Gelukt! Je krijgt vanaf nu elke maand de Community nieuwsbrief in je inbox.
Heb je een sms ontvangen die je niet vertrouwt? Klik dan niet op de inhoud en geef géén persoonlijke informatie of wachtwoorden. Je hebt misschien te maken met een zogenaamd 'smishingbericht'. Met dit soort sms’jes proberen internetcriminelen persoonlijke gegevens te bemachtigen, wat kan leiden tot identiteitsfraude. Deze vorm van phishing via sms noemen we smishing.
Hoe herken je smishing?
Internetcriminelen vissen op verschillende manieren naar je gegevens. In het geval van smishing doen ze dat via sms en gebruiken ze alarmerende redenen, zoals:
In zo’n sms staat meestal een link (url) naar een valse website waar vervolgens om je gegevens gevraagd wordt. Met jouw gegevens kunnen de internetcriminelen vervolgens je online identiteit overnemen en zo geld van je stelen. Daarom is het essentieel om niet op de inhoud te klikken en géén persoonlijke informatie of wachtwoorden te delen.
Een andere veel voorkomende werkwijze is dat je misleid wordt om een bepaalde app te downloaden, bijvoorbeeld een app van een pakketdienst, zodat je dat pakketje kunt volgen. De app is dan echter vals en is malware (url) waarmee de internetcrimineel je gegevens kan bemachtigen.
Tips
Wees zeer terughoudend met het verstrekken van gegevens
Helaas kan het voorkomen dat we je vragen om in Mijn Ziggo wat gegevens in te vullen. We kunnen ons voorstellen dat je hier terughoudend in bent. Dat moedigen we ook aan. Geef alleen je gegevens als je echt zeker weet dat je te maken hebt met Ziggo. Een van de manieren waarop je dat zeker weet is door naar Ziggo.nl te gaan en van daaruit naar Mijn Ziggo. Voor de zekerheid kun je de website nog op onderstaande tips checken.
Check de website op echtheid
Internetcriminelen bootsen graag de originele url na om je te misleiden. Controleer daarom de adresregel linksboven in je scherm. Staan hier spelfouten of op het origineel lijkende, buitenlandse tekens dan is de pagina niet te vertrouwen.
Controleer de beveiligde verbinding
Heb je sms ontvangen die je naar een webiste stuurt waarop je moet inloggen op de website van bijvoorbeeld je bank of gemeente? Dan gaat dat via een beveiligde verbinding. Je browser geeft met bijvoorbeeld een hangslotje aan dat je een beveiligde verbinding hebt. Ook is de adresregel vaak groen gekleurd. Controleer dit goed.
Wees kritisch op de inhoud, zowel op de kwaliteit als op de boodschap
Heb je een prachtige aanbieding gekregen voor bijvoorbeeld de nieuwste telefoon met 70% korting? Vaak is dit niet realistisch. Vergelijk de prijzen die je ziet met andere webwinkels via bijvoorbeeld tweakers.net.