EnergieBoy
Super Expert
Super Expert
  • 10936Posts
  • 547Oplossingen
  • 2762Likes

Alles over wachtwoordbeheer

​​Dit kennisbank artikel is geschreven door EnergieBoy. Lees alles over het aanmaken en het beheren van je wachtwoorden.  

Waarom is wachtwoordbeheer belangrijk?
We leven in een wereld waar je veel verschillende wachtwoorden nodig hebt om online in je verschillende accounts te kunnen. En om al deze verschillende wachtwoorden te onthouden is in de praktijk erg lastig. Daarvoor is een wachtwoord programma, ofwel wachtwoordbeheer (password manager), erg belangrijk en helpt je om veilig online je accounts in te loggen. Spiekbriefjes in de la is onveilig en ook niet altijd even praktisch. Je hebt vast veel account's online en die geef je niet allemaal hetzelfde wachtwoord en een eigen zelfverzonnen wachtwoord is niet altijd even veilig.

Wat zijn de voordelen van een goed wachtwoordbeheer? 
Een goed wachtwoordbeheer helpt je bij het maken van een goed wachtwoord. Hetzelfde wachtwoord overal gebruiken is gevaarlijk en daarmee maak je het de kwaadwillenden zeer makkelijk om je indentiteit te stelen. Zoveel verschillende wachtwoorden kunnen we, als normale mensen, nooit onthouden en daar hebben we dan een wachtwoordbeheer voor nodig. Een digitaal notitieboekje die je helpt om een wachtwoord aan te maken, op te slaan en zo beheer je veilig je wachtwoorden. Daarnaast helpt deze beheerder je ook bij het maken van een slim, zeer lastig te kraken wachtwoord en helpt je herinneren wanneer je, na een bepaalde tijd, weer eens een nieuw wachtwoord moet aanmaken. Er zijn zelfs wachtwoordbeheerders die je melden als een wachtwoord is gestolen door criminelen. Je kan dan snel een nieuw wachtwoord aanmaken om de schade te beperken.

Een wachtwoordbeheer programma (software) is meestal niet gratis maar helpt je wel. 

Wachtwoorden opslaan in je browser
Het is mogelijk om een wachtwoord op te slaan in je browser. Zo bestaat er Sleutel-wachtwoord voor Apple gebruikers (alleen op Apple producten te gebruiken), Google Chrome wachtwoord en Firefox wachtwoord. De meeste browsers hebben nu wel zo'n functionaliteit erin zitten en is gratis te gebruiken. Soms heb je een plugin nodig en moet je deze installeren maar tegenwoordig zit het ook al in de browser zelf en dat maakt het natuurlijk een stuk makkelijk wanneer je wilt inloggen op een website. Het is dan natuurlijk wel verstandig om je apparaten te voorzien van een goed wachtwoord, anders kunnen criminelen alsnog je wachtwoorden terug vinden. 

Deze manier is niet altijd de veiligste methode en zijn te kraken door hackers. Het gevaar zit hem in online tracking, het werkt alleen via de browser en als iemand anders achter je computer zit kan die makkelijk mee kijken. Mijn voorkeur gaat uit naar wachtwoordbeheer software. 

Wat is een sterk wachtwoord? 
Dat is een hele goede vraag, wat is nu een sterk wachtwoord? Een wachtwoord is sterk als die niet te verklaren is en echt niets te maken heeft met je leven. Vaak gebruiken mensen namen, of in combinatie met geboortedatum, dat is dus niet veilig. Er zijn een aantal basisregels die een wachtwoord sterk maakt:

- Het aantal karakters (beste is rond de 15 tot 20 tekens)
- Nummer erin plaatsen (2481)
- Specifieke karakters (&@#!^)
- Hoofd en kleine letters (ZiGgO)

Een goed wachtwoordbeheer programma zal deze voor je aanmaken en zo hoef je er zelf niet over na te denken. 

Welke gratis en betaalde programma's zijn er?
Je kan dus via je browser een wachtwoordbeheerder gebruiken, maar je kan ook software aanschaffen die je helpt om wachtwoorden te maken, en op te slaan. Vaak zijn hier wel kosten aan verbonden want voor een goed wachtwoordbeheerder (password manager) moet je nu eenmaal betalen. Wat vaak zo is bij programma's, als het gratis is dan ben jij hun product!

Welke programma's zijn er?
- 1Password (betaald)
- LastPass (gratis en betaald)
- Bitwarden (gratis)
- Keepass (gratis)
- NordPass (betaald)

Voor iedereen is er wel een mogelijkheid om wachtwoorden op te slaan en één ding is duidelijk, als je veilig je wachtwoorden wilt opslaan en een goed wachtwoord wilt aanmaken, dan is een wachtwoordbeheerder geen overbodige luxe. 

Uitgelicht topic