EnergieBoy

Level 19
  • 11435Posts
  • 578Oplossingen
  • 1888Likes

Rookmelders per 1 juli 2022 verplicht in bestaande bouw

Vanaf 1 juli 2022 is het in alle Nederlandse woningen verplicht om optische rookmelders te installeren. Deze zorgen voor veiligheid en waarschuwen je wanneer er rookontwikkelingen zijn of brand via een app, ook als je niet thuis bent.  Mocht je deze niet hebben geplaatst dan bestaat er een kans dat je straks niet goed verzekerd bent. Je moet per 1 juli 2022 voldoende rookmelders in huis hebben, alle bouwlagen van een woningen dienen te zijn voorzien van een rookmelder en het liefst ook besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. 


Wat staat er in de wet over deze nieuwe regeling?

Lees meer
Voordeel van deze wet, deze gaat niet bepalen welke rookmelders je moet plaatsen. In nieuwbouw moeten ze wel voldoen aan rookmelders die zijn aangesloten op 230v/netspanning (NEN 2555) en zijn voorzien van een backup batterij en voor nieuwbouw is het koppelen van rookmelders verplicht. In bestaande huizen zijn rookmelders op batterijen al voldoende en hoeven deze niet gekoppeld te kunnen worden, maar het is natuurlijk wel veel slimmer om te doen, als je toch nieuwe moet kopen. 

In deze wet staat dat het verplicht is voor alle bouwlagen van een woning en daarnaast moeten ook besloten ruimte waar een vluchtroute doorheen loopt voorzien zijn van een rookmelder. Je kan hierbij aannemen dat je op elke verdieping een "slimme" rookmelder moet plaatsen. Deze wet is van toepassing op iedere woning, het maakt dus niet uit of het om een alleenstaand, appartement of een koop- of huurwoning gaat! Ze vallen allemaal onder de nieuwe verplichting. 

Waar moet ik rookmelders ophangen?

Heel simpel, op iedere woonverdieping. Een zolder, die je niet gebruikt als verblijfsruimte, hoeft eigenlijk geen rookmelder te hangen, maar mijn advies zou zijn om het wel te doen. Het beste is om meerdere "slimme" rookmelders in huis op te hangen zoals in elke slaapkamer, kinderkamer en in elke gang die als vluchtroute dient. Voor een hele goede bescherming is het aan te raden om extra rookmelders te installeren in de woonruimtes, de kelder, washok (een ruimte waard de wasdroger staat), of op zolder. Hoe op te hangen, en te gebruiken kan je terug lezen in elke handleiding van de gekochte "slimme" rookmelder of kijk op de website van de Brandweer


Waar moet ik op letten als ik er eentje koop?

Lees meer
Je zou denken, ik koop er gewoon eentje en dan werkt het allemaal wel. Maar zo gaat dat dus niet, er zijn zoveel verschillende rookmelders dat het verstandig is om deze te vergelijken en jezelf moet afvragen wat je er mee wilt. Er zijn namelijk slimme rookmelders die naast rook ook andere dingen kunnen detecteren zoals koolmonoxide of warmte. Daarnaast kan je sommige slimme rookmelders aan elkaar koppelen, maar er zijn er ook die dat niet kunnen. Wil je bv dat de slimme rookmelder in de slaapkamer afgaat als die in de kamer is afgegaan, dan moet je ze aan elkaar koppelen. Je krijgt dan natuurlijk ook een melding op je telefoon, als deze via een app is aangesloten en dan kan je handmatig de slimme rookmelder op stil zetten, mocht er toch loos alarm zijn. Veel slimme rookmelders kunnen gemonitord worden via een basisstation waarop ze allemaal zijn aangesloten maar er zijn ook slimme rookmelders die direct zijn aangesloten op je Wifi van je router. Dat laatste kan soms wel eens een probleem zijn als je al veel Wifi dingen in huis gebruikt. Het is dan aan te raden om slimme rookmelders te nemen via een basisstation. Er zijn ook slimme rookmelders met een lampje, die gaan aan als er brand/rook aanwezig is en daardoor kan je makkelijker de uitgang vinden. 

Je rookmelder moet voldoen aan de NEN-14604 en een CE keurmerk hebben. Neem deze informatie in je op en pas op voor vage merken en rookmelders die TE goedkoop zijn. Deze kunnen soms niet zijn voorzien van NEN-14604 of de CE keurmerk.

Mocht je in huis een systeem beheren zoals Google, Alexa of Apple (woning app, Siri), dan is het handig om daar ook je slimme rookmelder op aan te schaffen. Zo kan je bijvoorbeeld je slimme rookmelder koppelen aan je beveiligingscamera en op afstand zien wat er aan de hand is. Of je voordeur van het slot af laten gaan als deze een melding krijgt van je slimme rookmelder dat er brand is. Maar je kan ook al je lampen aan laten gaan zodat je in het donker de weg kan vinden (branden zijn vaak in de avond/nacht met veel rook). Hoe dan ook, een slimme rookmelder is super handig maar wel prijzig en vervang je rookmelder elk 10 jaar!


Wat als ik niet voldoe aan deze nieuwe wet, krijg ik een boete?

Lees meer
Dit kan nare gevolgen hebben! Als je woning niet voldoet aan de geldende bouwbesluit dan wordt deze door de wetgeving als "niet-conform" beschouwd. En dit wil zeggen dat je woning onverhuurbaar kan worden verklaard of je kan een boete opgelegd krijgen vanuit de gemeente. Sommige gemeente hebben aangegeven hier streng op te gaan handhaven. Het is voorlopig nog onduidelijk hoe de gemeente gaat handhaven en welke boetes ze kunnen opleggen en of je als bewoner verplicht bent om iemand binnen te laten van de gemeente om te controleren of je wel rookmelders hebt hangen. Wat wel mogelijk is, is dat je verzekering moeilijk kan doen bij uitbetalen na een brand en je kan zelfs aansprakelijk worden gesteld voor lichamelijke schade als blijkt dat er slachtoffers gevallen zijn door het gebrek aan rookmelder. Een mooi artikel hierover kan je lezen in het AD van februari 2020.

Je leest het, het is dus van groot belang dat je voor juli 2022 je woning hebt voorzien van "slimme" rookmelders.


Wie geeft die rookmelders als het verplicht gaat worden?

Lees meer
De verantwoordelijkheid wordt expliciet toegewezen aan de eigenaar van het bouwwerk. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor het plaatsen van deze "slimme" rookmelders. Niemand geeft deze zomaar aan je weg, of er moet nog een actie komen van verzekeraars of bedrijven gaan juist extra reclame maken met korting. Maar krijgen doe je ze niet, naar mijn weten. Woon je in een huurhuis? Dan is de woningcorporatie of jouw huisbaas degene die ervoor moet zorgen dat jij rookmelders in huis krijgt. 


Rookmelders redden levens campagne

Lees meer
'Rookmelders redden levens' is een campagne van het Netwerk Nationale Brandpreventieweken. Een initiatief van het IFV (Instituut Fysieke Veiligheid), Brandweer Nederland, de Nederlandse Brandwonden Stichting en het Verbond van Verzekeraars om het aantal slachtoffers van woningbranden in Nederland te verminderen. 



Mijn slotwoord
Vorige keer heb ik het al gehad over slimme verlichting en nu toch maar een topic over slimme rookmelders omdat deze straks waarschijnlijk in ieder huis hangt. Voor de veiligheid van een ander, en die van jezelf! Deze zorgen voor veiligheid en waarschuwen je wanneer er rookontwikkelingen zijn of brand. Er zijn "normale" rookmelders, die alleen binnen in huis een melding geven (heel hard gaan piepen). Maar er zijn ook "slimme" rookmelders en die waarschuwen je ook wanneer je niet thuis bent, via een app op je telefoon. 

Het maakt niet uit welke je koopt, als je maar goed op de keurmerken let!

Heb jij slimme rookmelders en wat is je ervaring hiermee? Heb jij ze aangesloten via een systeem zoals Google, Alexa, Apple of woning app? Help andere mensen een keuze maken. Bedankt!

11 Reacties
Meldingen
Aan Uit