1
Vraag
2
Reageer en help mee
almodovaris

Level 11
 • 837Posts
 • 30Oplossingen
 • 42Likes

Aanbeveling om virussen en spyware verwijderen

Alleen het antivirus is niet genoeg. Het is aan te bevelen SpyBot (gratis) en MalwareBytes AntiMalware (voor actieve bescherming moet je betalen, scannen en verwijderen van infecties blijven gratis).

Voor een korte scan:

http://www.bleepingcomputer.com/download/adwcleaner/ , dan http://www.bleepingcomputer.com/download/junkware-removal-tool/ en http://www.bleepingcomputer.com/download/combofix/ (werkt niet op Windows 8.1 of 10), http://www.bleepingcomputer.com/download/hitmanpro/ (30 dagen gratis verwijderen van infecties, scannen en verwijderen van slechte cookies blijven altijd gratis) en http://acs.pandasoftware.com/pandacloudcleaner/installers/master/PandaCloudCleaner.exe

Verder is aan te bevelen: HostsMan, daarmee heb je gratis abonnement op hosts pakketten, blokkeert reclames en slechte websites (met virussen, spyware en oplichting). Voor grote hosts bestand moet je DNS Client permanent uitschakelen, anders Windows start niet op. BitDefender houdt niet van hpHosts, dus als je BitDefender hebt, hpHosts moet je overslaan.

Ziggo Internetbeveiliging of MalwareBytes AntiMalware kunnen soms denken dat dergelijk hosts bestand besmet is. Dit is een valse positief (als het door HostsMan komt). HostsMan kan je hosts bestand analyseren en schoonmaken.

SpywareBlaster is voor inenting van je Windows.

Hiervan te downloaden:

http://www.bleepingcomputer.com/download/malwarebytes-anti-malware/

http://www.softpedia.com/get/Internet/Popup-Ad-Spyware-Blockers/SpyBotSearch-Destroy.shtml

http://www.softpedia.com/get/Network-Tools/Misc-Networking-Tools/HostsMan.shtml

http://www.softpedia.com/get/Internet/Popup-Ad-Spyware-Blockers/SpywareBlaster.shtml

Ook nuttig:

Zemana Antimalware Free, https://www.zemana.com/Download

Extra bescherming: http://www.opendns.com . Dit is geen software, maar IP's om in te stellen in de router of je netwerkverbindingen (DNS servers, standaard: 208.67.222.222, 208.67.220.220, 208.67.222.220 en 208.67.220.222, voor kindveilig internet: 208.67.222.123 en 208.67.220.123).

Ook voor extra bescherming: http://filehippo.com/download_peerblock/
Selecteren alleen de lijsten Spyware en Advertising. Om PeerBlock automatisch op te starten: https://web.archive.org/web/20160105002630/http://www.peerblock.com/userguide/how_to_use/htu-useraccountcontrol

Je mag meerdere antispyware actief hebben, maar alleen een antivirus moet actief zijn.

Ook voor bescherming: http://www.softpedia.com/get/Security/Security-Related/CryptoPrevent.shtml

Boot CD of USB stick: http://download.bitdefender.com/rescue_cd/latest/ en http://www.eset.com/int/support/sysrescue/

Een boot CD/USB is om je computer vanaf CD/USB op te starten, dus geen Windows opstarten als je een boot CD/USB gebruikt.

Voor kenners: antivirus boot USB kan je maken met http://www.sarducd.it/downloads.html
5 Reacties 5
DennyW

Level 17
 • 3160Posts
 • 251Oplossingen
 • 929Likes
Het enige wat hieraan toe te voegen is natuurlijk “als in trappen van een opendeur”: voorkomen is beter dan genezen én zorg voor back-up’ s voor je belangrijke bestanden.

Veelal kan een PC wel weer virusvrij en / of weer “werkend” gemaakt worden, maar dit vergt niet alleen nogal wat inspanning maar helaas heeft dan het besturingssysteem enige schade opgelopen; virussen en malware effen eerst het pad voordat ze zich manifesteren. Belangrijke services van Windows worden “om zeep” geholpen. Niet alleen Windows update wordt uitgeschakeld maar ook andere belangrijke “ingebakken” veiligheids-mechanismen. (Ook toegangsrechten van bestanden en mappen moeten het ontgelden).

Herstellen hiervan kan zo veel werk geven, dat een herinstallatie dan makkelijker / goedkoper is. Je hebt dan wel weer alle installatiemedia (met registratie-key’s ) en drivers nodig.

Dan is er ook nog het probleem van gekraakte wachtwoorden en je contactenlijst is natuurlijk ook gekopieerd. Je vrienden en bekenden (en je werkgever) ontvangen dan leuke mailtjes met verrassing, uit jouw naam.

Goede anti virus en malware- programma’s zijn een must, maar daar hoort een verstandig gebruik van de PC / internet bij. Dat geldt voor alle gezinsleden. Zowel voor de grote als de kleine. Goed hang- en sluitwerk op de ramen en deuren zijn ook belangrijk, maar je hoeft niet voor iedereen die aanbelt de deur open te doen. Dus niet overal op klikken (of lastige schermpje ongelezen wegklikken).

Ook al heb je goede software, je moet altijd blijven opletten. Mailtjes van onbekende herkomst of van bekenden met vreemde onderwerpen en dergelijke niet (zomaar) openen. Zelfs al heb je een goed antivirus- en malware-programma. Het is erg kinderlijk om dan te denken dat je dan niets kan gebeuren. Leer dus ook je kinderen een gezonde portie waantrouwen aan.
Minke Z
Oud Community Moderator
Oud Community Moderator
 • 1526Posts
 • 78Oplossingen
 • 14Likes
Wat een mooie aanvulling voor de Community, heren! Bedankt voor het plaatsen van dit bruikbare topic, almodovaris. Ik zal zoveel mogelijk verwijzen naar dit topic wanneer er vragen zijn over virussen en spyware!
kzin

Level 3
 • 328Posts
 • 29Oplossingen
 • 83Likes
Nog een open deur: Pas op, wanneer je op een link klikt. De website, of het bestand dat werkelijk achter de link hangt, kan anders zijn dan het lijkt. Een voorbeeld: http://ziggo.nl
Als je met de muiscursor boven de link blijft hangen, geven de meeste browsers onderin of bovenin weer waar de link daadwerkelijk naar toe verwijst. Mail programma's doen dat vaak ook. Probeer het maar eens met dit bericht.

Het is geen 100% bescherming, maar weer een stapje verder.
Tenslotte: Op websites waar je moet inloggen (bank, deze community), kijk of het slotje links bovenin groen is. Is dat niet het geval, dan is er een probleem met het beveiligings certificaat.
RankRage

Level 1
 • 9Posts
 • 0Oplossingen
 • 1Likes
Wow almo das een mooie uitleg maar voordat je het allemaal moet gaan gebruiken kan je je beter afvragen on een een internet abonnement wel iets voor je is .

Ik heb nog een tipje

Gebruik je chrome en heb je redirects / popups of ineens vreemde vertalingen
Test dan even in internet explorer en Edge (win10)
Zit het daar niet vwijder je de internet geschiedenis tot eerste gebruik en reset je chrome
Dir lost de meeste mallware in chrome op tenzij je daadwerkelijk iets extra's geinstalleerd hebt dan vind je dat uiteraard terug in je softwarelijst de je het snelste terug vind door. Windows toets + R. En dan typ je. Appwiz.cpl
Varel

Level 1
 • 331Posts
 • 15Oplossingen
 • 10Likes
Even als aanvulling een goede gratis tool tegen ransomware.

Wat is ransomware.
Ransomware is een chantagemethode op internet door middel van malware. Letterlijk vertaald betekent ransom: losgeld. Ransomware is een programma dat een computer (of gegevens die erop staan) blokkeert en vervolgens van de gebruiker geld vraagt om de computer weer te 'bevrijden'.

Wat doet ransomfree cybereasonfree.
Het programma RansomFree is gratis te downloaden en beschermt vervolgens je computer en gedeelde netwerkbronnen tegen ransomware. Volgens Cybereason kan het programma 99 procent van de ransomware detecteren en stopppen voordat er schade wordt aangericht. Hiervoor wordt gedragsanalyse gebruikt die detecteert of er typische ransomwareactiviteit plaatsvindt. Wordt er een ransomwareproces gedetecteerd, dan wordt dit proces onmiddellijk gestopt.

Download hier https://ransomfree.cybereason.com/
E-mail notificaties
Aan Uit

Ontvang een update bij nieuwe reacties in dit topic.

Uitgelicht topic