hw31

Level 1
  • 35Posts
  • 0Oplossingen
  • 2Likes

Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten - Sleepwet

Is deze omschrijving nog steeds correct, sinds de invoering van wat de “sleepwet” is gaan heten?

 

De Nederlandse overheid in de hoedanigheid van: 112 - centrale, Belastingdienst/FIOD, Inspectie Leefomgeving en Transport-Inlichtingen- en Opsporingsdienst, Inspectie SZW/Directie Opsporing, Koninklijke Marechaussee (KMAR), Landelijk Parket, Nationale Politie, Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT), Nationale Politie Landelijke Eenheid I en S, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) en Rijksrecherche tappen met behulp van onder meer Internet Service Providers (ISP) uw internetverkeer af. Elk jaar worden er honderdduizenden burgers aangemerkt als verdachten[1] door de overheidsdiensten en die doen dan een verzoek aan de ISP om het door die verdachten gegenereerde internetverkeer af te tappen.

 

Ziggo is zo’n ISP. Ziggo vervult dat verzoek en ontvangt daarvoor een vergoeding. Ziggo beheert, om aan de regels te voldoen meerdere sniffer-machines en een centrale verzamelmachine.

 

Het Nederlandse afluisterprotocol Transport of Intercepted IP Traffic [2] wordt gebruikt voor de communicatie tussen de aftapmachine bij de ISP en de Nederlandse overheid. De verdachte die internet gebruikt, genereert IP-verkeer dat wordt gekopieerd door een speciale sniffer-machine, S1 genaamd. De S1 versleutelt vervolgens het verkeer met een RC4 (of AES) sleutel die wordt aangeleverd (en gegenereerd) door de Nederlandse tapkamer, en stuurt het versleutelde verkeer naar de S2, de verzamelmachine van de ISP. De verzamelaar brengt een versleutelde verbinding tot stand met SSL of IPsec naar de overheidsverzamelaar, de T2. Dit gebeurt normaal gesproken via internet zelf. De T1 stuurt vervolgens de versleutelde informatie door naar nog een instantie, die allemaal hun eigen T2 hebben om het versleutelde verkeer te ontvangen. De T2's hebben de sleutel om de verzamelde gegevens te decoderen in de oorspronkelijke platte tekst, zoals deze is vastgelegd door de ISP.

 

Lees verder: 

https://assets.documentcloud.org/documents/815861/1001-nokia-siemens-networks-product-description.pd...

https://citizenlab.ca/storage/finfisher/final/fortheireyesonly.pdf

 

[1] https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/telecomgegevens-voor-opsporing/privacy-en-veiligheid-bij-ge...

[2] https://www.agentschaptelecom.nl/onderwerpen/telecomaanbieders/aftappen-van-gegevens

0 Reacties 0

Uitgelicht topic