Gelukt! Je krijgt vanaf nu elke maand de Community nieuwsbrief in je inbox.
Beeblebrox wrote:
...Waar zet jij de kanaalbandbreedte op bij 2,4 Ghz: 20/40 of 20 of 40...
@Be rtschreef: 2,4 zet ik op 20 MHz
Let wel: met het vergroten ( > 20 MHz ) van de bandbreedte van het 2,4 GHz wifi signaal, wordt het aantal mogelijke kanalen beperkt, wat op zich weer verbindingsproblemen kan veroorzaken. Misschien verbetert het lokaal uw wifi, maar de kans is, dat het de algehele wifi situatie ( in uw omgeving ) verslechterd.
Tijdens het ontwerpen van de 2,4 GHz wifi standaard ( eind vorig eeuw ), had men nooit bedacht/verwacht dat er zo veel apparaten gebruik van zouden maken. Want in een druk bewoonde omgeving, zijn er tegenwoordig vaak veel meer 2,4GHz wifipunten, dan er beschikbare kanalen voor zijn. Als eerste denk je dan aan routers, wifi boosters, wifi acces points. Maar vergeet ook niet tv’s, radio’s, smartphones, koelkasten, Cv's en steeds meer IoT (https://thuiscomfort.nl/nieuws/internet-of-things-doet-haar-intrede-thuis.html ).
De gevolgen daarvan kent bijna iedereen wel: ‘slechte wifi’. Dit is eigenlijk een verzamelnaam van de gevolgen van o.a.: ’massieve’ obstakels ( muren, plafonds, bomen, … ), het vele (beton)-ijzer in woningen, de te overbruggen afstand, maar ook omdat het wifi signaal van de buren sterker wordt dan je eigen signaal en vooral de hoeveelheid aan signalen.
Om te zenden en te ontvangen kan/moet een wifipunt kiezen uit een handvol beschikbare kanalen ( = frequenties ). Continue wordt naar het rustigste kanaal gezocht ( en daar naar overgeschakeld ), om zo de meest optimale verbinding te kunnen maken. Van dit overschakelen merkt de gebruiker trouwens helemaal niets.
Maar ook de wifipunten van de buren zoeken continue naar het beste kanaal en aangezien er maar een handvol kanalen mogelijk zijn, wordt het een soort stoelendans, wie welke kanaal ( even ) mag gebruiken.
Het resultaat is te verwachten, zodra je wat verder van je eigen wifipunt af bent ( de signaal sterkte neemt af ), ontstaan er problemen. Dit wordt over het algemeen opgelost, door het plaatsen van een extra wifipunt, waardoor je eigen wifi signaal weer sterker is dan die van de buren. Echter, dit nieuwe wifipunt zorgt natuurlijk ook voor meer wifi verkeer en daarmee wordt de stoelendans weer iets groter.
Als nu iemand de bandbreedte van een kanaal op zijn wifipunt verbreedt ( dan wordt het signaal lokaal misschien wel beter ), maar dit verminderd direct het aantal beschikbare/vrije kanalen voor iedereen, wat nu juist de achillespees is van het 2,4GHz systeem.
Het bovenstaande geldt alleen maar voor het 2,4GHz wifi systeem. In medio 2007 heeft men het 5GHz wifi systeem ontworpen en daarin zijn véél meer kanalen ( = frequenties ) mogelijk.
Natuurlijk is het bovenstaande een zeer versimpelde weergave, maar zo kan iedereen het ( hopelijk ) begrijpen.
Ontvang een update bij nieuwe reacties in dit topic.