Aankondigingen
Dave

Level 20
T.E.A.M.
  • 24627Posts
  • 1069Oplossingen
  • 8009Likes

Wat betekenen al die afkortingen eigenlijk?

​​Dit kennisbank artikel is geschreven door Dave! De volgende leden hebben meegewerkt aan dit artikel: Bert, Escovan, creurs, Wim C.

AOP

Het AOP staat voor Abonnee Overname Punt. Dit is de plek waar de kabel van Ziggo binnenkomt die zich in de meterkast of op een andere plaats in de woning bevindt. Dat kan ook natuurlijk ook in de woonkamer zijn. In oudere huizen of appartementen komt dit veel voor. Meestal is die wandcontactdoos gekoppeld aan de binnenkomende groene kabel, in appartementencomplexen kan die kabel ook grijs of wit zijn. Als er meer coax-aansluitpunten punten in de woning zijn, dan moeten deze gekoppeld zijn aan het AOP om te kunnen gebruiken.

 

AP

AP staat voor Access Point. Een access point is een draadloos toegangspunt in een wifi netwerk. Het access point is de draadloze server die de gegevens via het bedrade UTP netwerk krijgt en deze middels een antenne verzendt. Dit verzenden gaat via radio golven, de wifi-technologie. Een computer of laptop met een draadloze wifi netwerkkaart kan deze signalen opvangen, zodat je verbinding kan maken met het netwerk. Een access point is geen router en deelt geen IP adressen uit. Er zijn wel  draadloze routers, dit is een router met ingebouwd access point.

 

ARC

ARC is de afkorting van Audio Return Channel. Dit is een techniek die op veel HDMI aansluitingen wordt toegepast en op bijna alle HDMI kabels. Terwijl via een standaard HDMI verbinding alleen beeld- of geluidssignalen verstuurt, heeft een ARC verbinding een extra functie en stuurt geluidssignalen van een TV terug naar de afspeelbron, zoals een receiver of soundbar. Je hebt dus maar één enkele kabel nodig om beeld- en geluidssignalen te verzenden. 

Maar niet alle HDMI poorten zijn geschikt voor HDMI ARC. Let vooral op of ze gemarkeerd zijn met ARC. De HDMI kabels ondersteunen vrijwel altijd HDMI ARC.

 

DHCP

Dynamisch Host Configuratie Protocol - Dit is een service die IP-adressen uitdeelt aan de apparaten in een netwerk. Ziggo Modems gebruiken voor je LAN DHCP. Dit is goed om te weten als je eigen apparatuur wil gebruiken ook.

 

DNS 

DNS staat voor Domain Name System. Wanneer je een webadres opgeeft aan je browser gaat de browser als eerste achterhalen welk IP-adres er bij het betreffende domein hoort. Anders zouden we getallen moeten onthouden in plaats van www.ziggo.nl

 

GUI

Is de afkorting van Graphical User Interface; grafische gebruikersomgeving om bijvoorbeeld via een toegankelijk menu de instellingen van een modem aan te passen.

 

HDMI
De high-definition multimedia interface HDMI biedt een kabelverbinding tussen elke digitale bron van geluid en beeld zoals bijvoorbeeld de verbinding tussen een mediabox en een TV.

 

IPv4 

IPv4 staat voor Internet Protocol versie 4 of IPv4. Dit is de vierde versie van de standaard voor het routen van internetverkeer en andere packet switched (pakketgeschakelde) netwerken, geïntroduceerd voor het internet en verdelen van de poorten.

 

IPv6 

IPv6 staat Internet Protocol versie 6 of IPv6. Dit is versie 6 van het internetprotocol voor het gebruik van IP-adressen. Het is de opvolger van Internet Protocol versie 4 en is de tweede versie van het internetprotocol die in gebruik is genomen. IPv6 is de geboden oplossing om het dreigende tekort aan IPv4-adressen op te vangen.

 

LAN

LAN is een afkorting van Local Area Network, oftewel een lokaal netwerk. Bijvoorbeeld binnen een woning of kantoor via een netwerkkabel en/of wifi.

 

Scart

Scart (of ook Euroconnector) staat voor Syndicat des Constructeurs d'Appareils Radiorécepteurs et Téléviseurs (Unie van radio- en televisiefabrikanten) en is een oorspronkelijk in 1978 ontwikkelde Franse standaard voor het verbinden van audiovisuele apparaten. Een scart-connector bestaat maximaal uit 21 pinnen en voorziet in analoge audio- en videosignalen in beide richtingen. De connector maakt het mogelijk eenvoudig externe apparatuur zoals videorecorders  en dvd-spelers  aan te sluiten op een televisie.

Een aantal mediaboxen is voorzien van een min-scart waardoor met een verloopsnoer ook oudere televisies kunnen worden aangesloten.

 

SSID

Ofwel Service Set Identifier; deze identificatiemethode maakt het mogelijk om draadloze computernetwerken van elkaar te scheiden door elk draadloos netwerk een aparte naam (SSID) te geven.


Toslink

Een samenvoeging van Toshiba Link en is beter bekend als ’optische audiokabel’ en verbindt een digitale audiostroom van bijvoorbeeld een mediabox naar een AV-receiver.

 

URL

URL staat voor Uniform Resource Locator. Met andere woorden een webadres. Dit kan een website zijn maar ook een online locatie van een bestand.

 

UTP-kabel

UTP staat voor Unshielded Twisted Pair maar in de volksmond beter bekend als internetkabel. Het is een netwerkkabel die gebruikt wordt door apparaten om een internetverbinding te maken of onderling te verbinden.

 

Mbps

Deze afkorting vertelt iets over de internetsnelheid. In dit geval Megabit per seconde. Laat je niet in de war brengen met MegaByte. Dat is namelijk vele malen sneller. 

 

WAN

WAN staat voor Wide Area Network. Dit is een computernetwerk met aansluitingen die geografisch verspreid zijn. Dat wil dus zeggen: niet beperkt tot één locatie of gebouw, bijvoorbeeld het internet.

 

Wi-Fi

We weten allemaal wat Wi-Fi (of wifi) is maar niemand weet precies waar de afkorting voor staat. Wi-Fi is een verzamelnaam voor draadloze netwerken.

 

WLAN 

WLAN staat voor Wireless Local Area Network, oftewel een draadloos lokaal netwerk. Een draadloze verbinding tussen verschillende  computers of computerapparaten die bij elkaar in de buurt staan. Er zijn verschillende technieken om een draadloos lokaal netwerk op te zetten. De belangrijkste zijn Wi-Fi en Bluetooth.

 

POP

Deze kom je tegen in e-mailprogramma's. POP staat namelijk voor Post Office Protocol.

 

IMAP

IMAP kom je ook tegen in de e-mailprogramma's. IMAP betekent Internet Message Access Protocol.

 

Mis jij afkortingen? Laat het dan hier in een reactie weten!

 

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_afkortingen_in_de_ICT

Lijst van a tot z met doorlinken voor de betekenis. Bepaalde specifieke termen zoals bijv. AOP staan daar echter niet in.

16 Reacties
Meldingen
Aan Uit