Ziggo modem aansluiten op signaalversterker? Of rechtstreeks op AOP/splitter? Wat is jouw ervaringen? Praat mee!

Over dit onderwerp is al vaak geschreven, maar verdeeld over verschillende topics en een écht eenduidig antwoord vindt je nergens.

Daarom dit topic, waar iedereen zijn/haar mening en/of ervaringen kan delen over:

of het internetmodem rechtstreeks op het AOP (abonnee overname punt, meestal in meterkast, met groene kabel) al dan niet voorzien van splitter, moet worden aangesloten OF moet het internetmodem op de signaalversterker, waar ook de tv's op zijn aangesloten?

Om te beginnen, internet én tv werken hier prima.
Deze vraag komt dus niet voort uit het feit dat iets niet zou werken.

Bij beide aansluitmogelijkheden werkt het modem zoals het hoort.

Hier is het AOP voorzien van een verdeler van Braun Telecom, de POA-01-UPC opsteeksplitter.
Eén uitgang gaat naar het internetmodem (Connectbox) en één uitgang gaat naar de signaalversterker, de Hirschmann HMV41.

Nu weet ik dat als je het internetmodem op de signaalversterker aan zou sluiten (dan kun je de POA-01-UPC van het AOP afhalen en de versterker rechtstreeks op het AOP aansluiten) dat het modem dan op de minst versterkte ingang van de signaalversterker moet én, volgens Hirschmann, zou er dan zelfs een 3Db signaalverzwakker tussen moeten.
Dat is een kleine opdraai f-connector.

Wat is nu in deze de ultieme wijsheid?

Zodat IEDEREEN met deze vraag nu voor EENS en ALTIJD weet, hoe het Ziggo internetmodem op de BESTE manier aan te sluiten?

Komt u maar!

Haander
Gedreven Raadgever
 • 289Reacties
 • 6Oplossingen
 • 72Likes
277 Reacties 277

Hallo Haander ,
de installatie-handleiding van de modem is de enig juiste aanwijzing om een modem op de juiste wijze te installeren.
Altijd zo dicht mogelijk bij het AOP aansluiten met de bijgeleverde kabel.
Daar er in de regel ook tv wordt gekeken en radio geluisterd de modemkabel op het datapunt aansluiten van de al of niet meegeleverde verdeler.
In jouw geval dus als volgt aansluiten:
modemkabel op OUT1 of OUT2 van de verdeler en de versterker op de andere uitgang.
Een modem heeft bij een correcte aansluiting geen versterking nodig, dus een modem op jouw versterker aansluiten met een signaalverzwakker is geen optie. Je kunt die aansluiting op je versterker beter gebruiken voor andere doeleinden.
N.N.
Expert
Expert
 • 12983Reacties
 • 817Oplossingen
 • 593Likes

Beste Haander, helaas van mij niet een concreet en geargumenteerd antwoord. Eigenlijk heb ik dezelfde vraag. Ik heb de signaalversterker voor het modem aangesloten, dus niet het modem en dan de versterkers. Ik heb er zelfs twee, één voor beneden voor TV, PC e.d. en één gaat naar boven met de kabels e.d. voor de spullen daar. Het werkt prima, daarvoor was het naadje. Maar je hebt zelf al gezegd dat zowel voor als achter het modem het goed werkt. Nou dat weet ik dan al, nu afwachten of iemand de beste oplossing weet. Groeten Leo en alvast gefeliciteerd met de kleine.
RuiterLeo
Liefhebber
 • 117Reacties
 • 4Oplossingen
 • 14Likes

Hoi,

Ik denk niet dat er een eenduidige oplossing voor iedereen is. Het hangt er vanaf welke apparatuur, kabels, stekkers, etc etc je hebt.

Het is aan de hand van de waardes in je modem gewoon "klooien" totdat je voor jezelf de beste oplossing hebt.

Ik heb ook POA 01-UPC op het AOP en dan 1 kabel naar Ubee EVW321B en 1 naar Tratec FRA 752/N. Werkt bij mij.
Beeblebrox
Gedreven Raadgever
 • 810Reacties
 • 47Oplossingen
 • 128Likes

Haander

Als oud kabeltv monteur ( vroeger bij Casema gewerkt 22 jaar ! ) denk ik wel te weten waar ik het over heb 😉

In de situatie dat je 1 tv heb staan zeg ik aansluiten op de/het abonnee overname punt ( aop ) op de splitter die Ziggo mee levert.
De kabel die naar de TV gaat moet dan niet langer zijn dan +_ 10/15 meter en van goede kwaliteit zijn .

Omdat Ziggo analoog gaat verlaten worden zo beetje alle digitale zender doorgegeven via de UHF kanalen ( hogere frequenties ) en daar heb je meer signaal verlies.

Is je kabel die naar je TV gaat langer dan de +_ 10/15 meter adviseer ik zeker een versterker.
Het modem dan ook aansluiten op de versterker en de niet gebruikte aansluitingen van de versterker afsluiten met een afsluitweerstand van 75 ohm.
De versterker sluit je dan rechtstreeks aan op het aop zonder splitter.

In de situatie dat je meerdere tv toestellen heb staan dan zeker een versterker aansluiten rechtstreeks op het aop modem op poort 1, 0 dbmv versterking en de toestellen aansluiten op de overige porten en dan rekening houden met de kabellengte er achter , dus langste kabel hoogste versterking factor.

Waarom niet de splitter op de aop ? ( bij gebruik van een versterker ) omdat de splitter een verlies in signaalsterkte heeft van 3,5 dbmv en dat is naar je modem toe niet echt een erg groot probleem maar van het modem af de upstream kan dat een probleem geven ivm extra signaalverlies.
En er zitten zonder splitter minder stekkers tussen.

De genoemde verzwakker aansluiten op het modem na de versterker als hij op de 0 dbmv uitgang zit zou zonder versterker ook nodig kunnen/moeten zijn de versterker op de 0 dbmv aansluiting versterkt immers niet 😉
Om te bepalen of de verzwakker nodig is zal je echt een signaalmeting moeten hebben gedaan met een signaalmeter het het laten bepalen door een deskundige monteur.

Het komt voor dat je dicht bij de eindversterker woont een een zeer korte coax kabel naar huis hebt liggen ( mijn vorige woon situatie ) waar maar 12 meter kabel tussen de eindversterker kast en mijn meterkast en waar ik meer dan 80 dbmv !! op mijn aop kreeg aangeboden en daar was dus echt een verzwakker nodig.
Maar dit geld uiteraard niet voor iedereen.

Ik hoop dat mijn antwoord wat bijdraagt aan je vraag 😉

p.s
Genoemde aansluitmethode met versterker zonder splitter werkt bij mij al meer dan 18 jaar probleemloos !
Ronihd
Super Expert
Super Expert
 • 6368Reacties
 • 215Oplossingen
 • 1653Likes

Hoi,

Ronihd wrote:
De genoemde verzwakker aansluiten op het modem na de versterker als hij op de 0 dbmv uitgang zit zou zonder versterker ook nodig kunnen/moeten zijn de versterker op de 0 dbmv aansluiting versterkt immers niet
.

In de praktijk blijkt dat er wel degelijk versterkt wordt op de 0.
Beeblebrox
Gedreven Raadgever
 • 810Reacties
 • 47Oplossingen
 • 128Likes

N.N. wrote:
Hallo Haander ,
de installatie-handleiding van de modem is de enig juiste aanwijzing om een modem op de juiste wijze te installeren.
Altijd zo dicht mogelijk bij het AOP aansluiten met de bijgeleverde kabel.
Daar er in de regel ook tv wordt gekeken en radio geluisterd de modemkabel op het datapunt aansluiten van de al of niet meegeleverde verdeler.
In jouw geval dus als volgt aansluiten:
modemkabel op OUT1 of OUT2 van de verdeler en de versterker op de andere uitgang.
Een modem heeft bij een correcte aansluiting geen versterking nodig, dus een modem op jouw versterker aansluiten met een signaalverzwakker is geen optie. Je kunt die aansluiting op je versterker beter gebruiken voor andere doeleinden.Ik ben het niet met je eens dat alleen maar de installatie handleiding geldend is en de beste manier is , er zijn erg veel manieren van aansluiten ( technisch gesproken gebruikt ) de afgelopen 38 jaar die ook afwijkend zijn, waar je het gewoon werkend krijgt als je de handleiding niet "kan " volgen en het anders zal "moeten " doen ! 😉

En mijn ervaringen met een signaal verzwakker zijn echt anders dan dat het geen optie is , lees mijn verhaal wat hierboven staat wat aanleiding genoeg is om er wel een te moeten gebruiken.

Ook in mijn helpdesk tijd heb ik een keer een klant gesproken waar er een op de ingang van zijn modem zat maar hij niet meer mee online kom komen de verzwakker was door de Ziggo monteur geplaatst .
De klant vertelde dat hij een mail had gehad dat er werkzaamheden waren gedaan door Ziggo aan het net, ik gaf het advies aan de klant om de verzwakker er tussenuit te halen en dat deed de beste man en het modem kwam weer netjes online.
Ik denk dat de werkzaamheden gedaan waren om het net goed in te regelen op de juiste signaalwaarden , en dat tijdens de installatie of een storings bezoek door een monteur de verzwakker er tussen was gezet omdat er een te hoog signaal binnenkwam.

Dus zeg nooit zo maar nee of ja tegen een signaal verzwakker een monteur moet 1e meten en die kan het advies geven ja of nee. !
Ronihd
Super Expert
Super Expert
 • 6368Reacties
 • 215Oplossingen
 • 1653Likes

Beeblebrox wrote:
Hoi,


Ronihd wrote:
De genoemde verzwakker aansluiten op het modem na de versterker als hij op de 0 dbmv uitgang zit zou zonder versterker ook nodig kunnen/moeten zijn de versterker op de 0 dbmv aansluiting versterkt immers niet
.

In de praktijk blijkt dat er wel degelijk versterkt wordt op de 0.Waar baseer je dit op ? heb je dit zelf wel eens gemeten ? of door een monteur ?
Ik beschik over een ( wel wat oudere beeldkoffer met een ingebouwde signaalmeter ) die ik vroeger standaard als meetapparaat gebruikte voor mijn werk als monteur.
Als ik de door mij gebruikte versterker meet dan komt er net zo veel uit als er ingestopt word ( signaalniveaus )
Ronihd
Super Expert
Super Expert
 • 6368Reacties
 • 215Oplossingen
 • 1653Likes

Ik heb eens in het verleden met medelid Be rt een uitgebreide test gedaan: wat is beter, welke splitter en versterker. ( type) alle mogelijke aansluitingen etc etc. Ook een moderator op de achtergrond. Uiteraard is het een en ander afhankelijk. Toevallig bij deze test periode 2x een stuk sterker signaal binnenkomst. 1 x spontaan en eenmaal na een onderhoud. Dus opnieuw beginnen :relaxed:Bij mij nu op de volgende manier aangesloten. ( ik moest ea dempen door dit versterkende signaal. ( kreeg nog een complimentje van monteur die de sterkte heeft doorgemeten) aop met de poa 03 : modem met demper FGTC11392. Nu een bijna griezelige perfecte waardes ( woorden van Be rt:stuck_out_tongue_winking_eye:) in zake tv> aan de coax een poa 01 vandaar uit naar de mbxl (out 1) en op out 2 coax naar de FRA 752N voor de andere media boxen. totaal 3. Dus totaal 4 mediaboxen. Overal perfect signaal en beeld en geen verstoringen.
robbo
Super Expert
Super Expert
 • 15779Reacties
 • 656Oplossingen
 • 2287Likes

Ha,

Ik heb nog steeds zonder zorgen mijn Technicolor 7210 aangesloten op de 0 Db poort van de
klassieke FRA antenneversterker, die je destijd meteen kreeg in je installatiepakket.
Legde het zelf aan op basis van de installatie-instructies. Van onze Community had ik nog nooit gehoord, als die er al was.

Ik leerde later hier wel: het is tegenwoordig de facto standaard de Router/Modem niet aan te sluiten op de Versterker, zelfs al is het de 0Db uitgang. Er wordt een Splitter gebruikt.
Of dat zo moet is een tweede.

Voor mij is het geen reden iets te gaan veranderen. If it ain't broke.......

Mijn zelf gemonteerde AOP is ook al niet volgens de laatste inzichten.
Omdat de vorige bewoner van mijn huis (bouwjaar 1898!) de eigenaar was van een electrotechnisch installatiebedrijf, is er een idioot uitgebreid Coax netwerk voor zo'n oud huis.
Allemaal meer dan dertig jaar oud (ook Rijgdozen van de oude stempel) en nog steeds geen centje pijn. Er is Retour-signaal waar dat eigenlijk niet kan.

Er is een groot verschil tussen wat in de praktijk werkt en wat je moet gaan doen als je nieuw wilt gaan aanleggen resp problemen hebt met de je huidige opzet.

Met genoeg technisch inzicht kun je ver genoeg komen met oude aansluitstandaards en oude Coax-kabelzooi. En evt fixes gaan plaatsen waar dat nodig is. Met een schuin oog wat nu common sense is.

Splitter ja/nee is een simpel vraagstuk. Probeer het uit en je weet wat het beste voor je werkt.

Gr Han
hanh
Oud Community-lid
 • 17054Reacties
 • 660Oplossingen
 • 3441Likes

Ronihd wrote:

Beeblebrox wrote:
Hoi,Ronihd wrote:
De genoemde verzwakker aansluiten op het modem na de versterker als hij op de 0 dbmv uitgang zit zou zonder versterker ook nodig kunnen/moeten zijn de versterker op de 0 dbmv aansluiting versterkt immers niet
.

In de praktijk blijkt dat er wel degelijk versterkt wordt op de 0.

Waar baseer je dit op ? heb je dit zelf wel eens gemeten ? of door een monteur ?
Ik beschik over een ( wel wat oudere beeldkoffer met een ingebouwde signaalmeter ) die ik vroeger standaard als meetapparaat gebruikte voor mijn werk als monteur.
Als ik de door mij gebruikte versterker meet dan komt er net zo veel uit als er ingestopt word ( signaalniveaus )


Door vallen en opstaan. Steeds op een andere manier mijn modem aansluiten.
Beeblebrox
Gedreven Raadgever
 • 810Reacties
 • 47Oplossingen
 • 128Likes

hanh wrote:


Ik leerde later hier wel: het is tegenwoordig de facto standaard de Router/Modem niet aan te sluiten op de Versterker, zelfs al is het de 0Db uitgang. Er wordt een Splitter gebruikt.
Of dat zo moet is een tweede.


Ik vraag me echt af waar deze wijsheid vandaan komt ! wie heeft geroepen je mag het modem niet op de 0 db uitgang aansluiten ? en waarom zou dit dan zo zijn ?Zonder de splitter er tussen heb je ook minder potentieele storingbronnen slechte contacten op je aansluitingen zitten en minder verlies van 3.5 db voor het naar je tv en modem gaat !! dus ik vind het een win win situatie zonder de splitter !
Ronihd
Super Expert
Super Expert
 • 6368Reacties
 • 215Oplossingen
 • 1653Likes

Beeblebrox wrote:

Ronihd wrote:

Beeblebrox wrote:
Hoi,
Ronihd wrote:
De genoemde verzwakker aansluiten op het modem na de versterker als hij op de 0 dbmv uitgang zit zou zonder versterker ook nodig kunnen/moeten zijn de versterker op de 0 dbmv aansluiting versterkt immers niet
.

In de praktijk blijkt dat er wel degelijk versterkt wordt op de 0.
Waar baseer je dit op ? heb je dit zelf wel eens gemeten ? of door een monteur ?
Ik beschik over een ( wel wat oudere beeldkoffer met een ingebouwde signaalmeter ) die ik vroeger standaard als meetapparaat gebruikte voor mijn werk als monteur.
Als ik de door mij gebruikte versterker meet dan komt er net zo veel uit als er ingestopt word ( signaalniveaus )
Door vallen en opstaan. Steeds op een andere manier mijn modem aansluiten.Er zou ook wat anders aan de hand kunnen zijn geweest bij jou , meten is weten !
Ronihd
Super Expert
Super Expert
 • 6368Reacties
 • 215Oplossingen
 • 1653Likes

Ronihd Meestal tegenwoordig zie ik oa screenshots aop/sop een poa 01. 1out naar modem, en een out naar evt versterker/medibox/tv . Er werd op de achtergrond medegedeeld dat dit even simpel gezegd minder storing zou geven... de topics wezen anders uit, en dat bij vele niet het geval was is/was mijn bescheiden mening... ( vandaar de test) Ook voor de test ( zie mijn vorige reactie) op een lijkende manier aangesloten als jou advies. Maar door de plotselinge signaal sterkte hier ea omgezet. Maar happy nu met de resultaten:relaxed:
robbo
Super Expert
Super Expert
 • 15779Reacties
 • 656Oplossingen
 • 2287Likes

Een uitstekend topic dit! Ik vraag het mij namelijk ook nog steeds af wat het beste is 🙂

wij hebben nu AOP - FRA752 en dan:

1) In 0DB zit de mediabox XL
2) In 2DB zit de modem (Connectbox)
3) In 8DB zit een kabel naar boven die daar wordt gesplit naar drie TV’s

Ik heb pasgeleden van een medewerker van Ziggo begrepen dat de modem eigenlijk direct op AOP moet en niet op een versterker. Onduidelijk of dat nu echt zo is.
King006
Gedreven Raadgever
 • 490Reacties
 • 9Oplossingen
 • 110Likes

King006 wrote:
Een uitstekend topic dit! Ik vraag het mij namelijk ook nog steeds af wat het beste is 🙂

wij hebben nu AOP - FRA752 en dan:

1) In 0DB zit de mediabox XL
2) In 2DB zit de modem (Connectbox)
3) In 8DB zit een kabel naar boven die daar wordt gesplit naar drie TV’s

Ik heb pasgeleden van een medewerker van Ziggo begrepen dat de modem eigenlijk direct op AOP moet en niet op een versterker. Onduidelijk of dat nu echt zo is.


Zoals Han al zegt: If it ain't broke, don't fix it.

Als jouw internet goed is en je hebt geen blokken / strepen / zwart beeld / foutmeldingen op je tv, lekker laten zitten zoals het zit.
Beeblebrox
Gedreven Raadgever
 • 810Reacties
 • 47Oplossingen
 • 128Likes

Hallo King006 ,
in jouw geval kan de modem op de 0dB-aansluiting van jouw versterker.
De Mediabox XL heeft in principe géén versterking nodig door de ingebouwde versterker(s), alleen als de box meer dan 10 à 15 meter van het AOP vandaan staat en je storing ondervindt kan deze op de zo laag mogelijke versterking (2dB) van de versterker aangesloten worden.
Dus even de aansluitingen omwisselen eigenlijk in dit geval.
N.N.
Expert
Expert
 • 12983Reacties
 • 817Oplossingen
 • 593Likes

King006 wrote:
Een uitstekend topic dit! Ik vraag het mij namelijk ook nog steeds af wat het beste is 🙂

wij hebben nu AOP - FRA752 en dan:

1) In 0DB zit de mediabox XL
2) In 2DB zit de modem (Connectbox)
3) In 8DB zit een kabel naar boven die daar wordt gesplit naar drie TV’s

Ik heb pasgeleden van een medewerker van Ziggo begrepen dat de modem eigenlijk direct op AOP moet en niet op een versterker. Onduidelijk of dat nu echt zo is.Ik zou zeggen lees mijn eerdere reacties 😉 ik ben en zal altijd van mening blijven dat aansluiten op een versterker op de manier waarop ik dit doe gewoon goed is en prima werkt !
Ronihd
Super Expert
Super Expert
 • 6368Reacties
 • 215Oplossingen
 • 1653Likes

N.N.,

Duidelijk! Ik zal ze eens omwisselen 🙂 ik moet zeggen dat onze mediabox XL wel raar gaat doen als die wat meer signaal krijgt. Er komt hier standaard 4DB binnen, als die 4DB binnenkrijgt doet hij raar (kort blokjes en af en toe vast hangend beeld), maar als ik hem verzwak is het probleem weg. Dan houdt hij nog ongeveer 1 a 2 DB over.
King006
Gedreven Raadgever
 • 490Reacties
 • 9Oplossingen
 • 110Likes

King006 wrote:
N.N.,

Duidelijk! Ik zal ze eens omwisselen 🙂 ik moet zeggen dat onze mediabox XL wel raar gaat doen als die wat meer signaal krijgt. Er komt hier standaard 4DB binnen, als die 4DB binnenkrijgt doet hij raar (kort blokjes en af en toe vast hangend beeld), maar als ik hem verzwak is het probleem weg. Dan houdt hij nog ongeveer 1 a 2 DB over.Het kan ook zijn dat hij teveel signaal krijgt en word overstuurd maar hier geld ook meten is weten. 🙂
Ronihd
Super Expert
Super Expert
 • 6368Reacties
 • 215Oplossingen
 • 1653Likes

Dit zijn mijn modem waarden.

Oud UPC aop >>> versterker >> modem op uitgang 0 Dbmv


Alles werkt als een speer !! ;- ) snelheden prima geen problemen dus.
Ronihd
Super Expert
Super Expert
 • 6368Reacties
 • 215Oplossingen
 • 1653Likes

De FRA 752 heeft op 0 geen versterking is de oorsprong en de bedoeling.

Maar in de praktijk blijken een bepaalde hoeveelheid FRA's wel een versterking te hebben op de 0.
Hier ook ervaren met al een sterk signaal op de AOP na werkzaamheden, aangesloten zoals altijd op de 0 en een haperend modem.
Monteurs hebben dit ook ervaren bij storingen, ik vermoed dat daar het advies vandaan komt: standaard POA-01 -> modem, dan sluit je de versterker uit die mogelijk toch versterkt.

Maar, uit de praktijk blijkt ook dat het beiden uitstekend kan werken, if it ain't broke, don't fix it en als het niet werkt zoals het moet, dan moet het maar zoals het werkt.:relaxed:
Be rt
Super Expert
Super Expert
 • 39873Reacties
 • 2225Oplossingen
 • 8236Likes

Be rt wrote:
De FRA 752 heeft op 0 geen versterking is de oorsprong en de bedoeling.

Maar in de praktijk blijken een bepaalde hoeveelheid FRA's wel een versterking te hebben op de 0.
Hier ook ervaren met al een sterk signaal op de AOP na werkzaamheden, aangesloten zoals altijd op de 0 en een haperend modem.
Monteurs hebben dit ook ervaren bij storingen, ik vermoed dat daar het advies vandaan komt: standaard POA-01 -> modem, dan sluit je de versterker uit die mogelijk toch versterkt.

Maar, uit de praktijk blijkt ook dat het beiden uitstekend kan werken, if it ain't broke, don't fix it en als het niet werkt zoals het moet, dan moet het maar zoals het werkt.:relaxed:
Ook de vervelende vraag aan Be rt ( met respect ) waar zijn je uitspraken op gebaseerd ? heb je een meting gezien waar dit uit blijkt?
Ronihd
Super Expert
Super Expert
 • 6368Reacties
 • 215Oplossingen
 • 1653Likes

Ik heb zojuist de modem op 0 DB aangesloten en de mediabox XL op 2 DB met een verzwakker van 4 DB zodat hij nog maar 1 a 2 DB binnenkrijgt 🙂 eens kijken wat hij dan doet.
King006
Gedreven Raadgever
 • 490Reacties
 • 9Oplossingen
 • 110Likes

Dit heb ik zelf hier ook ervaren met de TC7210.
Zonder versterker 12 dBmV downstream en met versterker op 0 15 dBmV met de nodige haperingen.
Dit komt overéén met de ervaringen van klanten waar monteurs geweest zijn en die van de versterker naar de POA-01 zijn gegaan met het modem en de haperingen kwijt waren.
Be rt
Super Expert
Super Expert
 • 39873Reacties
 • 2225Oplossingen
 • 8236Likes

De doelstelling is dat er op een modem een signaalsterkte binnenkomt van 0 dBmV en dat uiteraard alle gebruikte coax infrastructuur componenten tussen modem en de optical node in de wijkkast retour geschikt zijn voor de 5 - 65 MHz frequentieband. Dat is immers de frequentieband die door EuroDOCSIS modems gebruikt kan worden voor de upstreams.

Ooit is er initieel door Ziggo (of één van de vele overgenomen toenmalige kabel providers) een coax infrastructuur in de wijken aangelegd met diverse infrastructuur componenten: modulatoren, versterkers, multitabs, verschillende lengtes coax bekabeling en AOP's in de huizen van de klanten. Tijdens die initiële aanleg is als het goed is de boel zodanig afgeregeld dat aan bovenstaande doelstelling kon worden voldaan op alle aansluitingen in de wijk waarbij uiteraard ook rekening werd gehouden met het destijds geldende aansluitingsvoorschrift voor het aansluiten van een modem op het AOP in de wijk.

In mijn huis werd bijvoorbeeld initieel een tweegats AOP van Siemens geplaatst met een aparte Radio en TV aansluiting, dus zal het voormalige Multikabel een splitter hebben geleverd aan de klanten die ook Kabel Internet af namen en aangezien iedere splitter ook voor signaalsterkte verlies zorgt zal het voormalige Multikabel er ook voor gezorgd hebben dat de signaalsterkte binnen het coaxsegment zodanig was afgeregeld dat het verlies door die splitter werd gecompenseerd zodat nog steeds aan bovenstaande doelstelling werd voldaan.

Ondertussen zijn we vele overnames en fusies verder en ook zijn de installatie voorschriften qua te gebruiken netwerk componenten nog wel eens verandert. Zoals hierboven al terecht werd opgemerkt heeft het voormalige Ziggo bijvoorbeeld op enig moment een installatiepakket aan de klanten geleverd met daarin een FRA-752/N versterker en instructies om het modem aan te sluiten op de 0 dB uitgang. Ook zijn er allerlei andere varianten geweest met diverse soorten eengats AOP's met daarop diverse soorten splitters inclusief bijbehorende verschillende aansluit instructies waarbij de klanten soms wel zelf de boel moesten vervangen inclusief het AOP en soms mocht de klant dat dan weer niet zelf doen of was het volgens de helpdesk de schuld van de klant als de boel niet werkte terwijl men zich gewoon aan de aansluit instructies had gehouden.

Ook lachwekkend zijn de verhalen die door Ziggo verzonnen worden voor het vervangen van AOP's bij klanten. De werkelijke reden waarom dat gebeurd is om voorbereid te zijn op het in gebruik kunnen nemen van nieuwe frequentie gebieden in de hogere frequentiebanden. Zo had men bij EuroDOCSIS 3.0 op enig moment de intentie om ook het gebied van 862 MHz - 1006 MHz te gaan gebruiken voor doorgifte van downstreams. Dan geldt natuurlijk wel dat ook alle gebruikte infrastructuur componenten ook voor doorgifte van dat deel van de frequentieband geschikt moeten zijn, dus wordt er bij een klantbezoek ook het AOP en de eventuele splitter vervangen. Dat hogere frequentiegebied is echter tot op dag van vandaag nog nooit in gebruik genomen, dus werkt een AOP dat geschikt is voor de doorgifte tot 862 MHz net zo goed en zijn die AOP's met bijbehorende splitters niet "versleten".

Voor DOCSIS 3.1 wordt de te gebruiken frequentieband nog verder vergroot, dus heeft men nu weer een andere AOP gekozen voor het installatie voorschrift en wordt nu ook aangegeven dat je het modem niet meer mag aansluiten op een versterker omdat vele destijds door Ziggo goedgekeurde consumenten versterkers maar geschikt zijn tot 862 MHz. Dat Ziggo op termijn plannen heeft om iets te gaan doen met DOCSIS 3.1 wil echter niet zeggen dat een configuratie met een EuroDOCSIS 3.0 modem aangesloten op een dergelijke versterker nu opeens fout zou zijn en niet meer goed zou kunnen functioneren. Dat denken ze misschien bij de Ziggo helpdesk, maar is onzin.

Zoals sommigen al aangaven als het nu goed werkt en de downstream signaalsterkte op het modem is rond de 0 dBmV en de upstream signaalsterkte blijft mooi constant onder de 49 dBmV, dan er vooral vanaf blijven. Tegen de tijd dat Ziggo daadwerkelijk DOCSIS 3.1 modems gaat leveren aan klanten komen ze vanzelf langs om de componenten te vervangen die niet voldoen aan de technische eisen voor doorgifte van de frequentie band.

Conclusie: gebruik de signaalsterktes die het modem van Ziggo zelf rapporteert om te voldoen aan bovenstaande doelstellingen. Als het signaal te sterk is gebruik je een door Ziggo geadviseerde splitter en anders sluit je het modem aan op een versterker waarbij je er wel op let dat de gebruikte uitgang zorgt voor een 0 dBmV downstream signaalsterkte op het modem en retour geschikt is voor het upstream. Ook hoeft het modem niet persé in de meterkast te staan zolang maar aan de signaal doelstellingen wordt voldaan.
ArChie.DVB
Gedreven Liefhebber
 • 1306Reacties
 • 19Oplossingen
 • 550Likes

King006 wrote:
Ik heb zojuist de modem op 0 DB aangesloten en de mediabox XL op 2 DB met een verzwakker van 4 DB zodat hij nog maar 1 a 2 DB binnenkrijgt 🙂 eens kijken wat hij dan doet.

Hallo King006 ,
Bij de Mediabox XL is het heel simpel te controleren:
De signaalkwaliteit moet uitmuntend zijn en de signaalsterkte goed.
N.N.
Expert
Expert
 • 12983Reacties
 • 817Oplossingen
 • 593Likes

N.N. wrote:

King006 wrote:
Ik heb zojuist de modem op 0 DB aangesloten en de mediabox XL op 2 DB met een verzwakker van 4 DB zodat hij nog maar 1 a 2 DB binnenkrijgt 🙂 eens kijken wat hij dan doet.
Hallo King006 ,
Bij de Mediabox XL is het heel simpel te controleren:
De signaalkwaliteit moet uitmuntend zijn en de signaalsterkte goed.

Dat staat hier prima:

Modem waardes zijn nu:King006
Gedreven Raadgever
 • 490Reacties
 • 9Oplossingen
 • 110Likes

King006 wrote:

N.N. wrote:

King006 wrote:
Ik heb zojuist de modem op 0 DB aangesloten en de mediabox XL op 2 DB met een verzwakker van 4 DB zodat hij nog maar 1 a 2 DB binnenkrijgt 🙂 eens kijken wat hij dan doet.
Hallo King006 ,
Bij de Mediabox XL is het heel simpel te controleren:
De signaalkwaliteit moet uitmuntend zijn en de signaalsterkte goed.
Dat staat hier prima:
Hallo King006 ,
dan is de box nu dus goed aangesloten en de modem derhalve ook.
N.N.
Expert
Expert
 • 12983Reacties
 • 817Oplossingen
 • 593Likes

N.N. wrote:

King006 wrote:

N.N. wrote:

King006 wrote:
Ik heb zojuist de modem op 0 DB aangesloten en de mediabox XL op 2 DB met een verzwakker van 4 DB zodat hij nog maar 1 a 2 DB binnenkrijgt 🙂 eens kijken wat hij dan doet.
Hallo King006 ,
Bij de Mediabox XL is het heel simpel te controleren:
De signaalkwaliteit moet uitmuntend zijn en de signaalsterkte goed.
Dat staat hier prima:Hallo King006 ,
dan is de box nu dus goed aangesloten en de modem derhalve ook.

N.N.,


We gaan het meemaken 😉 ik heb net mijn reactie nog even gewijzigd met de modem waardes erin.
King006
Gedreven Raadgever
 • 490Reacties
 • 9Oplossingen
 • 110Likes

dan is de box nu dus goed aangesloten en de modem derhalve ook.

De laatste conclusie is prematuur.
Wat geeft:
http://www.dslreports.com/speedtest

Moet gelijk zijn aan je abo-snelheid op een
bekabeld en rechtstreeks op je Ziggo Modem/Router aangesloten PC of Laptop.
Dan is dat ook ok.

Gr Han
hanh
Oud Community-lid
 • 17054Reacties
 • 660Oplossingen
 • 3441Likes

hanh wrote:

dan is de box nu dus goed aangesloten en de modem derhalve ook.
De laatste conclusie is prematuur.
Wat geeft:
http://www.dslreports.com/speedtest

Moet gelijk zijn aan je abo-snelheid op eenbekabeld en rechtstreeks op je Ziggo Modem/Router aangesloten PC of Laptop.
Dan is dat ook ok.

Gr Han


Wij halen hier zowel bekabeld als via WiFi netjes 200/20.
King006
Gedreven Raadgever
 • 490Reacties
 • 9Oplossingen
 • 110Likes

Nou, dan is je Internetverbinding met Ziggo ook ok.
Des te beter en houden zo.
Gr Han
hanh
Oud Community-lid
 • 17054Reacties
 • 660Oplossingen
 • 3441Likes

ArChie.DVB wrote:


Conclusie: gebruik de signaalsterktes die het modem van Ziggo zelf rapporteert om te voldoen aan bovenstaande doelstellingen. Als het signaal te sterk is gebruik je een door Ziggo geadviseerde splitter en anders sluit je het modem aan op een versterker waarbij je er wel op let dat de gebruikte uitgang zorgt voor een 0 dBmV downstream signaalsterkte op het modem en retour geschikt is voor het upstream. Ook hoeft het modem niet persé in de meterkast te staan zolang maar aan de signaal doelstellingen wordt voldaan.
Helemaal mee eens goed verhaal , dat van die hogere frequenties wist ik wel maar had ik niet aan gedacht en daar heb je een punt !!
Ronihd
Super Expert
Super Expert
 • 6368Reacties
 • 215Oplossingen
 • 1653Likes

Voor mij resumerend ook naar de TS toe is dat je de diverse manieren kan gebruiken en het verhaal van ArChie.DVB is erg goed geschreven en zeer duidelijk.

Ik kies voor de versterker optie en als mijn versterker qua frequentie bereik niet meer zou voldoen dan koop ik er een die er wel aan voldoet.
Alles draait bij mij al jaren zo en vanuit mijn kennes van signaalgedrag en mijn opleidingen die ik heb gevolgd betreffende cai technieken denk ik te kunnen zeggen dat wat ik doe goed is.

Haperende verbindingen , blokjes in beeld , sneeuw ruis in beeld heeft altijd te maken met signaal niveaus die niet in orde zijn.

Het enige wat ik nog wel eens getest wil zou willen zien is of de signaalwaarden die door het modem aangegeven worden wel exact hetzelfde zijn als dat je het zou meten met een gekalibreerde signaalmeter , een waar je de netten mee sweept en tot een tiende dbmv nauwkeurig is.

Iemand van de monteurs van Ziggo die mee lezen 😉 ( als dat zo is ? ) die zich geroepen voelt om zo een testje te doen en foto's er van hier plaatsen ?
Ronihd
Super Expert
Super Expert
 • 6368Reacties
 • 215Oplossingen
 • 1653Likes

Ronihd wrote:
Het enige wat ik nog wel eens getest wil zou willen zien is of de signaalwaarden die door het modem aangegeven worden wel exact hetzelfde zijn als dat je het zou meten met een gekalibreerde signaalmeter , een waar je de netten mee sweept en tot een tiende dbmv nauwkeurig is.


Ik had toen ik mijn vorige reactie schreef niet zoveel tijd, maar ik had nog wat metingen willen toevoegen die ik eind 2016 gemaakt had met behulp van de AVM FRITZ!WLAN Repeater DVB-C op de diverse aansluitingen van het AOP en de door Ziggo geleverde splitter. Dit is geen gekalibreerde signaalmeter, maar geeft toch een goede indruk van de signaalniveaus. Daarvoor meet deze Repeater DVB-C op iedere frequentie van 50 tot 900 MHz met een interval van 1 MHz.

Allereerst de meting rechtstreeks op mijn ééngats AOP, type DIO-01:

In die periode namen de downstreams in mijn coaxsegment het frequentiegebied van 274 tot 394 MHz in beslag. Te zien is dat het signaal op die frequenties een sterkte had van ongeveer tussen de 1 en 3 dBmV.

De Ziggo vervangingsmonteur die het nodig vond om de oude TRAS-1000/B te vervangen door deze DIO-01 (haalde overigens niets uit voor de signaal problemen die waren ontstaan na onderhoud in de wijk) vond het ook nodig dat er op die DIO-01 een UMU-1000T splitter te plaatsen omdat dat op dat moment kennelijk het geldende installatie voorschrift van Ziggo was.

Onderstaand de meetresultaten op de aansluitingen van deze UMU-1000T splitter. Eerst op de RADIO/TV aansluiting (de aparte RADIO aansluiting is via de schakelaar uitgeschakeld):


Te zien is dat er sprake is van een klein verlies qua signaalsterkte wat natuurlijk te verwachten was.

Vervolgens de meetresultaten op de DATA aansluiting:

Te zien is dat er sprake is van een behoorlijk verlies op de DATA aansluiting. Gezien onderstaande specificaties van de UMU-1006T was ook dat te verwachten:Maar hetgeen deze vervangingsmonteur heeft achtergelaten is gezien het ingangssignaal op mijn AOP niet bepaald geschikt voor het aansluiten van een modem door de hoge demping. In feite had hij er dan ook voor moeten zorgen dat het signaal op mijn AOP een sterkte had van +10 dBmV zodat het uitgangssignaal op de DATA aansluiting op 0 dBmV uitkomt wanneer de UMU-1006T is geplaatst. Voor deze aansluiting op het coaxsegment kan daarom beter de UMU-1006T worden verwijderd en de Technetix FRA-752/N versterker rechtstreeks worden aangesloten op de DIO-01 en het modem op de 0 dB uitgang van de versterker.
ArChie.DVB
Gedreven Liefhebber
 • 1306Reacties
 • 19Oplossingen
 • 550Likes

Ik heb vanochtend de modem op 0 DB aangesloten en de mediabox XL op 2 DB in combi met een signaal demper van 4DB. Er blijft voor de mediabox XL dan ongeveer 2 DB over. Vanavond hing het beeld kort (10 sec) stil op RTL4 en nog geen 10 minuten later heel kort (ook 10 sec) blokken op NPO 3.

Het lijkt er sterk op dat de mediabox XL van Ziggo bij ons “overstuur” raakt door het signaal en dan gekke dingen gaat doen, dit terwijl de diagnostiek pagina geen gekke waardes laat zien en als ziggo de box uitleest is ook alles goed.

Raar maar waar dus! Morgen maar weer de mediabox XL op 0 DB zetten en de modem op 2 DB om te kijken wat er dan gebeurd.
King006
Gedreven Raadgever
 • 490Reacties
 • 9Oplossingen
 • 110Likes

King006 schreef: "Het lijkt er sterk op dat de mediabox XL van Ziggo bij ons “overstuur” raakt door het signaal en dan gekke dingen gaat doen, dit terwijl de diagnostiek pagina geen gekke waardes laat zien en als ziggo de box uitleest is ook alles goed."

Dat is een veel voorkomend euvel, jij veroorzaakte het door een hogere versterking, maar vaak is de oorzaak werkzaamheden in de straat, wijk of regio die een Mediabox XL die het jaren goed doet ineens overstuurt.

Ik kon een jaar lang met 35 meter coax 3 mediaboxen en een modem zonder storingen en zonder versterker.
Nu is het signaal weer lager, is er nog meer coax kabel en is de versterker weer terug om de upstream van de Mediaboxen XL in orde te houden.
Ik heb een apart modem, maar bij haperingen in replay, on-demand en apps, en de signaalsterkte in Goed op de Mediabox XL heb ik naar de downstream en upstream gekeken en de upstream was in de 50, versterker er weer tussen en de haperingen waren weg.
Be rt
Super Expert
Super Expert
 • 39873Reacties
 • 2225Oplossingen
 • 8236Likes

Be rt,

Bedankt voor de informatie! 😉 Ik heb zojuist de modem op poort 2 gehangen en de mediabox XL weer op poort 1. Het is namelijk raar dat de box 'raar' gaat lopen doen sinds hij op poort 2 zit.
King006
Gedreven Raadgever
 • 490Reacties
 • 9Oplossingen
 • 110Likes

King006 wrote:
Be rt,

Bedankt voor de informatie! 😉 Ik heb zojuist de modem op poort 2 gehangen en de mediabox XL weer op poort 1. Het is namelijk raar dat de box 'raar' gaat lopen doen sinds hij op poort 2 zit.


Het verschil is 2 dbmv tussen de poort 1 en 2 .

Dat is eigenlijk weinig , maar als het signaal te sterk is kan de tuner rare dingen gaan doen , maar wat is eigenlijk raar ? kan je de symptomen omschrijven ?
Ronihd
Super Expert
Super Expert
 • 6368Reacties
 • 215Oplossingen
 • 1653Likes

Uitgelicht topic