Mar-co

Level 4
  • 34Posts
  • 1Oplossingen
  • 9Likes

Haperingen door Post RS Errors?

Sinds eind november had ik connection losts. Telkens van 30 seconden, waarna de verbinding weer tot stand kwam. Mijn bedrade desktop en een draadloos aangesloten laptop 'bevroren' dan. 

 

Gelukkig heeft een Ziggo-monteur de kabel naar de wijkkast doorgemeten. Het signaal was -1 en is nu +1. Dat schijnt iets beter te zijn. Ook is mijn Arris-modem voor een Compal omgeruild. Deze zou wat stabieler zijn.

 

Op zijn advies heb ik ook nieuwe wifi-accesspoints gekocht. En voor de zekerheid heb ik een installateur de  binnenhuiskabel laten doormeten en een nieuwe wandcontactdoos in de woonkamer laten plaatsen.

 

En toch hapert mijn internet soms. Ik krijg nu geen 'lost connections' meer, maar bij de Ziggo Go-app (achtuurjournaal) buffert-ie nog. Maar wel veel minder dan voordat de monteur kwam. Via Speedtest haal ik de volledige snelheid via wifi. Bedraad ook. Deze is 300/30 met een ping van 12 ms (wifi) en 8 (bedraad).

 

De Routershop heeft de instellingen van mijn TP-Link-accesspoints en Draytek-router nagekeken (=standaard) en deze staan goed. Firmware is up to date.

 

Nu keek ik zojuist in het modem, en zag ik dat er nog wat Post RS Errors aanwezig zijn. Mijn vraag is dan ook: valt dit binnen de bandbreedte of zou dit een oorzaak van mijn problemen kunnen zijn? 

 

Ziggo Connectbox status RS Errors_20211217-2.JPG

 

Ziggo Connectbox status RS Errors_20211217.JPG

 

Oplossing

Geaccepteerde oplossingen
Paul
Community Moderator
Community Moderator
  • 19178Posts
  • 1373Oplossingen
  • 7281Likes

Goedemiddag @Mar-co,

Ontzettend fijn dat de verbinding goed werkt met het nieuwe Ubee1318ZG modem! Het Compal Connectbox (SmartWifi) modem hebben wij inderdaad al retour ontvangen. Wat betreft deze vraag: "Wat mij opvalt aan het Ubee-modem is dat deze na een uptime van ruim een week nog steeds bezig is met 'registreren' op het netwerk. Telefonie staat op Actief, 'Pass with warnings'. En nergens staan WAN-ip-gegevens. Maar alles werkt dus wel. Via een zoekactie op het forum vond ik dat iemand anders dit probleem in december jl. ook had." Vermoedelijk is het modem bij het aansluiten eenmalig herstart i.v.m. het controleren en/of installeren van firmware updates. Het signaal ziet er verder prima uit dus zie ik verder geen enkele reden tot zorgen. 😉

Bekijk in context

54 Reacties 54
Bert

Level 21
T.E.A.M.
  • 75187Posts
  • 5145Oplossingen
  • 21927Likes

Staat je modem aangesloten bij de eerste plaats waar Ziggo je huis binnenkomt of op de nieuwe wandcontactdoos in de woonkamer?

Mar-co
Topicstarter
Level 4
  • 34Posts
  • 1Oplossingen
  • 9Likes

Mijn modem staat in de meterkast, naast het nieuwe abonnee-overnamepunt. De monteur vond dat er prima uitzien. 

Bert

Level 21
T.E.A.M.
  • 75187Posts
  • 5145Oplossingen
  • 21927Likes

Post RS Errors zouden 0 moeten zijn.

 

Om toch een mogelijke oorzaak binnen uit te sluiten.

Kun je een foto hier plaatsen van de eerste plaats waar Ziggo je huis binnenkomt met eventuele splitters, versterkers en het modem op de foto?

Mar-co
Topicstarter
Level 4
  • 34Posts
  • 1Oplossingen
  • 9Likes

IMG_20211217_161020.jpgIMG_20211217_152901.jpg

Bert

Level 21
T.E.A.M.
  • 75187Posts
  • 5145Oplossingen
  • 21927Likes

Ik zie zo op het oog geen vreemde zaken.

 

Behalve deze mogelijke oorzaak:

 

 

 

Als het hierna ook nog zo is, dan kan een Ziggo moderator mogelijk meer in de achtergrond vinden.

 

Dit is een klant helpt klant forum waar Ziggo moderators/medewerkers, zij hebben Ziggo voor hun naam staan, meestal binnen een werkdag (ma-vr) langskomen in ieder topic.

Zorg dat je postcode en huisnummer in je Ziggo community profiel staan, deze zijn niet openbaar te zien, dan kunnen gelijk de juiste gegevens erbij gepakt worden.
Na klik op onderstaande link, op de volgende pagina naar beneden scrollen:
https://community.ziggo.nl/t5/user/myprofilepage/tab/personal-profile:personal-info

 

Mar-co
Topicstarter
Level 4
  • 34Posts
  • 1Oplossingen
  • 9Likes

@BertIk heb aflopen zaterdag (18-12-21) na je reactie het kapje verwijderd, en het even aangekeken. De Post RS Errors waren anders, maar het probleem is jammer genoeg niet opgelost. Daar baal ik van. Zojuist heb ik zo'n vijf keer tijdens het achtuurjournaal in de ZiggoGO-app een bevriezing van zo'n twee seconden gehad (met zo'n rond pijltje), waarna het journaal weer verder ging. Let wel: vóór het bezoek van de monteur knalde de app er gewoon uit omdat de app zelf aangaf dat mijn internetverbinding niet stabiel is.

 

De monteur die de lijn heeft doorgemeten vertelde dat er 'ruis' is (geen idee wat dat betekent) en dat de kabel 150 meter lang is, terwijl Ziggo dacht dat-ie 120 meter zou zijn. Maar dat was allemaal niet erg omdat ik een dikke grijze kabel naar mijn woning heb lopen. Hij heeft de kabel op een andere 'tap' (?) in de eindversterker gezet (ik stond op 'tap 1' die gesplit was en nu sta ik op een 'eigen' of zoiets). Hierdoor ging ik van -1 naar +1.

 

Samengevat: Ziggo-monteur heeft de lijn en meterkast nagekeken, het Arris-modem van een jaar oud vervangen door een Compal-modem, ik heb een installatiebedrijf mijn cat6-kabel laten nakijken en ik heb nieuwe accesspoints (2xTP-Link EAP660HD) aangeschaft. Wat moet ik nog meer doen? Wat is de volgende stap? Kan iemand van Ziggo mij verder helpen? Heb ik een ander modem nodig die een betere foutcorrectie heeft voor die Post RS Errors? Ik hou mijn hart vast voor de Zoom-meetings die nog gaan komen. De tijd zal het leren of het werkbaar is.

 

Hieronder een schermprint van de Post RS Errors van 20-12 half negen, dus twee dagen na het verwijderen van het witte kapje op de splitter:

Ziggo Connectbox status Post RS Errors kapje verwijderd_20211220_2030.JPG

Het thuiswerken via remote desktop gaat overigens prima. Ik heb geen lost connections meer.

 

 

Bert

Level 21
T.E.A.M.
  • 75187Posts
  • 5145Oplossingen
  • 21927Likes

Hier kan, mijns inziens, alleen Ziggo nog iets aan doen, maar wat ? dat moeten de specialisten daar uitvinden.

Paul
Community Moderator
Community Moderator
  • 19178Posts
  • 1373Oplossingen
  • 7281Likes

Goedemorgen Mar-Co en een warm welkom op de Community,

Wat ontzettend vervelend dat de internetverbinding ondanks de tot dusver ondernomen inspanningen en de hier gegeven tips nog niet naar tevredenheid werkt! Ik heb jouw gegevens er even bijgepakt en even een blik geworpen op de verbnding. De connectie tussen het modem en ons netwerk ziet er zo op het oog goed uit. Op basis van wat ik terugzie kan ik de haperingen niet direct verklaren. Het lijkt mij verstandig om het signaal de komende 1 a 2 dagen even nauwkeuriger te monitoren. Ik heb hiervoor nu een meting lopen. Zie jij kans vandaag en morgen eventuele storingsmomenten bij te gaan houden. Noteer dan de datum en tijd, ik kan het dan naast onze meting leggen om zodoende de oorzaak te achterhalen. Ik kan op deze manier ook gerichter de te nemen vervolgstappen bepalen. 

Zie jij kans dit te doen? Aanvullend heb ik nog wel de vraag of de TP Link Accespoints op dit moment in router of Accespoint modus staan ingesteld. Op het moment dat zowel het Compal Connectbox (SmartWifi ) modem en de hierop aangesloten router(s)/accespoints beiden de routerfunctie aan hebben staan kan dit ook zorgen voor interne netwerkconflicten. Dit kan ook leiden tot uitval en performance problemen met de verbinding.

Mar-co
Topicstarter
Level 4
  • 34Posts
  • 1Oplossingen
  • 9Likes

@Paul  Dank je wel. Ik zal de exacte tijden gaan bijhouden wanneer streaming hapert. 'Gewoon' internetten gaat inderdaad prima. Het achtuurjournaal is altijd de test voor mij (ZiggoGO-app). Voordat de monteur kwam, had ik ook een lijstje gemaakt met de tijden van de storingen. Maar daar was de monteur helemaal niet in geïnteresseerd.

 

Het Compal-modem staat (nu) in bridgemodus en de TP-Link-accesspoints zijn aangesloten op mijn DrayTek-router, ieder met een 'eigen' TP-Link-switch ertussen. De Routershop heeft de instellingen van zowel de accesspoints, switches (Omada-omgeving) als de router nagekeken en vond niks raars. Het modem kan ook in routermodus worden gezet. Dan werkt mijn thuisnetwerk ook. Maar dan heb ik inderdaad twee dhcp-servers achter elkaar, en dat is niet wenselijk vanwege mogelijk vertragingen en conflicten. Dus vandaar de bridgemodus.

 

Speedtest haalt gewoon de snelheid 300/30, ping 8-12 ms met wat jitter en soms wat packet loss, maar ik weet niet wat 'normaal' is.

 

Morgen zal het signaal van het modem er overigens een paar uur afgaan. Dezelfde installateur gaat in mijn meterkast namelijk een kleine patchpanel plaatsen zodat de kabelbrij gefatsoeneerd wordt. Er komen nu kabels uit het plafond waar stekkertjes aan zitten. Een patchpanel is niet per se nodig, maar ik wil ook aan mijn kant alle storingsfactoren uitsluiten!

 

Op het moment dat internet niet stabiel is, zie je maar hoe afhankelijk wij ervan zijn...

Paul
Community Moderator
Community Moderator
  • 19178Posts
  • 1373Oplossingen
  • 7281Likes

@Mar-co Hartelijk dank voor je reactie! Top dat je de exacte data en tijdstippen gaat bijhouden op het moment dat je problemen met de connectie constateert. 

Wat betreft deze vraag:
Speedtest haalt gewoon de snelheid 300/30, ping 8-12 ms met wat jitter en soms wat packet loss, maar ik weet niet wat 'normaal' is.

De snelheid en ping zijn zo te lezen goed. Wat betreft de jitter/packetloss hangt er vanaf bij welke hop dit exact zichtbaar is. Zolang alle pakketten aankomen op de laatste hop aankomen dan is er over het algemeen niets aan de hand. 
In sommige gevallen kun je bij het uitvoeren van een MRT sessie in tussenliggend hops packetloss zien, omdat de server mogelijk niet reageert op pingverzoeken. Om hierover meer te kunnen zeggen zou je een screenshot van een Win MRT sessie kunnen delen.

Mar-co
Topicstarter
Level 4
  • 34Posts
  • 1Oplossingen
  • 9Likes

@Paul Mijn bevindingen van dinsdag 21-12-2021

 

Achtuurjournaal via ZiggoGo-app (dat is van 20:00 tot ca 20:25 uur)

20:03 hapering 5-10 seconden (buffering) beeld ging na bevriezing aaneengesloten door

20:06 hapering > 30 seconden. Melding dat verbinding instabiel is. ZiggoGO-app crashte/knalde zender eruit

20:08 hapering 5 seconden (buffering)

20:09 hapering 5-10 seconden (buffering)

20:20 hapering 5 seconden (buffering)

 

Speedtests daarna

21-12-21 20:24 (1)

Ping 11ms

Download 58,3

Upload 29,9

Jitter 9ms

Verlies onbekend

 

21-12-21 20:24 (2)

Ping 16ms

Download 65,0

Upload 29,9

Jitter 11ms

Verlies onbekend

 

21-12-21 20:25

Ping 10ms

Download 65,8

Upload 29,9

Jitter 96ms

Verlies onbekend

 

21-12-21 21:21

Ping 11ms

Download 71,4

Upload 29,7

Jitter 85ms

Verlies 0,0%

 

21-12-21 21:22

Ping 19ms

-> Download 7,05 (verbonden 433 Mpbs op 5 Ghz wifi)

-> Upload 17,4

Jitter 3ms

Verlies onbekend

 

Eerdere speedtests

Screenshot_20211218_133521_org.zwanoo.android.speedtest

Ping 13ms

Download 300

Upload 30,0

Jitter 50ms

Verlies 3,0%

 

Screenshot_20211218_133633_org.zwanoo.android.speedtest

Ping 13ms

Download 306

Upload 30,4

Jitter 3ms

Verlies 0,4%

 

Screenshot_20211218_135125_org.zwanoo.android.speedtest

Ping 11ms

Download 77,8

Upload 30,1

Jitter 4ms

Verlies 24,2%

 

Screenshot_20211219_115146_org.zwanoo.android.speedtest

Ping 12ms

Download 311

Upload 30,3

Jitter 2ms

Verlies 0,5%

 

Screenshot_20211219_124311_org.zwanoo.android.speedtest

Ping 12ms

Download 88,2

Upload 29,6

Jitter 23ms

Verlies 0,0%

 

Screenshot_20211219_124427_org.zwanoo.android.speedtest

Ping 12ms

Download 281

Upload 30,1

Jitter 2ms

Verlies 6,3%

 

Screenshot_20211219_142152_org.zwanoo.android.speedtest

Ping 141ms

Download 264

Upload 17,9

Jitter 27ms

Verlies 0,7%

 

Screenshot_20211221_133048_org.zwanoo.android.speedtest

Ping 12ms

Download 292

Upload 30,1

Jitter 2ms

Verlies 1,3%

 

Screenshot_20211221_161323_org.zwanoo.android.speedtest

Ping 9ms

Download 260

Upload 13,5

Jitter 4ms

Verlies 3,3%

 

Screenshot_20211221_170933_org.zwanoo.android.speedtest

Ping 13ms

Download 302

Upload 29,8

Jitter 7ms

Verlies 5,0%

 

Screenshot_20211221_173943_org.zwanoo.android.speedtest

Ping 12ms

Download 201

Upload 29,9

Jitter 204ms

Verlies onbekend

 

Woensdag 22-12-2021

  • 11:00-13:00 modem en router waren offline vanwege aanbrengen patchpaneltje in meterkast (door installateur, en alle aansluitingen zijn getest)
  • bij leeghalen meterkast zag ik dat de aardedraad van het abonnee-overnamepunt los zat. Deze heeft de installateur weer vastgemaakt, maar hij vertelde dat het aop ook al geaard was via de antenneversterker.
  • Het achtuurjournaal heb ik met twee telefoons tegelijk gekeken en op beide telefoons kwamen geen storingen. Probleemloos bekeken.

 

Speedtests

Screenshot_20211222_061334_org.zwanoo.android.speedtest

Ping 11ms

Download 307

Upload 30,3

Jitter 5ms

Verlies 0,0%

 

Screenshot_20211222_094127_org.zwanoo.android.speedtest

Ping 10ms

Download 306

Upload 29,9

Jitter 5ms

Verlies 1,1%

 

Screenshot_20211222_172840_org.zwanoo.android.speedtest

Ping 11ms

Download 306

Upload 30,4

Jitter 3ms

Verlies 0,0%

 

Donderdag 23-12-2021

Screenshot_20211223_061454_org.zwanoo.android.speedtest

Ping 11ms

Download 93,7

Upload 30,1

Jitter 2ms

Verlies 0,0%

 

07:29 Post RS Errors zijn aanwezig op alle 24 kanalen, maar onder de 35.

Mar-co
Topicstarter
Level 4
  • 34Posts
  • 1Oplossingen
  • 9Likes

@Paul  De knop 'Reactie bewerken' is verdwenen. Kennelijk kan ik mijn eigen berichten niet meer aanpassen. Vandaar deze nieuwe reactie:

 

Tijdens het achtuurjournaal had ik vandaag, 23 december, twee storingen. Eentje om 20:04 (ca 10 sec.) en eentje om 20:21 (ca. vijf sec.).

 

Speedtest daarna was ping 13ms , jitter 10ms, download 87,6 Mbps en upload 29,6 Mbps, verlies 0,0%.

Bert

Level 21
T.E.A.M.
  • 75187Posts
  • 5145Oplossingen
  • 21927Likes

@Mar-co na een uur verdwijnt de mogelijkheid om een bericht te bewerken.

Paul
Community Moderator
Community Moderator
  • 19178Posts
  • 1373Oplossingen
  • 7281Likes

@Mar-co Hartelijk dank voor het delen van je bevindingen! Als ik de verbinding uitlees zie ik ondanks de aanpassingen in de binnenhuisinstallatie nog wat ruis terug op de down- en upstreamkanalen. Het lijkt mij verstandig dat er een storingsmonteur langskomt om de boel op locatie door te lichten en nader te onderzoeken. De afspraak staat ingepland op woensdag 29 december 2021 tussen 8 uur en 13 uur. Mocht het dan niet schikken dan is de afspraak te wijzigen via Mijn Ziggo > Mijn Gegevens > Mijn Monteursafspraken. Neem voor het monteursbezoek goed de richtlijnen m.b.t. de Coronamaatregelen door. Zo houden wij het voor iedereen veilig.

Laat je onder dit topic weten hoe het monteursbezoek verlopen is?

Mar-co
Topicstarter
Level 4
  • 34Posts
  • 1Oplossingen
  • 9Likes

@Paul  Bedankt Paul! Geef je jouw bevindingen ook door aan de monteur? En wat hij moet doen? Want ik kan dit niet aan hem uitleggen. Het beeld van de monteur die op 8 december jl. bij mij de lijn heeft doorgemeten is namelijk dat de lijn goed is. Inderdaad wel met 'wat ruis', zo begreep ik. Hopelijk kan de nieuwe monteur die ruis dan weghalen. Ik hoop zo dat mijn internetverbinding daarna goed is! Ik laat de uitkomst uiteraard even weten in dit topic!

Paul
Community Moderator
Community Moderator
  • 19178Posts
  • 1373Oplossingen
  • 7281Likes

@Mar-co De monteursbon is voorzien van een uitgebreid verslag met daarin mijn bevindingen. Daarnaast loopt er ook nu nog een geavanceerde meting die ook voor de monteur inzichtelijk is. Jij hoeft hier dus verder niet over in te zitten. 😉 We wachten dan even jouw terugkoppeling na het monteursbezoek af.

Mar-co
Topicstarter
Level 4
  • 34Posts
  • 1Oplossingen
  • 9Likes

@Paul  Monteur Kees is vanmorgen (29-12-2021) geweest. Hij zag inderdaad dat er dagelijks enkele 'T3-fouten' zijn, maar dat kan volgens hem de storingen niet verklaren. De streamingbuffers zouden dat moeten opvangen. Hij vindt de lijn verder goed. Waarom er dan toch nog (steeds oplopende) Post RS Errors zijn, is mij niet duidelijk. "Dat kan overal aan liggen", vertelde hij.

 

Desgevraagd heb ik op mijn telefoon de Ziggo GO-app aangezet. Natuurlijk kwamen er tijdens Kees' bezoek geen haperingen. Op zondag 26 december knalde de app er nog uit, toen ik College Tour keek. Ik vertelde dat ik op het Ziggo-forum dit topic aangemaakt heb, met de data en tijden van de fouten. En de speedtest-resultaten. Hij kon de gegevens van de lijn terugkijken tot 16 december, maar zag geen bijzonderheden. Op de vermeende 'ruis' sloeg hij niet aan.

 

Ik vroeg nog of er een modem is dat een sterkere foutcorrectie heeft om de Post RS Errors op nul te krijgen. Maar hij vertelde dat mijn opties uitgeput zijn: de Arris en de Compal zijn de enige modems. Of het Gigabitmodem, maar dan ga ik veel meer betalen. Over het Ubee- (zakelijke) modem begon hij niet.

 

Toen begon hij over de wifi. Ik heb geen apart netwerk voor 2,4 en 5 Ghz. Huh? "Dit is de standaard van TP-Link", zei ik. En de Routershop heeft deze instellingen nog nagekeken. Het zijn nieuwe spullen. Zelfs Wifi 6. Kennelijk maken de accesspoints één netwerknaam aan voor beide banden. En dan kiest het verbonden apparaat de band (2,4 Ghz of 5 Ghz). Bovendien maakt het niet uit op welke band mijn telefoon zit: de fouten komen op beide banden voor. Zie de speedtest-resultaten hierboven.

 

Op 2,4 Ghz staat de kanaalbreedte op Auto 20/40 Mhz en het kanaal zelf ook op Auto.

Op 5 Ghz staat de kanaalbreedte op 80 Mhz en het kanaal zelf op Auto.

 

Op zijn advies heb ik het accesspoint beneden op een vast kanaal gezet, kanaal 36 (5180 Mhz). Het accesspoint boven staat nog op Auto.

 

Samengevat: ik vind het fijn dat er opnieuw naar mijn situatie is gekeken. Daarvoor bedank ik je @Paul. Maar mijn probleem is nog niet opgelost. Het zou mij verbazen als het vaste wifi-kanaal 36 op de 5 Ghz-band of het configureren van twee expliciet gescheiden banden de oplossing zouden zijn. In de woonkamer zit ik namelijk een meter naast het accesspoint. Logischer zou zijn om een modem te gebruiken die wel in staat is alle Post RS Error op op nul te krijgen.

Mariska
Community Developer
Community Developer
  • 5739Posts
  • 596Oplossingen
  • 3335Likes

Ik snap het en ook zeker dat je sceptisch bent met de oplossing van de monteur. Wel ben ik benieuwd wat je ervaring is nu we een aantal dagen verder zijn. Merk je verschil? 

KBX458

Oud Community-lid
  • 8462Posts
  • 377Oplossingen
  • 2929Likes

Op een van de foto's is een splitter te zien, waarvan 1  uitgang niet in gebruik is, waardoor straling van bijv. 4/5G kan binnendringen in je netwerk en zodoende ruis kan veroorzaken.

Ook zou een schermprint van de volledige netwerkhistorie uit het modem nog informatie kunnen opleveren, evenals een schermprint van de upstream-waarden.

 

Uitgelicht topic