. Andere types hebben alleen een DVD-brander die direct de opname wegschrijft.