Vraag

Al heel lang grote internetproblemen

  • 18 september 2019
  • 67 reacties
  • 2788 keer bekeken


Toon eerste bericht

67 Reacties

Die downstream is nu correct, waardes ronde de 42 dBmV zijn goed. dat er 4,2 wordt weergegeven is een bekende bug. Waardes boven 51 duiden op een probleem.
Reputatie 7
Wat me opvalt is dat er tegenwoordig maar bij het minste geringste wordt geroepen dat splitters defect zonder dat er rekening wordt gehouden met de DOCSIS techniek als er zaken los worden gehaald of worden vervangen tijdens het onderzoeken van het probleem. Bijzonder jammer, wat om überhaupt conclusies te kunnen trekken zal er toch echt met wat basis DOCSIS techniek rekening gehouden moeten worden. Ik heb al vaker getracht om dit toe te lichten, maar kennelijk was het toch niet duidelijk dus ik probeer het nog een keer.

Een kabel modem bevat een zender en een ontvanger om via de coax infrastructuur te kunnen communiceren met de CMTS. De zender wordt door het modem gebruikt om informatie te kunnen verzenden naar de CMTS, dit wordt ook wel de upstream genoemd. De ontvanger wordt gebruikt om informatie te kunnen ontvangen van de CMTS, dit wordt ook de downstream genoemd. Zenden doet het modem in het frequentie bereik van 5 tot 65 MHz op in de CMTS gedefinieerde frequenties met een bepaalde bandbreedte, ook wel kanalen genoemd. Ontvangen doet het modem via in de CMTS gedefinieerde kanalen in het frequentie bereik van 120 tot 862 MHz. Het betreft hier EuroDOCSIS 3.0 en zoals toegepast door Ziggo. Technisch gezien zijn er ook in de EuroDOCSIS 3.0 specificatie uitbreidingen van de frequentiegebieden mogelijk, maar worden door Ziggo dus niet toegepast.

Het signaal dat het modem via de coax infrastructuur via de downstreams ontvangt van de CMTS heeft in principe een constante signaalsterkte op iedere gebruikte downstream frequentie. Het signaal dat het modem via de coax infrastructuur naar de CMTS zendt via de gebruikte upstream kan variëren qua zendparameters zoals signaalsterkte en/of frequentie offset die het modem moet gebruiken van de CMTS. Dat variëren komt omdat de CMTS het modem opdracht kan geven om de zend parameters aan te passen voor een bepaald upstream kanaal als de CMTS corrupte packets van het modem via dat upstream kanaal ontvangt. De CMTS kan die aanpassingen op elk gewenst moment opleggen aan het modem. Daarvoor wordt namelijk het zogenoemde ranging proces tussen modem en CMTS gebruikt (ranging proces problemen worden gesignaleerd middels T3 en T4 fouten in de log van het modem).

Als het modem wordt opgestart, of wanneer de coaxbekabeling van het modem tijdelijk is los gehaald om bijvoorbeeld een splitter te vervangen of te verwijderen, moet het modem opnieuw een verbinding met de CMTS opbouwen. Daarvoor gaat het modem eerst via de ontvanger opzoek naar een door de CMTS uitgezonden downstream kanaal en koppelt dat kanaal. Dat kanaal op plek 1 wordt ook wel de primary downstream genoemd op de statuspagina's van sommige modems. Op basis van de informatie die het modem via dat downstream kanaal ontvangt van de CMTS weet het modem op welke frequenties de CMTS luistert naar berichten van modems in het coaxsegment. Het modem zal dan via zo'n upstream frequentie gaan zenden met een bepaalde lage signaalsterkte. Als de CMTS dan niet reageert via de al gekoppelde downstream zal het modem opnieuw een poging ondernemen maar nu met een iets hogere signaalsterkte en dat blijft zich herhalen totdat het modem wel een reactie krijgt van de CMTS. De upstream signaalsterkte loopt dus op tijdens dat proces. Tijdens het verdere registratie proces tussen modem en CMTS worden vervolgens ook de overige downstream kanalen gekoppeld en zal het modem ook de overige upstream kanalen in gebruik gaan nemen waarbij weer hetzelfde signaalsterkte aanpassing proces wordt doorlopen.

Na deze registratie en configuratie fase direct na het opstarten of opnieuw verbinden met de CMTS zal het modem dus een bepaalde signaalsterkte laten zien bij de upstream kanalen die hopelijk na verloop van tijd constant blijven. Dat is dan een aanwijzing dat het modem een goede upstream verbinding heeft met de CMTS. Het kan echter ook zijn dat na verloop van tijd de signaalsterkte wijzigt omdat de verbinding tussen modem en CMTS niet goed is en de CMTS het modem dus opdracht geeft om de zend parameters aan te passen. Een verlaging van de zendsterkte is daarbij over het algemeen geen probleem, maar meestal zal de sterkte steeds verder oplopen totdat het modem niet sterker kan zenden waarna het modem upstream kanalen gaat uitschakelen. Als dat ook niet leidt tot een stabiele verbinding zal het modem uiteindelijk genoodzaakt zijn om weer helemaal opnieuw te beginnen met het opzetten van een verbinding met de CMTS.

Vanwege deze technische werking heeft het dus weinig zin om bijvoorbeeld een splitter te vervangen/verwijderen en na een paar minuten een schermprint te kijken maken van de upstream signaal waarden en daar vervolgens een conclusie aan te verbinden dat een splitter defect is en het probleem daarmee is opgelost. Voor de upstream kanalen geldt dat er ook gekeken moet worden wat er na verloop van tijd gebeurd. Als dan op basis van schermprints op meerdere momenten blijkt dat de upstream signaal waarden niet constant blijven dan heeft de splitter vervanging/verwijdering dus geen zin gehad en zal die splitters dus ook niet de oorzaak zijn.

In dit specifieke geval van Ouwerkerk valt op basis van de foto's in de startpost (en het oude topic) op dat het modem laat zien dat er sprake is van een sterk downstream signaal. De primary downstream op de 242 MHz frequentie heeft bijvoorbeeld een signaalsterkte van 6.4 dB terwijl 0dB eigenlijk de optimale waarde is. Verder zien we dat er tussen het modem en het AOP gebruik wordt gemaakt van een Technetix ESX-02 splitter. Volgens de specificaties zorgt die splitter in het frequentiegebied van 12 tot 470 MHz voor een demping van ongeveer 3.5 dB. Ofwel de signaalsterkte op het AOP op de 242 MHz is afgerond ongeveer 10 dB wat nogal hoog is voor een klant aansluiting.

Ik vermoed daarom dat er bij Ouwerkerk in het verleden gebruik werd gemaakt van een UMU-1006T op een DIO AOP. Een UMU-1006T heeft namelijk een demping van ongeveer 10 dB op de data uitgang voor aansluiting op het modem wat prima past bij een dergelijk hoge signaalsterkte op het AOP. Het modem krijgt door de demping van de UMU-1006T splitter dan immers een signaalsterkte van 0 dB wat optimaal is. De UMU-1006T heeft ook nog een andere bijzondere eigenschap volgens de specificaties, namelijk een demping lager dan 1 dB in het frequentie gebied tot 65 MHz in de retour richting. Ofwel het modem hoeft minder sterkt te zenden op de upstream kanalen omdat er minder demping gecompenseerd hoeft te worden in vergelijking met de ESX-02 splitter die een demping van 3.5 dB heeft in hetzelfde frequentie gebied.

De gebruikte huidige coax infrastructuur componenten zijn dus in feite geen goede match met de door Ziggo geleverde signaalsterkte op het AOP van Ouwerkerk wat tot problemen kan leiden met modems die daar nogal gevoelig voor zijn zoals die Connectbox gevallen van Ziggo. Als Ziggo besluit dat ze andere coax infrastructuur componenten bij klanten gaan gebruiken/voorschrijven zouden ze dus ook aanpassingen moeten gaan maken in componenten die ze gebruiken in de wijken en helaas gebeurt dat niet waardoor klanten blijven zitten met onoplosbare problemen.

Ik heb bij mijn aansluiting bijvoorbeeld precies het omgekeerde gehad. Een niet zo snuggere monteur vond het nodig om bij mij zonder metingen te verrichten direct het AOP en de gebruikte splitter te vervangen door een DIO en een UMU-1006T omdat dat toen op dat moment de "standaard" oplevering van Ziggo was. Gevolg: meer problemen i.p.v. minder omdat de sterkte van het signaal op het AOP te zwak was voor het gebruik van een UMU-1006T splitter. De wijk was daar immers nooit op ingericht qua signaalsterkte. Uiteindelijk blijkt het overigens ook nog een volstrekt nutteloze vervanging te zijn geweest omdat er tot op de dag van vandaag nog steeds geen gebruik wordt gemaak van het frequentiegebied van 862 tot 1006 MHz door Ziggo in mijn omgeving. Coax infrastructuur componenten die "slechts" het frequentiegebied tot 862 MHz ondersteunen volstaan nog hier nog steeds.
Reputatie 2
@ArChie.DVB Bedankt voor je lange verhaal. Inhoudelijk was het lastig begrijpen omdat ik er zelf totaal geen verstand, maar denk dat ik de kern wel snap. Ook voel ik wat je zegt met het zomaar vervangen van defecte onderdelen. Alles komt wel gewoon logisch over. Wat raad je/raden jullie me aan nu te doen? Vragen om een specialistische monteur en die ook deze topics laten lezen en met name jouw laatste bericht? Ik wil namelijk niet dat er weer iemand komt die alleen een splitter en een Connect box komt vervangen.
Reputatie 7
Badge +17
@ArChie.DVB dank voor je verhelderende uiteenzetting.
Reputatie 7
@Ouwerkerk Tja, het vervelende is dat ik ook geen idee heb wat je nu in vredesnaam moet doen om van Ziggo gedaan te krijgen dat ze deze problemen oplossen. Persoonlijk vind ik het al triest dat ze blijven volharden in het telkens maar sturen van monteurs die duidelijk niet beschikken over de juiste competenties om dit soort problemen op te kunnen lossen en telkens niet veel verder komen dan wat dezelfde dingetjes vervangen in de hoop dat ze dan een keer per ongeluk het geluk hebben dat ze aan iets zitten dat wel de oorzaak was. Kansloos. Na een eerste monteurs bezoek zonder oplossing zouden bij Ziggo dit soort zaken direct moeten worden doorverwezen naar personen die wel beschikken over de juiste compententies en daardoor in staat zijn om echt onderzoek uit te voeren i.p.v. van maar wat op goed geluk dingetjes te blijven vervangen.

Ik had je in het vorige topic al eens gevraagd of je misschien de oude UMU-1006T splitter nog had liggen die op het toen nog aanwezige DIO AOP pastte zodat je kon testen of die configuratie wel een stabiel werkend modem opleverde. Helaas ben je daar toen niet op in gegaan. Ondertussen zie ik dat één van de monteurs ook het DIO AOP heeft vervangen, dus die test is nu sowieso niet meer uit te voeren. Ik heb nog gezocht of er misschien een vergelijkbare vervanging voor de UMU-1006T splitter is te vinden bij één van de fabrikanten met dezelfde dempingswaarden op de downstream en upstream frequenties, maar die kan ik helaas niet te vinden. Je zou wel een andere splitter kunnen plaatsen met nog meer demping op de downstream frequenties dan de nu geplaatste ESX-02 splitter, maar dat heeft dan weer als nadeel dat dezelfde grotere demping ook van toepassing is op de upstream frequenties en het modem dus met een nog sterker signaal moet zenden om dat te compenseren wat juist nog meer wegvallende upstream kanaal problemen gaat opleveren.

Als alternatief heb ik ook nog gedacht aan een tap i.p.v. een splitter aangezien die ook een doorgang hebben met een zeer lage demping waarop je dan het modem zou kunnen aansluiten zodat het modem minder sterk hoeft te zenden op de upstream frequenties en ze hopelijk dan wel stabiel blijven. Dat heeft echte weer als nadeel dat dan de signaalsterkte op downstream frequenties ook minder gedempt worden wat ook weer tot een toename van downstream signaal problemen kan leiden. En eigenlijk is het van de gekke dat wij over dit soort oplossingen moeten nadenken omdat Ziggo een te sterk signaal op jouw AOP aanbiedt dat niet past bij de hedendaagse coax componenten die ze zelf leveren.
Reputatie 2
@ArChie.DVB Nee precies, we hebben al meerdere monteurs aangevraagd en elke keer zag je van tevoren al dat het niks ging worden. Bij elke vraag was het van ‘moet ik even bij collega’s informeren’. Ik ga wel bellen morgen en vragen om een specialist en zeggen dat ik via het topic al een mogelijk antwoord heb gevonden. Denkt u zeker te weten dat deze hoge waardes komen door een verkeerde AOP?

Misschien dat een moderator hier nog naar kan kijken en een specialist kan sturen? @Anne H Ziggo

En zou u @ArChie.DVB nog kort kunnen samen vatten wat ik tegen Ziggo als oplossing kan voorleggen voor mijn probleem? Ik zal ze sowieso nog naar uw uiteenzetting verwijzen.
Reputatie 2


Dezelfde problemen blijven helaas aanhouden. En het was niet eens zo dat we met veel mensen tegelijk op de wifi zaten. Toen ik vannacht thuiskwam rond half 2 en mijn telefoon connecte met de wifi traden er zo te zien al weer problemen op. Iemand die mij kan helpen met het sturen van een specialistische monteur die écht het probleem op kan lossen ipv alleen alle apparatuur vervangen? Of eventueel een extern bedrijf?
Tijdens de laatste chat heb ik alles wat ik had in de chat gegooid plus de link naar mijn topic.
Daarbij duidelijk aangegeven dat er nu een monteur "moet" komen die buiten de boel klaarmaakt aangezien er binnen niets mis is. Dit heeft waarschijnlijk geholpen want alles werkt weer perfect.

@Ouwerkerk: Ik weet niet of je mijn topic al hebt gelezen maar jouw storingen (in de log) zien er net zo uit als mijn logs.

Verder weet ik niet of je het volgende al hebt geprobeerd:
Open command prompt en type: ping -t 8.8.8.8
Er wordt nu continue gepingd en je ziet al jouw packet loss.
(dit verhelpt het probleem niet maar geeft wel meer duidelijkheid in jouw brakke verbinding)
Reputatie 2
@Storm Ik heb je topic zeker gelezen. Het lijkt echt alsof wij dezelfde problemen hebben. Vorige keer is er ook al iemand geweest die naar de wijkkast heeft gekeken, maar had niet heel veel vertrouwen in die monteur. Het leek ook alsof die gewoon wat dingen kwam vervangen. Heeft geen duidelijke signaaltests gedaan ofzo.

Met die command prompt, bedoel je daar gewoon de cmd op de pc?
Daarmee bedoel ik inderdaad de CMD.
De laatste monteur was de enige die er tijd in heeft gestoken om de boel goed door te meten aan beide kanten.
Reputatie 2
Oke top! Dan ga ik maar weer eens om een monteur vragen en de situatie uitleggen.

...
Dezelfde problemen blijven helaas aanhouden. En het was niet eens zo dat we met veel mensen tegelijk op de wifi zaten. Toen ik vannacht thuiskwam rond half 2 en mijn telefoon connecte met de wifi traden er zo te zien al weer problemen op. Iemand die mij kan helpen met het sturen van een specialistische monteur die écht het probleem op kan lossen ipv alleen alle apparatuur vervangen? Of eventueel een extern bedrijf?


@Ouwerkerk Heeft u echte internet problemen ervaren of gaat u alleen af op de T3 meldingen die u hier ziet. Er zijn gevallen bekend met een hoog aantal T3 of T4 meldingen zonder daadwerkelijk onderbrekingen in de verbinding te ervaren. Er zijn meerdere kanalen up en down ter beschikking en bij gelijktijdige uitval zult u problemen zien anders is het een niet of nauwelijks merkbaar hikje.
Reputatie 2
@Jan F. Ik heb al jaren lang hele erge internetproblemen, en ook zeker voelbaar. Het verpest echt de game en netflix ervaring voor een groot deel.
@Jan F. Ik heb al jaren lang hele erge internetproblemen, en ook zeker voelbaar. Het verpest echt de game en netflix ervaring voor een groot deel.
Daar twijfel ik niet aan, maar mijn vraag is of u die problemen kunt koppelen aan het tijdstip van de T3 meldingen.
Reputatie 2
@Jan F. Ja dat kan zeker. Als het internet heel erg hapert is dat in de logs te zien. Soms als het internet hapert komt het niet in de logs, maar het is nog niet voorgekomen dat er iets in de logs komt terwijl het internet gewoon goed werkt. Er is echt altijd wel wat mis.

Ik heb vanmiddag een nieuwe afspraak gemaakt met een monteur van Ziggo, een escalatiemonteur die ook metingen mag doen en ook voorkennis heeft over dit topic. Ik laat jullie sowieso nog weten wat de afloop daarvan is. Afspraak is pas volgende week, dus kan nog even duren...
Reputatie 7
Hallo Ouwerkerk,

Zo te zien lukt het ons maar niet om de juiste monteur te sturen, maar het is inderdaad zeer spijtig dat we dit maar niet goed krijgen. Ik heb er zelf thuis ook mee gezeten tot er een senior langs kwam. Gezien dat ook even duurde kan ik goed met je meeleven wat betreft de verstoringen van Gamen en Netflix. Ik hoor daarom graag je bevindingen en de resultaten van het nieuwe bezoek. Mocht dit alsnog geen goede situatie opleveren dan wil ik er graag intern werk van maken.

Nog wel even speciaal dank aan @ArChie.DVB voor zijn gedetailleerde uiteenzetting van de DOCSIS techniek.

Gr,
Reputatie 2
Ik heb gisteren toevallig voor het eerst in tijden kunnen internetten zonder uitvallen. Hoop dat het zo blijft maar ben bang van niet.

@Ronald Ziggo Bedankt voor het meedenken! Ik zal zeker laten weten wat de situatie is na het nieuwe monteurbezoek.
Reputatie 2
Gisteren is de monteur geweest. Was een prima bezoek, aardige man en goed bezig geweest. Snel het waarschijnlijke probleem gevonden. Probleem zat ‘m in een connector en die heeft hij vervangen, weet even niet precies meer wat.

We hadden de laatste dagen sowieso minder uitval door het koudere weer, dus door de monteur zou die uitval gewoon 0 moeten zijn zoals normaal.

Helaas moet ik mededelen dat er nog steeds foutmeldingen komen op de Connect Box. De uitvallen rond half 1 op 1 oktober zijn van tijdens het monteurbezoek. Die daarna zijn nieuwe uitvallen.....
Helaas moet ik mededelen dat er nog steeds foutmeldingen komen op de Connect Box. De uitvallen rond half 1 op 1 oktober zijn van tijdens het monteurbezoek. Die daarna zijn nieuwe uitvallen.


Als u die meldingen kunt relateren aan een onderbreking op dat moment is er misschien een probleem. Staar u niet blind op de meldingen, meestal is er niets aan de hand. De waardes die u nu laat zien zijn normaal, al vind ik de upstream waarde aan de hoge kant (maar nog wel binnen de toleranties).

@Ronald Ziggo Kan jij daar nog eens naar (laten) kijken?
Reputatie 2
@Jan F. Ik heb gelukkig zelf geen onderbreking gemerkt. Maar zulke meldingen zijn toch sowieso niet goed? Of maakt het niet uit als je die meldingen krijgt maar geen onderbreking ervaart?
Reputatie 7
Badge +17
Vergelijk het met een log van een PC.
Daarin staan ook vaak vele foutmeldingen.
Zolang er geen netwerkonderbrekingen worden ervaren of andere zaken die storen, zijn die meldingen, zoals @Jan F. al zegt, niet direct interessant.
Ze kunnen helpen om fouten op te sporen.
Reputatie 2
Oke dat klinkt goed. Dan laat ik in ieder geval weten als ik wel problemen ondervind.
Reputatie 7
Lijkt mij niet normaal dat het modem spontaan downstream kwijtraakt en dat meldt in de log middels een RCS melding. Maar ja, Ziggo krijgt het niet opgelost dus moeten we het maar normaal gaan vinden. Instabiele verbindingen tussen modem en CMTS zullen wel de nieuwe Ziggo norm zijn.
Lijkt mij niet normaal dat het modem spontaan downstream kwijtraakt en dat meldt in de log middels een RCS melding.

Nee, spontaan de downstream kwijt raken is niet normaal. Echter de downstream komt binnen over 20 of 24 kanalen en een hikje in een van die kanalen zal niet of nauwelijks merkbaar zijn, maar mogelijk wel een melding in het logboek geven.
Reputatie 2
Vandaag wel haperingen gevoeld. De netwerk logs zijn hetzelfde als voorheen. Op dit moment ligt het internet er al 2 uur uit dus ik kan ook niet in de modem komen...

Reageer