1
Vraag
2
Reageer en help mee
DeGebruiker

Level 1
  • 157Posts
  • 10Oplossingen
  • 37Likes

COAX over UTP? Het kan al is de oplossing vrij kostbaar.

Hoewel de meeste klanten van Ziggo wel een COAX-kabel naar één of meerdere kamers hebben lopen zijn er genoeg die wel een AOP hebben waar in de woonkamer een TV op staat maar geen COAX-kabel naar andere kamers kunnen trekken. Bevind jij jezelf in die situatie en heb je wel UTP-bekabeling naar de ruimte waar je TV wilt kijken? Lees dan verder. 🙂

Wanneer je dus wel een UTP-kabel naar de beoogde ruimte hebt lopen dan zou je met een COAX naar UTP converter kunnen werken, de MuxLab 2PK is hier een voorbeeld van. Met een dergelijke converter kun je dus een UTP-kabel inzetten om een COAX-signaal tot een lengte van 20~50 meter (afhankelijk van de kwaliteit kabel en converter) te sturen.

De kabel mag niet in een router of switch zitten en moet dus ononderbroken van de ruimte waar de eerste converter zit naar de ruimte waar de tweede converder zit uitkomen. Ook moet je er rekening mee houden dat je niet zomaar iedere UTP-kabel hiervoor kunt gebruiken want er zijn veel invloeden van buitenaf die de kwaliteit van de verbinding kunnen beïnvloeden en dus doe je er goed aan om CAT5e, 6 of 7 te gebruiken.

Deze oplossing kost al snel tussen de €100,- en 150,- en kun je zien als laaste redmiddel want als je een wat oudere decoder hebt die ook een netwerk-aansluiting nodig heeft dan ben je er nog niet. In dat geval moet je namelijk nog twee homeplug-adapters inzetten om een netwerksignaal in de beoogde ruimte te krijgen.

Maar goed, wanneer je in een monumentaal pand woont en je hebt niets anders dan die UTP-bekabeling dan is dit vaak jouw enige keuze want veel aanpassingen in de woning kun je niet maken.

Bedenk ook goed dat je niet veel ondersteuning zult krijgen want aan het eind van de dag heb je een aansluiting gemaakt op een kabel die er niet voor is bedoeld. Gelukkig heb je vaak de mogelijkheid om de converters eerst te testen, werkt het niet dan stuur je ze weer terug.

Hoewel de usecase van dergelijke converters beperkt is, vind ik het wel handig als mensen dit hier op het forum kunnen vinden. Ik zag er geen topic over (misschien over het hoofd gezien?) en dus maar een topic gemaakt. 🙂
0 Reacties 0
E-mail notificaties
Aan Uit

Ontvang een update bij nieuwe reacties in dit topic.

Uitgelicht topic