EnergieBoy

Level 19
Super Expert
 • 11079Posts
 • 565Oplossingen
 • 3401Likes

Alles over wachtwoordbeheer

​​Dit kennisbank artikel is geschreven door EnergieBoy. Lees alles over het aanmaken en het beheren van je wachtwoorden.  

We leven in een wereld waar je veel verschillende wachtwoorden nodig hebt om online toegang te krijgen tot je accounts. Al deze verschillende wachtwoorden onthouden is in de praktijk erg lastig. Daarom is een wachtwoord programma, ofwel wachtwoordbeheer (password manager), erg handig. Het helpt je om veilig online op al je accounts in te loggen.

Wat zijn de voordelen van een goed wachtwoordbeheer-programma? 

 • Het helpt je om een slim, sterk en veilig wachtwoord aan te maken
  Een goed wachtwoordbeheer helpt je bij het maken van een lastig te kraken wachtwoord. Hetzelfde wachtwoord voor al je accounts gebruiken is gevaarlijk. Daarmee maak je het internetcriminelen makkelijk om je identiteit te stelen.
 • Je hoeft het wachtwoord niet zelf te onthouden
  Al die verschillende wachtwoorden kunnen we, als normale mensen, nooit allemaal onthouden. Een digitaal notitieboekje helpt je om een wachtwoord aan te maken, op te slaan en zo je wachtwoorden veilig te beheren.
 • Je krijgt een reminder dat je je wachtwoord moet wijzigen
  Een wachtwoord beheerder helpt je herinneren dat het tijd is om weer eens een nieuw wachtwoord aan te maken.
 • Melding van fraude
  Er zijn zelfs wachtwoordbeheerders die jou een melding sturen als een wachtwoord is gestolen door criminelen. Je kan dan snel een nieuw wachtwoord aanmaken om de schade te beperken.


Een wachtwoordbeheer programma (software) is meestal niet gratis maar helpt je wel!

Wachtwoorden opslaan in je browser
De bekendste manier is om een wachtwoord op te slaan in je browser. Zo bestaat er Sleutel-wachtwoord voor Apple gebruikers (alleen op Apple producten te gebruiken). Maar je hebt ook Google Chrome wachtwoord en Firefox wachtwoord.

De meeste browsers hebben deze functionaliteit erin zitten en dit is gratis te gebruiken. Soms heb je een plug-in nodig. Dan moet je deze nog even installeren. Gebruik je je browser als wachtwoordmanager? Dan is het natuurlijk wel verstandig om je apparaten en accounts te voorzien van een goed wachtwoord, anders kunnen criminelen alsnog je wachtwoorden hacken.


Welke gratis en betaalde wachtwoordbeheer-programma's zijn er?
Zoals gezegd kan je dus ook software aanschaffen dat je helpt om wachtwoorden te maken, en op te slaan. De volgende programma’s zijn populair en handig in gebruik:

 

 • 1Password (betaald)
 • LastPass (gratis en betaald)
 • Bitwarden (gratis)
 • Keepass (gratis)
 • NordPass (betaald)

Vaak zijn hier wel kosten aan verbonden want voor een goed wachtwoordbeheerder (password manager) moet je nu eenmaal betalen.

Wat is een sterk wachtwoord? 
Tot slot nog even wat tips hoe je een sterk wachtwoord maakt. Een wachtwoord is sterk als die niet te verklaren is en echt niets te maken heeft met je leven. Vaak gebruiken mensen namen, in combinatie met een geboortedatum, dat is dus niet veilig. Er zijn een aantal basisregels die een wachtwoord sterk maken:

- Het aantal karakters (het beste is rond de 15 tot 20 tekens)
- Nummer erin plaatsen (2481)
- Specifieke karakters (&@#!^)
- Hoofd en kleine letters (ZiGgO)

Een lang wachtwoord is sowieso altijd beter. Gebruik bijvoorbeeld een 'wachtwoordzin': een lang wachtwoord dat uit een aantal woorden bestaat (minimaal 4) zoals 15LammetjesindeWei? of deze dan: 10uurZonophetBalkon! En varieer met cijfers en hoofdletters.

Een goed wachtwoordbeheer programma zal deze voor je aanmaken en zo hoef je er zelf niet over na te denken!

E-mail notificaties
Aan Uit

Ontvang een update bij nieuwe reacties op dit artikel.

Polls
Ga je voor een film of een serie?

Uitgelicht topic