1
Vraag
2
Reageer en help mee
caesar

Level 17
Expert
 • 3636Posts
 • 65Oplossingen
 • 1009Likes

Nieuwe Fritz!box routers

AVM heeft nieuwe Fritz!box routers aangekondigd, vooralsnog alleen voor de glasvezel en draadloos 5G, maar het biedt vermoedelijk een inkijkje in wat hun DOCSIS 4.0 routers zullen gaan bieden.

 

De 5690 XGS biedt een 10 Gb XGS-Pon aansluiting voor glasvezel, maar ook een 10 Gb ethernet aansluiting voor het LAN. Daarnaast worden WiFi 6E en WiFi 7 ondersteund.

 

Verder worden Zigbee en Standard Matter ondersteund voor het aansturen van allerlei WiFi gebaseerde apparaten, zoals verlichting etc. Dit is dan naast de DECT ULE aansturing die ze ook hebben.

 

Er is ook een 5690 Pro, en die heeft DSL en een glasvezel aansluiting voor de oudere A-Pon en G-Pon standaards.

 

De 6850 5G is een nieuwere uitvoering van de 6850, die voor 4G geschikt is. Als je dus afhankelijk bent van draadloze internet communicatie, dan kan die router interessant zijn.

 

Naar ik begrepen heb worden er bij CableLabs al tests uitgevoerd met DOCSIS 4.0 chipsets en wellicht zelfs complete modems. Een DOCSIS 4.0 Fritz!box zal er dus wel komen, misschien zelfs twee, want er zijn twee totaal verschillende versies DOCSIS 4.0, en de vraag die gesteld werd, is of die met dezelfde chipset gebruikt kunnen worden.

 

Als we naar de hardware specificaties van de glasvezel routers kijken, dan denk ik de DOCSIS 4.0 routers op dezelfde manier zullen zijn uitgerust.

 

 

3 Reacties 3
Marinus

Level 11
Expert
 • 595Posts
 • 24Oplossingen
 • 230Likes

@caesar 

 

Mooi, maar Ziggo zit voorlopig nog op DOCSIS 3.1.

 

En 10Gb voor een thuisnetwerk is voorlopig overkill.

 

Ik zou liever zien dat de fabrikanten en ISP's zich zouden richten op energiezuinig en meer eenvoudig te gebruiken features voor de liefhebbers (i.p.v. deze uit te zetten; geen feature = geen support nodig = minder kosten = meer winst = ontevreden klant = minder abo's = minder omzet = verhoging van de prijzen = minder abo's = etc.).

caesar
Topicstarter
Level 17
Expert
 • 3636Posts
 • 65Oplossingen
 • 1009Likes

DOCSIS modem/routers zijn altijd downwards compatible met een vorige versie DOCSIS, dus een DOCSIS 4.0 router kan overweg met DOCSIS 3.1. Hoe dat zit met DOCSIS 3.0 weet ik niet, dat is essentieel anders als DOCSIS 3.1. De vraag is dus wanneer Ziggo DOCSIS 3.0 helemaal heeft vervangen, Ziggo kennende zullen ze dat zo lang mogelijk uitstellen (= geen geld uitgeven aan nieuwe routers).

 

ISP's zoals Ziggo willen alleen maar de domste routers inzetten bij hun klanten. Dan kunnen ze ook de simpelste helpdesk medewerkers inzetten, dei nauwelijks opgeleid hoeven te worden. Lekker goedkoop.

 

Freedom Internet (de feitelijke opvolger van XS4ALL dat door de KPN in de vernieling geholpen is) hanteert een andere filosofie. Zij geven de klanten Fritz!box routers, en hebben een deskundige helpdesk.

 

Je hebt nu overal vrije modem/router keuze, dus je kunt zelf een router kiezen die je het beste uitkomt.

 

10Gb is wellicht overkill, maar wat maakt het uit.

 

Dit soort apparatuur verbruikt steeds minder stroom, de chips moeten zo koel mogelijk blijven.

SanderAVM

Level 3
 • 13Posts
 • 0Oplossingen
 • 16Likes

Daarnaast hebben vorige week ook de FRITZ!Box 6670 Cable aangekondigd, als broertje van de FRITZ!Box 6660 Cable. zie hier

E-mail notificaties
Aan Uit

Ontvang een update bij nieuwe reacties in dit topic.

Uitgelicht topic