Dr.Drax
Raadgever
 • 141Reacties
 • 2Oplossingen
 • 9Likes

Geen vrije modem keuze kan niet vanwege de snelheid cap van ziggo?

Ik heb alweer een tijdje een ariss modem in brigde staan met een asus rt-ac66 er achter, wat opzich prima werkt.

Maar het meest mooie zou zijn modem/router in 1, nu ben ik op zoek gegaan naar zo een oplossing, en heb me een beetje in gelezen over vrije modem keuze acm verhaal en ziggo die daar niet zo blij mee is.

 

Qua hardware zou b.v. een fritz!box 6660 die alle specs voor elkaar heeft kunnen, ik heb ziggo vanmorgen gebeld met deze vraag, en idd zoals verwacht, jammer modem kan je neer zetten volgens deze heer maar je krijgt geen signaal.

Deze modems kunnen natuurlijk niet uitgelezen worden door ziggo en daarmee ook niet aanpas baar zijn voor b.v de snelheid.

 

Ik heb de ervaring met bv kpn als je daar een dsl modem vervangt het prima werkt , intraint en loopt, en als je b.v. een 100mbit lijn hebt het vanaf de centrale gecapt word op die snelheid als je genoeg signaal hebt en de verbinding zelfs nog sneller zou willen. (heb ik dit juist ?)

Maar omdat ziggo modem in het modem zelf gecapt worden in het modem ( dmv. internet300_30_nowifi_v4-sip.bin ) kan dit met een eigen kabel modem niet kan omdat ziggo geen rechten heeft of het modem niet of compatible is met de cap.

 

Als b.v. een fritz!box op het ziggo netwerk hangt en het zou werken je allen maar de maximale snelheid zou halen.

Vrije modem keuze kan dus op dit moment dus technisch niet ?  

 ๐Ÿค” en hoe doen ze dat in Duitsland ? Ben ik nog te volgen ? ๐Ÿ˜

3 Reacties 3
tobiastheebe
Expert
Expert
 • 1800Reacties
 • 103Oplossingen
 • 579Likes

Het volgende is mij bekend:

 

Bij DOCSIS wordt gewerkt met service flows waarin de verschillende bandbreedtes en QoS worden gedefinieerd. Via de boot file wordt bepaald welke service flows het modem moet gebruiken. Gewoonlijk zijn er twee flows (downstream/upstream), of vier wanneer er ook vaste telefonie actief is op het modem. Vanuit Ziggo wordt bepaald welke boot file het modem ontvangt van de CMTS. Dit is afhankelijk van het abonnement, wel/niet bridge mode en de IPv4/IPv6-instellingen. Een modem krijgt alleen netwerktoegang als het MAC-adres van het modem bekend is op de CMTS en hieraan een boot file gekoppeld is. Je kunt dus zeker niet zomaar de volledige snelheid van de infra gebruiken, want je bent afhankelijk van de service flows die voor jouw modem beschikbaar zijn gesteld. Bij gebruik van een eigen modem (als dit mogelijk zo zijn) is dit niet anders.

 

Hoe dit bij DSL werkt ben ik niet zo goed mee bekend, ik vermoed dat er hier traffic shaping wordt toegepast op de DSLAM. Verder geldt bij DSL: hoe verder van de DSLAM, hoe lager de snelheid.

 

Overigens ben ik er zelf voorstander van om modem en router apart te houden (geen single point of failure).

Dr.Drax
topicstarter
Raadgever
 • 141Reacties
 • 2Oplossingen
 • 9Likes

@tobiastheebe Helder , dus als je "eigen" modem wil gaan gebruiken is het de vraag of hij wat met de "bootfile" van ziggo kan of is dit specifiek voor ziggo deze config ?

Met andere woorden, zit daarmee ziggo eigen modem gebruikers buitenspel om de boot lang mogelijk af te houden ๐Ÿค”

 

"Overigens ben ik er zelf voorstander van om modem en router apart te houden (geen single point of failure)."

Mja als je modem plat gaat heb je aan je router ook niets meer qua internet , ja intern netwerk. tijd voor redundant coax ๐Ÿ˜Ž

tobiastheebe
Expert
Expert
 • 1800Reacties
 • 103Oplossingen
 • 579Likes

Om eerlijk te zijn heb ik geen idee in hoeverre de door Ziggo gebruikte boot files theoretisch compatibel zouden zijn met andere modems dan door Ziggo geleverd. Binnen het DOCSIS-netwerk wordt ook beveiliging en encryptie toegepast (BPI+), niet alleen het MAC-adres moet in orde zijn maar ook het certificaat.

 

Mocht Ziggo aan (vrije) modemkeuze gaan beginnen, dan verwacht ik dat er eerst getest gaat worden met specifieke typen modems, de FRITZ!Box die je noemde zou daarvoor een mooie kandidaat zijn.

Uitgelicht topic