Mark
Oud Community Moderator
Oud Community Moderator
  • 5774Posts
  • 655Oplossingen
  • 1963Likes

Spam en phishing - wat moet ik ermee?

 

1. Wat is spam?
De term spam wordt sinds een memorabele Monty Python sketch gebruikt als dé verzamelnaam voor allerlei ongewenste berichten.
Prachtige aanbiedingen voor producten en diensten waar je helemaal niet naar op zoek bent. Een fantastisch verhaal van een prins uit een ver land waarmee je miljoenen kunt verdienen, maar of je dan eerst even wat geld wil overmaken. Allemaal voorbeelden van spam.

2. Wat is phishing dan?
Phishing is een zeer gevaarlijke vorm van spam, specifiek bedoeld om jouw gegevens buit te maken. Bijvoorbeeld de inloggegevens voor je bank, je creditcardnummer, je persoonsgegevens of je e-mailaccount.
Phishing berichten kunnen er erg amateuristisch uitzien, met overduidelijke typefouten en slechte grammatica. Maar er circuleren ook phishing berichten die je op het éérste oog niet van echt kunt onderscheiden.
Twijfel je of de e-mail die je van Ziggo hebt ontvangen wel echt van Ziggo is? Check hier hoe je e-mail van Ziggo kunt herkennen.

3. Wat kan ik doen tegen spam?
Je mail inbox stroomt misschien al over, hier heb ik 7 tips die je kunnen helpen om het tij te keren:

  • Wees voorzichtig met je e-mailadres en andere persoonlijke gegevens, houd deze privé en zet ze niet openbaar op het internet.
  • Schrijf je uit bij nieuwsbrieven waar je geen behoefte aan hebt, onderaan een nieuwsbrief staat een linkje om je af te melden. Geen uitschrijf-linkje? Dan is het ook geen legitieme nieuwsbrief.
  • Reageer nooit op spam.
  • Markeer het ongewenste bericht als spam. Doordat je het bericht markeert kan een soortgelijk bericht de volgende keer ook herkend worden als spam zodat hij niet meer in je inbox belandt.
  • Klik nooit op linkjes en open geen bijlages die je niet vertrouwt. Vaak lijkt zo’n e-mail echt, maar als je goed kijkt zitten er typefoutjes in of klopt de link niet helemaal.
  • Steeds spam van dezelfde afzender? Die kun je bij veel providers gemakkelijk blokkeren, hier staan instructies voor onze Ziggo Mail.
  • Neem contact op met het betrokken bedrijf. Als er bijvoorbeeld spam vanaf een Ziggo e-mailadres wordt verstuurd of het bericht gaat over Ziggo, dan willen we dat graag weten! Verderop staat meer uitleg over het melden van spam.

Op onze website vind je ook veel informatie over spam, wat wij er tegen doen en allerlei tips. Kijk op ziggo.nl/spam.



4. Kan ik spam bij Ziggo melden?
Ja, dat kan. Je kunt spam afkomstig van Ziggo klanten bij ons melden, maar spam afkomstig van andere providers meld je bij de desbetreffende provider. Let er wel op, we kunnen alleen relevante, volledige en actuele meldingen behandelen.
Hoe check ik waar het bericht vandaan komt en hoe meld ik het dan bij Ziggo? Zie onderstaande 5 stappen.

1. Je hebt een spambericht ontvangen (niet ouder dan een maand)
2. Zoek daarvan de headers op en doorzoek deze om de afzender te bepalen (e-mail- en IP-adres)
3. Hier vind je een handig hulpmiddel bij het analyseren van de headers
4. De provider achter het IP-adres kun je opzoeken via ripe.net
5. Is de e-mail afkomstig van een Ziggo e-mail- en/of IP-adres? Dan ontvangen wij graag jouw melding, inclusief de headers die je bij stap1 hebt opgezocht via abuse@ziggo.nl

Is de e-mail afkomstig van een andere provider? Zoek dan contact met die provider om daar melding te maken van de spam. (Bijv: bij KPN of bij XS4ALL)



5. Ik heb gereageerd op een phishingmail. Wat moet ik nu doen?
Als je per ongeluk toch hebt gereageerd op een phishingmail, is het belangrijk om actie te ondernemen. Denk aan de volgende 4 punten:

  • Heb je een wachtwoord ingevoerd? Verander dan zo snel mogelijk dat wachtwoord.
  • Heb je bank- of creditcardgegevens ingevuld? Breng je bank of creditcardmaatschappij hiervan op de hoogte.
  • Doe digitaal aangifte bij de politie.
  • Meld het bij de Fraudehelpdesk.



6. Waarom krijg ik nog steeds spam in mijn inbox?
Jullie hebben toch een spamfilter, waarom houdt die niet alles tegen? Die vraag krijgen we vaak en ik zal uitleggen waarom een spamfilter niet alle spam tegenhoudt.

Onze spamfilter heeft simpelweg drie niveaus: spam, misschien spam, geen spam.

Spam: sommige spam is al bekend en kunnen we helemaal tegenhouden. Deze berichten zie je dus niet in je mailbox terug.

Misschien spam: we vermoeden dat het spam is, maar weten het niet zeker. Deze e-mails komen in je map Spam en worden na 30 dagen automatisch verwijderd.

Geen spam: e-mail die gewoon in je inbox belandt.

Onze spamfilter moet zich constant aanpassen aan nieuwe vormen van spam. Degene die spam verstuurt probeert met allerlei nieuwe trucjes en teksten steeds de spamfilters te ontwijken.
De spamfilter zal een nieuw trucje niet meteen doorhebben, waardoor spam in je inbox belandt. Totdat de spamfilter het trucje ook geleerd heeft en pas dan wordt de spam geweigerd. Als jij dit soort berichten in je inbox markeert als spam zal de filter zich sneller aan kunnen passen.
Andersom kan het natuurlijk ook, doordat een bericht op spam lijkt of door anderen als spam wordt gemarkeerd komt deze in je map Spam, terwijl hij daar misschien niet hoort. Door die te markeren als ‘geen spam’ leert onze spamfilter weer wat bij.

Op onze website staat een handig stappenplan om je te helpen bij het markeren van spam in jouw e-mailprogramma: slim omgaan met spam in Ziggo Mail.

Het kan ook gebeuren dat berichten onterecht worden aangemerkt als spam. Daar merk jij als ontvanger niet veel van, want je ontvangt niets. Maar de afzender krijgt een foutmelding bij het versturen van de mail. Meer hierover vind je in het 550/552 foutmelding topic van mijn collega Jesse.



7. Kan ik uitzonderingen instellen voor bepaalde mailtjes?
Je hebt vast ook e-mail die je wel wilt blijven ontvangen, dus geen spam. Maar die je niet zo belangrijk vindt dat ze constant in je inbox moeten staan. Daarvoor kun je uitzonderingen of e-mailfilters instellen.

Hoe dat werkt bij een Ziggo e-mailadres vind je in het stappenplan berichtregels instellen op onze website. En natuurlijk zijn voor andere e-mailprogramma’s ook handleidingen te vinden, bijvoorbeeld voor Outlook.



8. Hoe komen ze aan mijn e-mailadres?

Vaak staat jouw e-mailadres ergens online, er zijn geautomatiseerde programma’s die constant het hele internet afspeuren op zoek naar adressen. Er staan zelfs hele databases online met 1,4 miljard gelekte gegevens, dit was onlangs ook in het nieuws.
Of ze hebben gewoon gegokt en sturen een e-mail naar markziggo, markziggo1, markziggo2, mark.ziggo, mark_ziggo, …



9. Waarom bestaat spam eigenlijk?

Heel simpel: omdat het geld oplevert. Het sturen van héél véél e-mailtjes kost erg weinig, dan hoeft er maar één iemand in te trappen om winst te maken. Met zoveel verstuurde spam e-mails is er eigenlijk altijd wel iemand die even niet oplet en een linkje aanklikt of zijn gegevens invult.



Meer over spam
Ziggo.nl/spam
Slim omgaan met spam in Ziggo Mail
E-mailfilters / berichtregels instellen in Ziggo Mail
E-mailfilters / berichtregels instellen in Outlook
Afzender blokkeren in Ziggo Mail
E-mailaccount geblokkeerd wegens spam


Meer over phishing
Ziggo.nl/phishing
Hoe herken ik e-mail van Ziggo
Voorbeelden van phishing
Hoe kan ik phishing bij Ziggo melden
E-mailheaders opzoeken
 

248 Reacties

Altijd op de hoogte

  • Tips van Ziggo
  • Software updates
  • Tech nieuws
Elke maand in je inbox

Altijd op de hoogte

  • Tips van Ziggo
  • Software updates
  • Tech nieuws

Uitgelicht topic