Tips van de monteurs: je wifi verbeteren

  • 23 februari 2017
  • 27 Reacties
  • 27046x Bekeken


Toon eerste bericht
Dit topic is gesloten. Staat je antwoord hier niet bij, start dan een nieuw topic.

27 Reacties

Reputatie 7
Badge +13
Een isotrope antenne is eigenlijk een theoretisch geval: een antenne in de vrije ruimte (zonder maar iets in de omgeving, zelfs ook geen bevestigingsmateriaal en toevoerkabel die het stralingspatroon zouden kunnen beïnvloeden) welke echt geheel rondom (=bolvormig dus ook onder en boven) afstraalt.

Het stralingspatroon van een (enkelvoudige) dipool antenne (staafje in het midden gevoed, dan wel twee staafjes in elkaars verlengde) heeft min of meer een afstraalpatroon dat lijkt op een donut.
(N.B.: aan het einde gevoede sprietjes worden ook wel dipool genoemd; deze hebben een virtuele tegenpool / grondvlak.)

In de praktijk kan je er eigenlijk wel van uitgaan dat het AT een marge van 3dB hanteert.

Het maakt natuurlijk wel uit of er in een groot bedrijven-complex of op een afgelegen camping wordt uitgezonden. De kans dat er klachten komen wegens storen is dan veel kleiner.
Ook het experimenteren met een straal verbinding (-kje) met gering vermogen zoals b.v. tussen twee boerderijen zal in de praktijk geen probleem opleveren.
Het verstoren van officiële hulpdiensten en /of de luchtvaart wordt weer niet lichtvaardig opgevat.

Let wel: bij het produceren van hoge zendvermogens is de kans dat er nevenproducten ontstaan niet ondenkbaar. Je moet dan extra maatregelen nemen om het uitstralen van deze ongewenste signalen te onderdrukken.
Filters onderdrukken nooit 100% en de onderdelen (van zowel filter als de eindtrap) kunnen van waarde verlopen (b.v. t.g.v. veroudering; temperatuurswisselingen; enz..).
Ook de goedgekeurde (100mW) AP’s zullen nevenproducten produceren, maar gezien het geringe vermogen (zeker in combinatie met eenvoudige antenne) is dit veroorzaakt geen problemen.

Op internet zijn legio voorbeelden te vinden waarbij men met behulp van een opengeknipt frisdrankblikje of een met aluminiumfolie beplakt stukje karton niet alleen in de gewenste richting wat gain verkrijgt, maar tevens ontvangstsignalen uit ongewenste richting verzwakt.
(N.B.: Passieve antennes “versteken” het vermogen niet, men spreekt dan liever van winst c.q. van gain.)

Voor het gewone huis-tuin –en-keuken-gebruik is het bijplaatsen van een extra AP’s veelal het meest praktische zijn. Makkelijker te managen en vaak goedkoper.

In een dicht bevolkt gebied heel hoog vermogen uitstralen, maakt dat andere AP’s, om collisions te voorkomen, steeds onnodig een wachtpauze in achtnemen, terwijl hun eigen geringe vermogen dat niet noodzakelijk maken.
Er zijn een paar dingen waar ik niemand over hoor.

Allereerst bevinden wij ons in europa dus elke tablet telefoon etc zal voldoen aan de Europese eisen. Dat beteken het volgende: Een maximaal zendvermogen in de 2.4 en 5 gHz band van 100 mW(2.4) en 200mW(5). Je kan dus je zender wel opschroeven naar 200 mW op de 2.4 gHz band maar dan heb je het zendvermogen van de rest van je apparaten nog steeds maar op 100 mw en zodra je 100 mW de router niet meer kan bereiken gebeuren er rare dingen. Je krijgt wel data binnen maar de modem ontvangt niks meer terug en je verbinding valt gewoon weg. Je kan de eisen van zendapperatuur opzoeken dit noemen ze "regulatory domains" voor meer info zie google.

Wat je wel kan doen om je bereik en signaal te verbeteren is zorgen dat de afstand tussen de antennes de goede is. Je moet niet vergeten dat het signaal een golf is. De golflengte in dit geval 2.4 gHz geeft uit de formule een minimale afstand tussen de antennes van 12.5 cm. (5 gHz 6 cm) door deze afstand aan te houden zitten de antennes niet in elkaars golflengte te stralen waardoor je zelf je eigen signaal verzwakt.

Helaas zijn er maar weinig acces points die hier goed rekening mee houden en is er bij interne antenne modellen niks aan te doen. Heb je losse antenne aansluitingen dan is er natuurlijk altijd iets te maken maar bedenk ook dan een kabel op een antenne ook weer verlies veroorzaakt en natuurlijk zo kort mogelijk moet zijn dus niet zelf een antenne kabeltje gaan maken dan maak je het signaal alleen maar slechter mee Zorg er voor dat de antenne kabels even lang zijn anders zit er grote verschillen in de zendkracht van de onderlinge antennes dat is ook weer slecht voor het signaal.

Als je meer wilt weten over wifi golflengtes en antennes dan heeft cisco best goede documentatie zoals hieronder.

https://www.cisco.com/c/en/us/support/docs/wireless-mobility/wireless-lan-wlan/27147-multipath.html

Ik hoop dat iemand er iets aan heeft,
Friso