Ronihd wrote:
Nou nee dat nu ook weer niet.
Tegenwoordig is het zo dat een wijkcentrum gemiddeld gezien een wijk +_ 1000 klanten voed.
Men noemt dat ook wel homes passed (het aantal huizen met een aansluiting op een coaxsegment). Niet iedereen is klant van Ziggo en niet iedere klant heeft kabelinternet. Metingen laten zien dat er gemiddeld sprake is van zo'n 600 actieve modems per coaxsegment. Voor de zekerheid: een coaxsegment is de infrastructuur tussen de CMTS en de aansluitingen van de klanten die zijn aangesloten op dat coaxsegment.
Een wijk word gevoed met glasvezel , alle hoofdnetten van Ziggo zijn glas tegenwoordig.
Glasvezel dat onderdeel is van de infrastructuur tussen de CMTS en de aansluitingen van de klanten is signaal technisch gezien onderdeel van het coaxsegment. De aanwezigheid van glasvezel na de CMTS verandert niets aan het DOCSIS signaal. Het is gewoon vervanging van een stuk coaxkabel en zou ook weer vervangen kunnen worden door coaxkabel.
In een wijkcentrum zit voldoende internet capaciteit wat door een signaleringssysteem ( bewaking ) in de gaten word gehouden , is er meer vraag dan kunnen ze capaciteit bij plaatsen.
Zo werkt het niet. Een capaciteitsprobleem kan op twee manieren worden opgelost:
- Node splitsing: Dit is een aanpassing van de infrastructuur in het coaxsegment om ervoor te zorgen dat er minder aansluitingen op het coaxsegment komen. Dit wordt meestal in de wijkkast uitgevoerd door de coaxbekabeling die is aangesloten op een optical node in het wijkcentrum te splitsen over twee optical nodes. Daarvoor moet de coaxbekabeling infrastructuur in het coaxsegment in de wijk overigens wel geschikt zijn, anders moet er gegraven worden om de bekabeling aan te passen.
- Uitbreiden kanalen voor DOCSIS: Dat kan alleen als er ruimte is op de frequentieband wat er over het algemeen niet is en/of aanpassingen van het frequentieplan vraagt. Ziggo is momenteel bezig om naar 24 downstream kanalen per coaxsegment i.p.v. 20 toe te werken wat niet zomaar overal kan.
Er is dus geenszins sprake van het zomaar capaciteit kunnen "bij plaatsen" en over het algemeen moeten eerst de klanten beginnen met klagen voordat Ziggo actie onderneemt.
Vanuit het wijkcentrum gaan de signalen naar max 8 groep versterkers en per groep versterker naar max 6 eindversterkers waar gemiddeld gezien 24 klanten op aangesloten zitten met hun eigen individuele kabel.
Dit noemt men een stersysteem
Het is zo ontwikkeld en aangpast in de afgelopen jaren dat in principe men meer als voldoende capaciteit ter beschikking heeft.
Zoals aangegeven is er sprake van 24 downstream kanalen per coaxsegment, dus een capaciteit van 24 * 50 Mbps = 1.2 Gbps die door gemiddeld 600 actieve modems gedeeld moeten worden. Het signaal binnen een coaxsegment is voor alle aansluitingen gelijk. Het hebben van een eigen coaxkabel tussen AOP en de multitap in de straatkast wil dus niet zeggen dat er over die kabel alleen maar data voor de klant gaat waar de AOP in huis is geplaatst. Als dat namelijk zo zou zijn, dan kon ik dit niet doen op met behulp van DVB-C PC-TV tuners aangesloten op mijn AOP:


Ik heb namelijk geen honderden netwerkapparaten waaronder tientallen EuroDOCSIS modems in huis. Dit zijn slechts twee van de 24 downstream kanalen die door een deel van alle netwerkapparatuur en modems in mijn coaxsegment in gebruik waren op het moment van het maken van de screenshots.