Spam managen begint bij jezelf. Het probleem ontstaat pas als ze je emailadres hebben, niet eerder. Dus niet overal je op internet je emailadres achterlaten kan al een hoop schelen.
Een andere optie is om per ontvanger een apart emailadres te gebruiken. dus voor bol.com een eigen emailadres, een voor coolblue weer een ander voor nu.nl, enzovoort. Op zich houdt het geen spam tegen, maar zodra je mail op dat emailadres ontvangt kan je makkelijk zeggen, blokkeer dat ene emailadres maar. natuurlijk ga je niet elke keer ergens een echt emailadres aan maken, dat is veel te veel werk. Maar met een eigen domein kan dat veel makkelijker. Met een eigen domein kan je instellen dat alle mail die binnenkomt voor een emailadres wat niet bestaat terecht komt in één specifiek vangnet adres, of in goed ICTees: een Catch-All emailadres.
Benodigdheden:
- 1 eigen domein
- 1 instap accountje bij een hosting provider met voldoende webruimte om je mail te bewaren. Bij mijn hoster kost dit +/- 10 euro per jaar met 2 GB ruimte, wat voor velen meer dan voldoende is, inclusief het domein.
- beetje handigheid
- beetje zelfdiscipline
voorbereiding:
- Kies een hosting provider uit, bedenk een domein wat nog niet gebruik wordt en koop dat. Dat zou niet meer dan 10 euro moeten kosten, tenzij je een groter dan gemiddelde mailbox hebt.
- In het controlepaneel van je webhosting maak je bij e-mail drie mailboxen aan:
voornaam@domeinX.nl
Deze gebruik je voor vrienden, familie, je werkgever enzovoort. Mensen die je vertrouwd. Tante Truus die elke week weer een ander virus, malware of andere troep/problemen op of met haar computer heeft zou ik haar eigen, virtuele, mailbox geven. Hoe kleiner deze groep is, des te beter.
vuilnisbak@domeinX.nl
Deze gebruik je niet om mail te versturen maar om mail niet te ontvangen. Deze blokkeer je met "suspend". Dan worden de mails daar naartoe gestuurd geweigerd.
verzamel@domeinx.nl
Dit is de verzamel mailbox waar alle mail in terecht komt.
Kopieer het overzichtje aan het eind van het toevoegen van de mailbox, daar staat je wachtwoord tussen en plak dat in bijvoorbeeld kladblok.
Ga terug naar het hoofdpaneel van je webhosting. Kies daar onder email management: Catch all Email. Stel daar in dat verzamel@domeinX.nl de mailbox is voor het ontvangen van onbekende mail.
Voeg voornaam@domeinX.nl en verzamel@domeinX.nl toe aan je mail programma, bijvoorbeeld Outlook of Thunderbird.
Dat is alles wat je moet doen bij je provider. Lijkt een hele klus als je het zo leest. Het langste duurt het uitzoeken van welke provider je kiest. Het aanmaken en instellen van de emailadressen hoeft niet meer dan 10 minuten te duren.
Hoe werkt het:
Stel dat je wil meedoen aan een prijsvraag op de website van Fanta. Ze vragen daar om je emailadres, zodat ze je kunnen bereiken als je wat gewonnen hebt en ook voor die o zo handige nieuwsbrief. In plaats van voornaam@domeinX.nl vul je Fanta-prijsvraag@domeinX.nl in.
omdat je mailserver het emailadres niet kent, komt het verzoek voor het bevestigen van je emailadres netjes in de verzamel mailbox terecht.
Naamgeving:
Probeer iets van een standaard aan te houden. Ik gebruik "altijd" de domeinnaam van de website, dus fanta@ Coolblue@ Microsoft@ enzovoort. Houdt het makkelijk en overzichtelijk. is het vanwege iets specifieks, zoals een prijsvraag, maak dan daar iets aparts van.
Tweede voordeel daarvan is dat je phishing berichten er ook een stuk makkelijker uitpikt. Want als een mailtje "van je bank" binnenkomt op fanta-prijsvraag@domeinX.nl weet je gelijk dat het rotzooi is.
Een derde reden achter standaardisering is dat het makkelijk is als je ooit eens een account moet resetten. Bij een website wordt vaak om je emailadres gevraagd voor bijvoorbeeld een password reset. Je kan natuurlijk in je mailprogramma gaan zoeken, maar als je een standaard volgt dan typ je dat emailadres zo in. Ook als je vergeten bent dat je ooit eens ergens een account hebt aangemaakt en opnieuw een account aanmaakt krijg je de melding "Dit emailadres bestaat al, log in." of iets dergelijks. zo voorkom je ook dubbele accounts.
Bij grote organisaties, bijvoorbeeld Microsoft, kan het handig zijn om daarbinnen verschillende mailadressen te gebruiken. Voor Microsoft gebruik ik aparte adressen voor de registratie van Office (MS-office@) , mijn Windows account(MS-Windows@) en Xbox games account(MS-Xbox@) het grote voordeel is dat je makkelijker wat terug kan vinden als je moet zoeken.
Als er toch spam binnenkomt op een adres dan log je even in op je hosting, ga naar email management en maak onder forwarders een forwarder aan van het gespamde adres naar je vuilnisbak@ adres. Daar krijg je geen spam meer van. Je kan dan altijd nog even een nieuw emailadres instellen bij die website/bedrijf als ze gehacked oid zijn geweest en beloven hun beveiliging te verbeteren.
Terugmailen.
Stel je moet iets vragen aan bol.com.
Daar hebben mail programma's een mooie functie voor. In outlook heet het "Verzenden als", je kan dan instellen met welk emailadres je het wil verzenden. Daar stel je in dat je het wil verzenden als bol@domeinX.nl
Elk email programma heeft wel zo'n functie.