Vraag
Reacties
Aankondigingen
Let op: In het weekend van 14 en 15 juni doen we een upgrade van onze systemen waardoor ook het inloggen op de Ziggo Community beperkt mogelijk is. Vanaf maandag werkt het weer als vanouds.
Dave
Level 20
T.E.A.M.

Wat betekenen al die afkortingen eigenlijk?

 

​​Dit artikel is geschreven door Dave! De volgende leden hebben meegewerkt aan dit artikel: Bert, Escovan, creurs, Wim C.

AOP

Het AOP staat voor Abonnee Overname Punt. Dit is de plek waar de kabel van Ziggo binnenkomt die zich in de meterkast of op een andere plaats in de woning bevindt. Dat kan ook natuurlijk ook in de woonkamer zijn. In oudere huizen of appartementen komt dit veel voor. Meestal is die wandcontactdoos gekoppeld aan de binnenkomende groene kabel, in appartementencomplexen kan die kabel ook grijs of wit zijn. Als er meer coax-aansluitpunten punten in de woning zijn, dan moeten deze gekoppeld zijn aan het AOP om te kunnen gebruiken.

 

AP

AP staat voor Access Point. Een access point is een draadloos toegangspunt in een wifi netwerk. Het access point is de draadloze server die de gegevens via het bedrade UTP netwerk krijgt en deze middels een antenne verzendt. Dit verzenden gaat via radio golven, de wifi-technologie. Een computer of laptop met een draadloze wifi netwerkkaart kan deze signalen opvangen, zodat je verbinding kan maken met het netwerk. Een access point is geen router en deelt geen IP adressen uit. Er zijn wel  draadloze routers, dit is een router met ingebouwd access point.

 

ARC

ARC is de afkorting van Audio Return Channel. Dit is een techniek die op veel HDMI aansluitingen wordt toegepast en op bijna alle HDMI kabels. Terwijl via een standaard HDMI verbinding alleen beeld- of geluidssignalen verstuurt, heeft een ARC verbinding een extra functie en stuurt geluidssignalen van een TV terug naar de afspeelbron, zoals een receiver of soundbar. Je hebt dus maar één enkele kabel nodig om beeld- en geluidssignalen te verzenden. 

Maar niet alle HDMI poorten zijn geschikt voor HDMI ARC. Let vooral op of ze gemarkeerd zijn met ARC. De HDMI kabels ondersteunen vrijwel altijd HDMI ARC.

 

DHCP

Dynamisch Host Configuratie Protocol - Dit is een service die IP-adressen uitdeelt aan de apparaten in een netwerk. Ziggo Modems gebruiken voor je LAN DHCP. Dit is goed om te weten als je eigen apparatuur wil gebruiken ook.

 

DNS 

DNS staat voor Domain Name System. Wanneer je een webadres opgeeft aan je browser gaat de browser als eerste achterhalen welk IP-adres er bij het betreffende domein hoort. Anders zouden we getallen moeten onthouden in plaats van www.ziggo.nl

 

GUI

Is de afkorting van Graphical User Interface; grafische gebruikersomgeving om bijvoorbeeld via een toegankelijk menu de instellingen van een modem aan te passen.

 

HDMI
De high-definition multimedia interface HDMI biedt een kabelverbinding tussen elke digitale bron van geluid en beeld zoals bijvoorbeeld de verbinding tussen een mediabox en een TV.

 

IPv4 

IPv4 staat voor Internet Protocol versie 4 of IPv4. Dit is de vierde versie van de standaard voor het routen van internetverkeer en andere packet switched (pakketgeschakelde) netwerken, geïntroduceerd voor het internet en verdelen van de poorten.

 

IPv6 

IPv6 staat Internet Protocol versie 6 of IPv6. Dit is versie 6 van het internetprotocol voor het gebruik van IP-adressen. Het is de opvolger van Internet Protocol versie 4 en is de tweede versie van het internetprotocol die in gebruik is genomen. IPv6 is de geboden oplossing om het dreigende tekort aan IPv4-adressen op te vangen.

 

LAN

LAN is een afkorting van Local Area Network, oftewel een lokaal netwerk. Bijvoorbeeld binnen een woning of kantoor via een netwerkkabel en/of wifi.

 

Scart

Scart (of ook Euroconnector) staat voor Syndicat des Constructeurs d'Appareils Radiorécepteurs et Téléviseurs (Unie van radio- en televisiefabrikanten) en is een oorspronkelijk in 1978 ontwikkelde Franse standaard voor het verbinden van audiovisuele apparaten. Een scart-connector bestaat maximaal uit 21 pinnen en voorziet in analoge audio- en videosignalen in beide richtingen. De connector maakt het mogelijk eenvoudig externe apparatuur zoals videorecorders  en dvd-spelers  aan te sluiten op een televisie.

Een aantal mediaboxen is voorzien van een min-scart waardoor met een verloopsnoer ook oudere televisies kunnen worden aangesloten.

 

SSID

Ofwel Service Set Identifier; deze identificatiemethode maakt het mogelijk om draadloze computernetwerken van elkaar te scheiden door elk draadloos netwerk een aparte naam (SSID) te geven.


Toslink

Een samenvoeging van Toshiba Link en is beter bekend als ’optische audiokabel’ en verbindt een digitale audiostroom van bijvoorbeeld een mediabox naar een AV-receiver.

 

URL

URL staat voor Uniform Resource Locator. Met andere woorden een webadres. Dit kan een website zijn maar ook een online locatie van een bestand.

 

UTP-kabel

UTP staat voor Unshielded Twisted Pair maar in de volksmond beter bekend als internetkabel. Het is een netwerkkabel die gebruikt wordt door apparaten om een internetverbinding te maken of onderling te verbinden.

 

Mbps

Deze afkorting vertelt iets over de internetsnelheid. In dit geval Megabit per seconde. Laat je niet in de war brengen met MegaByte. Dat is namelijk vele malen sneller. 

 

WAN

WAN staat voor Wide Area Network. Dit is een computernetwerk met aansluitingen die geografisch verspreid zijn. Dat wil dus zeggen: niet beperkt tot één locatie of gebouw, bijvoorbeeld het internet.

 

Wi-Fi

We weten allemaal wat Wi-Fi (of wifi) is maar niemand weet precies waar de afkorting voor staat. Wi-Fi is een verzamelnaam voor draadloze netwerken.

 

WLAN 

WLAN staat voor Wireless Local Area Network, oftewel een draadloos lokaal netwerk. Een draadloze verbinding tussen verschillende  computers of computerapparaten die bij elkaar in de buurt staan. Er zijn verschillende technieken om een draadloos lokaal netwerk op te zetten. De belangrijkste zijn Wi-Fi en Bluetooth.

 

POP

Deze kom je tegen in e-mailprogramma's. POP staat namelijk voor Post Office Protocol.

 

IMAP

IMAP kom je ook tegen in de e-mailprogramma's. IMAP betekent Internet Message Access Protocol.

 

Mis jij afkortingen? Laat het dan hier in een reactie weten!

 

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_afkortingen_in_de_ICT

Lijst van a tot z met doorlinken voor de betekenis. Bepaalde specifieke termen zoals bijv. AOP staan daar echter niet in.

e-mail meldingen
Aan Uit
27 Reacties 27
Dave
Level 20
T.E.A.M.
Topicstarter

Ik wil @Bert  ook mede bedanken voor zijn bijdrage. ✍🏼 😉 👍🏼

Escovan
Level 4

DHCP

Dynamisch Host Configuratie Protocol - Dit is een service die IP-adressen uitdeelt aan de apparaten in een netwerk. Ziggo Modems gebruiken voor je LAN DHCP. Dit is goed om te weten als je eigen apparatuur wil gebruiken ook.

 

 

DJDRalte
Level 3

Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP
Virtual Private Network (VPN)
Shielded UTP cables (FTP)
CAT 5,6,7 enz.
TCP/IP
Switch-hub-router
Bridge

Met vriendelijke groeten
Ronald

creurs
Level 2

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_afkortingen_in_de_ICT

Lijst van a tot z met doorlinken voor betekenis.

Wim C.
Level 18
T.E.A.M.

SSID

Ofwel Service Set Identifier; deze identificatiemethode maakt het mogelijk om draadloze computernetwerken van elkaar te scheiden door elk draadloos netwerk een aparte naam (SSID) te geven.

 

GUI

Is de afkorting van Graphical User Interface; grafische gebruikersomgeving om bijvoorbeeld via een toegankelijk menu de instellingen van een modem aan te passen.

 

HDMI
De high-definition multimedia interface HDMI biedt een kabelverbinding tussen elke digitale bron van geluid en beeld zoals bijvoorbeeld de verbinding tussen een mediabox en een TV.


Toslink

Eensamenvoeging van Toshiba Link en is beter bekend als ’optische audiokabel’ en verbindt een digitale audiostroom van bijvoorbeeld een mediabox naar een AV-receiver.


Wordt vervolgd.

 

Dapaool
Level 2

KB - KiloKyte

MB - MegaByte

GB - Gigabyte

TB - TeraByte

PB - PetaByte

Mbps - Megabit per second

Gbps - Gigabit Per Second

PDF - Portable Document Format

RSS - Really Simple Syndication

TCP -Transmission Control Protocol

UDP - User Datagram Protocol

ICMP -Internet Control Message Protocol 

SSH - Secure Shell 

FTP - File transfer protocol

SFTP - SSH File Transfer Protocol

IMAP - Internet Message Access Protocol

POP - Post office protocol

SMTP - Simple Mail Transfer Protocol

TOR - The Onion Router

IRC - Internet Relay Chat

Wim C.
Level 18
T.E.A.M.

Dolby Surround
Dit is een stereo geluidssignaal, voorzien van Dolby Surround informatie. Dit kan zowel analoog als digitaal zijn. Surround informatie zorgt ervoor dat vier geluidskanalen worden teruggebracht naar twee (stereo). Je hebt een receiver nodig met een Dolby Pro Logic decoder om deze twee geluidskanalen weer om te zetten naar vier kanalen.

 

Dolby Pro Logic
Om de Dolby Surround informatie versleuteld in een stereosignaal te kunnen ontcijferen, wordt gebruik gemaakt van een Dolby Pro Logic decoder. De meeste receivers zijn uitgerust met deze decoder.

 

Dolby Pro Logic II
Deze nieuwste decoder van Dolby is in staat om uit zowel gewone stereosignalen als stereosignalen die zijn voorzien van Dolby Surround informatie vijf volledige kanalen te filteren. Dolby Pro Logic II zorgt ervoor dat de vijf speakers continu in gebruik zijn.

 

Dolby Digital 5.1
Introductie van de bioscoop in de huiskamer. Dolby Digital 5.1 betekent een opstelling van vijf speakers (voor: links, midden, rechts en achter: links en rechts) en een subwoofer (deze wordt het .1 kanaal genoemd).


Dolby Atmos

Deze technologie is in eerste instantie ontwikkeld voor de commerciële bioscopen, maar in april 2012 werd al door Dolby gekeken naar de toepasbare mogelijkheden voor thuisgebruik. Tegen het einde van juni 2014 kondigde Dolby Laboratories bij alle hardwarepartners van het bedrijf aan dat Dolby Atmos beschikbaar werd gesteld voor thuisbiscopen.

 

THX
De handelsnaam voor een high fidelity geluidssysteem-standaard voor bioscopen, home cinema-systemen, computerluidsprekers, spelconsoles en geluidssystemen. THX werd ontwikkeld door het bedrijf Lucasfilm in 1982 om te garanderen dat het geluid in de derde Star Warsfilm, ‘Return of the Jedi’, zo optimaal mogelijk is. Sindsdien is het systeem uitgegroeid tot een van de geluidsstandaarden in de filmdindustrie en het wat hogere segment in bioscopen.


NB. Om het simpel te houden heb ik niet alle formaten genoemd.

Wim C.
Level 18
T.E.A.M.

Nog een aanvulling. Ik was tóch bezig.

 

HDMI vs TOSLink

Terwijl de veel andere verbindingen beperkt zijn tot één functie, biedt HDMI de mogelijkheid om een verscheidenheid aan extra informatie door te sturen. En niet alleen video- en geluidsinformatie, maar ook ARC-signalen, netwerkinformatie en besturingssignalen. Voor gebruikers die waarde hechten aan zo min mogelijk kabels en een kwalitatief hoge doorvoer van gegevens, is er op dit moment geen alternatief. Toch blijft de inmiddels wat ietwat verouderde TOSLink-uitgang populair als het gaat om zuivere audiosignalen, is de TOSLink bijzonder populair bij Hi-Fi-liefhebbers, vooral wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van video-informatie.

ARC

ARC is de afkorting van Audio Return Channel. Dit is een techniek die op veel HDMI aansluitingen wordt toegepast en op bijna alle HDMI kabels. Terwijl via een standaard HDMI verbinding alleen beeld- of geluidssignalen verstuurt, heeft een ARC verbinding een extra functie en stuurt geluidssignalen van een TV terug naar de afspeelbron, zoals een receiver of soundbar. Je hebt dus maar één enkele kabel nodig om beeld- en geluidssignalen te verzenden. 

Maar niet alle HDMI poorten zijn geschikt voor HDMI ARC. Let vooral op of ze gemarkeerd zijn met ARC. De HDMI kabels ondersteunen vrijwel altijd HDMI ARC.

Scart 

Scart (of ook Euroconnector) staat voor Syndicat des Constructeurs d'Appareils Radiorécepteurs et Téléviseurs (Unie van radio- en televisiefabrikanten) en is een oorspronkelijk in 1978 ontwikkelde Franse standaard voor het verbinden van audiovisuele apparaten. Een scart-connector bestaat maximaal uit 21 pinnen en voorziet in analoge audio- en videosignalen in beide richtingen. De connector maakt het mogelijk eenvoudig externe apparatuur zoals videorecorders  en dvd-spelers  aan te sluiten op een televisie.

Een aantal mediaboxen is voorzien van een min-scart waardoor met een verloopsnoer ook oudere televisies kunnen worden aangesloten.

0 Kudos
Pasi
Level 19

Het is natuurlijk ook een verklarende woordenlijst. Moeten misschien dan ook alle Ziggo apparaten benoemd en zo beschreven worden, zodat iedereen ook makkelijk kan achterhalen welk Ziggo apparaat men in huis heeft?

Net zoals met de 6kantige wifi pods en de Deco torentjes?

Het zou bij onduidelijkheid in een draadje, makkelijk zijn, als men hier kan worden verwezen, zodat men de thuis situatie beter kan omschrijven.

Wim C.
Level 18
T.E.A.M.

@Pasi dat is eigenlijk helemaal geen gek idee. Maar dan wèl met strakke afbeeldingen en een korte beschrijving.

@Dapaool een mooie lijst met afkortingen, maar zonder enige uitleg moet je tóch nog opzoeken wat het inhoudt. Een korte beschrijving maakt het al een stuk begrijpelijker.

Pasi
Level 19

Aanvulling/aanpassing op SCART, zie vet gemarkeerd :

...........Een aantal mediaboxen is voorzien van een mini-scart waardoor met een verloopsnoer ook oudere televisies kunnen worden aangesloten. Helaas heeft de mini-scart aansluiting op Ziggo apparatuur een andere pin-layout, waardoor de in de winkel verkrijgbare verloop stekkers niet werken. Een Ziggo moderator kan u wel aan de juiste kabel helpen.

0 Kudos
Pasi
Level 19

Aanvulling/aanpassing :

-----------------------------------

Misschien bij POP en IMAP een link naar 'mail server instellingen'.

Algemeen : Bij veel websites wordt b.v. die link vaak vergeten ( waarschijnlijk is het gewoon ondoordacht of kost het dan te veel/geld ). Maar als men de link er niet bij plaatst en je naar deze pagina bent verwezen voor de afkortingen, dan weet je wel wat de afkorting betekent, maar ben je verder nog niets wijzer en moet je daarna alsnog weer gaan zoeken naar de gegevens/instellingen.

 

-----------------------------------------------

Bij "DHCP" mis ik het router verhaal, want de DHCP is een functie/service in de router. Misschien is deze tekst beter:

Dynamisch Host Configuratie Protocol - De DHCP is een functie/service in een router, die IP-adressen ( = nummers zoals b.v. 192.168.178.2 ) uitdeelt aan de apparaten in een netwerk. M.b.v. die IP-nummers kunnen apparaten elkaar vinden én met elkaar communiceren.
Ziggo apparaten zoals de ConnectBox hebben ook een router gedeelte, met daarin ook een DHCP, die alle apparaten in/op uw eigen huis netwerk van IP nummers voorziet.


Dan moet er natuurlijk ook een "Router" alinea zijn :
Router - Een router kan één apparaat zijn, maar het kan ook een onderdeel van een apparaat zijn. Zo heeft b.v. de ConnectBox ook router gedeelte.
De router zelf bestaat ook weer uit meerdere functies/services, de belangrijkste zijn o.a. de FireWall en de DHCP. Vaak heeft een router ook 4 netwerk aansluitingen, waarop men eigen apparatuur kan aansluiten.

 

Dan moet er natuurlijk ook een "FireWall" alinea zijn :
FireWall - Dit is een functie/service in een router. Deze functie bewaakt de grens, tussen uw eigen huis netwerk ( thuis ) en het internet. Daardoor kan in principe niemand vanaf het internet, ongewild uw eigen netwerk bereiken en/of er toegang tot krijgen. Maar ook wat er van uw eigen netwerk het internet op kan/mag, wordt door de FireWall bepaald.
De FireWall is dus een belangrijke functie/service die uw netwerk, apparatuur en privacy beschermd tegen alles wat op het internet rond gaat.

Dan moet er natuurlijk ook een "Modem" alinea zijn :
Modem - Een modem kan één apparaat zijn, maar het kan ook een onderdeel van een apparaat zijn. Zo heeft b.v. de ConnectBox ook een modem gedeelte. Een modem is in feite een vertaler/tolk, die in dit geval het coaxkabel signaal ( frequenties ) omzet naar een digitaal ( elektrisch ) signaal. Hierdoor kunnen apparaten die geen coax aansluiting hebben, toch via de coaxkabel communiceren.

-----------------------------------------------

Toegegeven, zo vanaf de zijlijn is het altijd makkelijk om commentaar te geven. Maar mijn logjes zijn geen negatief commentaar, maar beslist opbouwend en positief bedoeld.  Ik ben m.b.t. dit soort lijsten ( maar ook met b.v. handleiding ), altijd erg waakzaam dat e.e.a. niet te technisch wordt. Het moet vooral voor digibeten ( sorry, ik bedoel het goed ) verhelderend zijn, dat dan e.e.a. niet technisch 100% waterdicht is, is jammer!
Bij mij moeten dit soort teksten vaak 'groeien', want een tekst is nooit af. Schrijven - lezen - herschrijven - lezen -  her.... enz. Misschien borrelt er vanmiddag of morgen een betere tekst in mijn hersenen op, maar dat zien we dan wel.

Ps. als u op/aanmerkingen heeft op mijn tekst, schieten maar 👍


@Ziggo: het lijkt mij ( maar wie ben ik ) het beste, als een Ziggo mod regelmatig alle aanvullingen kopieert naar het eerste bericht. Zo blijft het eerste logje volledig en actueel. Dan is het ook niet nodig, dat iedereen door het hele draadje moet bladeren, op zoek naar de juiste afkorting en de uitleg daarvan.

Ps. Edit :  ... veel typo's verbeterd ...

Wim C.
Level 18
T.E.A.M.

Nee @Pasi ik heb geen opmerkingen en volgens mij zitten we aardig op één lijn. Dat je waakzaam bent dat het allemaal niet tè technisch wordt lijkt me terecht. Veel abonnees die op deze community terecht komen zijn doorgestuurd via de helpdesk waar ze blijkbaar niet zijn geholpen. In veel gevallen komt dat doordat ze telefonisch niet hebben kunnen uitleggen wat er allemaal fout gaat en de helpdesk-medewerker werd er geen wijs uit of wist het niet. Komen zie hier voor de gezelligheid of voor de lol? Welnee, hun modem deed het eerst wèl en nu stopt-ie ermee en ze schreeuwen om hulp en wel per direct! En mag je verwachten van elke abonnee dat ze direct weten wat een AOP is of een GUI? Tuurlijk niet! Gelukkig zitten hier veel toppers die er in slagen voor iedereen een begrijpelijk verhaal neer te zetten en de juiste vragen te stellen, waardoor abonnees in distress in elk geval hun probleem duidelijk hebben kunnen maken.


Op- of aanmerkingen? Schieten maar. 

 

 

Wim C.
Level 18
T.E.A.M.

In het kader van de aanvullingen en omdat ik hier en daar best wel vragen over dit onderwerp tegenkom:

 

Glasvezel en Ziggo

Ondanks dat Ziggo tot aan de meterkast geen glasvezel levert bestaat het Ziggo-netwerk wèl voor 97% uit glasvezel. Dit komt omdat het Ziggo-netwerk bestaat uit een hybride glasvezel-coax-netwerk; een combinatie van glasvezel en coaxkabel.

Dit houdt dus in dat het grootste gedeelte van het netwerk van Ziggo uit glasvezel bestaat maar de verbinding tussen de wijkkast en de woning uit (groene) coaxkabel.

Dit glasvezel-coax-netwerk heeft tijdens testen al snelheden behaald van 4.700Mb/s (4,7Gb/s) en volgens Ziggo is het theoretisch zelfs mogelijk om 10.000 Mb/s (10Gb/s) te behalen. Hiermee wil Ziggo aantonen dat het HFC-netwerk net zo goed klaar is voor de toekomst als een 100% glasvezel netwerk.

Ziggo heeft op dit moment een behoorlijk voordeel ten opzichte van glasvezel en dat is de beschikbaarheid, omdat coaxkabel in vrijwel elk Nederlands huishouden beschikbaar is.

 

0 Kudos
Wim C.
Level 18
T.E.A.M.

Nog een dingetje over afkortingen

In geplaatste berichten kom ik regelmatig het woord abbo tegen. Blijkbaar is abbo geen bestaand woord maar bedoeld als afkorting voor het woord abonnement. Maar als je dan per se wilt afkorten dan moet het abo zijn, want in abonnement zit maar één b. En dat scheelt ook weer één letter minder tikwerk. 😀

0 Kudos
cuver
Level 1

Als Scart (evt. naar composiet) en HDMI worden genoemd dan mis is DVI nog.

De DVI (Digital Visual Interface) kun je namelijk aansluiten via een adapter (kabel) op HDMI.

Met VGA (video graphics array) De VGA naar HDMI kabel zal in velen gevallen niet werken. Dat komt omdat HDMI een digitaal signaal is. In een bepaalde code communiceren twee apparaten met HDMI via een digitaal signaal met elkaar om het beeld door te geven. VGA is een analoog signaal. Via een VGA verbinding gaat het signaal op een analoge manier naar het beeld. Je kan dus niet een kabel maken met aan de ene kant een HDMI plug en aan de andere kant een VGA plug. Toch zijn deze kabels wel op de markt gekomen omdat in sommige apparaten het signaal automatisch om wordt gevormd van analoog naar digitaal. Echter is dit bij veel apparaten niet mogelijk.

Hans1515
Level 1

Goed idee! Maar ook leuk om te weten dat er al een Wiki pagina bestaat, is vast ook heel leerzaam.

Jammer alleen dat er gesproken wordt over afkortingen, een veel gemaakte fout.
Het zijn namelijk acroniemen, geen afkortingen.
Paar voorbeelden:

  • "DHCP" is een acroniem, in dit geval een samenvoeging van de eerste letter van vier woorden.
  • "Afk." is een echte afkorting, in dit toepasselijke voorbeeld van het woord "afkorting".
Paul van Druten
Level 5

Deze afkorting vertelt iets over de internetsnelheid. In dit geval Megabit per seconde. Laat je niet in de war brengen met MegaByte. Dat is namelijk vele malen sneller. 

het is toch precies 8 keer sneller? Zeg dat dan.

 

Het verschil tussen Megabit per seconde (Mbps) en MegaByte per seconde (MBps) is inderdaad precies een factor 8. Dit komt doordat 1 Byte gelijkstaat aan 8 bits.

Als je bijvoorbeeld een internetverbinding hebt van 100 Mbps, dan kun je de maximale downloadsnelheid in MBps berekenen door dit getal door 8 te delen:
100 Mbps ÷ 8 = 12,5 MBps.

Heldere uitleg:

  • Megabit (Mb): Wordt vaak gebruikt om internetsnelheden aan te geven.
  • MegaByte (MB): Wordt meestal gebruikt om bestandsgroottes aan te geven.

Praktische tip: Als je duidelijk wilt maken dat Mbps acht keer langzamer is dan MBps, kun je dat beter expliciet zeggen, zoals:
"Let op: 1 MBps is gelijk aan 8 Mbps, dus MegaByte is acht keer sneller."

DaLucsta
Level 6

Beste Dave,

 

Met een flink stuk ervaring op zak (ICT), was ik nieuwsgierig naar alle 'exotische' afkortingen.

't Viel me op dat ik bij Wi-Fi

Wi-Fi

We weten allemaal wat Wi-Fi (of wifi) is maar niemand weet precies waar de afkorting voor staat. Wi-Fi is een verzamelnaam voor draadloze netwerken.)

de woorden Wireless Fidelity niet terug kon vinden.

Wist 't wel, maar heb toch ChatGPT even geraadpleegd.

'Wi-Fi' staat voor Wireless Fidelity, hoewel de term oorspronkelijk als merknaam werd bedacht door de Wi-Fi Alliance en niet letterlijk een technische afkorting is. Het is een marketingterm die verwijst naar draadloze netwerktechnologie op basis van de IEEE 802.11-standaarden. Wi-Fi maakt het mogelijk om apparaten zonder kabels te verbinden met internet of andere netwerken.

Grappig weetje: de Wi-Fi Alliance koos de naam omdat het "gebruiksvriendelijk" en herkenbaar klonk, geïnspireerd door termen zoals Hi-Fi (High Fidelity) in de audiowereld!

 

Natuurlijk helemaal goed dat je de lijst hebt gemaakt en dat ie nu via Ziggo Community terug te vinden is!

 

Groet,

Luc

 

0 Kudos