Dave!

Level 20
T.E.A.M.
 • 22631Posts
 • 1018Oplossingen
 • 7105Likes

Streamingdienst Viaplay verliest helft waarde na tegenvallers

(Bron:) RTL Nieuws 5 juni 2023:


De Zweedse streamingdienst Viaplay, in Nederland vooral bekend als uitzender van de Formule 1, is vanochtend op de beurs ruim de helft van zijn waarde verloren. Aandeelhouders zagen 900 miljoen euro verdampen. Het bedrijf is in de problemen terecht gekomen door tegenvallende marktomstandigheden en falende kostenbesparingen.

 

IMG_1288.png

 

Viaplay werd in 2018 opgericht en ging in maart 2019 naar de beurs. Het bedrijf had ambitieuze plannen om naast Scandinavië ook de rest van Europa, de VS en Canada te veroveren.

 

Aanvankelijk succes

Dat leek aanvankelijk uitstekend te gaan. Zo kwam het bedrijf vorig jaar ook naar Nederland, waar het onder meer de wedstrijden van de Formule 1 ging uitzenden. Dankzij het succes van Max Verstappen namen veel Nederlanders een abonnement.

 

IMG_1289.jpeg

Volgens het meest recente jaarverslag van Viaplay boekte de streamingdienst vorig jaar een omzet van 15,7 miljard Zweedse kronen (1,35 miljard euro), en een nettowinst van 323 miljoen kronen (28 miljoen euro).

 

Koersstijging

Ook op de beurs deed Viaplay het aanvankelijk goed, mede dankzij de coronapandemie. Daardoor moesten veel mensen noodgedwongen thuisblijven, en hun vertier binnenshuis zoeken. De koers steeg van 218 kronen naar ruim 500 Zweedse kronen in de tweede helft van 2021.

Maar vorig jaar kwamen de eerste scheurtjes in het succesverhaal. In Nederland klaagden klanten van Viaplay over de gebrekkige kwaliteit van de streams, en de groeiplannen werden gefrustreerd door de onzekere economische omstandigheden.

 

IMG_1290.jpeg

Op de beurs zakte de koers van het aandeel, naar een niveau tussen de 300 en 200 Zweedse kronen in de afgelopen twaalf maanden.

 

Koers ingeklapt

 

Vandaag klapte de koers echter helemaal in, nadat Viaplay plotseling bekendmaakte dat de vooruitzichten veel minder rooskleurig zijn dan eerder gemeld. Volgens het bedrijf worden de inkomsten gedrukt omdat mensen vanwege de gestegen kosten voor energie en voeding veel terughoudender zijn geworden met het nemen van abonnement op een streamingdienst.

 

Daarnaast zou een eerder aangekondigd kostenbesparingsprogramma vooralsnog te weinig opleveren om dat effect te compenseren.

 

900 miljoen verdampt

Topman Anders Jensen, die het bedrijf leidde sinds 2018, is per direct opgestapt en vervangen. Beleggers reageerden vanmorgen geschokt. De koers van het aandeel kelderde in de ochtendhandel met bijna 60 procent, van 217 naar 88 Zweedse kronen. In euro betekent dat een daling van 16,65 naar 7,56 euro.

 

De totale beurswaarde van het bedrijf daalde van 17,2 miljard Zweedse kronen naar 6,9 miljard kronen, ofwel van 1,5 miljard euro naar 600 miljoen euro.

 

3 Reacties 3
Wim C.

Level 18
T.E.A.M.
 • 5748Posts
 • 228Oplossingen
 • 4406Likes

Het contact voor de Nederlandse uitzendrechten van de Formule 1 geldt voor een periode van drie jaar (2022 t/m 2024). Als die Zweedse kronen blijven verdampen, dan zou het best wel eens kunnen zijn dat na 2024 meerdere streamingdiensten inhaken.

Dave!
Topicstarter
Level 20
T.E.A.M.
 • 22631Posts
 • 1018Oplossingen
 • 7105Likes

Ik las dat Ziggo al klaar stond om ze op te wachten als de verliezen zo hoog blijven. Gaat komende seizoen spannend worden, afgelopen weekend hoorde ik mensen die via Viaplay keken met een ongeluk dat Hepie en Hepie gewoon negeerde en door gingen, en wij hebben de F1 Pro TV App voor jaar en met Olav en Jack en dat is echt 10x beter, alleen interviews moeten we met de Sound bar weer naar Optische Audio. Maar de Grand Prix Radio app werkt super in Opera met Android tablet. 

 

We doen ook alles wel Apple maar we hebben altijd wel een Android Tablet erbij.

Pasi

Level 18
 • 8820Posts
 • 470Oplossingen
 • 4870Likes


@Dave!  schreef:

... wij hebben de F1 Pro TV App voor jaar...Ik heb F1-Tv-Pro al meerdere jaren en alleen ik hebt begin ViaPlay erbij gehad. Maar die ViaPlay komt er niet meer in, want ik vind F1-Tv-Pro veel beter

F1-Tv-Pro op de laptop en die m.b.v. HDMI naar de tv. Op het tv scherm de race, op het beeldscherm van de laptop onboard bij Max en op m'n mobiel de F1-app met daarop b.v. de rondetijden e.d.

Alleen jammer dat F1-Tv-Pro niet in 4K is, maar daarentegen veel goedkoper dan ViaPlay en nooit problemen met de verbinding !

Het commentaar zet ik op "International", dat is dan wel Engels ( dat verstaan we zonder enig probleem ) maar is wel tig keer beter en leuker dan dat saaie ViaPlay geneuzel.

Overigens kan men m.b.v. F1-Tv-Pro, natuurlijk ook alle F2, F3 en Porsche races zien, als die ook dat weekend en op dat circuit rijden.


Een F1 weekend is natuurlijk niet alleen de race, maar ook de team/driver persconferenties, de ( F1 & F2 & F3 ) trainingen, de bespreking van updates en de pre- en post-shows.

 

E-mail notificaties
Aan Uit

Ontvang een update bij nieuwe reacties in dit topic.

Uitgelicht topic