Vraag

Kan Next volume regelen via CEC?

 • 16 november 2019
 • 32 reacties
 • 483 keer bekeken

Reputatie 7
Badge +12

Kan Next volume regelen via CEC (mits tv /avr het ondersteunt natuurlijk)? Ik weet dat volume regeling wel in CEC spec zit maar de vraag is dus of de Next dat implementeert?

En zo ja, zou volume regeling dan moeten werken terwijl ab niet gekoppeld is in het menu? Die koppeling betreft toch alleen IR? Of doet die stiekem ook iets met CEC functies?


32 Reacties

Volumeregeling gaat bij mijn weten mbv IR codes naar het gekoppelde Audio Device.
Niet via HDMI-CEC.

Reputatie 7
Badge +12

Dat sowieso, klopt. Maar het één sluit het ander niet uit. Er is een poster die meldt dat ie volume kon regelen met Next-ab met kastdeurtjes gesloten en sinds 4.19 niet meer. Hoe kan dat ooit gewerkt hebben als het niet via CEC ging?

Tsja. Dit weet ik niet. Met de deurtjes gesloten kan het inderdaad niet via IR zijn geweest.
Ik kijk naar mijn eigen spulletjes…. En vroegere bestudering van de werking van de Next-AB, evt via HDMI-CEC. Geen idee verder.

Reputatie 7
Badge +12

Als JIJ het niet met zekerheid weet hanh, wie dan wel??

Het zou zelfs ook nog kunnen dat het vóór 4.19 wel kon en daarna niet meer. Dat zou het effect van die poster kunnen verklaren. En kan ook verklaren waarom nu pas veel mensen klagen over hun ab die steeds hun apparatuur “vergeet”.

Nog een veronderstelling: misschien kan CEC-volume alleen met receiver. Dus dat zou betekenen dat koppelen ab-receiver meer doet dan alleen IR.

Allemaal veronderstellingen. Misschien dat alleen Ziggo zelf hierop kan antwoorden.

Of@Be rt  misschien? (Dat is bijna hetzelfde :grin: ).

Ha Dolf,

Bekeek ook ff dit Topic. Daar verwees je kennelijk naar.

Mijn vage inzichten.

De optie 1 knop voor aan/uitzetten was er nog niet
Gelijktijdig aanzetten TV/Next vond ik geen probleem. Wel dat de TV gelijk met de Next uitging. Puzzelen dus.

De eerste ontdekking was dat er bij dat gelijktijdig aan/uitzetten naast HDMI-CEC ook IR naar de TV ging. Een soort dubbele poging om e.e.a voor elkaar te krijgen.
Met een CEC-killer heb ik de boel onder controle gekregen. TV en Next gingen nog wel gelijk aan door het IR-signaal naar de TV. Maar de TV ging niet meer gelijk met de Next uit.
Er ging wel IR naar de TV bij het uitzetten, maar dat was kennelijk een verkeerde code.
Voor die IR Codes wordt geput uit een apparaten database. Daar kan een foutje in zitten, toch?
Mijn indruk: het is nogal een zootje. Maar voor mij werkte het, zoals ik wilde.

Naast de Next-AB gebruikte ik ook een Logitech Harmony voor de rest van de apparatuur. Op zeker moment  werd bekend dat de Next ook met IR kan worden bediend & welk Device in de Logitech database moet worden gekozen om dit met de Logitech te kunnen gaan doen. Zo gezegd zo gedaan. Sindsdien gebruik ik de Next-AB niet meer zoveel. Eigenlijk alleen voor spraakbesturing. Laat staan dat ik nog dingen getest heb rond gelijktijdig uit/aanzetten of andere mogelijke CEC akkefietjes.
 
Introduktie optie 1 knop voor aan/uitzetten
Dat snapte ik. Wat ik met een CEC-killer deed, kon je nu op de Next instellen.
Nu lijkt het zo te zijn dat er voor Volume HDMI-CEC wordt gebruikt, naast IR.
Heb dat nooit beseft, maar het 'klopt' met het gebruik van CEC en IR bij gelijktijdig aan/uitzetten.
Het is zeker niet uitgesloten dat het uitzetten van ‘1 knop voor aan/uitzetten’, geen invloed heeft op evt andere CEC dingen die ook door de Next kunnen worden gedaan.
TS heeft in bovenstaand Topic een situatie gehad die bewijst dat er CEC werd gebruikt voor het volume van de Denon achter een deurtje. Maar dat werkt niet meer sinds een Update.
Is dit een Bug of een Feature?

Mijn indruk blijft: dat hele HDMI-CEC en IR gedoe is nog steeds een zootje. Te ingewikkeld allemaal om echt goed onder controle te kunnen houden voor alle mogelijke apparatuur. Te grote ambitie.
De matige standaardisatie van HDMI-CEC op apparatuur, zal daar zeker ook een oorzaak van kunnen zijn.
Ik heb ooit bepleit het er allemaal maar helemaal uit te gooien, evt met een optie. Is wel erg rigoureus & snap dat dat niet wordt gedaan. Effect: veel onbegrip en klachten.
 

Reputatie 7
Badge +12

Zootje ja en ook niet inzichtelijk. Als jij het al niet weet, dat zegt mij eigenlijk best veel…

Maar jij hebt dus echt gezien dat de Next-ab inderdaad CEC en IR gebruikte bij aan en uitzetten? Dat is natuurlijk sowieso al bedenkelijk. Of is het misschien zo dat de witte knop dan via IR gaat en de rode via CEC? Zie ik ook het nut niet van als dat zo zou zijn. Mij lijkt dat er nooit een overlapping mag zijn.

 

Ondertussen denk en zoek ik verder en heb ik nog een andere (en meer waarschijnlijke) veronderstelling. Nl. dat het werkte met kast dicht omdat Next-ab via IR het tv volume bestuurt die op zijn beurt dat doorzet naar AVR via CEC. Dus nee, zijn situatie is geen bewijs dat Next CEC-volume kan.

Ook veronderstel ik dat het koppel menu van Next 2 dingen doet: apparaten koppelen aan IR (en misschien CEC-volume) maar ook de keuze tussen TV en audiosysteem forceren (oranje gekleurd). Ik kan dat allemaal niet goed uittesten omdat ik geen avr heb.

Wel heb ik getest dat mijn tv volume regeling met Next-ab nog steeds werkt als ik 1-knop dinges UIT heb staan. Maar ook dat bewijst weinig want mijn tv ondersteunt CEC-volume niet. Misschien weet de Next dat.

 

Om het nog ingewikkelder te maken: ik heb mensen gezien die de problemen met de ab hebben opgelost door NIET ARC te gebruiken. Dan breekt helemaal m'n klomp.

Ondertussen denk en zoek ik verder en heb ik nog een andere (en meer waarschijnlijke) veronderstelling. Nl. dat het werkte met kast dicht omdat Next-ab via IR het tv volume bestuurt die op zijn beurt dat doorzet naar AVR via CEC. Dus nee, zijn situatie is geen bewijs dat Next CEC-volume kan.

Tsja. Sterk punt. Maar waarom werkt dat dan nu niet meer? Op TV HDMI-CEC uitgezet?
Er is een hoop te onderzoeken, maar dat moet systematisch en met enig begrip of it all. Dat betoog jij ook. Daar kan ook nog een Bug tussendoor sluipen bij een Update van de Next.

Om het nog idioter te maken. Dit is uit het hoofd. Moet het straks nog wel ff goed controleren….

 • 1 knop voor aan/uitzetten staat aan & gebruik het rode Power knopje
 • De CEC-Killer zit er niet meer tussen.
 • bij aanzetten gaan TV en Next tegelijk aan
 • bij uitzetten gaat alleen de Next uit & ik zie een IR signaal naar de TV

Hoop eigenlijk dat dit niet waar is, want dan wordt de verwarring compleet. Je hoort van me.

Reputatie 7
Badge +12

Hoe zie je dat IR signaal dan? knipperende LED? Je kunt het natuurlijk eenvoudig testen door de IR zender van je ab helemaal af te dekken.

En waarom het bij “hem” niet meer werkt? Vanwege een bug dus (wsch sinds 4.19). Nl dat de Next de koppeling met de tv niet onthoudt na stand-by. Meermaals voorbij gekomen afgelopen weken. Heb een paar van die vergeten topics naar boven gehaald vanochtend zoals je mss al hebt gezien.

Reputatie 7
Badge +7

Heel simpel. TV is gekoppeld aan receiver via CEC. op tv stel je in dat het tv geluid via de receiver gaat. In wezen een soort verschoven speakers dus.

De tv ontvangt de ir signalen van de Next AB en stuurt die via CEC door naar de receiver. De AB van de Next hoeft de receiver dus niet te zien. Wel de TV. Stel je op de AB vd Next in dat je de receiver wilt aansturen dan gaat dat via ir naar de receiver en moeten de deurtjes open.

 

@Dolfff e.a.
Nav eerdere inschatting over hoe het Rode Power knopje thans werkt.
De voorspelling was niet juist.

 • 1 knop voor aan/uitzetten staat aan
 • De CEC-Killer zit er niet meer tussen.
 • bij aanzetten gaan TV en Next tegelijk aan
 • bij uitzetten gaan ze netjes allebei uit (dacht van niet)

So far so good.
Nu met de hand op het IR-venster van de Next-AB.
Alleen de Next gaat aan of uit. Mijn conclusie: geen HDMI-CEC (meer) tussen Next en TV voor aan/uitschakelen. Alleen IR naar TV, doet de truuk.
Dit verloopt naar mijn vaste overtuiging anders dan in een behoorlijk lang verleden (zomer 2018) bij tests het geval was. Mij verder best.

Weinig verrassend. Met 1 knop voor aan/uitzetten uit, werkt het vlgs verwachting.

Reputatie 7
Badge +12

Ik vind het wel verrassend. Bij mij werkt het toch echt via CEC.

Dus ook met de hand op het IR-venster, gaat het goed? Zo ja, dan breekt mijn klomp.
Zou het van het merk/type TV kunnen afhangen? Je kunt via CEC gegevens opvragen van een TV en dan een beslissing nemen over hoe de aanpak zal worden. Zoiets misschien. Of er is wel HDMI-CEC, maar mijn TV begrijpt dit thans niet meer.
Dit is mystiek.

Reputatie 7
Badge +7

Aan en uit gaat wel via CEC. Zet je op de Next alles uit via rode knop aan dan gaat aan en uit via CEC. Zet je die functie uit dan doet de Next het via IR. Dat is anders dan de Volume instelling.

De Next doet een aantal zaken dubbel. Ik heb alles via hdmi CEC. Alles gaat aan en uit via de Rode knop. Toch zie ik dat de Next AB ook via IR nog van alles stuurt. Mijn IR verlengkastje knippert tijdens aan zetten namelijk. Het afdekken van de IR van de AB maakt voor de aan/uit functie zelf niet uit. Wat er via IR gaat weet ik niet. Het schaad niet in iedergeval.

 

Zeg maar een keer "uit" tegen de Next via Voice. Dan gaat bij mij alleen de Next uit. Deze bug mag wat mij betreft blijven. De witte knop doet alleen de TV. De rode knop TV, Next en receiver. Ideaal.

Reputatie 7
Badge +12

Ja, m'n hele ab onder een hele dikke deken. Naja, hier gaan we met z'n 2 niet uitkomen.

Reputatie 7
Badge +12

bloemen64, CEC uit dan werkt de rode knop niet meer voor tv bij mij, hij schakelt niet naar IR dan. Witte knop doet dat wel.

Maar ja dat dubbel doen hè, ik denk dat daar veel van de problemen uit voortkomen.

Mede daarom ook dat ik dit verzoek heb ingediend.

Reputatie 7
Badge +7

@Dolfff alleen CEC aanzetten is niet voldoende. Je moet bij de hdmi instellingen ook aan zetten dat de TV uit mag via CEC. Staat dat uit dan zet CEC de tv niet uit dan gaat dat via IR. 

Idem voor "aan". Dat is bij mijn tv ook een keuze. Staan beide opties uit dan blijft mijn tv ook uit via de rode knop. Of ik moet op de tv mikken. Idem voor uit.

De Next AB lijkt aan/uit op beide manieren te sturen.

Na het oplossen van het CEC issue heb ik mijn cec killer niet meer nodig. Maar het gaat niet allemaal vanzelf. Als de default van de TV is dat aan wel via cec mag en uit niet dan raak je in de war terwijl het juist gaat zoals je het ingesteld hebt. De tv heeft het zo ingesteld. 

Helaas is dit niet te meten. Dit moet je zien.

 

Om het nog leuker te maken. Op mijn receiver heb ik aangezet dat hij niet uitgaat in audio stand. Soms kan de tv uit en willen we radio luisteren. Ik schakel dan de receiver om van tv geluid naar radio stand. Dan druk ik op de rode knop. Tv en Next gaan uit. Radio blijft aan.

Zou ik eerst op de rode knop drukken dan moet ik de receiver weer aanzetten. Dat is dus een keuze op de receiver. Ga altijd uit via cec of alleen bij video stand of nooit.

@bloemen64

Aan en uit gaat wel via CEC.

Ja bij mij ook bij tests in de (na)zomer van 2018 toen ik de Next pas binnen had en problemen ondervond met gelijktijdig aan/uit en de boel grondig uitzocht.

Nu bij mij niet meer.

Toch zie ik dat de Next AB ook via IR nog vanalles stuurt.

Bij mij in de (na)zomer van 2018 ook. Zie mijn eerdere verhaaltje hierover.
Nu gaan bij mij TV en Next uitsluitend gelijk aan en uit, als ik niet met mijn hand het IR venster van de Next-AB afscherm. Raar maar waar. Bij afscherming reageert alleen de Next.

Omdat ik toch een Logitech Harmony gebruik en die vrij snel voor de Next kon gaan inzetten, maakt mij dit allemaal niet zoveel uit.
Alles is met de Harmony onder controle incl de Next.
Heb dit nu nog eens in mijn situatie ff uitgezocht voor Dolf en evt andere geinteresseerden. En ben verwonderd over nu een ander resultaat dan toen, dat ook voor mij zeer opmerkelijk is.
Het kunnen verklaren is het hogere giswerk. Dat staat hier:
https://community.ziggo.nl/mediabox-next-239/kan-next-volume-regelen-via-cec-48923#post510059

Reputatie 7
Badge +12

Da's wel goeie test bloemen64, ga ik es proberen: die vieralink functie uitzetten en kijken of ir het overneemt.

En dan hebben we het alleen nog maar over aan/uit.

Wat ik echt graag wil weten (zeker weten) is of de Next volume kan regelen via CEC (als apparaat dat ondersteunt).

Reputatie 7
Badge +7

@hanh je weet dat de Next verschil maakt in functies als je hem niet via zijn eigen AB aanstuurt. De alles uit optie is er toch ook alleen als je de Next AB gebruikt. Ik zie geen vreemde zaken. Als je de Next AB en logitech combineert dan weet ik niet hoe de Next daarop reageerd. Vreemd blijkbaar.

 

Ik denk dat de rode knop iets doet wat bij de logitech een sequence is. Het is meer dan alleen het uit commando voor de Next. En het gaat via RF. De Next weet dus dat zijn "uit" commando via IR van jou AB niet hetzelfde hoeft te doen.

 

Verder is CEC niet altijd goed werkend te krijgen en zijn er afentoe vreemde grappen.

Tv die midden in de nacht aangaat bij sommigen door de Next.

Als ik tv kijk via CI+ en ik zet de next een keer uit/aan via de power knop. Dan herstart de Next maar gaat niet aan. Hij zet wel mijn tv en receiver uit. CEC en Next geeft rare grappen.

De alles uit optie is er toch ook alleen als je de Next AB gebruikt.

@bloemen64

Nee. Er is 1 Case, waaruit bleek dat die instelling voor HDMI-CEC thans ook van toepassing is op gebruik van een IR-AB, zoals een Logitech Harmony. Dat is een nieuwe Feature na Update 4.19 (AL ofzo).
Dit is de reaktie van Mark: 

https://community.ziggo.nl/mediabox-next-239/waarom-gaat-mijn-tv-ook-uit-bij-het-uitschakelen-van-de-mediabox-40039/index8.html#post495978 

Omdat HDMI-CEC thans bij mij niet meer werkt bij gebruik van de Next-AB, snap ik, dat ik er met de Harmony niet ineens last van kreeg met ‘1 knop voor aan/uitzetten’ aan.

Reputatie 7
Badge +24

Even mijn visie: ( Wat natuurlijk niet de juiste hoeft te zijn maar hoe ik dit zie:relaxed: ) Ook wel een beetje een herhaling wat al hier vermeld is: Altijd leuk een discussie/weetjes te vergaren.  , En om wat bij te leren van jullie,  op de community wat ik  te gek vind. Maar nu mijn visie: 

 

CEC :consumer electronics control. Eenvoudig uitgelegd regelt de communicatie tussen bv tv en randapparatuur. Standby.. automatische bron keuze etc. De fabriek /of merk heeft helaas de vrije hand wat ondersteunt wordt.. Zodat er verschillen kan ontstaan van bv ondersteuning van functies. 

Volumeregeling  via een wordt idd meestal geregeld door bv IR of radio golven. Ook zijn er merken tv's die in een menu een ab universeel  kan maken.. Met evt een IR apparaat bv Samsung die dit ooit eens heeft ingezet. En nu  ingebouwd is. 

Echter nu de ARC : ( AUDIO RETURN SIGNAAL)  . deze wordt vaak verward met CEC. Deze Regelt alleen de audio doorgifte. ( volume regeling spreekt voor zich)bv Tv doorgifte audio> versterker. Maar geeft alleen audio signaal door.

 

Verder kom ik ook wel tegen dat bepaalde merken cec en arc ook wel samen laat werken. ( Mijn situatie pioneer av reciever waar ook de cec ingesteld dient te worden om een ARC verbinding mogelijk te maken. bv voor tv app netflix om evt de surround functie's te laten uitvoeren.

 

Verder geef ik vaak het advies ( indien van toepassing ) Laat de geluidsdrager de volume regelen. ( Bij de next en mbxl is dit igg van toepassing) maar bv de Humax waar je de geluidsterkte wel kan bepalen op de Humax zelf ( Met uitzondering tav dolby d.) Zet dan iig Bij deze apparatuur die dit kan de audio doorgifte  sterkte ( het is eigenlijk geen volume functie) Altijd op max.

 

Ik hoop dat ik niet te veel off topic ben gegaan. En dat ik de vraagstelling goed heb begrepen. GR Rob

Reputatie 7
Badge +7

@hanh Dat heb ik niet meer gevolgd. In de begin tijd van de Next heb ik een aantal winkels van extra omzet voorzien door de cdc killer aan te raden als workarround. Na het oplossen van die bug op een vreemde manier dat wel ben ik er niet meer zo mee bezig. Afentoe als iemand iets niet aan of uit krijgt via de rode knop. Meestal werkt het dan gewoon niet omdat CEC geen echte standaard is.

Het kan werken. Werkt het niet en je wilt alles via één AB dan kom je bij een soort Logipech uit. Maar dan ben je even bezig voordat alles werkt. 

 

Reputatie 7
Badge +12

Leuke bijdrage robbo, dankjewel. Al is het niet direct een antwoord op de vraag. Eigenlijk best gek toch dat niemand dit precies weet (tot nu toe dan).  Ik stel voor dat we een paar Ziggo engineers gaan kidnappen :smiling_imp: .

 

Ja klopt, dat CEC weer zo'n non-standaard is had ik ook gelezen. Zo gaat het vaak met die dingen hè. Iedereen z’n eigen sausje. Vender lock-in. Enz.

Wat betreft ARC, hoewel het los staat van CEC zou het me niet verbazen als via zo'n verbinding CEC anders werkt. Er zijn mensen die van hun CEC problemen verlost werden door niet langer een ARC ingang te gebruiken.

Reputatie 7
Badge +7

Inderdaad leuke bijdrage Robbo. Verschilt niet van mijn opmerkingen. En ARC bouwt op de cec-interface. Als de tv niet weet wat er aan een ARC poort hangt is het ook moeilijk om een geschikt audio signaal daarnaar toe te sturen. Daarom denk ik dat ARC niet werkt zonder cec aan te zetten. Als receiver/soundbar van hetzelfde merk zijn of als set geleverd worden zullen er wel weer uitzonderingen zijn om het ook buiten CEC om te regelen maar dan zal het een eigen truukje zijn die ze niet zullen bekend maken.

 

Zoals ik het zie was het nooit bedacht om audio uit een tv via hdmi te sturen. Daarvoor was de optische uitgang. Maar techniek staat niet stil en tegenwoordig is er e-Arc die ook de nieuwe geluid types doorsturen. Gelukkig is het nu een beetje een standaard. Dat was bij de eerste CEC wel anders.

 

Dat er in het sync topic iemand een hdmi output zonder ARC gebruikt voor ARC is heel vreemd. Blijkbaar iets vreemds bij die receiver. Zou gewoon niet moeten werken of hetzelfde als de ARC uitgang. Ik zal het onthouden maar wel met een korrel zout. Het lijkt meer een soort oplossing van een probleem op de normale ARC output die gefixt is op een niet ARC poort. 

 

 

Reputatie 7
Badge +12

ARC werkt niet zonder CEC? Dat zou ik raar vinden. Het zijn toch verschillende dingen. Uiteraard werkt dan volume via CEC niet meer maar audio moet er gewoon doorheen.

Reageer