De limieten van coax worden steeds verder opgezocht / opgerekt. Alleen goede kwaliteit coax en aansluitmateriaal is niet meer goed genoeg. Ook bij het afmonteren zijn er een paar dingetjes om in acht te nemen.
1. Raak bij het afstrippen en monteren het blote koper niet aan met je (blote) handen / vingers; de vetten, zuren (of zijn het zouten?) die op de huid zitten vreten op de wat langere duur in op het koper. De kwaliteit van de verbinding gaat “ongemerkt” heel langzaam achteruit.
2. Ook de kracht waarmee de schroefjes aangedraaid worden van de midden kern moet niet overdreven worden; koper is weliswaar een zacht metaal, maar als dit mechanische bewerkt wordt (buigen, uitkloppen en derg.) verandert de structuur en wordt het harder en brozer. Voeg daar dan jarenlange rek en krimp van temperatuurswisselingentjes aan toe, dan is er kans op kleine breukjes. Gaat wellicht allemaal geleidelijk, maar je zoekt je een ongeluk als je de fout wil vinden.
3. De eigenschappen van een coax-kabel worden mede bepaalt door de afstand tussen de kern en buitenmantel. Die mag onder geen beding wijzigen. Daarom ook geen scherpe bocht / hoeken buigen (maximale buigradius wordt door fabrikant op gegeven) en zeker oppassen dat er een knik in komt (ook niet voor heel even).
Zoals
kzin al aangaf: met paar opbouw-contactdozen (voor de UPT-kabels) in de meterkast kan je een "poor mans" switch panel maken.
Gebruik nooit afwasmiddel als glijmiddel. Dit droogt in en als er later opnieuw een kabel door zo’n buis getrokken moet worden heb je een zeer groot probleem. Zelf heb ik goede ervaring met talksteenpoeder (baby-poeder kan ook maar ….)