Frequentie bereik
Een goede coaxkabel brengt signalen over zonder dat deze verstoord of te snel verzwakt worden. Een coaxkabel van goede kwaliteit heeft een frequentiebereik van 5 MHz tot 3000 MHz. Deze kabel is goed te gebruiken voor zowel analoge, digitale televisie als satelliettelevisie. Dit betekent trouwens niet automatisch dat een coaxkabel voor satelliet gebruik ook geschikt is voor analoge en digitale televisie. Let hier goed op bij de aanschaf van nieuwe kabel.
Het frequentiebereik van analoge en digitale televisie is op dit moment tussen 5 en 862MHz. In de toekomst zal dit bereik aangepast worden aan tussen 5 en 1700 MHz. Deze uitbreiding van de frequenties is nodig om meer HD-kanalen, 4K-kanalen, 3D-televisie en hogere internetsnelheden mogelijk te maken.
Lage demping
Een goede coaxkabel heeft een lage demping (impedantie). Dit betekent dat het signaal niet te snel verzwakt in de kabel. Hoe lager de demping, hoe beter de coaxkabel. Er zijn verschillende typen coaxkabel. Het getal in de naam geeft het aantal dB verlies per 100 meter aan op de 230 MHz frequentie. Bij 800 MHz is dit getal bij benadering 2x zo hoog. Dus hoe lager het getal, hoe lager de demping van de coaxkabel.
Coax 3 en Coax 6
Coax 3 en Coax 6 worden niet in binnenhuis installaties gebruikt. Deze kabels zijn bij kabelexploitanten in gebruik in het buitennetwerk om grotere afstanden te kunnen overbruggen. Zo kunnen ze met een Coax 3 kabel tot wel 700 meter overbruggen zonder het signaal opnieuw te versterken.
Coax 9, Coax 12 en Coax 18
Deze kabels komen veel voor in de binnenhuis installaties. Coax 9 en Coax 12 zijn van elkaar te onderscheiden door de opdruk op de kabels zelf of door de kern te beoordelen. Een Coax 12 kabel heeft een dunnere kern dan een Coax 9 kabel. Zeer dun uitgevoerde kabels zijn zogenaamde Coax 18 kabels. Deze kabels hebben een hoge demping en een dunne kern. Deze kabels zijn als aansluitkabels goed te gebruiken. Het is afgeraden dit type kabel te gebruiken om grotere afstanden te overbruggen. Dit type kabel wordt dan ook niet meer verkocht als losse kabel.
Goede afscherming
Een goede afscherming (buitenmateriaal) van een coaxkabel is belangrijk voor goede doorgifte van het signaal. De beste coaxkabels op dit moment zijn drievoudig afgeschermd. De afscherming van deze kabels is zo goed dat deze direct naast stoorzenders gelegd kunnen worden, zonder dat er storingen ontstaan in het signaal.
Keurmerk
Goede coaxkabels zijn te herkennen aan het Kabel Keur keurmerk op de kabel én verpakking. Deze kabels zijn getest op veel verschillende vlakken en voldoen aan hoge eisen als het gaat om signaal doorgifte. Op coaxkabels vind je ook de opdruk met het type kabel. Kijk naar de opdruk op deze kabel om te bepalen welk type kabel het is.
Voorbeelden goede coaxkabels
De volgende types coaxkabel voldoen aan de eisen:
Hirschmann KOKA 799
Hirschmann KOKA 9TS
Technetix RLA75
RG-6, RG-6U
COAX 12
COAX 9
Slechte afscherming
Slechte coaxkabels zijn direct te herkennen aan slechte afscherming. Als je de kabel opensnijdt en de folie en/of vlechtwerk ontbreekt, is er sprake van een slechte coaxkabel. Deze is dan niet geschikt voor doorgifte van analoge en digitale televisie. Een slechte coaxkabel kun je zelf snel opsporen. Op elke coaxkabel staan opdrukken met informatie zoals de fabrikant en/of het type kabel. Het type kabel bepaalt of het een goede of slechte coaxkabel is.
Voorbeelden slechte coaxkabels
De volgende typen voldoen niet aan de eisen voor het doorgeven van digitale televisie:
RG-58, deze kabel heeft een zeer hoge demping en zorgt hierdoor voor zwak signaal.
RG-59, deze kabel is onvoldoende signaal dicht en heeft een hoog risico op interferentie, tevens is deze kabel niet geschikt voor signaal doorgifte op frequenties boven 450 MHz.
Deze vraag wordt vaak gesteld. Hoelang kan/mag een coaxkabel zijn? Om deze vraag te beantwoorden zijn drie criteria van belang:
Signaalsterkte op het punt waar je de coaxkabel op aansluit.
De signaalsterkte op het aansluitpunt bepaalt de maximale lengte die een kabel mag hebben. Deze signaalsterkte kun je meten met een CAI-signaal meter of spectrum analyzer. Dit zijn dure gereedschappen die CAI monteurs gebruiken. Het is zonder deze specifieke meetinstrumenten onmogelijk om de signaalsterkte exact te bepalen.
De demping van de coaxkabel zelf.
Dit besprak ik al eerder: hoe lager de demping, hoe beter de kabel, hoe langer deze kan zijn. Nu je de demping van een coaxkabel weet, kun je bekijken of de lengte van de coaxkabel die jij wilt haalbaar is. Door de lengte van de coaxkabel te vermenigvuldigen met de demping van de coaxkabel kun je de demping berekenen van de lengte van je coaxkabel.
Signaalsterkte op het aansluitpunt
De maximale lengte wordt dus bepaalde door de signaalsterkte op het aansluitpunt en de demping van de kabel. Wil je een langere coaxkabel gebruiken dan moet de signaalsterkte op het aansluitpunt hoger zijn. Hiervoor gebruik je een antenneversterker. Vaak staat op de versterker zelf al de lengte van de aan te sluiten kabel. Staat dit niet op de antenneversterker dan sluit je de kabel aan op de uitgang met de versterking welke nagenoeg gelijk is aan de demping van de kabel. Op deze manier houdt je aan het einde van de kabel voldoende signaalsterkte over om een ontvanger aan te sluiten.
Hoe controleer ik de sterkte van het signaal?
De status van het signaal kun je bij elke ontvanger bekijken. Hiermee kun je de signaalsterkte en -kwaliteit opvragen.
De statusbalk van de ontvanger geeft in percentages aan hoe sterk het signaal is. Dit percentage geeft niet aan hoe sterk het signaal daadwerkelijk is. Signaal op de kabel wordt gemeten in dBuV of dBmV.
Voldoende signaalsterkte en toch storingen
Er kan zich een situatie voordoen waarbij je voldoende signaalsterkte hebt en toch storingen ervaart in het beeld. Geblokt en stilstaand beeld of zelfs signaalverlies kunnen uiteindelijk het gevolg zijn. Deze storingen ontstaan niet, omdat er onvoldoende signaal ontvangen wordt door de ontvanger. Interferentie is hier de oorzaak van de problemen.
Dit soort storingen is niet op te lossen door een antenneversterker te plaatsen. Deze storing wordt veroorzaakt door slechte coaxkabels, splitters en connectoren die het signaal van buitenaf niet goed tegenhouden. Deze kunnen dan bij het signaal op de kabel komen waardoor de ontvanger het beeld niet meer goed weer kan geven.
Zwak signaal versterken
Een voldoende sterk signaal met goede kwaliteit hoef je niet te versterken. Het beeld en het signaal zullen niet beter worden, de kwaliteit van het signaal is immers al 100% en kun je niet beter maken.
Storingen door interferentie kun je niet met een versterker oplossen. Slechte coaxkabels, connectoren en splitters zijn hier veelal de oorzaak. Controleer deze dan ook of ze in orde zijn en vervang ze.
Zwak signaal met goede kwaliteit kun je versterken maar biedt voor het ontvangst geen verbetering. De ontvanger geeft echter wel aan dat de sterkte de ondergrens heeft bereikt. Wil je nu extra ontvangers aansluiten of langere kabels gebruiken dat zul je een antenneversterker moeten gebruiken.
Wat doet een antenneversterker?
Een antenneversterker versterkt zowel het analoge als digitale televisie signaal. Met een antenneversterker kun je meerdere ontvangers aansluiten en langere kabels gebruiken. De versterking van het signaal is nodig om het verlies te compenseren. Als je goed beeld hebt zonder storingen zal een antenneversterker niet voor beter beeld zorgen. Heb je wel last van veel storingen in het beeld. Dan kan een antenneversterker uitkomst bieden.
Welke antenneversterker is geschikt voor mij?
Antenneversterkers zijn er in allerlei soorten en maten: Retourgeschikt, 1 uitgang, 4 uitgangen, analoog of digitaal.
Voor analoge televisie is iedere antenneversterker te gebruiken. Gebruik je digitale televisie van Caiway, Delta of Ziggo dan is de kwaliteit van de antenneversterker zeer belangrijk. Niet iedere antenneversterker is namelijk geschikt voor digitale televisie.
Ook hierbij geldt dat de antenneversterker met Kabel Keur Logo door aanbieders zoals Ziggo ondersteund worden. Je herkent deze aan het logo op zowel verpakking als kabel.
De antenneversterkers met Kabel Keur goedkeuring zijn 100% geschikt voor digitale televisie en voorbereid op de toekomst. We hebben een overzichtje gemaakt voor antenneversterkers die geschikt zijn voor jouw combinatie met Ziggo:
Technetix FRA-752 Kabel Keur
Technetix BDA-02 Kabel Keur
Technetix FRA-784 Kabel Keur
Hirschmann HMV41 Kabel Keur
Ruis
'Ruis speelt geen rol bij digitale televisie' is een fabeltje. Het signaal is immers digitaal en is goed of fout. Dus je hebt beeld of geen beeld. Ruis en digitale televisie gaan vaak hand in hand zonder dat je het merkt.
Wat is ruis?
Om te snappen wat ruis en digitale televisie met elkaar te maken geef ik eerst wat basis uitleg over signaal.
Signaal kun je vergelijken met 2 mensen die 1 op 1 met elkaar praten. Zolang er geen geluiden, denk aan auto’s, boormachines, stofzuigers, andere gesprekken, in het gesprek gemengd worden heb je als persoon zuiver ontvangst. Alle andere geluiden die niet in het gesprek thuis horen noemen we ruis. Ook afstand speelt hier een rol. Hoe verder je van je gesprekspartner staat hoe slechter de persoon te verstaan is. Het signaal wordt immers zwakker.
Vaak kun je een gesprek met achtergrondgeluiden prima volgen. Je hoort deze ruis wel, maar je hersenen filteren dit weg. Hierdoor kun je het gesprek alsnog goed volgen tot het moment dat je niet meer het gesprek van de ruis kunt onderscheiden.
Dit werkt bij televisie signaal precies hetzelfde. Het signaal komt goed bij de ontvanger aan tenzij het te laag is of er een stoorzender het signaal verstoord.
Analoge televisie
Bij analoge televisie kun je de ruis eenvoudig zelf zien. Omdat een televisie deze ruis niet kan filteren zie je dit ook direct in het televisie beeld terug. De enige oplossing hiervoor is de kern van de coaxkabel beter te beschermen voor deze ruis. Dit doe je door goede kabels, splitters en connectoren te gebruiken.
Digitale televisie
Bij digitale televisie bestaat het signaal uit 1 of 0. Deze reeks van getallen moet op de juiste volgorde door de ontvanger ontvangen worden om het beeld goed weer te kunnen geven. Het is daarom belangrijk dat het signaal sterk genoeg is en zonder fouten door de ontvanger wordt ontvangen.
Fouten
Als er te weinig bits ontvangen worden door de ontvanger ontstaan er fouten in het beeld. Bij de ontwikkeling van digitale televisie is er ook rekening mee gehouden dat ruis het digitale signaal kan verstoren. Het digitale televisiesignaal heeft daarom de mogelijkheid om zichzelf te gecorrigeerd te worden door de ontvanger. Dit betekent dat de fouten die in het signaal zijn ontstaan, hersteld worden en de kwaliteit van het beeld gehandhaafd blijft. Ontstaan er te veel fouten in het signaal? Dan zal het beeld stoppen, blokken en wegvallen. De ontvanger ontvangt op dat moment te weinig bits om er een goed beeld van te maken. Je zult dan ook in deze situaties de foutmeldingen: E49, E52 of Signaalverlies zien.
Ruis voorkomen
Bij het televisie signaal kun je echter voorkomen dat er fouten ontstaan in het signaal. Door het gebruik van goede kabels, connectoren, splitters en versterkers kan de stoorzender van buitenaf niet in de kabel komen. Goede materialen hebben daarbij ook de eigenschap dat ze zelf een minimale hoeveelheid ruis veroorzaken. Daarbij wordt er bij moderne versterkers en splitters op ruis gefilterd. Deze filters zorgen ervoor dat er geen onnodige verslechtering van het signaal plaats vind.
Tot slot
Het gebruik van slechte kabels, connectoren, splitters en versterkers heeft als effect dat de ruis toeneemt. Analoge antenneversterkers zonder Kabel Keur zijn vaak niet geschikt voor digitale televisie. Ze versterken zowel de stoorzender als het televisiesignaal. Waarbij soms de stoorzender dermate versterkt wordt dat het televisiesignaal niet meer te gebruiken is door de ontvanger.
Heb jij zelf nog tips of tricks over coaxkabels, versterkers of het voorkomen van ruis? Deel ze in de reacties, of open je eigen topic.
Jij bent de IT-hulplijn in je straat, de verlichting werkt thuis op commando en je groet de pakketbezorger met de slimme deurbel. Herkenbaar? Dan zijn de Community events echt iets voor jou! Doe mee en sluit je aan.
AoxoMoxoA wrote:
Het is best nuttige informatie, dat zeker, maar was het niet beter en zeker duidelijker geweest als je gewoon enkele links naar de site van coaxkabelwinkel had opgenomen? Dan zouden we ook dezelfde teksten gezien hebben waarbij dan gelijk duidelijk is dat daar een commerciële partij aan ten grondslag ligt. Dan was het ook een stuk duidelijker geweest wat jouw bijdrage is en wat de bijdrage van Coaxkabelwinkel.
Je vermeld ergens wel een link naar slechts een pagina van Coaxkabelwinkel, maar met een beetje googlen lijkt het erop dat nagenoeg je hele stuk alleen van de site van Coaxkabelwinkel afkomstig lijkt te zijn.
Nu ben ik toch wat minder onder de indruk van je topic.
Rope wrote:
Nederlandse grammatica:
- derde persoon enkelvoud eindigt op een "t",
dus "Dit betekend ..." (3x gezien) is FOUT.
en "Een sterker signaal betekend ..." is FOUT.
en "Het type kabel bepaald..." is FOUT.
- voltooid deelworden die op "l" eindigen
krijgen een "d" en geen "t",
dus "het signaal verdeelt kan worden" is FOUT.
en "het signaal verdeelt heeft" is FOUT.
Voor de rest, een zeer informatief verhaal.
N.N. wrote:Rope wrote:
Nederlandse grammatica:
- derde persoon enkelvoud eindigt op een "t",
dus "Dit betekend ..." (3x gezien) is FOUT.
en "Een sterker signaal betekend ..." is FOUT.
en "Het type kabel bepaald..." is FOUT.
- voltooid deelworden die op "l" eindigen
krijgen een "d" en geen "t",
dus "het signaal verdeelt kan worden" is FOUT.
en "het signaal verdeelt heeft" is FOUT.
Voor de rest, een zeer informatief verhaal.
Als je niets anders te doen hebt, doe het dan niet hier.:@
Vul de belangrijkste trefwoorden in en vind het topic die past bij je vraag. Onze community zit boordevol kennis.
Start je eigen topic en krijg hulp van anderen. Op de community helpen ervaren klanten je graag op weg.