Mortum

Level 1
 • 113Posts
 • 3Oplossingen
 • 7Likes

Hoe kom jij aan je (computer/netwerk) kennis?

Hier op het forum zijn storingen en probleempjes (Hoe moet ik X aansluiten) de orde van de dag.
Daarom misschien ook een leuke discussie onderwerp:

Hoe kom jij aan jou kennis? en wat doe je om meer te leren?

------------------------------------------------------------------------------------
Case ( 😛 😞 Mortum,
(studie: VMBO: Metaaltechniek, MTSplus (niveau 4) Werktuigbouwkunde. Werk: (HBO Niveau door zelfstudie, geen papieren) Engineering Bureau)

Ikzelf ben sinds 2003 (sinds mijn 15e) actief geworden met computers, destijds was Google nog niet al te makkelijk te gebruiken (tijdens informatica kreeg ik daadwerkelijk Google-les) en er waren nog niet heel veel websites toegewijd aan ICT onderwerpen.

(kleine sidenote: ik leerde destijds Metaaltechniek, daarna ben ik naar een opleiding werktuigbouwkunde doorgegroeid)

Destijds had ik een buurman die (in mijn ogen) echt alles wist van computers!
Ik heb ook vele avonden bij hem gezeten om puur uit interesse hem over van alles en nog wat te vragen.
(dat die beste man niet gek van mij werd destijds vind ik tot op heden nog steeds bijzonder)

Destijds "durfde" ik nooit echt iets te doen in mijn computer, dit omdat ik bang was dat alleen al de kast open te schroeven (gedachtegang van een onwetende puber) voldoende was om een computer onherstelbaar te beschadigen.

Wat ik wel veel deed was gamen, destijds speelde ik Counterstrike 1.6 heel veel en daarin was het mogelijk door enkele instellingen te wijzigen, om dan muziek over de voice-over kanaal af te spelen.
Aangezien deze instellingen toen al wat lastig te doen waren was ik enorm zelfvoldaan toen ik dit dus daadwerkelijk aan de praat kreeg.

Daarna heb ik met vele games en programma's geëxperimenteerd om bepaalde functies werkende te krijgen.
Ook... ik ben er niet trots op... heb ik destijds veel games en programma's illegaal gedownload, en door middel van cracks, register edits en command line commando's aan het werk gekregen.
(tegenwoordig draai ik, mede door mijn positie als "redelijk bekende gamer" en simpelweg eergevoel alles legaal 😉 )

Hierdoor heb ik een soort van "inzicht" en logica ontwikkeld die mij nu heel goed van te pas komt als ik zelf tegen een storing aan loop.

Toen was het opeens 3 jaar later: mijn geliefde systeem, gebouwd door mijn buurman destijds, had de geest gegeven.
De PSU (Power Supply/stroomvoorziening) was doorgebrand, en in die daad had dat ook mijn processor, Moederbord en harde schijf een flinke optater gegeven waardoor op de RAM geheugen (werkgeheugen) na niets meer hergebruikt kon worden.

Ik voelde mijzelf redelijk zelfverzekerd en ging dus toen ook mijn eigen systeem samenstellen!
Op www.tweakers.net keek ik op het forum hoe andere mensen dit deden, en dit probeerde ik te kopieeren met een vleugje eigen inbreng.
Pfoeh.. die zelfverzekerheid daalde al snel toen ik termen als "Socket" "ATX" en "Dual channel" om mijn oren kreeg 😛
Dus snel lijstje naar eigen inzicht in elkaar gezet, uitgeprint, en meegenomen naar mijn buurman voor een second opinion.

Socket, bleek dus "Formaat" te zijn van de CPU(processor), de processor en het moederbord moeten dus dezelfde socket hebben, anders past het niet.
ATX, is een formaat aanduiding van het moederbord, dus hiermee moet je rekening houden of het geheel dan wel in een computerkast past.
Dual Channel, is de manier waarop de RAM geheugen samenwerkt met de rest van het systeem, dit moest ook ondersteund worden door het moederbord.

Na eenmaal de lijst "passend" was gemaakt had ik de onderdelen besteld en samen met mijn buurman ging ik er een middag en een avond voor zitten, en toen was de "gamebeest 2.0" geboren.

Dit bouwen gaf mij zoveel nieuwe inzichten dat het bijna verslavend was geworden om nieuwe problemen op te zoeken, en te verhelpen.
alleen om elke half jaar een nieuwe systeem te bouwen was voor mij toch wel iets te kostbaar, dus moest ik iets anders verzinnen.

Toen had ik het:
Ik ga andere mensen helpen met hun computerproblemen!
Zo gezegd zo gedaan, mijn pa werkte destijds bij een ouderen verzorgingscentra en ik kwam zo nu en dan langs om deze mensen "internet-les" te geven en eventueel te helpen met problemen.
Juist met dit lesgeven merkte ik een hoop vragen op die mij een goed beeld gaven hoe een leek naar een systeem kijkt.

"Het is een grote machine wat ik een opdracht moet geven, en deze word dan voor mij uitgevoerd" Alleen wist men vaak niet hoe deze opdrachten opgegeven moesten worden.

Ook kwam ik veel problemen tegen:
"Ik heb geen internet!!!" (de 1ne keer was het een simpele klik op de laptop om de wifi opnieuw te activeren, de andere keer een kabelbreuk, of de modem die een reset nodig had. Maar een zeer zeldzame keer was het dat er daadwerkelijk een defect was in de wijkkast, of dat de modem daadwerkelijk overleden was.)
"Mijn email werkt niet" (Persoon in kwestie had outlook geïnstalleerd, en dit dus niet ingesteld..)
"Mijn telefoon doet raar" (telefoon in kwestie was helaas overleden, veroorzaakte kortsluiting waardoor de modem crashte. Uiteindelijk moest zowel de telefoon als de modem vervangen worden omdat deze persoon dacht dat het niet aan de telefoon lag nadat ik het vervangen had, en dus de modem ook gefrituurd had)
"Ik heb 1 miljoen gewonnen!! maar nog steeds niets ontvangen!" (tjah... deze persoon had na uren uitleg, nog niet door dat je niet op allerlei advertenties moet klikken.. Tot op heden kom ik daar nog regelmatig langs om de 10talle browserbalken te verwijderen die klakkeloos geïnstalleerd worden, Persoon was ook te oud om hier ook teveel een probleem van te maken en daarom klopte ik ook gewoon willekeurig aan voor een snelle check)

Altijd had ik een vaste troubleshooter methode:
- Google (die ondertussen veel volwassener was geworden in vergelijking met mijn VMBO tijd) naar soortgelijke issues en kijk wat daar de oplossing was.
- Koppel alles los van de computer/modem, en test 1 voor 1 alle apparaaten.
- Controleer alternatieve kabels (ik heb ondertussen 2 verhuisdozen vol met kabels gespaard... laten we zeggen dat de hobby een beetje uit de hand was gelopen)
- indien mogelijk: probeer alternatieve apparaten, bij mijn pa zijn werk liggen gelukkig enkele tv's en telefoons op voorraad en ikzelf had destijds een eigen laptop die ik als alternatief kon testen.

Met bovenstaande heb ik tot nu toe 90% van alle storingen kunnen ontdekken, en kunnen verhelpen.
Met die laatste 10% moest ik contact op nemen met de provider en in een zeer klein geval daadwerkelijk wachten op een monteur.

Tegenwoordig blader ik regelmatig websites door als:
www.tweakers.net
www.hardware.info
www.overclock.net
www.gamer.nl
forum.highflow.nl


Next?
16 Reacties 16
robbo

Level 20
Super Expert
 • 17106Posts
 • 719Oplossingen
 • 3818Likes

Leuk om te lezen Mortum! wanneer komt deel 2 uit:8
Verwijderd account
Niet van toepassing

Ik heb in de jaren 60 van de vorige eeuw voor het eerst gewerkt met een IBM360-30 mainframe, zie bijgaande foto:

Daarna kon je al merken dat de computers kleiner werden en had je behalve de mainframes ook minicomputers zoals onderstaande Philips P350 waar ik eind jaren 60 mee gewerkt heb:

Daarna werden de computers echt kleiner en werkte ik o.a. als systeembeheerder met een IBM-server, waarvan bijgaande foto en waar een aantal terminals aan verboden waren:

Mijn opleiding is zowel administratief als computerbeheer en combineerde die functies vaak in mijn carrière totdat ik in 2011 met vervroegd pensioen ben gegaan.
Nu houd ik me op de hoogte op de o.a. hier al eerdere genoemde bekende websites.
Privé gebruikte ik in de jaren 80 van de vorige eeuw als eerste de ZX81 Spectrum van Sinclair met 1Kb intern geheugen, zie foto:

Daarna kwam de VIC20 van Commodore met 2Kb intern geheugen:

En op een gegeven moment de Commodore 64 met 64Kb !!! intern geheugen, tapedrive, matrixprinter, joystick e.d. kosten ruim ƒ 1.000,-:

Daarna kwamen de normale PC's en laptops zoals we die nu nog kennen, alleen zijn ze nu véél krachtiger en goedkoper.
robbo

Level 20
Super Expert
 • 17106Posts
 • 719Oplossingen
 • 3818Likes

Mooi zo die ontwikkeling te zien.
Paul.Niezing

Level 13
Expert
 • 892Posts
 • 46Oplossingen
 • 53Likes

Ik ben in deze techniek gerold door pure interesse, ik heb in de pubertijd hele andere keuzes om verkeerde redenen gemaakt kwa opleiding die niks met de techniek te maken hebben.
Maar waar is het begonnen....

Ik woonde thuis en mijn buren hadden een zoon die vanaf dag 1 in de IT werkte hij werkte toen al voor een Amerikaans bedrijf waarvoor hij software ontwikkelde. Mijn eerste ervaring met een pc was toen ik bij zijn moeder gitaar les kreeg en daarna vaak even met hem naar boven ging naar de knutsel kamer hier stond een commodore waar ik mijn eerste ervaringen mee heb beleeft. Later had ik als eerste in huis een Windows 3.1 machine. Later ging mij moeder zich ook verdiepen in de materie en kregen we een inbel verbinding. In de loop der jaren werd het steeds moderner er kwam een Windows 95 en 98 inmiddels hadden we al ADSL met een schrikbarende snelheid te opzichte van inbellen.

De pubertijd kwam en ik moest een opleiding kiezen, deze dus gekozen vanwege de verkeerde redenen kwam ik op kamers, daar verzorgde ik de internet verbinding en het beheer van de pc's aanwezig in het pand, ook de tv en geluid werd door mij beheerd en aangelegd.
Uiteindelijk terug gekomen naar mijn ouders ivm einde studie heb ik allerlei banen gehad, als laatste tijdelijke baan kwam ik op de helpdesk bij Tele2, dit heb ik wel 4 weken gedaan. Ik mocht doorgroeien (ja in die tijd kon dat nog in het callcenter bedrijf) 2e lijn tech en er kwam steeds meer bij o.a. onderzoek werk voor een rechtzaak of geschillencommissie. Uiteindelijk deed ik alleen maar netwerk gerelateerd werk en sprak nooit geen klant meer. Naast dit werk was ik ondersteuner van de IT afdeling en bouwde ik bel vloeren om en indien ze bij IT te weinig personeel of tijd hadden liep ik daar ter vervanging. Ook het refurbishen van modems werd op den duur bij ons belegt (we waren toen nog met 2 man, toen ik begon zaten we met 18 man).

Na verloop van een aantal jaar begon Tele2 met het uitfaseren van het product waar ik voor werkte dit hield in dat ik mijn werk niet meer kon doen en moest ik maar naar de nieuwe producten waar ik dan combi werk mocht doen 1e lijn en 2e lijn alle andere werkzaamheden voor de nieuwe producten waren centraal belegt in Amsterdam dus kon niet op onze locatie.
Hier ben ik niet meer akkoord gegaan en heb de eer aan mezelf gehouden en ben weg gegaan. Ik kwam toen aan het werk als installatie monteur bij een bedrijf dat voor alle providers werkt. Hier ben ik wat meer in de huis situaties gekomen en dan kom je er al snel achter wat je zoal tegen komt.

Inmiddels werk ik voor een groot ICT bedrijf op een afdeling die zich bezig houd met de consumenten markt en dan ook vooral problemen en nieuwe aanleg bij de mensen thuis. Met regelmaat dus ook bij CAI verbindingen.


Ergens in het verhaal ben ik uiteraard uit huis gegaan en inmiddels al enkele jaren gelukkig getrouwd en een zoon van bijna 5 jaar 😉
robbo

Level 20
Super Expert
 • 17106Posts
 • 719Oplossingen
 • 3818Likes

De kennis die ik heb opgedaan is eigenlijk van af de atari en daarna win 95. Door veel te lezen en dingen zelf uitproberen( div. pc's gesloopt door verkeerd gebruik) Van af windows 98 eigenlijk alleen me maar verdiept in de programma's. Ik ben me eigenlijk meer gaan specialiseren in de tv radio richting die ik als hobby heb. Ik heb zeg ik zelf altijd een algemene basis kennis en vind dit leuk om te delen. Door mijn diverse werkzaamheden door de jaren heen met verschillende diverse afdelingen ook een beetje mee gesnoept van de it hoewel beperkt. Door management werkzaamheden ideeën aangedragen voor programma's etc. Van verpleegkundige tot manager en doe nu veel dingen thuis. Daarnaast doe ik ook vrijwilligers werk. Natuurlijk de hulp aanbieden bij vrienden en familie voor het aansluiten van pc of tv. En uiteraard dit forum waar ik veel van leer.
joma1966

Level 11
Expert
 • 580Posts
 • 11Oplossingen
 • 107Likes

\hey Robbo waar, ken ik het van!! Ik als vrouw heb me ook verdiept in de pc niet het bouwen maar de software. zo heb ik in de jaren van XP veel mensen geholpen met o.a de pc formatteren e.d. tot nieuwe software o.a. installeren.
Zit hier ook bij deze community om waar, ik kan kan helpen waar nodig is wat ik weet wat ik heb leren ontdekken door de jaren heen. Hoop op deze manier weer veel meer te leren. ik ben begonnen met p2000 e.d. en ja het inbellen e.d. is niets vergeleken met hoe de verbinding in de loop der jaren is versnelt en nu heb je meerdere soorten internet soorten. Zelf hoop ik ook meer te leren door hier veel te lezen en via andere sites meer ervaring op te doen. Wie weet word het nog eens wat. Nee wil dit puur als hobby houden omdat, ik dit erg leuk vind.
robbo

Level 20
Super Expert
 • 17106Posts
 • 719Oplossingen
 • 3818Likes

Hallo Joma,

Het is ook leuk om dingen bij te leren en mensen te helpen. Op een gegeven moment ben je ervaring' s deskundige en groei je uit tot dat je een specialisme hebt. Zo vind ik het erg leuk om mensen te helpen die problemen hebben met tv etc. en evt. pc en netwerk/internet. zie mijn verhaal.
Erik-Rik

Level 11
Expert
 • 479Posts
 • 11Oplossingen
 • 23Likes

Ik heb net met veel genoegen zitten lezen van wat jullie zo allemaal gedaan hebben in de loop der jaren wat computers en in internetten. Dat is is toch wel mooi vind ik chapeau voor jullie wat jullie allemaal gedaan hebben om jezelf dit te leren en zou willen dat ik het ook kon en nu nog kan en mag en leren om al deze kennis te vergaren ja.
Heb wel een buurman nu wel op leeftijd die bij een groot bedrijf ICTer gewerkt heeft waar ze vrachtwagens maken, helaas is het nu een Amerikaans bedrijf en heeft nog wel zijn Nederlandse naam behouden gelukkig. Het is een hele fijne man maar ben van mening dat hij me niets leren kan zoals jullie dat hebben mogen ervaren dus zoek ik voorlopig even verder en...... probeer telkens wat op te zoeken en of hier op community wat te leren maar snap vaak niets van al die materie helaas. Wat ik wel zeker weet wil ik graag delen met andere en ermee te helpen want dat maakt het werken en spelen met pc toch leuk en interessant he.
Hoop nog vaak en veel hier te zijn en misschien spreken we elkaar via hier wel eens doei doei.
robbo

Level 20
Super Expert
 • 17106Posts
 • 719Oplossingen
 • 3818Likes

Hal Erik-Rik,

Je hoeft niet altijd de kennis te hebben om iemand te helpen. Soms is een melding van je eigen ervaringen en hoe je dit opgelost hebt de oplossing!. En zo een waardevolle bijdrage kan zijn aan de oplossing van iemand zijn probleem. Dus in deze ben jij dan ook zeer goed bezig. gr Rob
borry52

Level 15
Expert
 • 1166Posts
 • 18Oplossingen
 • 375Likes

Leuk om te lezen hoe een ieder op zijn eigen manier ervaring heeft opbouwt met de computer techniek.
Zelf ben ik er al heel vroeg mee begonnen, al in 1975, toe was ik aan het knutselen met een Intel 4004 processor. Dat was niet zo’n succes, 4 bits op 740Khz en veel te weinig kennis van zaken van mijn kant.
Een paar jaar later heb ik, naar een project uit het elektronica blad “Electuur”, mijn eigen Basic-computer gebouwd met een 8060 van National Semiconductor op 4MHz met een geheugen van 8Kb en een Basic-interpeter van 4Kb. Op de radio was toen een programma, de naam ben ik ff kwijt, dat programmatjes in Basic uitzond die je met een microfoon bij de luidspreker op een cassetterecorder moest opnemen en dan weer in de computer laden.
Dat was in die tijd best spannend alhoewel mijn vrouw knettergek werd van al die piepjes en kraakjes maar we zijn nog steeds bij elkaar.
Als beeldscherm gebruikte ik een oude ZW-televisie en het keyboard had ik zelf gemaakt met allemaal losse toetsjes met plakletters erop omdat een toetsenboard in die tijd een paar honderd gulden kostte, en dat kon bruin niet trekken.
Daarna heb ik een defecte ATARI800XL met cassetterecorder gekocht in de opruiming bij V&D die ik na reparatie een hele tijd heb gebruikt en ook uitgebreid met extra geheugen en een 5¼” floppydrive.
Maar ja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan en op een computer beurs kocht ik een moederboard met een 386 processor en 8Mb geheugen en ook nog een harde schijf, een Conner van 10Mb, ik was de koning te rijk, 10Mb dat krijg je nooit vol, een half jaar later was ik toe aan een 120Mb. Van MSDOS via Windows 3.1 met een uitstapje naar Linux, naar, vanaf 29 juni, Windows 10.
Ik heb altijd als servicemonteur voor verkeersregel installaties gewerkt en heb op die manier de techniek, al dan niet verplicht, bijgehouden.
Storing zoeken is een vak apart en ik heb dat in die jaren als servicemonteur aardig onder de knie gekregen en zelfs na 33 jaar in het vak kom je nog wel eens voor verrassingen te staan.
Dat zullen de monteurs van Ziggo ook wel eens hebben en daar heb ik dan ook alle begrip voor.
In de loop van de jaren heb ik altijd mijn systemen zelf gebouwd, heb ook aardig wat kennis opgedaan van netwerken, hoewel er nog een hoop te leren valt, en dat doe ik nog steeds met plezier en help graag buren en kennissen met allerlei problemen en als het in mijn vermogen ligt ook op dit forum.
Jan F.

Level 20
Expert
 • 16976Posts
 • 1328Oplossingen
 • 2582Likes

Mijn computerervaring begint in het midden jaren 70. Computers waren grote energie vretende dingen die in aparte ruimtes of gebouwen stonden. Als gebruiker had ik alleen te maken met domme work terminals en stapels papier als output. In- en output van gegevens ging nog (deels) met ponskaarten. Omdat ik vaak op een "verkeerde" knop drukte, liep ik ook vaak tegen problemen aan die anderen nog nooit hadden meegemaakt.
Ook toen gold al, als je de helpdesk belde, dat ik de eerste of de enige was die dat probleem had. Maar ik leerde zodoende de gebruikte programma's, allemaal custom made, wel door en door kennen. De eerste "eigen" computer op kantoor was een IBM XT, met een harde schijf van wel 10MB, werkend onder DOS met een intern geheugen van 640 kb. Software WP 4.0, later 5.1 en Lotus123. Na een paar jaar kreeg ik een mobiele functie en een bijbehorende laptop, een IBM waarvan de prijs destijds meer dan fl 10.000 was. Het bedrijf waar ik toen werkte ging later over van het DOS besturingssysteem naar Windows en Office als kantoortoepassing en wat minder dure Compaq-laptops.

Via PC-privéprojecten heb ik destijds zelf een Philips MSX computer gekocht en daar met cassettebandjes programma's zelf geschreven in BASIC en zoals door een voorganger gememoreerd van de radio opgenomen. Latere computers waren wat meer geavanceerd en via windows3.1, 95, 98, Vista en Windows 7 zal ik binnenkort op mijn Netbook Windows 10 installeren.

Privé gebruik ik nu een iMac. Na wat gewenningsperikelen een stabiel en prettig systeem om mee te werken en goed te combineren met mijn iPad mini. Verder heb ik een oude computer voorzien van Ubuntu. Die draait ook stabiel, maar ik heb te weinig tijd om me daar echt in te verdiepen.

Mijn ervaring ligt vooral aan de gebruikerskant, mijn technische kennis is wat grofstoffelijker en ligt meer op het gebied van vliegtuigen en (gas)turbines. Door de langdurige gebruikerservaring en door de vele fouten die ik daarbij heb gemaakt kan ik, dankzij een goed geheugen vaak een ander wel helpen, maar laat graag de technische details aan een ander over.
Mortum
Topicstarter
Level 1
 • 113Posts
 • 3Oplossingen
 • 7Likes

Wauw! ik zit hier tussen enkele veteranen! 😄
Wat tof om ook anderen hun verhaal te lezen.

Erik-Rik, ik ben het volledig met Robbo eens, juist door je ervaring te delen kan je men vaak beter helpen dan puur technisch een oplossing op te drammen. Als werktuigbouwkundige is vaak ook ervaring meer waard dan pure kennis 🙂
joma1966

Level 11
Expert
 • 580Posts
 • 11Oplossingen
 • 107Likes

helemaal eens ik vind het leuk om anderen te helpen heerlijk om dat te doen. Hoe meer ervaring ik krijg. Gewoon door het te doen. vanaf 1996 ongeveer ben ik al bezig vanaf dat er internet kwam via de kabel was in die tijd voor mijn Tebenet in Gelderland. Later in Groningen via inbellen ben even de naam kwijt toen @Home en daarna Ziggo. Tijdje wat anders gehad en ben nu weer terug. En het bevalt me prima ik heb weinig problemen met Ziggo. Overal is wel eens wat Ook veel mensen geholpen in de loop de jaren. En probeer veel uit qua beveiliging,programma's e.d. Zelf de decoder Humax 5300 C aangesloten,modem Ubee EVW321B,telefoon en televisie. Ik ben alleestaand dus doe erg veel dingen zelf. Tot op heden nooit iemand nodig gehad voor o.a. pc, tv en decoder.
Roen

Level 1
 • 38Posts
 • 0Oplossingen
 • 0Likes

Wauw. Mooie verhalen, heb ze met veel plezier en herkenning doorgelezen. Vermoed nu wel dat ik een 'jonkie' onder de actieve gebruikers ben.

Toen ik zes jaar was, in 1993, kregen wij onze eerste computer thuis, een Laser 286/2X. Met twee processoren. Behalve erop gamen, was ik ook mateloos geïnteresseerd in de techniek die zorgde dat de machine draaide. Daar is mijn fascinatie en kennisvergaring begonnen.

Jaren later, in de brugklas, kreeg ik een aantal boeken in handen, van programmeertalen zoals Basic, C en Delphi. Ook fietste ik regelmatig na school naar de bibliotheek om interessante IT boeken te zoeken. Langzamerhand ben ik de Unix wereld ingerold. Eerst in loondienst geweest bij een aantal bedrijven en tegenwoordig heb ik mijn eigen bedrijf, waarbij ik het ICT beheer van diverse klanten verzorg. Het grote voordeel is, in mijn ogen, dat ik nu verantwoordelijk ben voor alle bedrijfsprocessen. Van het maken van offertes tot en met contacten met de klant.

Hoewel ik Windows op de voet heb gevolgd en gebruikt [Windows 1, NT 3.51 tot en met Windows 10 én Windows Server 2016 TP], ligt mijn hart nog steeds bij Unix en gebruik ik die het meeste.
HaroldFrl

Level 10
Expert
 • 606Posts
 • 9Oplossingen
 • 62Likes

En ik, jammer genoeg geen opleiding in Netwerk, computer of (digitaal) TV, maar alles zelf geleerd, en later is daar het grote Internet bijgekomen waar ik mijn info vandaan haal.
Maar ik heb me alles zelf geleerd, met een ZX Spectrum online gaan (BBS) en later via MSX (I en II) naar de PC gegroeid.
Zelf een pc in elkaar gezet en werkend gemaakt en zo mezelf van alles geleerd.
Al online via BBS, later Compuserve en toen kon ik lokaal inbellen via Euronet, later Euronet gehouden en via Superweb duizenden keren inbellen via een script inbellen en dan lang gratis online totdat je er weer afgeknikkerd werd en je script weer begon in te bellen. (was toen vaak in gesprek)
Daarna kwam EssentKabelcom met kabel Internet, dat is gegroeid tot wat kabelinternet nu is.

TV was eerst gewone antenne, op bijzondere dagen de antenne draaien voor Duitsland, Denemarken en soms de BBC.
Daarna kwam CAI en vond dat er te weinig zenders waren en heb ik een schotel aangeschaft, met de Chaparral Monterey 40 veel geëxperimenteerd, D2-MAC voor TV Plus en luxcrypt voor RTL en FilmNet, later ook FilmNet in D2-MAC, en ook SKY TV met een PACE ontvanger.
En daarnaast kwam later ook digitale TV met een Thomson ontvanger, dat is nu de Humax en Horizon.
De CI+ heb ik weer uit mijn TV gehaald omdat dat de gratis ongecodeerde satelliet kanalen ging coderen (met de melding dat ie ze niet kan decoderen) (TV met ingebouwde sat tuner)

Op die manier mezelf alles geleerd en veel mensen geholpen om hun TV of computer te installeren of weer op gang helpen.
Chris74

Level 1
 • 1Posts
 • 0Oplossingen
 • 0Likes

N.N. wrote:
Ik heb in de jaren 60 van de vorige eeuw voor het eerst gewerkt met een IBM360-30 mainframe, zie bijgaande foto:

Daarna kon je al merken dat de computers kleiner werden en had je behalve de mainframes ook minicomputers zoals onderstaande Philips P350 waar ik eind jaren 60 mee gewerkt heb:

Daarna werden de computers echt kleiner en werkte ik o.a. als systeembeheerder met een IBM-server, waarvan bijgaande foto en waar een aantal terminals aan verboden waren:

Mijn opleiding is zowel administratief als computerbeheer en combineerde die functies vaak in mijn carrière totdat ik in 2011 met vervroegd pensioen ben gegaan.
Nu houd ik me op de hoogte op de o.a. hier al eerdere genoemde bekende websites.
Privé gebruikte ik in de jaren 80 van de vorige eeuw als eerste de ZX81 Spectrum van Sinclair met 1Kb intern geheugen, zie foto:

Daarna kwam de VIC20 van Commodore met 2Kb intern geheugen:

En op een gegeven moment de Commodore 64 met 64Kb !!! intern geheugen, tapedrive, matrixprinter, joystick e.d. kosten ruim ƒ 1.000,-:

Daarna kwamen de normale PC's en laptops zoals we die nu nog kennen, alleen zijn ze nu véél krachtiger en goedkoper.
Nee toen kwam de commodore Amiga wat daarna de pc de markt overnam
E-mail notificaties
Aan Uit

Ontvang een update bij nieuwe reacties in dit topic.

Polls
Wat is je favoriete seizoen?