Wat je moet weten als je de Humax gebruikt in oud, ofwel fUPC gebied.

  • 8 mei 2018
  • 13 reacties
  • 16660 keer bekeken

Reputatie 7
Badge +19
Vaak zien we de vraag of men de Humax in oud, ofwel, fUPC gebied kan gebruiken. Nee, en ja: Nee, niet voor het gebruik met een smartcard. Ja, daar de Humax wel ingezet kan worden voor de zogenoemde vrije zenders. Daarvoor zijn in ieder geval de volgende modellen geschikt;

-Humax IRHD-5100C
-Humax IHDR-5200C
-Humax IRHD-5300C
-Humax IHDR-5400C
-Humax IHDR-5050C

De namen van deze modellen worden vaak ingekort als Humax 5100, 5200, 5300, 5400 en 5050. De C erachter staat voor Cable/kabel. Ook andere modellen zoals de IRHD5000C kunnen geschikt zijn, maar met genoemde modellen lukt het in ieder geval. De Humax word dan ook al langdurig ingezet voor de vrije zenders in het UPC gebied, dat nu onder Ziggo valt.

Op de site van Ziggo zul je echter vaak niet veel verder komen, of juist zien dat de Humax in jou postcodegebied niet inzetbaar is. En dat heeft te maken met het feit dat UPC eerder alleen maar gebruik maakte van het Nagravision signaal, en niet met het IR-Deto signaal, waarbij de Humax alleen met die laatste kan werken. Nu UPC onder Ziggo valt, is dat wel veranderd, maar desondanks zal Ziggo geen smartcards uitgeven in fUPC gebied, waardoor de Humax dus niet bruikbaar is op het gehele vlak, maar dus wel voor de vrije zenders.

Wilt je deze dus naast b.v. de Ziggo Mediabox XL, of als stand-alone gebruiken, als je genoeg hebt aan deze deze zenders, kun je gebruik maken van de volgende instellingen;

-Frequentie: 16400(0)
-Modulatie: QAM64
-Symbol Rate: 6.875 (Hier zul je echter soms/regelmatig 6900 zien/moeten invullen).

* Let op: Modulatie en symboolrate zijn vaak al correct ingevuld.

De netwerkcode/ID/netwerk ID kan 4444 zijn of een van de codes zoals hieronder genoemd;

De netwerkcodes komen overeen met de volgende regio's:

-43136 = HE Amsterdam (Noord Holland)
-43138 = HE Lelystad (Flevoland)
-43140 = HE Heerenveen (Friesland)
-43142 = HE Zevenaar (Gelderland)
-43144 = HE Helmond (Brabant)
-43146 = HE Rotterdam (Zuid Holland)
-50142 = One way DTV (Gelderland)
-50146 = One way DTV (Rotterdam)

Zie eventueel ook:
http://www.digitalekabeltelevisie.nl/techniek/upc.shtml

Natuurlijk kan de Humax ook in oud Ziggo, ofwel fZiggo gebied worden gebruikt voor de vrije zenders. Dan gelden de volgende instellingen;

Frequentie: 47400(0)
Modulatie: QAM64
Symboolwaarde: 6875
Netwerk-ID: 5555* (*In dit geval zullen de zenders niet in de juiste volgorde staan. Dit netwerk-ID/ID code gebruik je dan ook als je een smartcard gebruikt. Maar zou deze laatste onverhoopt niet werken, kun je dus wel alle vrije zenders bekijken.

Gebruik je echter netwerk-ID 4444 zullen alle vrije zenders mooi achter elkaar komen te staan.

Op deze manier zijn dus veel zenders te ontvangen, welke ook allen zijn op te nemen met de bovenstaande modellen, op de 5000C na, daar dit geen PVR (Personal Video Recorder) betreft, de naam welke Humax geeft aan de modellen met interne harde schijf, of waarop een externe harde schijf kan worden aangesloten (5100C/5300C). De kwaliteit van de opname zal dan gelijk blijven.

En omdat de Humax ook is op te nemen in je netwerk, of er een schijf kan worden aangesloten (zie mijn andere topics) kun je deze opnames ook bewaren.

Let op: de 5100, 5200, 5300 en 5400 zijn wel Interactief, maar hiervan kun je geen gebruik maken in fUPC gebied, of als er in fZiggo gebied geen smartcard word gebruikt. Het aansluiten op het Internet heeft dan dus alleen zin als als je het apparaat wilt opnemen in je netwerk.

Om te zien welke zenders je kan ontvangen als vrije zenders, klik je op deze link:

https://www.ziggo.nl/televisie/zenderoverzicht/ en kies je voor "Zonder smartcard (Kabel TV)".

Veel succes!

Dit topic is gesloten. Staat je antwoord hier niet bij, stel dan je vraag in een nieuw topic.

13 Reacties

Reputatie 7
Badge +19
Vreemd... jameswhatson zou hier hebben gereageerd, maar er staat niets? Is dat verwijdert door een van de moderators?
Reputatie 7
Badge +28
@Willem-A, ja want dat was spam 😞
Reputatie 7
Badge +19
O, vandaar. Dat heb ik dus even gemist ... gelukkig.
Goedemorgen,
Als ik nu mijn bestaand smartcard over zet naar de Humax5200 heb ik dan in oud upc gebied een volwaardige interactieve recorder of blijf deze dan ten alle tijden alleen geschikt voor de vrije zenders?
Mvrgr
Reputatie 7
Badge +19
Dag Sjany,

in het fUPC gebied is nu naast het Nagravision signaal ook het IR-Deto signaal aanwezig, maar ziggo levert voor dat gebied geen smartcards. Heb je nog een smartcard kan het werken, maar ik ben er niet geheel zeker van of Interactieve Tv dan ook beschikbaar is. Maar in principe is de Humax altijd inzetbaar voor de vrije zenders. Of dat ook altijd zo blijft is niet geheel te voorspellen, maar ik verwacht niet dat men de vrije zenders snel zal opdoeken. Maar in de toekomst kijken kan ik natuurlijk ook niet.

In ieder geval ontvang je dus alle vrije zenders, net als met de nieuwe Humax 5500c welke Ziggo uitgeeft aan mensen die nu nog analoog kijken, en waarbij dat is of gaat vervallen, maar bied bv. de 5200 natuurlijk duidelijk meer, zoals de opnamefunctie met 2 tuners. En daarom zou ik deze dan ook doorgaans aanraden.

PS: let er wel op dat wanneer je een smartcard gebruikt van een ander dit onder 'cardsharing' valt en niet is toegestaan.
Interactieve TV via CI+ is in fUPC-regio niet aanwezig en komt er ook niet, uitsluitend voorbehouden aan fZiggo-regio.
Reputatie 7
Badge +19
Interactieve TV via CI+ is in fUPC-regio niet aanwezig en komt er ook niet, uitsluitend voorbehouden aan fZiggo-regio.

We hebben het dan ook niet over Interactief via een CI module, maar over ITV via de Humax.

En daar men deze toch zal gebruiken voor de vrije zenders in fUPC gebied, zal men dus ook geen gebruik kunnen maken van ITV, omdat er ook geen smartcards worden uitgegeven voor dat apparaat. En zonder dat sowieso geen ITV op de Humax.

Overigens werkt dit bij andere providers ook niet. Het is vooral Ziggo, nu fZiggo, welke de ITV dienst mogelijk maakt.
Goedenavond,
Dank voor de reacties,
Ik maak uit de reacties op dat de smartkaart uit mijn upc mediabox niet ga werken met de Humax?
En dat alleen de vrije zenders op een Humax te zien en op te nemen zijn?
Mvrgr
Reputatie 7
Badge +19
Dag @sjany

Voor fZiggo gebied is er een IRDeto smartcard, ook werkend dus voor de Humax. Die geeft men dus niet uit in fUPC gebied. Daarin zijn dus nog steeds verschillen. Naar mijn weten werkt de smartcard uit de UPC box dus niet. Vandaar dat de insteek dus ook is dat de Humax alleen werkt met de vrije zenders. Is dat genoeg voor je is dat een mooie optie. Maar wil je alle zenders uit je uitgebreide(re) pakket wilt ontvangen zul je anders moeten kiezen, en kan de mediabox XL een optie zijn.

Maar omdat het analoge signaal verdwijnt heeft Ziggo de nieuwe Humax 5500c uitgegeven welke niet geschikt is voor een smartcard, en dus alleen met de vrije zenders kan werken. Nu werden andere modellen al wel ingezet in UPC, later fUPC gebied, maar ook dan dus alleen voor deze zenders. Maar nu het analoge signaal verdwijnt, wil men wellicht ook kunnen opnemen en deze opnames willen bewaren, en dan zijn bv. de 5200c en 5400c een uitstekende keuze. Zeker omdat men bij het analoge signaal nog vaak een DVD recorder gebruikt, die bij het verdwijnen van dat signaal natuurlijk niet meer zo bruikbaar is als men gewend was, en de 5500c een simpele decoder is zonder extra opties.

Is het zo wat duidelijk?
Dank Willem,
Kan er mee verder.
Mvrgr
Reputatie 7
Badge +19
Graag gedaan @sjany en succes met het maken van een keuze.
Reputatie 7
Super goede informatie en hulp weer, @Willem-A. #LekkerBezig!
Reputatie 7
Badge +19
Dank @Lycke Ziggo!