Vraag

Uitzetten home cinema set via afstandsbediening Mediabox XL

  • 4 april 2019
  • 33 reacties
  • 3357 keer bekeken

Aan mij nieuwe Mediabox XL heb ik een Panasonic TV (TX-L42V20E) en een Panasonic home cinema set (SC-PTX5) gekoppeld. Geluid van TV en home cinema set gaat via speakers van de home cinema set. Het aanzetten van de mediabox en home cinema gebeurt door de aan/uit knop van de afstandbediening. Als ik het systeem uitzet via dezelfde knop gaat alleen de mediabox offline. Home cinemaset blijft aan staan. Is dit te wijzigen?

Dit topic is gesloten. Staat je antwoord hier niet bij, stel dan je vraag in een nieuw topic.

33 Reacties

Reputatie 7
Hallo Henkmaatman,

Welkom op de Community,

Ik zie nog geen anderen reageren, maar ga dan graag in op je vraag. Dit heeft te maken met de implementatie van HDMI-CEC bij je Home cinema set of de Mediabox XL.
De Home cinema ziet dat de Mediabox XL een signaal geeft als je deze aanzet en gaat daarom zelf ook aan.

Dit werkt echter blijkbaar niet omgekeerd. Dus zodra de home cinema set merkt dat de Mediabox XL geen signaal meer geeft, blijft hij aan. Helaas is HDMI-CEC niet bij alle apparaten altijd perfect op elkaar afgestemd. Misschien dat een ander lid nog een tip heeft, maar sommige apparaten hebben nog instellingsopties. De Mediabox XL echter niet.

Ik vond dit stukje in de handleiding van de SC-PTX5:


Hopelijk kom je hier iets verder mee, maar het kan dus zijn dat dit niet aan te passen is.
@bloemen64 Ik zag dat jij wel vaker hebt gereageerd m.b.t. deze functies, heb jij nog tips?

Gr,
Reputatie 7
Badge +19
Ik had de vraag wel gezien, maar heb zo even geen oplossing voor dit probleem. CEC kan heel mooi werken, maar elke fabrikant mag zelf bepalen wat daarin onder te brengen en hoeft dit tevens niet kenbaar te maken. Daardoor weet je dus nooit precies wat je apparaat aan opties heeft bij het gebruik van CEC.

Afhankelijk van de afstandsbediening, als deze bv. werkt met codes, kan wel een andere code nogal eens soelaas bieden in dergelijke gevallen. Ik heb het pas nog aan de hand gehad met een Tv en Humax, waarbij men wel de Tv ingeschakeld kreeg met de AB van de Humax, maar niet in stand-by. Een andere code bood de oplossing. Maar helaas ligt het niet altijd zo eenvoudig.
Reputatie 7
Ah Willem,

Goede aanvulling indien deze met codes werkt 😀

Gr,
Reputatie 7
Badge +19
Graag gedaan @Ronald Ziggo

Ik hoop dat @henkmaatman daar wat mee kan. Anders wellicht met een andere (Logitech) afstandsbediening gaan werken en CEC uitschakelen. Of, wanneer dat laatste niet mogelijk is, gebruik maken van een CEC killer.
Reputatie 7
Badge +10
Uitschakelen via HDMI-cec gebeurd op het apparaat zelf. Niet door een ander apparaat. Als het geïmplementeerd is zoals bij mijn receiver kun je instellen wat er met het "uit" commando gedaan wordt.
Moet het inderdaad wel het juiste "uit" commando zijn. Mijn receiver gaat uit als de tv uitgaat en de tv de bron was. Als hij op radio staat en je doet de tv uit blijft hij aan.
Reputatie 7
Badge +19

Uitschakelen via HDMI-cec gebeurd op het apparaat zelf. Niet door een ander apparaat.

Hoe word dit bedoeld? Je kan middels CEC een ander apparaat (ook) uitschakelen. In bepaalde gevallen kun je dus met één toets verschillende apparaten in, of stand-by schakelen. Dat is juist het voordeel van CEC als dat tenminste correct werkt. Ik begrijp een beetje uit je tekst dat dit niet zou kunnen. Of word dat niet bedoeld @bloemen64 ? Hier word immers ook genoemd dat met een druk op de toets de apparaten worden ingeschakeld. In stand-by kan dus ook.
Reputatie 7
Badge +10

Uitschakelen via HDMI-cec gebeurd op het apparaat zelf. Niet door een ander apparaat.Hoe word dit bedoeld? Je kan middels CEC een ander apparaat (ook) uitschakelen. In bepaalde gevallen kun je dus met één toets verschillende apparaten in, of stand-by schakelen. Dat is juist het voordeel van CEC als dat tenminste correct werkt. Ik begrijp een beetje uit je tekst dat dit niet zou kunnen. Of word dat niet bedoeld @bloemen64 ? Hier word immers ook genoemd dat met een druk op de toets de apparaten worden ingeschakeld. In stand-by kan dus ook.

Ik begrijp de vraagstelling niet helemaal. Voorzover ik weet/merk heeft de MBXL geen HDMI-cec. Veel over gezien maar bij mij werkt er niets mee. De oude MBXL die ik heb blokkeert zelfs mijn hele controle en is daarom verbonden via een aangepaste HDMI kabel waarin de CEC controle draad (pin 13) is losgehaald.
Ik zou daarom willen weten of de TV uitgezet wordt of niet. Dat meldt het verhaal niet.
Je kunt de TV en MBXL namelijk uitzetten via de AB van de MBXL.

Wat ik bedoel met uitschakelen is dat dat signaal door de TV aan de versterker gegeven wordt. Of de versterker daar iets mee doet zou je zelf moeten kunnen bepalen op de receiver. Als de versterker op volle controle staat dan kan de TV hem aan en uitzetten.
Indien de MBXL inderdaad een werkend HDMI-cec heeft dan zou het mogelijk moeten zijn om via het aanzetten van de MBXL de TV in te schakelen en de versterker aan te zetten. Uitzetten zou dan ook moeten kunnen. Ik heb dat echter nooit voor elkaar gekregen.

Wat er wel kan werken is dat de TV aangaat omdat de MBXL aangaat en de TV dat detecteert op de HDMI ingang en daardoor aangaat. Via het aangaan van de TV kan de versterker aangaan. Dit is echter niet compleet gestuurd door cec. Uitzetten van de MBXL is dan ook geen signaal voor de TV om uit te gaan. Hij zou terug kunnen gaat op de normale TV stand.
Dit stukje mis ik in de vraag. Welke aan/uit knoppen worden gebruikt om de boel aan en uit te zetten.
Omdat versterker en TV beide van Panasonic zijn denk ik dat beide wel met elkaar kunnen praten. Soms moet je een bepaalde sequence volgen om de apparaten elkaar te leren kennen.

@henkmaatman wil je melden wat je aanzet en hoe en waarmee. Zelfde voor uitzetten.

Als ik mijn Blu-ray player aanzet dan gaat de TV en versterker aan en zie en hoor ik de Blu-ray op TV. Zet ik de TV uit dan gaat de versterker en Blu-ray uit. Idem als ik de Blu-ray uitzet. Dit moet wel op alle apparaten ingesteld zijn. Anders gebeurd er niets. Of maar een deel van de acties.
Ik gebruik de beide aan /uit knoppen van de afstandbediening van de mediabox xl. De home cinema set gaat ook aan als de tv niet aangezet wordt. Dus als ik de mediabox aan zet gaat de home cinema set van uit naar aan. Als ik de mediabox uit zet blijft homecinema set op aan. Keuze home cinema set staat op AUX. Het verhaal over HDMI-cec is niet duidelijk voor mij. Maar de tv heeft in mijn geval geen invloed op situatie.
Reputatie 7
Badge +10
Ik gebruik de beide aan /uit knoppen van de afstandbediening van de mediabox xl. De home cinema set gaat ook aan als de tv niet aangezet wordt. Dus als ik de mediabox aan zet gaat de home cinema set van uit naar aan. Als ik de mediabox uit zet blijft homecinema set op aan. Keuze home cinema set staat op AUX. Het verhaal over HDMI-cec is niet duidelijk voor mij. Maar de tv heeft in mijn geval geen invloed op situatie.
Ok. Dat is een stuk duidelijker. Geen hdmi-cec issue. Waarschijnlijk de verkeerde code voor je versterker. Er zijn power "aan/uit" codes en codes voor "aan" en "uit". Het lijkt erop dat AB van de MBXL voor jouw versterker een "aan" code stuurt. Ik zou een andere code proberen te vinden voor de versterker. Als die er is.
Het enige dat de AB van de MBXL kan is versterker of tv aan/uit zetten. En het volume harder/zachter. Eventueel nog de tv ingang kiezen. De rest is voor de box zelf.

Als ik het goed begrijp dan heb je op de AB de versterker gekoppeld, niet de TV. De middelste toets boven op de AB schakelt de tv ingangen niet om? En de tv zet je aan en uit met de AB van de tv?
Ik gebruik de afstandbediening van de MB ook voor het inschakelen van de TV met de TV knop. Ik zet de TV met de aan /uit knop van de TV op stand by en kan vervolgens alles via de afstandbediening van de mediabox bedienen. Behalve dus het uitzetten van de home cinemaset
Reputatie 7
Badge +19
Over de codes had ik het al eerder. Het komt vaak voor dat een apparaat wel aan, of juist in stand-by wil, maar niet andersom, waarbij het kiezen van een andere code soelaas bied. Is dat ook nu dus mogelijke n ook al geprobeerd?
Ik heb daar helaas geen ervaring mee. Welke code zou ik waar moeten ingeven?
Reputatie 7
Badge +19
Ik heb daar helaas geen ervaring mee. Welke code zou ik waar moeten ingeven?


Heb je nu niet met een code gewerkt dan? In het geval dat men een afstandsbediening instelt met een code, kunnen verschillende codes 'werken'. Maar slechts één code bediend dan doorgaans alle functies welke er mogelijk zijn. Lees even wat berichten terug, zodat je precies snapt waar ik op doel.
Een Ziggo monteur heeft mijn installatie uitgevoerd. Ik weet dus niet welke code hij waar heeft ingevoerd. Misschien kunt u mij op weg helpen?
Reputatie 7
Badge +19
Gebruik je de afstandsbediening van de XL? Zo ja, deze werkt anders en word gekoppeld. Daar weet @Be rt dan wellicht meer van.

Is het anders, laat het dan even weten a.u.b.
Ik gebruik de afstandbediening van de mediabox. En ik wil daarmee graag alle functies bedienen. Ik heb echter niet de mediabox xl maar de mediabox next. (nieuwste uitvoering mediabox)
Reputatie 7
Badge +19
Ik ken de Next niet goed, maar er zijn absoluut mensen in thuis, zoals @Be rt , @robbo of @Evert . Deze krijgen nu een bericht en ik hoop dat een van hen snel reageert.
Reputatie 7
Badge +25
Wat is er ingesteld in het menu "koppel je afstandbediening aan andere apparaten>" koppel je afstand bediening? Hier kan je zowel een tv en audioset koppelen inz ab
@henkmaatman Je start het topic met de Mediabox XL en later heb je het ook over de Mediabox XL en nu heb je het ineens over de Next.

Heb je ze beiden?
En voor welke wil je nu de instellingen?
Reputatie 7
Badge +10
Ik gebruik de afstandbediening van de mediabox. En ik wil daarmee graag alle functies bedienen. Ik heb echter niet de mediabox xl maar de mediabox next. (nieuwste uitvoering mediabox)
Ik heb ook geen ervaring met de next maar dat zou niet uit moeten maken hier.
Als je de tv aan en uit kunt zetten en het volume kunt regelen met de AB van de next dan is dat goed ingesteld. Die neemt maar een paar functies van de tv ab over.

Daarom even terug naar de basis. Dat het over de Next ging was ook een verrassing.

Werkte het aan en uitschakelen voor aansluiten van de Next wel?
Alleen met de tv ab of was de versterker ab ook nodig?
Hoe zit de versterker met de tv verbonden? Tulp, optisch of hdmi?
Reputatie 7
Badge +19
@henkmaatman Je start het topic met de Mediabox XL en later heb je het ook over de Mediabox XL en nu heb je het ineens over de Next.

Heb je ze beiden?
En voor welke wil je nu de instellingen?Ik zag inderdaad ook de XL @Be rt , maar dan wel met als beschrijving, de nieuwe XL en wellicht zit daar de verwarring? Maar TS geeft later aan de Next te hebben, dus ben ik daar maar vanuit gegaan, omdat men het eerder dus over de nieuwe XL had.

Maar ik heb zo dus helaas geen oplossing omdat het in beide gevallen niet met codes werkt volgens mij ...
Reputatie 7
Badge +19
@bloemen64 vraag is nu of het wel werkt via de CEC ondersteuning. TS geeft aan dat de receiver wel ingeschakeld kan worden, maar niet in stand-by en als het signaal direct vanaf de afstandsbediening naar de receiver/geluidsset gaat, is CEC eigenlijk niet van belang. Maar als de geluidsset word ingeschakeld middels CEC, zou je verwachten dat de instellingen correct zijn en de set dus ook zo in stand-by kan worden gezet.

Maar goed, ik schreef al dat men als fabrikant zelf mag bepalen wat men in het CEC protocol mag onderbrengen, en dat ook niet bekend hoeft te maken. De kans dat het dus niet altijd overeen komt ligt op de loer. En een perfecte werking is niet gegarandeerd.
Reputatie 7
Badge +10
@bloemen64 vraag is nu of het wel werkt via de CEC ondersteuning. TS geeft aan dat de receiver wel ingeschakeld kan worden, maar niet in stand-by en als het signaal direct vanaf de afstandsbediening naar de receiver/geluidsset gaat, is CEC eigenlijk niet van belang. Maar als de geluidsset word ingeschakeld middels CEC, zou je verwachten dat de instellingen correct zijn en de set dus ook zo in stand-by kan worden gezet.

Maar goed, ik schreef al dat men als fabrikant zelf mag bepalen wat men in het CEC protocol mag onderbrengen, en dat ook niet bekend hoeft te maken. De kans dat het dus niet altijd overeen komt ligt op de loer. En een perfecte werking is niet gegarandeerd.

De vraag bij mij is vooral, wat was er voor de Next aangesloten en werkte het aan en uitschakelen toen wel.

De tv/versterker combi moet met elkaar kunnen praten.

Zoals het nu lijkt gaat de versterker per ongeluk aan via de code van de tv. Die is niet voor de versterker bedoeld maar is gelijk (zelfde merk, zou kunnen). De code is echter niet goed voor uitzetten. Dat snapt alleen de tv. Daarom mijn vragen of en hoe het voorheen werkte.
Dit idee heeft ook niets met hdmi-cec of vierra link te maken.
Reputatie 7
Badge +10
@Willem-A @henkmaatman ik heb even zitten lezen in het belgische forum over de HDMI-CEC functie van de Next. Daar wordt je niet blij van. Waarschijnlijk beter om de Next w.b.t die functie uit te schakelen. Niet ieder apparaat werkt er namelijk lekker mee. Er zijn updates gedaan in de laatste software versie van de Next die het een en ander moeten verhelpen. Toch lijken er nog zaakjes te spelen:
Een aantal kleine problemen met HDMI compatibiliteit met TV en/of soundbar/versterker


Ik heb niet zo'n Next en kan daarom niet verder meedenken dan ik al gedaan heb. Verder lees ik dat de Next AB de versterker en TV aan kan sturen en dat ook vraagt in de setup. Het kan dus nog steeds zo zijn dat de verkeerde commando's naar de versterker gestuurd worden en het kan helpen nog een keer weer door de setup te lopen en een andere versterker te kiezen als dat kan tenminste.

De Next heeft dus een HDMI-CEC functie maar die kun je blijkbaar niet uitzetten of vertellen wat hij wel en niet mag doen.
Reputatie 7
Badge +19
@bloemen64

ik word vaak niet blij van de CEC functie. Het kan prima werken hoor, maar men zou als fabrikant verplicht moeten zijn er allemaal hetzelfde in onder te brengen. Dat is nu niet het geval, maar goed, dat gaf ik al aan. En wat erin is opgenomen zou eigenlijk ook vermeld moeten gaan worden, maar ik vrees dat het niet zover gaat komen. Vaak wil een fabrikant toch dat er zoveel mogelijk van het eigen merk word gebruikt, terwijl heel veel fabrikanten van alles van elkaar overnemen, elkaars componenten gebruiken etc.

Ik ken de Next ook niet, dus wat dat betreft loop ik ook vast.