shadowjonathan

Level 1
 • 2Posts
 • 0Oplossingen
 • 2Likes

Wifi-Analyse doosje

Een beetje achtergrond; ik doe "studentenhulp" bij ouderen bij mij in de buurt, en heb nu onlangs zelf voor mijn ouders Ziggo aangeschaft, en elke keer als ik daar ben om wifi-problemen te analyseren, denk ik hieraan.

 

Als iemand wifiproblemen heeft, dan 75% elke keer is het snel op te lossen, of uit te zoeken. Maar, die andere 25% zit ik een uur te klungelen, met apparatuur die er niet voor gemaakt is om subtiele wifi-problemen te detecteren of op te lossen. Vaak ook is het zo dat problemen alleen voorkomen op een bepaald deel van de dag (s'avonds), en dat ik dan niet beschikbaar ben om hun te helpen, en dat ik niet 6 uur werk invul alleen omdat ik bezig ben het eens-in-de-zoveel-keer probleem uit te zoeken.

Ik denk dat ziggo min of meer een zelfde probleem heeft; het is duur om een monteur op te sturen om alleen maar naar een wifi probleem te kijken die moeilijk is op te lossen.

----

Ik denk dat dit makkelijk op te lossen is door ziggo een "analyse-kastje" te ontwerpen, misschien niet eens meer complex dan een voorgeprogrammeerde raspberry pi, die naar klanten kan worden opgestuurd, die ze thuis neerzetten (en koppellen met hun wifi via de ziggo-app) op een plek waar ze problemen hebben met wifi, en dan gewoon een weekje of zo laat staan.

Dat kastje kan de wifi-omgeving analyseren, en die analyses opsturen naar de klantenservice na een week of zo, waar iemand op afstand dan kan zien welke problemen er toedoen, het uitleggen aan de klant, of gericht een monteur sturen die wat meer informatie heeft om mee te werken, om het dan voor de klant op te lossen.

Op deze manier kan men vrij goedkoop (afgezien R&D en ontwikkelingskosten) een grondige analyse maken voor mensen die echt heel irritante wifi-omgevingen hebben, en misschien hun router daarna automatisch afstellen om met die omgeving te werken, zodat ze altijd goed wifi hebben. Dit kan klanten heel trouw aan ziggo maken, als geen andere provider zo grondig hun problemen kan oplossen, en zeker zo'n vaag probleem zoals wifi, vaak.

3 Reacties 3
Guido64

Level 14
Expert
 • 890Posts
 • 27Oplossingen
 • 360Likes

Een hackrf one die kan tot 6ghz ontvangen én zenden.

 

Wifi kan gestoord worden door andere wifi signalen (interferentie) maar ook andere signalen die ook op die (2.4 & 5 ghz) ISM banden uitzenden, denk aan bv magnetrons, die kan je hiermee zichtbaar maken m.b.v. van SDR (Software Defined Radio) software.

https://www.youtube.com/watch?v=ZEt1tV0Xzv4

 

Je hebt zelfs een klein display (Portapack) voor de HackRF wat hem nog handiger inzetbaar maakt.

https://www.youtube.com/watch?v=kZaEDCtASak

 

Hiermee kan je misschien zo'n volautomatisch doosje ontwikkelen en grote vriend worden van alle providers die hiermee worstelen 😉

 

shadowjonathan
Topicstarter
Level 1
 • 2Posts
 • 0Oplossingen
 • 2Likes

Zo'n kastje maken ligt helemaal buiten mijn expertise en tijd, maar ik weet dat zoiets handig zou kunnen zijn voor ziggo, daarom maak ik er een suggestie van, ipv het zelf te maken

Monteur_Kees

Level 4
 • 34Posts
 • 1Oplossingen
 • 2Likes

om de wifi goed te kunnen analyzeren zou je eens een kijkje moeten nemen bij metageek ( chanalyzer) 

E-mail notificaties
Aan Uit

Ontvang een update bij nieuwe reacties in dit topic.