Joddik

Level 1
  • 1Posts
  • 0Oplossingen
  • 0Likes

Horizon in bridge met Fritzbox vertoont onverklaarbare vertragingen bij downloaden

Ik heb een Horizon in bridgemode, met daarachter een Fritzbox 7390 met eigen DHCP. Dit werkt goed. Echter soms erg traag downloaden van grote bestanden.

Begint even snel, dan naar 200 kbit/s. Speedtest via http://www.speedtest.nl echter 200Mb/s en https://www.ziggo.nl/speedtest 30Kbit/s.

Direct met kabel naar Horizon beide 200Mb/s!! Hoe kan de Fritz de ene speedmeter wel flitsend doorlaten en de andere niet? Dacht eerst dat het verschil in http en httpS zat, maar een andere https speedmeter gaf wel even goede resultaten in beide gevallen. In de praktijk heb ik soms de zelfde trage resultaten met andere downloads. Waar zit dit in? Het verschil is zuiver en alleen omstekkeren. Alle instellingen staan volgens AVM (leverancier Fritz) goed en de horizon levert lekker direct door in bridge.

Eigenlijk is dit een vraag voor ook AVM, maar het is waarschijnlijk een euvel dat vele andere Fritz gebruikers bij Ziggo ook zullen hebben. En het is heel gemakkelijk te verifieren. Gewoon beide speedmeters in een browser (voor mij Firefox) en testen en omstekkeren. Het aan om het LAN-gedeelte.

2 Reacties 2
Marije
Community Moderator
Community Moderator
  • 4558Posts
  • 643Oplossingen
  • 1723Likes

Hey @Joddik , welkom hier! 

 

Ik kan mij voorstellen dat je een beetje in de war bent met hoe dit nu precies in de Fritzbox geregeld is. Ondanks dat het niet van Ziggo is, heb je gelijk dat het vaker in combinatie met Ziggo diensten wordt gebruikt. Helemaal niet gek dus om hier om de hoek te kijken!

 

@Hoot_Posthorn heb jij hier een verklaring voor? 🙂

Hoot_Posthorn

Level 7
  • 158Posts
  • 12Oplossingen
  • 109Likes

@Marije Ziggo @Joddik 

Even vanaf 40.000 voet bekeken:

Kijk eens even in de configuratie van de Fritzbox, en kijk of de ethernet poorten van die Fritz op “eco” of “low power” staan. Met name als je een Fritz hebt met Gig-E poorten kan dit enorm verschil maken.

 

Als je dan toch in de Fritz aan het knutselen bent, check dan gelijk of je de laatste versie van de FritzOS aan boord hebt. Altijd goed om up to date te blijven.

En maak een verse backup van je configuratie. Die ga je later nog nodig hebben.

 

Verder kunnen bepaalde firewall/port forwarding rules dwars zitten.

Ook zul je de ethernet verbinding tussen Fritz en Horizon ongetwijfeld op LAN-1 van de Fritz hebben zitten, en in de Fritz config juist aangegeven hebben dat je Internet leeft op LAN-1.

 

Als de Horizon in Bridged mode staat, heb je ook je WiFi op de Horizon uit staan.

 

De PC waarmee je de speedtest doet, is dan ook op de LAN-2, 3 of 4 aangesloten (niet op nog een switch-je tussen je Fritz en je PC. Zo weinig netwerk elementen mogelijk maakt het leven prettig.

 

Last resort test - Alle handelingen op de Fritz uitvoeren, de Horizon raken we niet aan:

  1. Backup je Fritz config, en sla deze op op je PC
  2. Zet de Fritz in factory default
  3. Richt de Fritz in als router, met Internet op LAN-1. DHCP op default settings
  4. Geen advanced features zoals port forwarding en dergelijke, hou de Fritz zo simpel mogelijk.

Da’s je voorbereiding. Dan ga je met je PC als client aan je Fritz hangen op LAN-2, en ontkoppel je LAN-3 en 4.

En dan testen, op LAN-2, dan op LAN-3 en LAN-4

 

ALS (big IF) je dan goede speedtest hebt, of gelijkwaardige speedtests op alle LAN (2,3,4) poorten hebt dan neigt het ernaar dat je een setting op de Fritz hebt gehad die dwars zat.

Testen door 1 voor 1 die features aan te zetten. Als dat ook allemaal goed gaat moet je denken aan wat de verschillen zijn tussen de huidige opstelling in vergelijk met die “factory default” Fritz.

 

Hou het steeds bij 1 instelling veranderen, testen en noteer je test + resultaat. Op naar de volgende variabele of instelling

 

Stuur je huisgenoten op een fijne, lange wandeling, paps moet even duchtig testen 😄

Laat ons weten waar het schip strandt.

 

Groet van Hoot

Uitgelicht topic