Nick999
Expert
Expert
 • 3914Posts
 • 225Oplossingen
 • 1075Likes

WPA 3 komt eraan

Sterkere wifibeveiliging beschikbaar gesteld voor nieuwe routers
Gepubliceerd: 26 juni 2018 07:13
Laatste update: 26 juni 2018 09:28
Nieuwe routers mogen vanaf nu gebruikmaken van WPA3. Dat is een nieuw, sterker beveiligingsprotocol voor wifiverbindingen.
Dat heeft de Wi-Fi Alliance, die wifitechnologie reguleert, deze week bekendgemaakt.

Begin dit jaar onthulde de Wi-Fi Alliance voor het eerst het nieuwe WPA3-protocol. Nu deze klaar is voor algemeen gebruik, mogen routermakers het officieel in hun apparatuur gaan toevoegen.

WPA3 is de opvolger van WPA2, de standaard die wordt gebruikt om wifiverbindingen te beveiligen en versleutelen via een wachtwoord. WPA3 moet het onder meer voor hackers lastiger maken om meermaals nieuwe wachtwoorden in te voeren om het juiste wachtwoord te raden.

Het duurt vermoedelijk nog even voordat WPA3 breed zal worden ingezet. Gebruikers moeten namelijk eerst nieuwe routers kopen die het protocol ondersteunen, of een software-update installeren die het protocol toevoegt. Het is niet duidelijk welke routerfabrikanten dit van plan zijn.


Werd ook wel tijd.
Ben benieuwd welke routers dit op korte termijn gaan ondersteunen.
5 Reacties 5
Verwijderd account
Niet van toepassing

Ik denk die van Ziggo, want Ziggo heeft optimale veiligheid hoog in het vaandel staan.
Sparco1955
Expert
Expert
 • 1743Posts
 • 169Oplossingen
 • 447Likes

Je kan wel een router met WPA3 aanschaffen maar apparaten die geen WPA3 ondersteunen, kunnen er niet mee verbinden. Dus als Ziggo WPA3 gaat toepassen op hun kabelmodems en routers, zal er de mogelijkheid moeten zijn om te schakelen tussen WPA2 en WPA3. Anders wordt het een groot probleem voor veel klanten.
Verwijderd account
Niet van toepassing

Hallo Sparco©1963,
kijk hier eens:

https://tweakers.net/nieuws/140209/wi-fi-alliance-start-met-certificering-van-wpa3-apparaten.html

Het systeem wordt downwards compatible, net zoals het nu eigenlijk al is, je kunt nu ook nog steeds voor WEP of WPA kiezen.
Sparco1955
Expert
Expert
 • 1743Posts
 • 169Oplossingen
 • 447Likes

N.N.,

Kijk ook eens op:
https://www.bright.nl/nieuws/artikel/4257006/wpa-3-wifi-beveiliging
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1834593
https://www.techradar.com/news/wireless-routers-to-get-tougher-wpa3-wi-fi-security-to-keep-hackers-at-bay
Er is dus sprake van tegenstrijdige berichtgeving omtrent de nieuwe beveiliging. Dat artikel waar jij naar verwijst, zegt niets over neerwaartse compatibiliteit tussen WPA3 en WPA2. Er staat alleen dat EASY CONNECT zal werken op beide versies. Zoals ik al zei, er moet een mogelijkheid aanwezig zijn om te kiezen voor WPA2 of WPA3. Voor oudere apparatuur kan men dan WPA2 blijven gebruiken en hoeft men niet meteen nieuw aan te schaffen. Dat de Wi-Fi Alliance zegt dat in de overgangsfase beide protocollen blijven werken, is geen garantie voor de toekomst.
Nick999
Expert topicstarter
Expert
 • 3914Posts
 • 225Oplossingen
 • 1075Likes

Ik denk dat oude protocollen op den duur uitgefaseerd worden. Kijk bv naar WEP. Dat heeft bijna net zo'n sterke beveiliging als een open Wifi (geen dus). WPA en WPA2 zijn inmiddels achterhaald en bevatten flinke beveiligingslekken. Dus ook al zal het backwards compatible zijn, zal het vast niet zo zijn dat men die optie ook ingeschakeld laat.
Ik ben tot nu toe bv geen enkel (public) wifi tegengekomen wat nog verbindingen op WEP accepteert, ondanks dat alle apparaten het nog ondersteunen.
hetzelfde geldt ook voor de snelheden. Ondanks dat de meeste apparaten het nog ondersteunen zul je met een laptop met alleen wifi speed 802.11b, weinig kans maken op de meeste netwerken.
E-mail notificaties
Aan Uit

Ontvang een update bij nieuwe reacties in dit topic.

Uitgelicht topic