robbo

Level 20
Super Expert
  • 16990Posts
  • 718Oplossingen
  • 3634Likes

Mediabox Next en XL aansluiten op een audioset

​​Dit kennisbank artikel is geschreven door Robbo. Loopt je beeld en geluid niet synchroon? Check dan de opties onder 3.1. In dit artikel vind je alles over het aansluiten van je Mediabox XL of Next op je geluidsapparatuur.

 
Het komt vaak voor dat men vraagt hoe je de Mediabox XL of de Next aan kunt sluiten op een geluidsversterker, receiver of een soundbar. Uiteraard kun je altijd de gebruiksaanwijzing hanteren, maar dit kan ook ingewikkeld zijn. Voor diegene leg ik dit in artikel de basisinstellingen uit en geef ik meer info over de standaard aansluitingen.

 

1. De gouden regel: Sluit de geluidsset rechtstreeks aan
Als het mogelijk is om de mediabox rechtstreeks aan te sluiten op een versterker, receiver of soundbar heeft dit altijd de voorkeur. De meeste merken adviseren dit zelf ook. Voor een soundbar is de keuze soms wat beperkter, hoewel dit op de nieuwere modellen steeds uitgebreider wordt.

 

2. Het nadeel van geluid doorlussen via de televisie
Bij het doorlussen van het geluid via de mediabox > televisie > audioset gaat vaak het dolby geluid verloren. Ook is vaak de spdif- of toslink-aansluiting op de tv Dolby Digital 2.0 in plaats van 5.1. Vermoedelijk kiest de fabrikant hier voor, omdat HDMI de norm is voor diverse audio formats. De soundbar is hierop vaak een uitzondering omdat deze vaak rechtstreeks op de tv wordt aangesloten.


Dolby Digital 5.1 en 7.1 wordt in de meeste gevallen door de tv geregeld via de HDMI, door middel van ARC (Audio Return Channel). Omdat dit vaak alleen voor de ingebouwde digitale tuner (of voor de apps op de smart tv’s) is, gaat bij de doorgeluste aansluiting de Dolby verloren.
Sluit dus ook de tv rechtstreeks aan op de audioset, als je specifiek het geluid van de tv via een audioset wilt laten lopen. Zet de tv boxen uit, dit kan je vaak instellen in het menu van de tv. Ook hier geldt dat bij een soundbar e.a. kan afwijken.

 

2.1 Aansluiten: mediabox > audioset > televisie
Ook al gebruik je een ander merk, type of modem, de aansluitingen blijven gelijk. Tip: Lees eventueel de bijbehorende gebruiksaanwijzingen voor de uitzonderingen.

HDMI/audio/av set: sluit, zoals eerder gezegd, de mediabox rechtstreeks op een ingaande HDMI poort. Het maakt niet uit welke HDMI poort je gebruikt. De meeste merken geven een HDMI poort een naam, bijvoorbeeld DVD of Blue Ray. Je ziet ook wel eens de naam ‘setup box’ staan, dit is hetzelfde als een mediabox. Hier kan je ook je mediabox op aansluiten, zodat je het voor jezelf beter herkend.

 

TV aansluiten: Sluit nu je tv via de HDMI poort ARC en/of SPDIF aan.

Zijn er geen HDMI mogelijkheden? Sluit deze dan aan op de uitgaande HDMI poort of de spdif van de audio/av set. Dit wordt ook wel de ARC of monitor genoemd.

De uitgaande HDMI poort zorgt er voor dat video en beeld van de mediabox op je televisie wordt afgespeeld.

Het ARC (Audio Return Channel) signaal zorgt voor de inkomende en uitgaande audio. Je tv is zo ook meteen op de audioset voor het geluid aangesloten. Let op: ARC is een toepassing alleen voor HDMI.


We zijn er bijna...

 

3. Selecteren van het audio format

Bij een audioset dien je vaak bij de bron/source een audio format te selecteren. Dit doe je vaak in het hoofdmenu of direct via de afstandsbediening.
Voorbeeld: Je wilt dat de mediabox op de aangesloten bron via de audio/av set beluisterd wordt. Je dient dan het volgende aan te geven: analoog, optisch of Dolby Digital. Kies in dit geval voor Dolby Digital. Maak je gebruik van SPDIF/toslink, kies dan voor optisch.

Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van jouw audio/av set voor de juiste instellingen. Je ziet bij een succesvolle instelling bijvoorbeeld op de display van je aduio/av sethet volgende staan: ac 3/2/1. Of je ziet dat de actieve speakers en het audio format worden weergegeven. Bijvoorbeeld: Dolby (+) 7/1 ATMOS. Bij een stereosignaal is dit PCM.

 

Betekenis ac 3/2/1

3 voor de voorste(front) speakers > linker-, center- en rechterspeaker
2 voor de achter(rear) speakers > links en rechts
1 voor de subwoofer

 

3.1 Audio instellingen Mediabox
Ook in het menu van de mediabox moet je nog wat instellen. Dit voor zowel HDMI en optische aansluitingen

 

 Optie 1: Multichannel PCM

Loopt het beeld en geluid niet synchroon? Gebruik dan de nieuwe Multichannel PCM instelling.

Met deze nieuw optie stuurt de mediabox alle audio uit als Multichannel PCM 5.1, mits het aangesloten apparaat dit ondersteunt. Deze instelling zorgt ervoor dat er minder vertraging plaatsvindt tijdens het doorgeven van de audio.

 

Open het Menu

Ga naar Instellingen (⚙️)

Navigeer naar BEELD EN GELUID

Selecteer Dolby Audio en maak je keuze

 

Optie 2: volg signaal 

Het inkomende signaal wordt weergegeven: dolby/stereo. Zo kan je bij de zenders Veronica,SBS6 en Net5 als Dolby 7 beluisteren. Dit heb ik ook op mijn audio/av set: Dolby Digital EX 6.1 CH B.

 ‘

Optie 3: Laat Dolby Digital uit

Kies deze optie als je tv of audioset alleen stereo kan. Anders hoor je bij de Dolby Digital zenders geen geluid. Een uitzondering is de Humax mediabox, waar het niet uitmaakt wat je instelt.

 

Optie 4: altijd aan 

Dolby Digital 5.1 (+) en 2.0 (de PCM variant) wordt hiermee uitgedragen. Bij andere mediaboxen worden bij stereo/radio zenders op de display van de audioset Dolby 2.0 of PCM weergegeven, echter lijkt het geluid dan over de centerspeaker te komen. Bij de Next en bij de Mediabox XL met software upgrade zijn alleen de linker en de rechterspeaker actief. Ik vind dit dus een pluspunt!

 

 

4. Instellingen ARC

ARC moet op je tv of je audioset worden ingesteld. Dit kan je doen in het (audio) menu van de instellingen.

 

4.1 Betekenis CEC en ARC

De termen CEC en ARC worden nog wel eens verward. Dit zijn totáál verschillende functies. Het is echter wel belangrijk om beide aan te zetten, omdat de functies bij veel merken wel samenwerken, bijvoorbeeld bij Samsung of Pioneer.

ARC = Audio Return Channel. Dit regelt dus alleen de audio.

CEC = Consumer Electronics Control. Dit regelt bijvoorbeeld de stand-by functie. Het is afhankelijk van de fabriek wat voor ondersteuning hij biedt en wat werkt. In het begin van deze uitvinding kwamen hier best wel probleempjes mee voor, daar is gelukkig veel verbeterd!

 

Aangevuld op 06-01-2023: Ik heb nog even enkele settingen uitgetest.  Op mijn Samsung tv heb je nog een instelling inz. digitaal uitvoer "doorloop" dit is met name als men de mediabox eerst op tv aansluit en dan op de externe apparatuur. Het geluid gaat dan onverwerkt via tv naar audio uit drager. Dit voorkomt ook het verschil tussen beeld en geluid. Bij de mogelijkheid van E-arc van beide tv naar bv versterker is dit meestal niet nodig. Dus test dit even uit indien nodig!

 

Hopende dat e.a duidelijk is uitgelegd.

 

Groet Rob

E-mail notificaties
Aan Uit

Ontvang een update bij nieuwe reacties op dit artikel.