1
Vraag
2
Reacties
Jaazu

Level 1
  • 3Posts
  • 1Oplossingen
  • 2Likes

Internet connection is lately been dropped till 100 Mbit/s

About 4 days ago my 500Mb Ziggo connection droped to between 90-100Mb max and nothing I do seems to get the speed back.  My ziggo provided modem is in bridge mode, the router behind it hasn’t been changned in  6+ months (rebooted a few times the last few days trying to resolve this).  I’ve done speed tests at the second position router hardwired and still 90Mb.  I’ve tried on mutiple hard wired computers on my internal network.  I’ve copied files between on network machines at full 1gb.  The lead router is a Firmware Version:3.0.0.4.382_51641  RT-N66U from Asus.  It’s also been rebooted multiple times since this started.  

 

Any help at all would be appreciated. Feel free to ask technical questions as I do networking part time for my profession. (speeds have been checked with speedtest.net and with dslreports for verification)

Oplossing

Geaccepteerde oplossingen
Jaazu
Topicstarter
Level 1
  • 3Posts
  • 1Oplossingen
  • 2Likes

RESOLVED:  QOS had become enabled on the lead router during a restart that updated it’s firmware.  Disabling QoS returned the internal connection to it’s full speed.

Bekijk in context

5 Reacties 5
DennyW

Level 17
  • 3175Posts
  • 251Oplossingen
  • 934Likes

Have you already checked the ethernet cable between the modem and the router?

Jan F.

Level 20
  • 17059Posts
  • 1329Oplossingen
  • 2620Likes

A dropping connection to 100 Mbps or less is typical for a faulty cable. Replacing the cable bij a new cat 5E or better will solve the problem.

Jaazu
Topicstarter
Level 1
  • 3Posts
  • 1Oplossingen
  • 2Likes

RESOLVED:  QOS had become enabled on the lead router during a restart that updated it’s firmware.  Disabling QoS returned the internal connection to it’s full speed.

DennyW

Level 17
  • 3175Posts
  • 251Oplossingen
  • 934Likes

@Jaazu 

Thanks for the update.
So, although you didn't make any changes yourself, the automatic update function in your router did. (Restored default values?)

Cecilia
Community Moderator
Community Moderator
  • 8179Posts
  • 2417Oplossingen
  • 4025Likes

I'm happy to read that the issue with your internet connection is been resolved and that you have your full speed back @Jaazu  Thankyou for your update! 

E-mail notificaties
Aan Uit

Ontvang een update bij nieuwe reacties in dit topic.

Uitgelicht topic