Nieuwbouw & Reconstructie - Hoe wij ons glasvezelnetwerk aanpassen voor een optimale verbinding

  • 19 juni 2017
  • 26 reacties
  • 31810 keer bekeken

Reputatie 2
In onze vorige blog hebben we ons voorgesteld en kort verteld bij welke afdeling we werken. Leuk om te lezen dat jullie onze werkzaamheden interessant vinden. We zien dat er in de Community veel technische kennis aanwezig is, daarom willen we in deze blog dieper ingaan op het ‘fiber deep concept’. Vrij vertaald is dit een aanpassing in ons glasvezelnetwerk om ervoor te zorgen dat we elke dag een optimale verbinding hebben. Eerst even een korte uitleg waarom dit nodig is.

Vroeger was alles beter?
Jaren geleden keken we met de hele familie naar één tv. Nu kijkt de één tv op de tablet, de ander op z’n mobieltje en tegelijkertijd staat ook nog de ‘gewone’ tv aan. Dit noemen we een verschuiving van broadcasting naar narrowcasting. We verwachten steeds meer van onze verbinding. Met meerdere apparaten tegelijk willen we super snel internet en dag en nacht online zijn. Om aan de huidige verwachtingen te voldoen moeten we ons netwerk blijven vernieuwen.

De diepte in
Tot zover het stukje maatschappelijke achtergrond. Tijd om de technische diepte in te gaan, of beter gezegd; we gaan ‘fiber deep’. Het glasvezelnetwerk bestaan uit haarfijne kabeltjes waar laserlicht doorheen wordt gestuurd. Het hoogfrequent signaal, dat we bij de klant willen afleveren wordt in amplitude gemoduleerd op het laserlicht. Het laserlicht fungeert op deze wijze als een transportmiddel voor dit signaal.
Wij houden ons aan Europese standaarden op het gebied van datatransport over de kabel; EuroDOCSIS (European Data Over Cable Service Interface Specification). De ontwerpstandaard was voorheen 4800HP, waar HP staat voor ‘homes passed’. Dit getal is het aantal potentiële huisaansluitingen. Door de veranderingen in het tv- en internetgebruik is deze standaard verlaagd naar 1200HP. Dat betekent dat we minder huishoudens van data kunnen voorzien met 1 node. Daar hoef je je geen zorgen over te maken want daar komen wij in beeld. We passen de knooppunten (nodes) aan en deze worden opgesplitst. Zo kunnen we de snelheid garanderen bij gebruik van meerdere apparaten.
In nieuwbouw wordt glasvezel dieper in het wijknet toegepast (zie figuur 1 rechts).


Figuur 1: klassiek ontwerp: node+2 (links) versus fiber deep: node+0 (rechts).

In het fiber deep ontwerp wordt de node op de plaats van de vroegere groepsversterker geplaatst. Het aantal ‘homes passed’ per node gaat hiermee van gemiddeld 600 in het ‘klassieke’ ontwerp naar ongeveer 150 in de nieuwe situatie.
Het signaal-uitsturingsniveau van de fiber deep node wordt verhoogd in vergelijking met de klassieke groepsversterker (GV). Hierdoor is het mogelijk om de actieve eindversterker (EV) uit het klassieke ontwerp te vervangen door een passieve eindverdeler. Waarom doen we dit? Omdat het installatie en onderhoud vereenvoudigt, energiekosten verlaagt en de beschikbaarheid van onze diensten verhoogt.

Vroeger goed opgelet bij de natuurkundige/technische vakken? Dan is dit model hieronder een makkie ;)


Go with the flow
Allereerst nog even het verschil tussen upstream en downsteam snelheid:

upstream snelheid
= hoe snel je bepaalde gegevens kunt verzenden over het internet
downstream snelheid = hoe snel je daadwerkelijk gegevens van het internet kunt halen

In de opzet hierboven is er gekozen voor een passieve signaalweg tussen de laatste versterker en de klant. Hierdoor zijn er geen exacte signaallevels onderweg via het netwerk, maar de signalen bevinden zich wel binnen een vastgesteld gebied. Ontwerptechnisch gaan we bij de eindverdeler wel uit van een vaste downstream signaalwaarde (94,5dBuV@100MHz/99,5 dBuV@1GHz). Dit doen we om gelijkwaardig en eenvoudig te kunnen ontwerpen én een eenduidig netwerk voor onderhoud te creëren. Bij de upstream signaalwaarde wordt uitgegaan van een gewenst modemlevel van 104 dBuV op het AOP* en een gewenst node ingangsniveau van 70dBuV op de node.

*Een AOP/hoofdaansluiting is het punt waar de Ziggo kabel eindigt en de installatie van de klant begint.

In de volgende blog gaan we dieper op de inhoud van de kasten in. Uiteraard met behulp van foto’s.

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen? Laat het hieronder weten 🙂

Dit topic is gesloten. Staat je antwoord hier niet bij, stel dan je vraag in een nieuw topic.

26 Reacties

Dit is leuk om te lezen en inzicht te krijgen hoe de achtergrond in elkaar zit.👏🏼
Interessant artikel, ga zo door.
Reputatie 7
Badge +25
Wederom weer top! Kijk weer uit naar de volgende! Gr Rob
Interessant. Dank je wel!
Reputatie 6
Badge +5
Altijd leuk om wat meer informatie te krijgen, bedankt!
Reputatie 7
Super leerzaam en en zeker weer kijkje achter de schermen 👍🏻 💡
Reputatie 7
Badge +6
Goed bezig zeer informative .......top ziggo.
Reputatie 7
Badge +11
Heel interessant. Bedankt.
Reputatie 3
Badge +1
Ik snap er niks van,maar toch bedankt😎
Zeer interessant, kijk erg uit naar jullie volgende blog.👍🏽

Zouden jullie in de toekomst ook een technisch stuk willen delen waarbij de nadruk ligt op in-huis aansluit materiaal. Bijvoorbeeld COAX 9 vs bouwmarkt kabel etc. zodat men het kwaliteit verschil tussen kabelkeur en bouwmarkt spul daadwerkelijk kan zien.
Behalve KabelKeur heeft Ziggo nu ook een eigen norm: "Ziggo-geschikt" .
Is dat strenger of vergelijkbaar met KabelKeur?
Aan de hand van de bandbreedtes die genoemd worden zou dit over EuroDOCSIS v3.0 moeten gaan. Met v3.1 zouden de bandbreedtes nog verder opgevoerd worden. Waar ik nog wel benieuwd naar ben is of BPI/SEC ingevoerd gaat worden waarbij de verbinding met AES encrypt kan worden.
@Arnold Ziggo goed om te horen dat jullie zo actief bezig zijn.

Ik heb nog wat vragen, misschien wil je ze beantwoorden?

-Nu kan NLE wel stoppen met hun marketing, "je deelt het segment met honderden" dat gaat terug naar hele nette aantallen. Hiermee is de invloed van de downloads van de buren ook minder, omdat je met een factor 4 minder modems in een segment zit?
-Gaan ook oude netten om naar dit "deep fiber" design?
-Wat ik mis in de tekening is de frequentie tot 1200Mhz voor DOCSIS 3.1, de AOPs die de monteurs nu plaatsen zijn er op voorbereid maar het coaxnet niet?

Ik had niet gedacht dat de factor van Tavg zoveel impact kan hebben op het coaxnet naar de toekomst toe. https://www.arris.com/globalassets/resources/white-papers/scte-future-directions-for-fiber-deep-hfc-deployments.pdf

Alvast dank voor je tijd en super dat jullie dit gedeeld hebben.
Reputatie 3
Badge +2
@Arnold Ziggo Worden oude wijken dan ook netjes aangepast naar dit nieuwe design!!?!? We vernieuwen continu ons netwerk gaat er bij mij niet in, dit geld alleen voor nieuw opgeleverde woonwijken. Oude woongebieden blijven dus met een tragere en met meer latency verbinding zitten door een extra EV..?
Reputatie 2
@wopper

Bij elk netwerk moet je op een gegeven moment de bandbreedte delen. Dit is net als bij autorijden, het garage pad heb je alleen en op de snelweg is het druk. Alles draait om het leveren van voldoende capaciteit en daar wordt dagelijks aan gewerkt.
Oude netten gaan niet om naar het Fiber Deep design. Wel kijkt Ziggo altijd naar nieuwe concepten om zowel de capaciteit als de kwaliteit van het netwerk te verbeteren.
Het ombouwen van het kabeltelevisienetwerk is een proces van jaren. Hier worden een aantal werkzaamheden parallel uitgevoerd, zo dat we aan het einde van de rit een netwerk hebben dat van hub tot en met AOP geschikt voor signaaltransport tot 1218 MHz.
Reputatie 2
@Samplex

Ziggo hanteert meerdere concepten die worden toegepast in het netwerk één concept daarvan is het fiber deep concept.
Ook worden bestaande wijken omgebouwd daar wordt dan ook een nieuw concept gehanteerd. Over latency in het netwerk hoef je je geen zorgen te maken. Het coax deel in het netwerk is hier in geen bepalende factor. Latency wordt voornamelijk bepaald door netwerkapparatuur als routers en zeer lange verbindingen, zo als intercontinentale glasvezelverbindingen en satelliet verbindingen.
Reputatie 3
Badge +2
@Arnold Ziggo

Ik vind je antwoord een beetje tegenstrijdig, hierboven geef je @wopper als antwoord: Oude netten gaan niet om naar het Fiber Deep design. en mij geef je al antwoord: Ook worden bestaande wijken omgebouwd daar wordt dan ook een nieuw concept gehanteerd.
Worden bestaande/oude woongebieden nou wel of niet vernieuwd?

Voor wat betreft de latency, glas is toch sneller dan coax om data te transporteren en heeft meer bandbreedte toch? Bij oude netwerken moet ik eerst nog door een GV over coax en dan nog over coax naar de hub. Ik zit toch liever direct met de EV op de glas Node.
@Samplex
Natuurlijk worden bestaande/oude gebieden ook vernieuwd/verbeterd.
Alleen niet volgens het Fiber Deep Design.

Misschien dat Ziggo in de toekomst nog komt met uitleg hoe dat gaat in bestaande situaties.

Maar het Fiber Deep Design zal het niet zijn, omdat waarschijnlijk dan veel straten open moeten voor nieuwe glasvezels de wijken in te trekken. Dit zal waarschijnlijk om economische redenen niet interessant zijn.
Daarom kan dit bij nieuwbouw makkelijker, aangezien dan toch de straten al open liggen.
Reputatie 7
Badge +8
@Arnold Ziggo,
Ik haak even in op deze relatief oude blogpost; waarom gebruikt Ziggo deze techniek niet om de buitengebieden te ontsluiten?

gr, Henno
Reputatie 1
Leuk hoor, al die nieuwtjes over fiber. Het was nóg leuker geweest als het bij ons ook eens aangelegd werd.
Hallo @Ruud T.,
als je goed gelezen hebt is 97% van het kabelnetwerk van Ziggo verglaasd, alleen de laatste (tientallen) meters van de wijk- en/of straatkast gaan nog via coax naar de huizen.
Bij KPN niet anders, het grootste deel is verglaasd, alleen de laatste ...... gaan nog via de ouderwetse koperdraad naar de huizen, uitgezonderd de huizen die wel een ftth-verbinding hebben.
Reputatie 1
Dankjewel. En wordt het ooit allemaal glasfiber, of is dat niet bekend ?
Is dat ergens terug te vinden ?
Hallo @Ruud T.,
waarom zou Ziggo 100% moeten verglazen, het is toch een kabelboer en geen ADSL-boer?
Als je perse glasvezel wilt hebben kunnen je beter een postcodecheck doen of voor jouw huis, straat, wijk
glasvezel beschikbaar is of binnenkort komt.
Reputatie 1
Je ha het toch ook over de KPN ?, dus het is eigenlijk een algemene vraag.
Hallo @Ruud T.,
waarom zou ik binnen een Ziggo-forum (coaxkabelprovider) over KPN (telefoon- en ADSL-internetprovider) schrijven, heb ik totaal geen belang bij, hoogstens om de diensten te vergelijken, dat heb ik met bovenstaande reactie(s) geprobeerd te doen.