RoWi.
Expert
Expert
 • 12192Posts
 • 550Oplossingen
 • 3342Likes

Multiroom/Mesh of Accespunten wat is wijsheid?

Er is op de community veel te lezen in diverse topics over de TP link Deco M4.

Er zijn veel meer sets van diverse merken daarom wil ik hier dit vergelijk graag plaatsen dat is mogelijk handig bij de keuze.

https://nl.hardware.info/artikel/9767/wat-is-het-beste-multiroom-wifi-systeem-21-mesh-sets-getest

Verder wat persoonlijke gedachten.

Ten eerste wifi versterkers, Wifi Boosters of SuperWifi zijn termen door marketing afdelingen verzonnen, dat is klinkklare onzin het  gebruiken van wifi signaal is net als alle andere aparaten met zend en ontvang mogelijkheden vast gelegd in strikte normen door het Agentschap Telecom er is een wettelijk vastgelegde vermogen.

De keuze voor een multiroom of mesh systeem is afhankelijk van meerdere zaken. Eerst wat is een Mesh, het is niks meer en minder dan meerdere wifi toegangspunten die onderling met elkaar communiceren.

 

Wanneer is dit echt nuttig en noodzaak feitelijk alleen bij Telefonie (VOIP, bellen via whatsapp) en dan nog als je constant beweegt dan is een snelle naaadloze overgang naar een ander punt noodzaak.

Mesh is in weze ook een marketing term voor het protocol 802.11 k/v/r. Ondersteund een client dit niet heeft het duurste mesh netwerk weinig nut. Een mesh is bij doosnee gebruik nuttig omdat deze de snelste weg naar het internet kiest, dit is vooral van belang als je de units draadloos toepast.

Of de units van een mesh systeem nu los worden toegepast of bedraad maakt voor de mesh funtie geen verschil, in weze vormen vijf accespunten met de juiste specificaties ook een mesh systeem. Het is wel verstandig om het bij 1 merk/systeem te houden, heb je extra units voor een betere dekking nodig houd dit bij het oorspronkelijke merk voor de beste samenwerking.

Wat moet je nu kiezen dat blijft lastig.

Heb je 20 of meer apparaten die van wifi afhankelijk zijn beknibbel niet op de prijs en kies de semi profesionele toestellen, zeker voor de thuiskantoren de betere keuze. Is het budget beperkt doe je niet veel zoals Netflix/youtube kijken whatsapp en wat web browsen is de set die Ziggo verkoopt zeker niet slecht. Zit je hier tussen lees dan gebruikers ervaringen wel met de nodige terughoudendheid geen situatie is gelijk.

Persoonlijk kies ik liever een systeem met genoeg instel opties voor het wifi deel de M4 valt dan af. Wil of kan je absoluut geen kabels trekken kies dan een Tri-Band systeem dit geeft het beste resultaat.

En als laatste deze opmerking :

Internet gebruiken doe je bedraad tenzij het echt niet anders kan!!

 

 

3 Reacties 3
RoWi.
Expert topicstarter
Expert
 • 12192Posts
 • 550Oplossingen
 • 3342Likes

Aanvulling.

De Connectbox Bridge versus Router

Een meshset of accespunten koop je ter verbetering van de wifi dekking deze zo gebruiken zou bijna normaal moeten zijn. Laat je modem/router van de provider het werk doen en je mesh set of accespunten hun taak. 

Persoonlijk heeft dat wel mijn voorkeur, dus accespunten en mesh zoals bedoeld gebruiken en de modem/router de DHCP laten afhandelen. Zet je de Connectbox in bridge heb je daarmee eigenlijk een modem met overbodig geworden functies.

Moet je dan nooit voor bridge kiezen, dat hangt van je wensen af en wat je allemaal wilt aansluiten en de functies van het gekozen systeem. Heeft een mesh unit maar 2 netwerk poorten dan heb je met de Connectbox in bridge altijd een switch nodig om extra apparaten aan te sluiten, deze switch hoeft niet managed te zijn. Als je veel streamt en om andere redenen zou ik altijd kiezen voor een exemplaar met IGMP ondersteuning.

Voor de "power users" (de klanten die een uitgebreider systeem hebben) is bridge ook prima zelfs noodzakelijk omdat deze groep betere routers en meer dan gemiddeld randapparatuur gebruiken.

Denk bij de aanschaf daarom goed na waarom koop je dit product, dat bepaald de keuze voor het wel of niet in bridge laten zetten van je modem/router de Connectbox.

En bedenk vooraf of je in de ruimte waar je een accespunt plaatst ook andere apparaten liever bedraad wil aansluiten, kies dan voor systemen met genoeg ethernet poorten. Wil je apparatuur koppelen aan een unit van een mesh set, zorg er dan voor dat die unit bedraad is verbonden dat geeft het beste resultaat. Is de unit niet bedraad dan bij voorkeur niks bedraad aansluiten dat heeft weinig meerwaarde.

Laat je niet gek maken door de cijfers waar het de snelheden betreft, vaak is dit een optel som van alle mogelijke snelheden bij elkaar.

Voorbeeld een router die ik nu als accespunt gebruik heeft deze beschrijving :

AC2600 High-Coverage MU-MIMO Wi-Fi Router 

Supersnelle Wi-Fi-router met snelheden tot 2600 Mbps, MU-MIMO en een ultieme Wi-Fi-dekking

 • Wi-Fi-snelheden van 800 Mbps (2,4 GHz) en 1750 Mbps (5 GHz)
 • Multi-User MIMO voor drie keer snellere Wi-Fi

Ik weet na wat zoek werk dat de 2600Mbps gewoonweg niet mogelijk is voor deze router. Zelfs de nieuwste wifi6 802.11 ax modellen zullen dat niet halen.

Tellen we de 1750 en de 800 op kom je op 2550 beetje afronden naar boven = 2600.

Andere benadering 4 tot 8 apparaten via 2,4 ghz kunnen bij elkaar afhankelijk van de hardware tot 600 Mbps benutten, dan 4 apparaten die via 5 ghz elk 500Mb verbuiken komen we ook op die 2600 Mbps.

Waar gaat het om het zijn de best mogelijke cijfers die enkel onder ideale omstandigheden en met de juiste hardware worden gehaald.

De praktijk hoe het in het dagelijkse gebruik gaat kan je niet laten afhangen van die cijfers. Je mag er een beetje van uitgaan dat duurdere systemen met meer clients(wifi apparaten) overweg kan dan goedkopere systemen, hoewel ook dat niet altijd het geval is.

RoWi.
Expert topicstarter
Expert
 • 12192Posts
 • 550Oplossingen
 • 3342Likes

@Lycke Ziggo @Paul Ziggo of de moderator van dienst wil /kan iemand de i van Multiroom ertussen zetten in de titel.   en eventueel wat andere tiepvautjes (doosnee) verbeteren.

Muchas gracias.

Erik P
Community Moderator
Community Moderator
 • 2697Posts
 • 440Oplossingen
 • 481Likes

RoWi. wrote:

@Lycke Ziggo @Paul Ziggo of de moderator van dienst wil /kan iemand de i van Multiroom ertussen zetten in de titel.   en eventueel wat andere tiepvautjes (doosnee) verbeteren.

Muchas gracias.

Dit is een interessant artikel, @RoWi. Ook bedankt daarvoor! 
De i heb in de titel gezet :)!

E-mail notificaties
Aan Uit

Ontvang een update bij nieuwe reacties in dit topic.

Uitgelicht topic